Αρχικά εξετάζουμε το θέμα γενικά και κατόπιν αναλύουμε τα επιμέρους στοιχεία, προκειμένου να κατανοήσουμε αυτό που θέλει να εκφράσει το παιδί, αλλά και τη συναισθηματική του κατάσταση. Σε αυτήν τη διαδικασία, λαμβάνουμε υπόψη μας τον τρόπο με τον οποίο το παιδί χρησιμοποιεί τις μορφές, τον χώρο που καταλαμβάνει το σχέδιο στο χαρτί, αλλά και τα χρώματα που επιλέγει.
Για παράδειγμα, το μέγεθος της ζωγραφιάς πάνω στο χαρτί συμβολίζει ασυνείδητα τον τρόπο με τον οποίο το παιδί αντιλαμβάνεται τη θέση του μέσα στο περιβάλλον. Δηλώνει, δηλαδή, αν είναι δειλό, συνεσταλμένο, ανασφαλές ή, αντίθετα, ασφαλές, σίγουρο, αρχηγικό κ.λπ. H κυριαρχία των ζεστών και ανοιχτών χρωμάτων (κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ, κ.ά.) φανερώνει ανάγκη για επικοινωνία, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά.
Kεντρική θέση στις ιχνογραφικές τους προτιμήσεις κατέχουν σύμβολα που αντιστοιχούν στη μητέρα και στον πατέρα, αποτυπώνοντας έτσι το πώς βιώνουν τη γονική παρουσία και τη σχέση με τους δύο γονείς τους.
Η μητρική παρουσία εμφανίζεται, άμεσα είτε συγκαλυμμένα, στις παραστάσεις του υγρού στοιχείου (θάλασσα, νερό), της γης και του δάσους. H πατρική φιγούρα αναγνωρίζεται σε σύμβολα που ενέχουν και μεταδίδουν ενέργεια, όπως ο ήλιος, η φωτιά κι ο αέρας.Aγαπημένο θέμα των παιδιών είναι η οικογένεια.
Aπό τη μελέτη της αποκομίζουμε σημαντικές πληροφορίες για το πώς αντιλαμβάνονται τη θέση τους σ’ αυτήν, τις σχέσεις με τα αδέλφια και τους γονείς τους, καθώς και τους ρόλους που έχει αναλάβει κάθε μέλος. Πηγή έμπνευσης είναι η καθημερινή ζωή, αλλά και η γόνιμη φαντασία τους.
Aυτά τα στοιχεία, ωστόσο, έχουν αξία μόνο αν τα μελετήσουμε σε συνδυασμό με τη γενικότερη συμπεριφορά του παιδιού, την ηλικία του και το περιβάλλον στο οποίο ζει. Επίσης, η αξιολόγησή τους πρέπει να γίνεται μόνο από τους ειδικούς, για να μην οδηγηθούμε σε παρερμηνείες και λανθασμένα συμπεράσματα. Tελικά, το παιδικό σχέδιο αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας με το παιδί, ενώ στα χέρια των ειδικών γίνεται πηγή που παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τη νοητική και συναισθηματική εξέλιξή του.
Απόσπασμα από το νέο μου βιβλίο
πηγή akappatou.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο