Επιμέλεια Ανδρονίκη Σερεμέτη
Ο φόβος του να μένουν στην απ’ έξω μπορεί να κάνει τους έφηβους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να νιώθουν άγχος. Όμως, έχετε τη δυνατότητα να τα βοηθήσετε. Οι έφηβοι στέλνουν μηνύματα, κάνουν tweet, ανεβάζουν snaps (χρησιμοποιούν δηλαδή την εφαρμογή snapchat) και ποστάρουν σαν τρελοί. Μάλιστα, περίπου οι μισοί από τους εφήβους χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθημερινά και για κάποιους αυτό σημαίνει να τσεκάρουν το Instagram, το TikTok ή το Snapchat εκατοντάδες (ή χιλιάδες) φορές την ημέρα. Πολλοί έφηβοι το να επικοινωνούν με τους φίλους τους μέσω διαδικτύου το βρίσκουν μια θετική εμπειρία και αυτό γιατί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία των παιδιών και ειδικά των έφηβων κοριτσιών.
Το πιο δύσκολο κομμάτι για τους γονείς είναι να αναγνωρίσουν το κρίσιμο σημείο μεταξύ μιας υγιούς σχέσης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των αρνητικών αποτελεσμάτων τους. Μπορείτε να το κάνετε αυτό καταλαβαίνοντας πως τα παιδιά σας χρησιμοποιούν διάφορες πλατφόρμες, βοηθώντας τα να μάθουν να αναγνωρίζουν τα όρια τους και υποστηρίζοντάς τα να βρουν μία υγιή ισορροπία μεταξύ της διαδικτυακής και της μη διαδικτυακής κοινωνικοποίησης.
Αν και ο φόβος να μείνουν στην απ΄ έξω είναι ένα κλασικό σημάδι δυσχέρειας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι δύσκολο να ξέρουμε τι είναι φυσικό εφηβικό άγχος και τι είναι λόγος ανησυχίας. Πολλοί γονείς έχουν παρατηρήσει τα προηγουμένως εξωστρεφή έφηβα παιδιά τους να κλείνονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους, καθώς απορροφώνται όλο και πιο πολύ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα για την συσχέτιση μεταξύ αυξημένης χρήσης κινητού και μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διαγνώσεων εφηβικής ψυχικής υγείας δεν έχει ακόμα εντοπίσει την άμεση αιτιότητα. Ακόμη, η συσχέτιση είναι αρκετά δυνατή ώστε να προτείνει στους γονείς να προσεγγίσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προσοχή, ειδικά αν τα παιδιά βρίσκονται σε γκρουπ υψηλού κινδύνου.
Γνωρίζοντας απλά τι κάνουν τα παιδιά σας, τι είδους εμπειρίες έχουν και πως νιώθουν για τις αλληλεπιδράσεις τους, είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει πολύ ώστε να προστατέψετε το παιδί σας. Αν βλέπετε τα παιδιά σας να δυσκολεύονται, να είναι συνέχεια αγχωμένα ή να μένουν ξύπνια την νύχτα στέλνοντας μηνύματα, να επέμβετε. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν:
Πηγή: commonsensemedia.org
πηγή για εμάς csii.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο