Πώς μπορούμε λοιπόν να σταματήσουμε τα νήπια απ’ το να χρησιμοποιούν βρισιές;

Προσπαθήστε να μην αντιδράτε έντονα στις βρισιές

Η αντίδραση των γονέων την πρώτη φορά που θα ακούσουν το παιδί να βρίζει σηματοδοτεί και τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχιστεί η κατάσταση. Αν και μπορεί να ακούγεται εύκολο το να μην αντιδράσουμε έντονα ωστόσο στην πράξη είναι διαφορετικό.

Όταν οι γονείς αντιδρούν υπερβολικά στις βρισιές, τα νήπια θα συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν. Εφόσον έχουμε την ίδια αντίδραση ξανά και ξανά τόσο πιο επαναλαμβανόμενη θα είναι η κατάσταση. Σε αυτό το πρώιμο στάδιο τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει η κάθε αντίδραση των γονέων επομένως μέχρι η αντίδραση να απομακρυνθεί πλήρως, η βωμολοχία θα συνεχιστεί.

Εάν έγινε τυχαία , αγνοήστε το

Σε ορισμένες περιστάσεις, η χρήση μιας κακιάς λέξης μπορεί να γίνει ασυναίσθητα. Μπορεί να προέκυψε από το μπέρδεμα των λέξεων ή ακόμη και τον σχηματισμό μιας λέξης. Άλλες φορές τα νήπια ξέρουν τι σημαίνει η βρισιά αλλά δεν έχουν την πρόθεση να την ξεστομίσουν. Αλλά εάν η λέξη είναι γνωστή και τα νήπια συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που είπαν έχει δύναμη , υπάρχει η πιθανότητα να το χρησιμοποιούν ξανά και ξανά.

Όταν τα νήπια χρησιμοποιούν κακές λέξεις για πρώτη φορά ή το κάνουν με έναν τρόπο που δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν ήθελαν να το κάνουν , είναι καλύτερο να το αγνοήσουμε . Κι αυτό γιατί έτσι δεν εστιάζουμε στη λέξη, το οποίο θα ενθάρρυνε τα μικρά παιδιά να το χρησιμοποιούν ξανά και ξανά για να τραβήξουν την προσοχή ή να εκνευρίσουν τους γονείς τους στο μέλλον. Αν και αυτή η προσέγγιση δεν πιάνει σε όλα τα νήπια, τουλάχιστον θα αποδυναμώσει τη δύναμη της λέξης άρα θα χρησιμοποιείται σε μικρότερη συχνότητα και από το μικρό σας.

Εξηγήστε γιατί οι κακές λέξεις είναι ακατάλληλες

Όταν οι κακές λέξεις χρησιμοποιούνται από καθαρό μιμητισμό, τα νήπια δεν μπορούν να καταλάβουν ότι με αυτό που λένε μπορούν να πληγώσουν. Σαν κατάληξη, εάν οι κακές λέξεις λέγονται συνεχώς, οι γονείς χρειάζεται να εξηγήσουν με λόγια που τα παιδιά θα καταλάβουν ότι οι κακές λέξεις δεν πρέπει να λέγονται.

Εξηγώντας ότι οι κακές λέξεις μπορούν να πληγώσουν άλλους ανθρώπους μπορούμε να κάνουμε τα παιδιά να καταλάβουν ότι οι λέξεις έχουν αντίκτυπο. Και όταν ηρεμήσουν μπορούν να καταλάβουν ότι αυτό που κάνουν δεν αρέσει καθόλου στους γονείς τους και ότι ορισμένες λέξεις ξεφεύγουν από τα όρια και δεν μπορούμε με αυτές να αποκαλούμε τους άλλους.

Αποτελέστε οι ίδιοι καλό πρότυπο

Εάν οι γονείς δεν θέλουν τα μικρά τους να λένε κακές λέξεις θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να κόψουν αυτή τη συνήθεια και από τα παιδιά τους.

Όταν οι γονείς βρίζουν αλλά περιμένουν τα παιδιά τους να μην το κάνουν, δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Αντίθετα αυτό που θα έπρεπε οι γονείς να κάνουν είναι να σταματήσουν να βρίζουν αλλά και να λογοδοτούν και οι ίδιοι αν το κάνουν. Αυτό θα μπορούσε να είναι να βάζουν σε ένα βάζο χρήματα κάθε φορά που ξεπερνούν τα όρια ενώ τα παιδιά τους είναι αυτά που θα το υποδεικνύουν. Αυτή η διαδικασία τους δείχνει ότι υπάρχουν συνέπειες στις πράξεις μας.

Δεδομένου ότι τα νήπια μιμούνται συμπεριφορές, οι γονείς χρειάζεται να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να είναι καλά πρότυπα για τα παιδιά τους. Αν οι βρισιές δεν είναι κάτι που παρατηρείτε συχνά τότε είναι δύσκολο να αποτελέσουν μέρος του λεξιλογίου του παιδιού. Επομένως δεν θα χρειαστεί να προσπαθήσετε στη συνέχεια ώστε να σταματήσετε αυτή την συνήθεια.

Πηγή: Babygaga

πηγή για εμάς kidotfestival.com