Αν είσαι γονιός με παιδί ή παιδιά στο δημοτικό, μπορώ να μαντέψω τι σκέφτεσαι και ξέρω να σου πω ακριβώς τι εύχεσαι. Ιδιαίτερα αν είσαι εργαζόμενος. Ότι θα μπορούσες να βοηθήσεις το παιδί σου να ολοκληρώσει πιο γρήγορα τη μελέτη του. (Ναι, καλά το κατάλαβες, έχω κι εγώ υπάρξει σ’ αυτή τη θέση). Και είναι απόλυτα λογική η ευχή σου έχω να σου πω. Ας μην ξεχνάμε ότι ένα παιδί που έχει διαβάσει τα μαθήματά του είναι μεταξύ άλλων και μια λιγότερη έννοια σε σένα. Επιπλέον, σας μένει και περισσότερος χρόνος για να κάνετε πράγματα μαζί, κάτι σημαντικό για έναν γονιό που εργάζεται και επομένως βλέπει λιγότερες ώρες το παιδί του.
Ένας γενικός κανόνας, πάντως, που συνήθως συστήνουν οι εκπαιδευτικοί στους γονείς για αποδοτικότερη μελέτη των μαθητών είναι να επιδιώκουν το παιδί τους να μελετά την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα και στον ίδιο χώρο. Και η καλύτερη επιλογή είναι το γραφείο του παιδιού στο δωμάτιό του. Ακόμα όμως κι αν εφαρμόζεις αυτόν τον κανόνα, είναι πολύ πιθανό να δεις το παιδί σου να βουλιάζει στη θέση του. Ή να γυρίζει γύρω γύρω με την καρέκλα του (ένας λόγος να πεις όχι στα ροδάκια). Ή να γέρνει το σώμα του, στηρίζοντας το κεφάλι στο χέρι του πάνω στο γραφείο με το βλέμμα καρφωμένο οπουδήποτε αλλού εκτός από το βιβλίο του.
Ο φυσικοθεραπευτής Γιώργος Χατζηθεοδωρίδης δίνει τις ακόλουθες χρηστικές οδηγίες που θα βοηθήσουν το παιδί σου όχι μόνο να είναι πιο αποδοτικό στη μελέτη του αλλά και να διατηρεί σωστή στάση σώματος, πράγμα που το προστατεύει από μυοσκελετικά προβλήματα.
Η καρέκλα
Η καρέκλα που χρησιμοποιείται για τη μελέτη δεν πρέπει να είναι μια οποιαδήποτε καρέκλα. Η ιδανική θα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη καθ’ ύψος και η πλάτη της θα πρέπει να έχει μια κλίση 95 – 110 μοίρες. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχουν βραχίονες, για να στηρίζονται καλά τα χέρια.
Το γραφείο
Το γραφείο του μαθητή θα πρέπει να είναι ανάλογο του ύψους του. Δηλαδή όταν ακουμπά τα χέρια του στο γραφείο, οι ωμοπλάτες θα πρέπει να είναι χαλαρές. Η χειρότερη θέση είναι όταν είναι σκυμμένος μπροστά. Όταν κάθεται, θα πρέπει να διατηρούνται οι κυρτότητες της σπονδυλικής στήλης, χωρίς να αυξομειώνονται. Η λεκάνη πρέπει να ακουμπά καλά στην καρέκλα. Ομοίως, η μέση πρέπει να εφάπτεται καλά στην πλάτη της καρέκλας. Το κεφάλι να είναι ευθυγραμμισμένο με τον λαιμό και τα πόδια να ακουμπούν καλά στο πάτωμα. Επίσης, είναι λάθος να διαβάζει το παιδί στο ντιβάνι ή στο κρεβάτι, διότι η σπονδυλική στήλη παίρνει λάθος μορφή (παραμορφώνεται). Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, όταν βλέπεις ότι δεν έχει σωστή στάση στο γραφείο ή διαβάζει σε λάθος σημείο διόρθωσέ το διακριτικά.
Η φωτεινότητα του δωματίου
Θα πρέπει να δώσεις επίσης αρκετή προσοχή στη φωτεινότητα του δωματίου όπου μελετά ο μαθητής. Για την ιδανική φωτεινότητα θα πρέπει να υπάρχουν δύο πηγές φωτισμού: μία φυσική και μία τεχνική, ρυθμιζόμενη σε ένταση. Πιο συγκεκριμένα, για τους δεξιόχειρες το φυσικό φως θα πρέπει να εισέρχεται από αριστερά. Ένα επιτραπέζιο πορτατίφ γραφείου μπορεί να εξασφαλίσει το απαραίτητο πρόσθετο φως στην επιφάνεια εργασίας. Εάν το παιδί λοιπόν είναι δεξιόχειρας, τοποθέτησε την πηγή φωτός στην αριστερή πλευρά του γραφείου. Κατά την επιλογή ενός πορτατίφ γραφείου σιγουρέψου ότι ο βραχίονας είναι αρκετά μακρύς και εύκαμπτος, ώστε να φωτίζει όπου χρειάζεται, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να τον απομακρύνεις από τη μέση, όταν δε χρειάζεται.
Για αποδοτικότερη μελέτη των μαθητών οι εκπαιδευτικοί συστήνουν το παιδί να μελετά την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα και στον ίδιο χώρο
Τα διαλείμματα κάθε μισή περίπου ώρα και οι ανάσες φυσικής δραστηριότητας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του παιδιού. Αποτελούν το αντίβαρο στην καθιστική ζωή που εντείνεται τους μήνες που έχει σχολείο λόγω της μελέτης. Η φυσική δραστηριότητα και τα διάφορα sports, βοηθούν πολύ στο να αποφευχθούν τα πάσης φύσεως μυοσκελετικά προβλήματα, εξηγεί ο Γιώργος Χατζηθεοδωρίδης. Για τις μικρές ηλικίες, οποιοδήποτε σπορ βοηθάει στο να μην εμφανίζονται τα προβλήματα. Σε ό,τι όμως αφορά τα σπορ να θυμάσαι ότι δεν θα πρέπει να επιβάλλονται στο παιδί. Αντίθετα, οι γονείς θα πρέπει να το ενθαρρύνουν να ακολουθήσει αυτό που αρέσει σε εκείνο κι όχι αυτό που θα ήθελαν οι ίδιοι.
πηγή thriveglobal.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο