Η ανάπτυξη του παιδιού είναι μια εμπειρία από τις πιο συναρπαστικές. Είναι πολύ σημαντικό και για τους δύο σας να είστε δίπλα του σε όλα τα βήματα της ανάπτυξης και να μη χάσετε στιγμή. Το ταξίδι ανάπτυξης του μωρού είναι ανεπανάληπτο. Κάθε μέρα είναι μια διαφορετική εμπειρία. Όλα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς και οι γονείς πρέπει να είναι συνοδοιπόροι σε αυτή τη διαδρομή. Είναι απαραίτητο να το επιβραβεύεται όταν κάνει κάτι για πρώτη φορά και να το παροτρύνετε.
Τους πρώτους μήνες της ζωής του το μωρό μπορεί να ανασηκώσει λίγο το κεφαλάκι του αλλά δεν μπορεί να το σταθεροποιήσει και να καθίσει μόνο του. Από τις πρώτες κιόλας μέρες γυρνάει το κεφάλι του προς το φως και καρφώνει το βλέμμα του εκεί.
Σιγά, σιγά θα αρχίσει να αναγνωρίζει τους πρώτους ήχους και πολύ γρήγορα καταφέρνει να ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα αντικείμενα. Θα χαίρεται μόλις βλέπει οικεία και αγαπημένα πρόσωπα ενώ το πρώτο χαμόγελο που θα σας χαρίσει, θα αιχμαλωτίσει την καρδιά σας.
Η συμβουλή μας είναι να γίνετε και εσείς για λίγο παιδιά και δείτε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Όλα είναι πρωτόγνωρα και καινούργια. Ετοιμαστείτε να τον ακολουθήσετε στο δρόμο της εξερεύνησης.
Ο μικρός σας εξερευνητής μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Αυτό το μικρό, εύθραυστο αγγελούδι που φέρατε πριν μερικούς μήνες από το μαιευτήριο, έχει μετατραπεί σε έναν ακούραστο μπόμπιρα που θέλει να μάθει κάθε γωνιά του σπιτιού και να κρατήσει στα χέρια του τα πάντα. Σίγουρα θα το καμαρώνετε καθώς μεγαλώνει και θα αισθάνεστε ευτυχία όταν παρατηρείτε ότι αναπτύσσεται σωστά. Είναι η εποχή που πρέπει να το παρακολουθείτε συνέχεια και πρέπει να βρίσκεσθε συνέχεια κοντά του.
Πρέπει όμως να πάρετε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο ανάπτυξης, χωρίς κινδύνους.
Για το μικρό σας κάθε γωνιά του σπιτιού αποτελεί και μια καινούργια πρόκληση καθώς όλα του είναι άγνωστα και βέβαια θέλει τόσα πολλά πράγματα να μάθει και να γνωρίσει. Η περιέργεια του μωρού σας θα το οδηγήσει σε όλες τις γωνιές του σπιτιού. Ο χώρος αυτός θα αποτελεί τόπο δράσης και εξερεύνησης. Όμως μέσα στο σπίτι υπάρχουν διάφορες παγίδες που μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για το παιδί. Οι γονείς λοιπόν είναι υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον και η πρόληψη θεωρείται απαραίτητη.
Το παιδί σε ηλικία περίπου 8-10 μηνών αρχίζει να μπουσουλάει και θέλει να δει, να μυρίσει, να γευτεί, και να δοκιμάσει τα πάντα. Καθώς το ίδιο είναι πολύ ευάλωτο και εξαρτάται από εσάς δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Έτσι διαμορφώνετε το χώρο του σπιτιού ώστε η δίψα για εξερεύνηση και παιχνίδι να είναι μια ασφαλής βόλτα.
Αν παρατηρήσετε το μωρό σας την ώρα που παίζει θα δείτε πόσο ευτυχισμένο και αφοσιωμένο είναι σε αυτό που κάνει. Με το παιχνίδι ο μικρός σας θησαυρός μαθαίνει, εξερευνεί, ανακαλύπτει και αναπτύσσει τις δεξιότητές του. Μέσω του παιχνιδιού θα μάθει να συγκεντρώνεται, να εξασκεί τη φαντασία του, να δοκιμάζει νέες καταστάσεις και να ελέγχει το χώρο του. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το παιδί σας μεγαλώνει μέσα από τα παιχνίδια.
Τους πρώτους μήνες το αγαπημένο του παιχνίδι είστε εσείς. Σας παρατηρεί και νοιώθει μεγάλη ασφάλεια μόλις το κρατήσετε στην αγκαλιά σας. Κάντε του γκριμάτσες και θα δείτε ότι θα προσπαθήσει να μιμηθεί τις συσπάσεις του προσώπου σας.
Στα μωρά αρέσει να κοιτούν και να περιεργάζονται το χώρο. Διακοσμήστε το δωμάτιο του με χρώματα και κρεμάστε παιχνίδια που βγάζουν ήχους καθώς τα κουνάτε με τα χέρια σας.
Στο δεύτερο μήνα μπορείτε να βάλετε στην κούνια του ένα κρεμαστό παιχνίδι με μουσική και πολλά. χρώματα Αυτά τα παιχνίδια του τραβούν την προσοχή και προσπαθώντας να τα πιάσει, τα παρατηρεί ενώ παράλληλα κουνάει τα χεράκια του.
Για τους πρώτους μήνες προτιμήστε να του χαρίσετε πάνινα κουκλάκια, πάνινες μικρές μπάλες, κουδουνίστρες αλλά και κρίκους για τα δοντάκια που αρχίζουν να βγαίνουν.
Καθώς μεγαλώνει, αρχίζει να καταλαβαίνει τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος. Έτσι τώρα πιάνει, ζουλάει, δαγκώνει και πετάει κάτω το παιχνίδι για να δει τι θα συμβεί. Δώστε στο παιδί σας διασκεδαστικά και επιμορφωτικά παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του που θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί σωματικά και διανοητικά.
Σε αυτή την ηλικία αγαπημένο του παιχνίδι θα είναι κύβοι σε διάφορα μεγέθη. Θα δείτε την προσπάθεια να τα βάλει στην σειρά και την ικανοποίηση του μόλις τα καταφέρει.
Είναι καλό να παίζετε μαζί με το παιδί σας. Προτρέψτε το να δοκιμάσει καινούργια πράγματα και να βιώσει νέα ερεθίσματα γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Όσο όμορφο κι αν είναι το σπίτι, το παιδί πρέπει να πηγαίνει βόλτα κάτι το οποίο θα προσφέρει στο μωρό νέα ερεθίσματα. Βλέπει νέες εικόνες, ακούει διαφορετικούς ήχους και γενικά αλλάζει περιβάλλον. Η βόλτα είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες, εκτός αν ο γιατρός για κάποιο λόγο το έχει απαγορεύσει. Το ντύσιμο θα πρέπει να είναι ανάλογο με την εποχή και πρακτικό. Φορέστε του ρούχα εποχής που να μπορούν να συνδυαστούν.
Για παράδειγμα αν είναι χειμώνας, φορέστε του ένα βαμβακερό μπλουζάκι και από πάνω ζακέτα. Αν κάνει πολύ κρύο προσθέστε του και μπουφάν.
Λάβετε υπ’ όψιν σας ότι τα μάλλινα ρούχα είναι μεν ζεστά, προσέξτε όμως μήπως ενοχλούν το παιδί. Μπορεί να του προκαλούν φαγούρα και να δημιουργηθούν κοκκινίλες στο δέρμα του, οπότε προτιμήστε τα βαμβακερά ρούχα.
Στην αρχή η διάρκεια της βόλτας θα είναι μικρή. Θα πρέπει να βγάζετε το μωρό έξω σταδιακά ώστε να μπορέσει να συνηθίσει στη διαφορά της θερμοκρασίας. Πέρα από αυτό όμως, η διάρκεια της βόλτας εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως από τον καιρό, την ηλικία του μωρού, τις ώρες γευμάτων, αλλά και από τη διάθεση των γονιών.
Παρατηρήστε το παιδί κατά τη διάρκεια της βόλτας για να ξέρετε ανά πάσα στιγμή αν το απολαμβάνει ή όχι. Αν γκρινιάζει ή παραπονιέται επιστρέψτε σπίτι και ξαναβγείτε το απόγευμα.
Σε περίπτωση που θα γίνει βόλτα με αυτοκίνητο θα πρέπει ακόμα και στις πιο μικρές αποστάσεις να χρησιμοποιείτε το καρεκλάκι του αυτοκινήτου.
Ελέγξτε αν το καρεκλάκι που έχετε επιλέξει πληρεί τις προδιαγραφές που επιβάλλει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός και τοποθετήστε το στο αυτοκίνητο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Όταν έχετε σταθμευμένο το αυτοκίνητο και έχει δυνατό ήλιο, προσέξτε να μην αφήνετε το κάθισμα του μωρού μέσα στο αυτοκίνητο. Η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται θα ενοχλήσει πολύ το μωρό. Στο δυνατό ήλιο καλύτερα βγάζετε το κάθισμα για να παραμένει σε μια φυσική θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Στη διάρκεια ενός ταξιδιού θα ήταν προτιμότερο να μην ταΐζετε το μωρό την ώρα που κινείται το αυτοκίνητο. Αν το ταξίδι είναι μακρινό, προγραμματίστε στάσεις σας για να ταΐσετε το μωρό τις ώρες των γευμάτων του. Για να το απασχολήσετε την ώρα του ταξιδιού μπορείτε να του διαβάσετε ένα παραμυθάκι ή δώστε του μαλακά παιχνιδάκια ή ένα κουκλάκι. Αν του δώσετε βιβλίο φροντίστε οι άκρες του να είναι στρογγυλεμένες.
πηγή iaso.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο