Ο κορυφαίος Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Stanford Γιάννης Ιωαννίδης, σε πρόσφατες δηλώσεις του ήταν καταπέλτης για τη διαχείριση της πανδημίας, το κλείσιμο των παιδιών στο σπίτι, και το λουκέτο στα γυμναστήρια και τον αθλητισμό.
Συγκεκριμένα ανέφερε: » Θα πρέπει οι άνθρωποι να βοηθηθούμε να γυμναζόμαστε περισσότερο, κυρίως σε ανοιχτούς χώρους. Για τα κλειστά γυμναστήρια, το κάθε ένα διαφέρει από το άλλο, ανάλογα την χωρητικότητα του και το εμβαδόν του. Μπορούν κλειστά γυμναστήρια να ανοίξουν με πολύ αυστηρά μέτρα, έχει γίνει ανάλογη υγειονομική δοκιμή σε γυμναστήρια η οποία έδειξε πως δεν υπήρχε πρόβλημα, στο άνοιγμα τους, αλλά καταλαβαίνετε πως δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τις καταστάσεις, όταν ένα γυμναστήριο είναι σαν τρύπα με 4 άτομα το ένα πάνω στο άλλο και το άλλο 1 στρέμμα με εξωτερικούς χώρους. Οπότε δεν μπορούμε να γενικεύσουμε την απάντηση μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε στον κόσμο, ποιος είναι και που είναι ο κίνδυνος, παρά να αλλάξουμε την νομοθετική ρύθμιση για κάθε γυμναστήριο».
Για τα παιδιά: » Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά! Με έξυπνο τρόπο, δηλαδή, μάθημα σε ανοιχτούς χώρους, αποστάσεις, ανοιχτά παράθυρα, είχαμε έναν χρόνο από την αρχή της πανδημίας θα έπρεπε να έχουμε προετοιμαστεί για αυτό, ακόμα και τώρα μπορούμε να προετοιμαστούμε ώστε να έχουμε περισσότερες τάξεις. Τα σχολεία όμως πρέπει να είναι ανοιχτά! Οι συνέπειες στην υγεία των παιδιών, καθώς και οι μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία και για τα παιδιά αλλά και όλη την κοινωνία είναι τεράστιες. Είναι καταστροφή μιας χώρας να έχει κλειστά τα σχολεία για χίλιους δύο λόγους, για την υγεία και για την κοινωνία. Ψυχική υγεία, κοινωνικοποίηση, αίσθηση του κόσμου και του περιβάλλοντος. Ακόμα υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως όταν κλείνεις τα σχολεία και παρεμποδίζεις την ανάπτυξη ενός παιδιού μέσα από την εκπαίδευση, η παιδεία ουσιαστικά δημιουργεί ανθρώπους που έχουν περισσότερες δυνατότητες, ικανότητες, και επιτυχίες στην ζωή τους. Έχει αποδειχθεί πως άνθρωποι που στερούνται παιδείας χάνουν χρόνια από την ζωή τους. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή διαβάθμιση της επιβίωσης με βάση τη παιδεία του καθενός. Φανταστείτε μια γενιά ολόκληρη, που έχει περάσει αυτό το μαρτύριο για έναν ολόκληρο χρόνο, μαζί με τους γονείς τους. Είναι χειρότερο από το να γινόταν παγκόσμιος πόλεμος. Σε παγκόσμιο πόλεμο τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο και κάτι θα μάθαιναν, με την τηλεκπαίδευση δεν μαθαίνουν τίποτα ».
Κλείνοντας τόνισε πως τα τυφλά μέτρα με τους περιορισμούς πρέπει να αρθούν και ο κόσμος να ενθαρρυνθεί να περνά περισσότερο χρόνο έξω, με αποφυγή συγχρωτισμού. Απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων για να εκμεταλλευτούμε και τον καλό καιρό της χώρας μας. Να ανοίξουν, γήπεδα, στάδια, πάρκα, πλατείες, χώροι στους οποίους οι άνθρωποι θα μπορούν να πάνε να περπατήσουν και να αθληθούν.
πηγή sportfacts.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο