Η διατροφή μας επηρεάζει επίσης την όρασή μας. Τα ωμέγα 3, οι βιταμίνες, οι χρωστικές ουσίες και άλλα αντιοξειδωτικά είναι θρεπτικές ουσίες ουσιαστικές στη καλή λειτουργία των οπτικών μας κυττάρων. Πού μπορείτε να τις βρείτε και τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε για να έχετε μια καλή όραση;
Η Βιταμίνη Α, Ουσιαστική Στον Αμφιβληστροειδή
Ο αμφιβληστροειδής αποτελείται από συγκεκριμένα κύτταρα υπό μορφή κωνίων και ραβδίων, τα οποία μετασχηματίζουν το φωτισμό σε νευρικά ερεθίσματα που ερμηνεύονται σε εικόνες από τον εγκέφαλο. Τα κωνία (που συμμετάσχουν στην όραση στο φως της ημέρας) και τα ραβδιά (νυχτερινή όραση) έχουν την ανάγκη της βιταμίνης Α για να λειτουργήσουν.
Η βιταμίνη Α είναι επομένως ουσιαστική για την όραση κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, για μια καλή προσαρμογή του ματιού στο σκοτάδι.
Ξηρασία Των Ματιών, Καταρράκτης, Ηλικιακή Εκφύλιση Της Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ)
Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α θα μπορούσε να είναι μια αιτία κάποιων συμπτωμάτων όπως η μείωση της οπτικής οξύτητας, η ξηροφθαλμία, και θα μπορούσε να ενθαρρύνει τον καταρράκτη και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ή ΗΕΩ, διαταραχή που επηρεάζει το κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδή).
Ποια Τρόφιμα Πρέπει Να Επιλέγετε Για Να “Φουλάρετε” Με Βιταμίνη Α;
Καταναλώστε τακτικά αυγά (η βιταμίνη Α είναι ειδικά παρούσα μέσα στον κρόκο), μοσχαρίσιο συκώτι, βούτυρο, κρέας, ψάρι, αλλά επίσης καρότα, ντομάτες, βερίκοκα, σπανάκι, κολοκύθα, μαρούλια, πιπεριές, πεπόνια.
Η Βήτα-Καροτίνη
H βήτα-καροτίνη παίζει έναν σημαντικό ρόλο για την όραση επειδή το αντιοξειδωτικό αυτό είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α.
Να Τρώτε Χρώματα!
Τα καροτινοειδή, στα οποία ανήκει η βήτα-καροτίνη, είναι κίτρινες ή πορτοκαλιές χρωστικές ουσίες που δίνουν τα χρώματά τους στα φρούτα και στα λαχανικά. Να τρώτε συχνά καρότα, βερίκοκα, γλυκές πατάτες, μάνγκο, παπάγια, ντομάτες, αλλά και σπανάκι, μαϊντανό, μπρόκολα, κλπ.
Η Βιταμίνη C Προστατεύει Τον Κερατοειδή Χιτώνα Και Το Φακό Του Οφθαλμού Από Την Οξείδωση
Η βιταμίνη C είναι άλλο ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, που είναι υπεύθυνες για τη γήρανση των κυττάρων. Η βιταμίνη C προστατεύει τον κερατοειδή χιτώνα και το φακό του οφθαλμού από την οξείδωση και ίσως συμβάλει και στην πρόληψη του haze μετά από επέμβαση με laser με την μέθοδο PRK για την διόρθωση της μυωπίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Ε είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά ευεργετικά στα οπτικά κύτταρά.
Πράσινα φυλλώδη
Τα σκούρα, πράσινα φυλλώδη, σαν το λάχανο, τα λαχανάκια και το σπανάκι, καθώς και τα γογγύλια, παρέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στο κεντρικό μέρος του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Στην περιοχή αυτή, που ονομάζεται «ωχρά κηλίδα» (macula), φιλοξενούνται οι κώνοι που μας επιτρέπουν να βλέπουμε τα χρώματα. Αυτοί υπόκεινται σε σοβαρό κίνδυνο καταστροφής από το μικρού κύματος μπλε φως. Η λουτεΐνη φιλτράρει το μπλε φως και, μαζί με την ζεαξανθίνη, καταπολεμά τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών που μπορεί να οδηγήσουν σε καταρράκτη και (σχετική με την ηλικία) αποσύνθεση της κηλίδας, που αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης για τους ανθρώπους άνω των 55.
Φρέσκα λαχανικά
Η καροτίνη Β, η προμετωπίδα των θρεπτικών για τα μάτια στοιχείων, είναι σημαντικότατη λόγω του ρόλου της ως πάροχος της αντιοξειδωτικής βιταμίνης A. Χωρίς αρκετή καροτίνη, ο κερατοειδής χιτώνας στο μπροστινό μέρος του ματιού μπορεί να ξηραθεί, δημιουργώντας αίσθηση θολής όρασης, ακόμα και να πληγωθεί. Η βιταμίνη A που περιέχουν οι γλυκοπατάτες και οι πιπεριές κρατούν τον κερατοειδή ενυδατωμένο, ενώ η βιταμίνη C που περιέχουν ενισχύει την αντιοξειδωτική δράση. «Δυνατά» σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη είναι επίσης και το μπρόκολο με το κολοκύθι.
Βότανα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Oklahoma, και συγκεκριμένα του Κέντρου Υπηρεσιών Υγείας, ψάχνουν να βρουν πώς ακριβώς το κουρκούμι (ινδικό μπαχάρι) συμβάλει αντιοξειδωτικά στην καλύτερη όραση. Πάντως το κάνει. Η κανέλα μπορεί να αποδειχτεί επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη ενάντια σε φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η ραγοειδίτιδα (στο μεσαίο στρώμα του ματιού) και η σκληρίτιδα (στο λευκό μέρος του ματιού), που μπορούν να προκληθούν είτε από μόλυνση είτε από αυτοάνοσες καταστάσεις.
Σπόροι
Η βιταμίνη Ε (μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά σαν την καροτίνη Β και τη βιταμίνη C) μπορεί να σταματήσει τον εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας, σύμφωνα με το Εθνικό Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Είναι επίσης συνδεδεμένη με χαμηλότερες πιθανότητες για εμφάνιση καταρράκτη. Ένα μικρό σακουλάκι ηλιόσποροι έχουν περίπου τη μισή βιταμίνη Ε που χρειάζεστε για ολόκληρη την ημέρα. Μερικοί σπόροι κολοκύθας είναι επίσης αρκετά χρήσιμοι ως πηγή ψευδάργυρου, που επίσης καταπολεμά τον καταρράκτη και ενισχύει τη νυχτερινή όραση.
Αυγά
Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως το αυγό έχει ευεργετικές επιδράσεις στην οφθαλμική υγεία. Περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καθώς και βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, για να κρατά τα μάτια σας υγρά και ασφαλή από τις ελεύθερες ρίζες.
Τροπικά Φρούτα
Πιάστε το πιρούνι για να απολαύσετε μια χρωματιστή φρουτοσαλάτα και ενισχύστε έτσι τη ζωντάνια με την οποία βλέπετε τα χρώματα. Τα ακτινίδια καλύπτουν τις ανάγκες των κώνων σε θρεπτικές ουσίες, ενώ η βιταμίνη C σε ακτινίδια, μάνγκο και πεπόνια (που «φιλοξενούν» και αρκετή βιταμίνη A) βοηθά στην παραγωγή δακρύων, στη διατήρηση της υγρότητας των ματιών και συνακόλουθα στο «μπλοκάρισμα» πιθανών απειλών.
Στρείδια
Η μελανίνη, το στοιχείο που δίνει χρώμα στο δέρμα σας, είναι ένας τρόπος προστασίας του σώματός σας από τον ήλιο γιατί μπλοκάρει τις ακτίνες UV. Βρίσκεται επίσης και στο πίσω μέρος του ματιού σας, περιβάλλοντας τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Τα στρείδια έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, που δεσμεύει τη βιταμίνη A στον αμφιβληστροειδή, ώστε να παράγει περισσότερη μελανίνη.
Ψάρι
Ακούμε πολλά για τα πλεονεκτήματα των ψαριών των παγωμένων θαλασσών, όπως ο σολομός, ειδικά σε επίπεδο ωμέγα-3. Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και αυξάνει την καλή χοληστερόλη. Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι επίσης ευεργετικά για τα μάτια. Ένας τύπος ωμέγα 3, το DHA, είναι βασικός στις κυτταρικές μεμβράνες των ράβδων. Αν υπάρξει ζημιά σε αυτές τις μεμβράνες (κάτι που δεν είναι απίθανο σε ένα όργανο του οποίου η κύρια δουλειά είναι να συλλέγει το φως του ήλιου), το DHA αναλαμβάνει τη θεραπεία και αναδόμηση.
Ξηροί καρποί
Τα καρύδια και τα αμύγδαλα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Έχει παρατηρηθεί επιστημονικά ότι εκείνοι που λαμβάνουν λιγότερα ωμέγα 3 και περισσότερα ωμέγα 6 (από φυτικά έλαια και συσκευασμένες-επεξεργασμένες τροφές) τείνουν να έχουν πιο έντονα προβλήματα ξηροφθαλμίας. Δεν προτιμάτε να τρώτε ημερησίως μία χούφτα ξηρούς καρπούς από το να χαλάτε τα χρήματά σας σε σταγόνες και κολλύρια;
Πληροφορίες απο clickatlife.gr και cgoudis.gr (Χριστόφορος Γκουντής MD-Χειρουργός Οφθαλμίατρος)
πηγή newsitamea.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο