Ο βήχας δεν είναι ασθένεια, αλλά σύμπτωμα και μάλιστα αρκετά συχνό. Αποτελεί άμυνα του σώματος και βοηθά τις αναπνευστικές οδούς να απομακρύνουν αυτό που τους ενοχλεί. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ΔΕΝ πρέπει ο βήχας να καταστέλλεται με αντιβηχικά σιρόπια. Κάποιες φορές χρειάζεται φαρμακευτική αντιμετώπιση είτε για θεραπευτικούς λόγους είτε για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Το πιο συχνό αίτιο που προκαλεί βήχα είναι οι ιώσεις του αναπνευστικού. Τότε τις περισσότερες φορές υποχωρεί μόνος του, αλλά μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες. Άλλα αίτια βήχα μπορεί να είναι το άσθμα-αλλεργίες, η πνευμονία, η πνιγμονή, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο κοκκύτης, η λαρυγγίτιδα (Krupp), χημικές ουσίες όπως ο καπνός, το παραφινέλαιο κτλ.
Πότε ως γονιός πρέπει να αναζητήσω βοήθεια;
1. Το παιδί βήχει και έχει πυρετό πάνω από 3 ημέρες.
2. Σφυρίζει κατά την αναπνοή.
3. Βήχει συνεχόμενα πάνω από 3 εβδομάδες.
4. Το παιδί είναι νωθρό, δε δείχνει ενδιαφέρον για το περιβάλλον ή δε θέλει να φάει.
5. Έχει δυσκολία στην αναπνοή με θορυβώδη εισπνοή.
6. Βρέφος κάτω των 6 μηνών με βήχα.
7. Κοκκυτοειδής βήχας.
Δύο Επείγουσες περιπτώσεις:
1. Πνιγμονή/ εισρόφηση ξένου σώματος!
2. Δυσκολία στην αναπνοή με ή χωρίς πυρετό, που δεν μπορεί να καταπιεί το σάλιο του!
Ο βήχας πολλές φορές διαταράσσει τον ύπνο του παιδιού .Τι μπορώ να κάνω ως γονιός για να ανακουφίσω την ενόχληση αυτή;
1. Πρόσφερε άφθονα υγρά. Νερό, γάλα, τσάι κτλ. Η τακτική λήψη υγρών έχει την ίδια δράση με τα βλεννολυτικά σιρόπια.
2. Μπορείς να ανασηκώσεις την κλίση του στρώματος από την πλευρά του κεφαλιού π.χ βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από το στρώμα. Αυτό βοηθά να αναπνέει καλύτερα το παιδί.
3. Αν η μύτη είναι «κλειστή» χρησιμοποίησε φυσιολογικό ορό και φαρμακευτικές σταγόνες πριν από τον ύπνο.
4. Ο δροσερός και υγρός αέρας βοηθά πολύ στην περίπτωση της λαρυγγίτιδας, οπότε να έχεις το παράθυρο του δωματίου ανοιχτό ή ακόμη καλύτερα να ντύσεις το παιδί και να το βγάλεις έξω. Η ιδανικότερη θέση σώματος είναι η καθιστή, γιατί έτσι το οίδημα μπορεί να περιοριστεί.
5. Οπωσδήποτε όχι κάπνισμα.
Τι μέτρα πρόληψης μπορώ να πάρω για να μειώσω την εμφάνιση βήχα;
Επειδή ως επί το πλείστον, τα αίτια είναι ιοί του αναπνευστικού που μεταφέρονται εύκολα αερογενώς:
1. Καλό πλύσιμο χεριών.
2. Παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους.
3. Αερισμός των χωρών που ζει το παιδί.
4. Όχι κάπνισμα. Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί φλεγμονή στις αναπνευστικές οδούς του παιδιού με αποτέλεσμα στο άσθμα αλλά και στις ιώσεις του αναπνευστικού να χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να αποδράσουν τα συμπτώματα.
5. Παιδιά με αλλεργικό άσθμα στο τρίχωμα, δεν πρέπει να έχουν στο σπίτι γατάκια, σκυλάκια κτλ.
6. Ένα παιδί με άσθμα ή ακόμη και με αλλεργία (σε ορισμένες περιπτώσεις), πρέπει να πάρει ειδική φαρμακευτική αγωγή ως προφύλαξη στην αρχή του κρυολογήματος. Αυτό γίνεται για να περιοριστούν βαρύτερα ή και μακροχρόνια συμπτώματα.
Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς γονείς είναι, αν πρέπει το παιδί με βήχα να μείνει σπίτι. Η απάντηση είναι πως αν είναι ζωηρό, ευδιάθετο και απύρετο μπορεί να πάει σχολείο. Ίσως κατά το τρέξιμο ή το παιχνίδι ο βήχας να επιδεινώνεται. Αν έχει πυρετό, νιώθει κουρασμένο ή εξαντλημένο πρέπει να μείνει σπίτι.
Σε όλα τα παιδιά κάτω των 7 ετών οι αεραγωγοί είναι ούτως ή άλλως στενοί, οπότε και μια μικρή φλεγμονή/οίδημα μπορεί να δυσκολέψει τη διακίνηση αέρα.
πηγή facebook
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο