– Γιατί το παιδί σου δεν έχει οδηγίες χρήσης.
– Γιατί τα ενδιαφέροντα του παιδιού σου είναι πιο σημαντικά από τις κλίσεις του.
Για να μεγαλώσεις το τέλειο παιδί πρέπει να του δώσεις την δυνατότητα να εξελιχθεί και να μην το περιορίσεις με κανόνες και όρια. Αυτό απαιτεί σημαντική προσπάθεια από μέρους σου, καθώς θα πρέπει να κατανοήσεις τις ανάγκες και τα θέλω του.
Δεν θα πρέπει να έχεις παράλογες απαιτήσεις και να μην δίνεις σημασία στους σωστούς τρόπους, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να συμπεριφέρεται ένας γονιός.
Το να είσαι γονιός είναι ένα απολαυστικό ταξίδι που θα πρέπει να συμβαδίζει με τις δικές σου αξίες και όχι των άλλων.
Γι’ αυτό πρέπει να σταματήσεις να κάνεις αυτά τα 12 πράγματα:
1.Μην ψάχνεις για εγχειρίδιο
Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα στον κόσμο που να μπορεί να σε προετοιμάσει για να γίνεις γονιός. Γι’ αυτό μην σπαταλάς τον χρόνο σου άδικα, ψάχνοντας ένα manual, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει!
Όντας γονιός, στην αρχή θα χάσεις την αυτονομία σου, θα πρέπει να θυσιάζεις τον ελεύθερο σου χρόνο και θα κληθείς να αντιμετωπίσεις προβλήματα στην σχέση σου με τον σύντροφό σου.
Μην τρομάζεις, γιατί σύντομα θα συνειδητοποιήσεις ότι το να είσαι γονιός θα σου προσφέρει ανείπωτη χαρά και θα ολοκληρώσει την ζωή σου.
“Τα πάντα, από τα αεροπλάνα και τα εργαλεία κουζίνας μέχρι τα chopstick έχουν εγχειρίδια χρήσης. Παρ’ όλη την πολυπλοκότητά τους, τα παιδιά δεν έχουν” — Lawrence Kutner
2.Μην προσπαθείς να είσαι ο τέλειος γονιός
Μην προσποιείσαι πως είσαι ο τέλειος γονιός, γιατί κανένας δεν είναι. Είναι σίγουρα δελεαστικό να προσπαθείς να μεταλαμπαδεύσεις την σοφία σου στα παιδιά σου. Είναι πολύ σημαντικό όμως να μην το κάνεις. Αντίθετα θα πρέπει να τα αφήνεις να μιλούν μόνα τους για τον εαυτό τους, στο σχολείο ή στους άλλους. Άφησέ τα να υιοθετήσουν την δική τους οπτική και να χρησιμοποιήσουν την δική τους λογική αντί απλά να κάνουν ότι τους πεις.
Σαν γονιός μπορείς να είσαι απαιτητικός. Δεν είναι κακό να έχεις μεγάλες προσδοκίες, ωστόσο θα πρέπει να κατανοείς τις ανάγκες του παιδιού σου.
Πρέπει να είσαι υπομονετικός και πολύ λογικός με τα παιδιά σου και να τους δίνεις την ελευθερία να εξερευνήσουν, να μάθουν, να αποτύχουν και να μπορούν να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις.
«Σε κάθε του βήμα, το παιδί θα πρέπει να μπορεί να βιώνει τη ζωή όπως είναι, γι’ αυτό δε θα πρέπει τα αγκάθια να λείπουν από τα τριαντάφυλλά τους»— Ellen Key
3.Το παιδί σου, δεν είσαι εσύ
Το να αποκτήσεις παιδιά είναι η πιο σημαντική απόφαση που θα λάβεις στη ζωή σου. Συνεπώς είναι πολύ φυσιολογικό να είσαι ευαίσθητος σε ότι έχει να κάνει με κάθε ανάγκη του παιδιού σου. Όμως από την έντονη επιθυμία μας να είμαστε όσο πιο τέλειοι γίνεται, καταλήγουμε να αισθανόμαστε εξουθένωση, ακόμα και κατάθλιψη, καθώς φοβόμαστε πως δεν κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για αυτά.
Συχνά τα «θέλω» του γονιού εκφράζονται από το ίδιο το παιδί. Έτσι ότι κάνουν τα παιδιά, από τον τρόπο που ντύνονται μέχρι το πώς συμπεριφέρονται, αποτελεί μικρογραφία του γονιού.
“Το πόσο καλός είναι ένας γονιός δεν αποτυπώνεται στη συμπεριφορά του παιδιού, αλλά σε αυτή του γονιού” — Andy smithson
4.Μην εμπλέκεις το παιδί σου
Το παιδί σου πρέπει να καταλάβει πως εκτός από τον ρόλο σου ως γονιός, είσαι και άνθρωπος. Αυτό σημαίνει πως θα κάνεις λάθη, γιατί πολύ απλά δεν είσαι τέλειος. Τα παιδιά έχουν την τάση να είναι πολύ συναισθηματικά σε ότι αφορά τους γονείς τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εμπλέκεις τα παιδιά σου στα προβλήματά σου. Θα πρέπει να τα χειρίζεσαι μόνος σου, γιατί το παιδί σου έχει να ασχοληθεί με τα δικά του ζητήματα.
Οι γονείς κάνουν πολύ συχνά το λάθος να ζουν τη ζωή τους μέσα από τα παιδιά τους. Σίγουρα όλοι έχουμε μετανιώσει για πράγματα από την εφηβική μας ηλικία, οπότε ως γονείς κάθε φορά που αντιλαμβανόμαστε πως το παιδί μας πάει να κάνει ένα παρόμοιο λάθος, προσπαθούμε να το αποτρέψουμε.
Τα παιδιά δεν θα πρέπει να θυσιάσουν κάτι προκειμένου εσύ να ζήσεις την ζωή που θέλεις. Εσύ θα πρέπει να κάνεις θυσίες, έτσι ώστε τα παιδιά σου να μπορούν να έχουν την ζωή που τους αξίζει.
5.Σταμάτα να πιέζεις τα παιδιά σου
Ο μοντέρνος κόσμος είναι ασταθής και απρόβλεπτος. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Δουλειές που σήμερα μοιάζουν σταθερές, αύριο ενδεχομένως να αλλάξουν και να αντικατασταθούν από ρομπότ.
Συνεπώς, προκειμένου να εξασφαλίσουν μία καλή δουλειά, οι γονείς προσπαθούν απεγνωσμένα να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πάρουν όσο περισσότερες γνώσεις μπορούν. Θέλουν να καλύψουν τα πάντα.
Αν δεν είμαστε προσεκτικοί ως γονείς, τα παιδιά μας θα μετατραπούν σε λευκό καμβά κι εμείς θα «ζωγραφίσουμε» πάνω του τις προσδοκίες μας.
6.Μη χρησιμοποιείς βία
Αναμφίβολα υπάρχουν σημαντικές πολιτισμικές διαφορές αναφορικά με αυτό το τόσο λεπτό ζήτημα. Εννοείται όμως ότι το ξύλο δεν είναι η λύση και δεν θα ωφελήσει κανέναν.
Ποιο μήνυμα περνάς όταν χτυπάς το παιδί σου; Ότι χρησιμοποιείς την βία ως μέσο, σε περίπτωση που κάποιος δεν κάνει ότι του λες.
“Δεν υπάρχει η σωστή στιγμή ή ο κατάλληλος τρόπος να χτυπήσεις ένα παιδί. Ακόμα και ένα ελαφρύ χαστούκι μπορεί να κάνει το παιδί να σκεφτεί πως το ξύλο επιτρέπεται σε μία σχέση” — Καθηγητής Tom
7.Μην το δωροδοκείς
Αν υποσχεθείς στο παιδί σου ότι θα του πάρεις παγωτό αν βοηθήσει τον μικρό του αδερφό στις εξετάσεις του, διακινδυνεύεις ώστε αυτή η φαινομενικά αθώα πράξη να μετατραπεί σε συνήθεια ικανή να κάνει το παιδί να αναζητά πάντα ένα αντάλλαγμα ή μια δωροδοκία, αντί να μάθει πως έχει υποχρεώσεις.
“Η καλύτερη πειθαρχία δε σχετίζεται με φωνές, απειλές ή δωροδοκία. Αντίθετα έχει σχέση με το να δημιουργείς στο παιδί σου το κίνητρο να θέλει να κάνει αυτό που εσύ επιθυμείς” – Marvin Marshall
8.Πες όχι στην αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έκρηξη της τεχνολογίας. Η αλόγιστη χρήση της δημιουργεί προβλήματα. Ως γονιός είναι λογικό να αγχώνεσαι πολύ για την εκτεταμένη χρήση των ψηφιακών συσκευών που χρησιμοποιούν τα παιδιά σου. Αλλά ίσως ξεχνάς ότι εσύ ήσουν εκείνος που τα ενθάρρυνε να το κάνουν. Για ποιον λόγο; Μήπως ήθελες να τα κρατήσεις απασχολημένα για να μπορέσεις να ασχοληθείς με τις δραστηριότητές σου;
“Η Τεχνολογία είναι απλά ένα εργαλείο. Για να κάνει τα παιδιά να συνεργαστούν και να τους δώσει κίνητρα, το πιο σημαντικό είναι ο δάσκαλος” – Bill Gates
9.Μη χαλάς το παιχνίδι του
Η ώρα του παιχνιδιού είναι ιερή για τα παιδιά. Συνεπώς πρέπει να βασίζεται στα δικά τους θέλω και όχι τα δικά σου.
Το παιχνίδι αποτελεί για τα παιδιά μία ευκαιρία να αναπτυχθούν, να ανακαλύψουν καινούργια πράγματα, να κάνουν υποθέσεις και να παρατηρήσουν τον κόσμο γύρω τους. Μέσα από αυτό μαθαίνουν να λύνουν τις διάφορες τους, να κάνουν συμβιβασμούς, ακόμα και να διαπραγματεύονται. Για να το κάνουν όμως εποικοδομητικά χρειάζονται έναν βαθμό ελευθερίας.
“Το παιχνίδι αποτελεί την ύψιστη μορφή έρευνας” — Albert Einstein
10.Μην ξεχνάς πως τα παιδιά δεν είναι μεγάλοι
Συχνά οι γονείς θεωρούν πως ο ιδανικότερος τρόπος να αναθρέψουν το παιδί τους είναι να του συμπεριφερθούν σαν να ήταν ενήλικας, επιτρέποντάς του να κάνει τις επιλογές του και να απολαμβάνει την ελευθερία του.
Ωστόσο αυτό είναι πολύ επίφοβο καθώς οι έφηβοι δεν έχουν καμία σχέση με τους ενήλικες.
Καταρχάς, δεν αντιδρούν με λογική όπως οι μεγάλοι. Όσο λογικό και αν φαίνεται κάτι, ένας έφηβος θα αντιδράσει συναισθηματικά. Δεύτερον, τρελαίνονται να πειραματίζονται. Αν έχουν την ελευθερία, πειραματίζονται όσο μπορούν. Επίτρεψέ τους να δοκιμάσουν αλκοόλ και θα πίνουν μέχρι να πέσουν κάτω.
“Ακόμα και όταν ένα παιδί περνάει από την παιδική στην εφηβική ηλικία, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την προσοχή μας” — Ron Taffel
11.Μην τα παραλές
Δεν πρέπει να λες στα παιδιά σου ότι είναι πολύ ξεχωριστά και ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Πρέπει να μάθουν ότι για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους απαιτείται σκληρή δουλειά. Πώς θα γίνει αυτό; Πολύ εύκολα. Αρκεί να τους αναθέσεις κάποιες μικρές, καθημερινές υποχρεώσεις. Έτσι όχι μόνο θα μάθουν να είναι αυτόνομα, επίμονα και υπεύθυνα, αλλά θα μπορούν να απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών τους.
12.Ασε το παιδί σου να βρει το δρόμο, μόνο του
Οι γονείς, ιδιαίτερα όσοι έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης, τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη βάση στις γνωστικές ικανότητες του παιδιού τους και όχι στα ενδιαφέροντά του. Έτσι ένα παιδί που έχει και το μυαλό και έμφυτο ταλέντο να γίνει γιατρός, αλλά προτιμάει να γίνει καλλιτέχνης, δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένο αν τελικά γίνει γιατρός.
Το να βοηθήσεις ένα παιδί να βρει αυτό που πραγματικά του αρέσει, σημαίνει να το βοηθήσεις να ακούσει την διαίσθησή του. Γι’ αυτό οι γονείς θα πρέπει να δουν πώς πραγματικά είναι το παιδί τους και να το αφήσουν να ακολουθήσει τα αληθινά του όνειρα. Αν θέλεις το παιδί σου να είναι επιτυχημένο, θα πρέπει να το μάθεις να βρει τον δρόμο του. Μόνο του.
“Όλοι είμαστε διάνοιες. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι από την ικανότητά του να σκαρφαλώσει στο δέντρο, αυτό θα περάσει όλη του την ζωή πιστεύοντας ότι είναι χαζό” – Albert Einstein
Το να μεγαλώσεις ένα παιδί, θα σε βοηθήσει σίγουρα να ανακαλύψεις τις δυνατότητές σου, αλλά το σημαντικότερο; Να δώσεις νόημα στην ζωή σου. Γιατί ένα παιδί είναι ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για να ξυπνάς και να κοιμάσαι κάθε πρωί. Σίγουρα θα δυσκολέψει την ζωή σου, αλλά την ίδια στιγμή θα την απλοποιήσει, γιατί θα το κάνεις σκοπό της ζωή σου να το μεγαλώσεις όσο καλύτερα μπορείς.
Ένα παιδί φέρνει μαζί του και μία σειρά προκλήσεων. Σύντομα όμως θα βρεις τον τρόπο να τις προσπεράσεις. Και να συνειδητοποιήσεις πως κάθε παιδί είναι ευλογία. Γιατί έχει την δύναμη να φέρνει στην ζωή σου ευτυχία και ολοκλήρωση.
“Μην αγχώνεσαι τόσο πολύ στο να μεγαλώσεις σωστά ένα παιδί, γιατί θα ξεχάσεις στο τέλος ότι το έχεις” — Glennon Melton
πηγή thriveglobal.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο