Είναι γεγονός πως τα 2/3 των παιδιών με πλατυποδία πιθανόν να μην αναπτύξουν συμπτώματα ή παραμόρφωση. Η πλατυποδία συνήθως είναι κληρονομική. Όμως ανά περιπτώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας αδυναμίας ή σύσπασης μυών, ακόμα και κάποιου μυοσκελετικού προβλήματος. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, οι γονείς από τη στιγμή που το μωρό τους περπατήσει να κάνουν έγκαιρα τη διάγνωση με μια επίσκεψη στον παιδίατρο ή τον ορθοπαιδικό ώστε να προλάβουν πιθανές επιδράσεις της στην σκολίωση ή την κύφωση. Η διάγνωσή της, πέρα από την απλή κλινική εικόνα, επιτυγχάνεται με το πελματογράφημα. Η αντιμετώπιση έρχεται είτε με τη βοήθεια ειδικών πάτων είτε σε βαριές περιπτώσεις με χειρουργική αποκατάσταση.
Ενήλικες εμφανίζουν το πρόβλημα και στα δύο πόδια, μακροχρόνια, όμως ανώδυνα, χωρίς να τους εμποδίζει στην καθημερινότητά τους. Στην περίπτωση που μένει ίδια για πολλά χρόνια, δεν τίθεται θέμα ιδιαίτερης αντιμετώπισης.
Αναγκαία είναι όμως η θεραπεία στις παρακάτω περιπτώσεις:
Αν ο ορθοπαιδικός σας το κρίνει απαραίτητο θα πρέπει να υποβληθείτε σε εξέταση πελματογραφήματος ώστε να προλάβετε συνηθισμένα προβλήματα που κάνουν όλο το σώμα να υποφέρει όπως η σκολίωση, η ισχιαλγία, αρθρίτιδα, πλατυποδία, νευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, χονδροπάθεια γόνατος κ.α. Πρόκειται για μια εξέταση απλή και ανώδυνη η οποία έχει ως αποτέλεσμα την κατασκευή ειδικά διαμορφωμένων ορθωτικών πελμάτων που θα διευκολύνουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες.
πηγή citykidsguide.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο