H Σάντυ Κουτσοσταμάτη αναγνωρίζει τα στοιχεία του φόβου που σε κάνουν να έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση και δίνει συμβουλές για να το καταπολεμήσεις.
Έχω πολλά ελαττώματα, όμως έχω ένα χαρακτηριστικό το οποίο θα τολμούσα να πω πως θεωρώ προτέρημα: δε φοβάμαι να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και τις απόψεις μου. Φυσικά, προσπαθώ πάντα να έχω λογικά επιχειρήματα και να τα εκφράζω ξεκάθαρα. Ξέρω ότι δεν θα φοβηθώ να διαφωνήσω και να πω αυτό που πιστεύω, όποιον κι αν έχω απέναντί μου, ό,τι κι αν πιστεύει για μένα και τις απόψεις μου.
Ωστόσο, τις περιόδους που για κάποιο λόγο η αυτοπεποίθησή μου μπορεί να μειώνεται, το χαρακτηριστικό μου αυτό αντικαθίσταται από αμφιβολία και φόβο.
Δυστυχώς, ακόμη η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται από την τάση να θεωρεί πρέπον μια γυναίκα να είναι περισσότερο χαμηλών τόνων από τον άντρα. Έτσι, μια γυναίκα πρέπει να δείχνει τον δυναμισμό της μέχρι ένα σημείο. Άρα ο φόβος μήπως κακοχαρακτηριστώ αν φανώ πολύ δυναμική υπερασπίστρια των πεποιθήσεων μου, μπορεί να με νικήσει, ανάλογα με το περιβάλλον και τις συνθήκες. Από την άλλη σκέφτομαι, ότι όσο υποχωρώ σε αυτή την λογική τόσο την ενδυναμώνω μέσα μου. Τελικά, ασπάζομαι κάτι με το οποίο διαφωνώ.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός μας τείνει να συμφωνεί με αυτό που θα ακούσει. Έτσι, πολλές φορές, ακούμε κάτι και σπεύδουμε να το επιβεβαιώσουμε, παρότι αν το σκεφτούμε καλύτερα, πιο απομονωμένοι, θα δούμε ότι έχουμε άλλη άποψη.
Μπορεί να τύχει να υποψιάζομαι ότι η άποψη μου δεν θα γίνει αποδεκτή από όλους, κι έτσι να σιωπήσω, αντί να αποδεκτώ το γεγονός ότι δεν γίνεται όλοι να συμφωνούν με όλους σε όλα. Αν περιμένω κάτι τέτοιο, απλά έχω μια μη ρεαλιστική προσδοκία.
Κάποιες φορές, αυτά που πιστεύω ή νιώθω τα κρατάω για τον εαυτό μου από φόβο μήπως δεν είναι τα σωστά. Και τι θα πει «σωστό»; ‘Οταν το ξανασκέφτομαι, το σωστό είναι αυτό που είναι για μένα σωστό (από τη στιγμή που δεν έχω σκοπό να βλάψω κανέναν). Έτσι, το θέμα δεν είναι τι είναι το σωστό αλλά τι μας εκφράζει περισσότερο.
Αυτός είναι ένας φόβος που συναντάω πολύ συχνά στις ανθρώπινες σχέσεις (συντροφικές, φιλικές, κοινωνικές, οικογενειακές). Προκειμένου να μαλώσω ή να χαλάσω τη διάθεσή μου, δεν θα εκφράσω αυτό που νιώθω ή χρειάζομαι, αφού ήδη ξέρω ότι ο άλλος δεν θα είναι σύμφωνος ή ότι θα τον στεναχωρήσω. Πόσο λάθος είναι αυτό! Απλά, κάποια στιγμή γίνεται ένα μεγάλο «μπαμ» και τότε τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα.
Μπορεί να ξέρω ότι αυτό που πιστεύω με εκφράζει απόλυτα, όμως κάποιες φορές, αγχώνομαι για το αν ο άλλος θα το αποδεχτεί. Από την άλλη, πάντα σκέφτομαι ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ασπαστεί αυτά που εκφράζουν εμένα, ούτε να τα καταλάβει, αλλά ούτε και να τα αποδεχτεί. Αυτό δε σημαίνει ότι φταίω σε κάτι, αλλά ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να προασπίζεται την διαφορετικότητα του. Επίσης, προσπαθώ ( αν και δεν τα καταφέρνω πάντα) να είμαι ανοιχτή να στο ενδεχόμενο αλλαγής της αρχικής μου πεποίθησης. Μπορεί να ακούσω κάτι το οποίο θα με πείσει να αλλάξω τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα.
Να είσαι καλά!
Σ.
πηγή www.missbloom.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο