Από το δάσκαλο Βαγγέλη Αλεξόπουλο.
Στρατηγική για τη βελτίωση της ανάγνωσης
Αρκετά παιδιά δυσκολεύονται στην ανάγνωση, με αποτέλεσμα να διαβάζουν συλλαβιστά, να κομπιάζουν ή να διαβάζουν εντελώς μηχανικά, χωρίς δηλαδή να καταλαβαίνουν αυτό που διαβάζουν.
Οι δυσκολίες στην ανάγνωση μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την αυτοπεποίθηση του παιδιού καθώς πολλές φορές μέσα και έξω από την τάξη καλείται να διαβάσει μπροστά σε τρίτους.
Επίσης, αποτελεί βασική προϋπόθεση και για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα και για αυτό πρέπει οι γονείς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση της ανάγνωσης, χωρίς όμως να δημιουργούν άγχος στο παιδί.
Τα παιδιά που δυσκολεύονται στην ανάγνωση συνήθως:
Για να κατακτήσουν το μηχανισμό ανάγνωσης χρειάζεται να κατακτήσουν τα παρακάτω στάδια
Διερευνήστε σε ποια στάδια δυσκολεύεται το παιδί σας και δουλέψτε πάνω σε αυτά. Μπορείτε να βρείτε πολλές ασκήσεις για κάθε στάδιο από σχολικά βοηθήματα ή σχετικές σελίδες στο διαδίκτυο.
Παρακάτω θα σας παρουσιάσω τα βήματα μιας ενδεικτικής στρατηγικής ανάγνωσης.
Πίνακας 1. Στρατηγική ανάγνωσης για τα σχολικά κείμενα
Για να ελέγξετε το βαθμό κατανόησης, πείτε ένα μέρος της ιστορίας με διαφορετικό τρόπο και δείτε τις αντιδράσεις του. Αν σας διορθώσει σημαίνει ότι κατανόησε το συγκεκριμένο σημείο. Αν συμφωνήσει με αυτά που λέτε δείξτε του το σημείο στο κείμενο και ζητήστε του να το πει σωστά.
Μπορείτε να εφαρμόσετε τη συγκεκριμένη στρατηγική και σε κείμενα που δεν αποτελούν σχολικές εργασίες ανάγνωσης για το σπίτι. Η επιλογή ευχάριστων κειμένων θα τραβήξουν το ενδιαφέρον του παιδιού. Καλό είναι να ξεκινήστε με απλά κείμενα που θα συνοδεύονται και από εικόνες.
Να θυμάστε πως η στρατηγική ανάγνωσης θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού, έτσι λοιπόν κάποια στάδια μπορούν να προσπεραστούν ενώ σε κάποια άλλα να δοθεί περισσότερη προσοχή.
Αν το παιδί συνεχίζει να δυσκολεύεται στον ίδιο βαθμό ύστερα από τη διερεύνηση των δυσκολιών και την εφαρμογή αντίστοιχων στρατηγικών για τη βελτίωση της, τότε είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό παιδαγωγό ή λογοθεραπευτή για το σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας καταλληλότερης παρέμβασης.
Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας!
πηγή oloigiatopaidi.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο