Τα μωρά γεννιούνται θέλοντας να πιπιλίσουν. Μερικά πιπιλίζουν ακόμη και τον αντίχειρα ή τα δάχτυλά τους πριν γεννηθούν. Αυτή είναι μια φυσική συμπεριφορά που τους επιτρέπει να τρέφονται και να αναπτύσσονται. Είναι επίσης ανακουφιστικό και τα βοηθά να ηρεμήσουν.
Μια πιπίλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ικανοποιήσει την ανάγκη του μωρού για πιπίλισμα. Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται αντί για τάισμα και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται αντί της αγκαλιά που μπορεί να προσφέρει ένας γονέας.
Η μη σωστή χρήση της πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το θηλασμό, τα δόντια (τερηδόνα και υπερβολικό δάγκωμα) και πιθανώς λοιμώξεις του αυτιού.
Οι σπιτικές πιπίλες, οι πιπίλες με ζαχαρούχο ή οι πιπίλες δεμένες γύρω από το λαιμό ενός μωρού δεν είναι ασφαλείς και μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό ή θάνατο. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε πιπίλα για το μωρό σας, χρησιμοποιήστε τη με σύνεση και ασφάλεια.
Μην ξεκινήσετε ποτέ να χρησιμοποιείτε πιπίλα μέχρι να εδραιωθεί πλήρως ο θηλασμός. Μιλήστε με τον σύμβουλο γαλουχίας σας εάν πιστεύετε ότι το μωρό σας χρειάζεται να χρησιμοποιήσει σε αυτό το πρώιμο στάδιο. Εξαίρεση αποτελούν τα πρόωρα ή άρρωστα μωρά στο νοσοκομείο.
Ποτέ μην δίνετε στο μωρό σας πιπίλα αντί να το ταΐζετε.
Πάντα να βλέπετε αν το μωρό σας είναι πεινασμένο, κουρασμένο ή βαριέται πριν του δώσετε την πιπίλα. Προσπαθήστε πρώτα να λύσετε αυτά τα πράγματα.
Πάντα να αποστειρώνετε την πιπίλα βάζοντάς την σε βραστό νερό για 5 λεπτά πριν την πρώτη χρήση. Βεβαιωθείτε ότι έχει κρυώσει τελείως πριν το δώσετε στο μωρό σας. Στη συνέχεια, διατηρήστε την καθαρή πλένοντάς τη με ζεστό, σαπουνόνερο μετά από κάθε χρήση.
Ελέγχετε πάντα για ρωγμές ή σκασίματα πριν δώσετε μια πιπίλα στο μωρό σας. Μερικές φορές, οι γονείς δίνουν στο μωρό τους μια πιπίλα αμέσως μετά τη χορήγηση ενός φαρμάκου (όπως ένα αναλγητικό, αντιβιοτικά ή βιταμίνες). ορισμένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν διάσπαση του υλικού στην πιπίλα. Εάν υπάρχουν ρωγμές ή σκισίματα, πετάξτε την.Αντικαθιστάτε την πιπίλα κάθε δύο μήνες, πριν προκληθεί βλάβη.
Ποτέ μην βυθίζετε την πιπίλα σε ζάχαρη ή μέλι. Αυτό θα καταστρέψει τα δόντια. Το μέλι μπορεί να οδηγήσει σε αλλαντίαση, που είναι ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης.
Ποτέ μην δένετε μια πιπίλα στο λαιμό ενός μωρού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει στραγγαλισμό και θάνατο. Αντίθετα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλιπ με κοντές κορδέλες.Αυτές είναι διαθέσιμες όπου αγοράζετε πιπίλες και είναι ασφαλείς στη χρήση.
Ποτέ μην αφήνετε το μεγαλύτερο παιδί σας να μπουσουλάει ή να περπατά με πιπίλα όλη μέρα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της ομιλίας και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια τους.
Μην αφήνετε ποτέ το μωρό ή το παιδί σας να μασήσει πιπίλα. Θα μπορούσε να την κόψει και να προκαλέσει πνιγμό και θάνατο.
Η χρήση της πιπίλες δεν είναι υποχρεωτική και ειδικότερα σε βρέφη-παιδιά που θηλάζουν αν κάποιος γονιός επιλέξει να προσφέρει πιπίλα ας γίνει σε με σύνεση και μέτρο.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο