Πως ερμηνεύεται η αύξηση του βάρους μας στη ζυγαριά μετά τις μέρες των εορτών;
Ενημερωθήκαμε σχετικά με τις θερμίδες απο τα εορταστικά φαγοπότια, σχεδιάσαμε τις εξόδους και τα γεύματα μας, περάσαμε καλά, αλλά, η ζυγαριά μας την επόμενη μέρα μας δείχνει 2-3 κιλά παραπάνω! Σοκ!!! Και εκεί αρχίζουμε να μετανιώνουμε για ό,τι φάγαμε και ήπιαμε.
Τι σημαίνει το παραπάνω βάρος που δείχνει η ζυγαριά;
Η απάντηση είναι απλή: συνήθως άπεπτη τροφή και νερό! Δυστυχώς, η ζυγαριά, ο μεγάλος κριτής για πολλούς ανθρώπους, αυτός που θα αποφανθεί για το αν θα πάει καλά η μέρα, η χρονιά κλπ, δείχνει μόνο ένα νούμερο. Ο άνθρωπος όμως είναι «περισσότερα». Δεν είναι μόνο λίπος, αλλά και μυϊκή μάζα, οστά, όργανα, νερό και γλυκογόνο και στα δύο τελευταία οφείλονται κατά κόρον οι μεγάλες διακυμάνσεις κιλών από την μια μέρα στην άλλη.
Πρώτο αίτιο:
Όταν το σώμα δέχεται μεγαλύτερο όγκο τροφής και υγρών, από αυτό που έχει συνηθίσει,όπως επίσης και τροφές που είναι μαγειρεμένες με αρκετό αλάτι και μπαχαρικά, τότε δυσκολεύεται να την μεταβολίσει και να την αποβάλλει όπως πριν. Ακόμα και αν κανείς έτρωγε ένα κιλό μπρόκολο νερόβραστο με πολύ αλάτι, την άλλη μέρα η ζυγαριά θα του έλεγε: Πάχυνες!!! Το σώμα όμως θέλει τουλάχιστον ένα με δυο 24ωρα για να μεταβολίσει πλήρως την τροφή και να αποφασίσει αν θα τη μεταβολίσει ή αν θα την αποθηκεύσει σε λίπος.
Άρα, μετά από ένα πλούσιο γεύμα κατακρατάται νερό και πρέπει να βοηθήσουμε το πεπτικό, αλλά και το λεμφικό μας σύστημα, με ήπια διατροφή και «κίνηση» για να δουλέψουν πιο σκληρά, γεγονός που έρχεται σε αντιπαράθεση με το «καθιστικό» τρόπο ζωής των γιορτών.
Δεύτερο αίτιο:
Άν πριν τις γιορτές κάναμε αυστηρή δίαιτα, αναμένεται να δούμε πιο βαρύ αποτέλεσμα στην ζυγαριά εξαιτίας του γλυκογόνου. Συνήθως οι αυστηρές δίαιτες, χαμηλές σε υδατάνθρακες, αδειάζουν τα αποθέματα γλυκογόνου του οργανισμού. Το γλυκογόνο είναι η «αποθήκη» υδατανθράκων και βρίσκεται στο συκώτι και στο μυϊκό μας σύστημα. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα γλυκογόνου κάνει θαύματα στην ζυγαριά, δρώντας σαν «σφουγγάρι». Υπολογίζεται ότι το γλυκογόνο μπορεί να αποτελέσει το 8% του βάρους του συκωτιού και το 1,5-2,5% του βάρους των σκελετικών μυών. Αυτό σημαίνει ότι ένας μέσος άνδρας, μπορεί να έχει 75-100γρ. γλυκογόνου στο συκώτι και 250-400γρ. στους μύες. Για κάθε 1 γραμμάριο γλυκογόνου, το σώμα αποθηκεύει μαζί έως και 4 γραμμάρια νερού. Άρα συνολικά, τα 500γρ. γλυκογόνου στο σώμα μας, μαζί με το νερό που δεσμεύεται, αντιστοιχούν περίπου σε +2,5 κιλά βάρους.
Συμπέρασμα:
Επομένως, το βάρος μας στη ζυγαριάαυξάνεται όταν το σώμα μας
1) καίει γλυκογόνο, ή
2) αναπληρώνει γλυκογόνο μετά απο μια στερητική δίαιτα.
Άν και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή και άσκησή,το βάρος μας δεν πρόκειται να αυξηθεί από τις γιορτές. Για αυτό λοιπόν οι ζυγαριές ας κρυφτούν στα πατάρια γιατί μόνο άγχος μας δημιουργούν, και εμείς ας επιστρέψουμε στις υγιεινές μας συνήθειες, φροντίζοντας σωστά τον εαυτό μας και κατ’επέκταση το σώμα μας.
Κίμογλου Αναστασία
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Masterεξειδίκευσης στις Διατροφικές Διαταραχές
και την Παχυσαρκία
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο