Από το δάσκαλο Βαγγέλη Αλεξόπουλο.
Δεν είναι λίγες οι φορές που ο γονιός έρχεται στη δυσάρεστη θέση να τιμωρήσει το παιδί του. Πόσο αποτελεσματική όμως μπορεί να είναι μια τιμωρία; Παρακάτω θα εξετάσουμε τον τρόπο δημιουργίας συμφωνιών με το παιδί, θα συστηματοποιήσουμε τον τρόπο αντίδρασης του γονέα στην αρνητική συμπεριφορά του παιδιού και θα παρουσιάσουμε πρότυπους τρόπους συμπεριφοράς προς το παιδί ώστε να προλαμβάνουμε αρνητικές συμπεριφορές και κατ’ επέκταση τιμωρίες.
Για να δημιουργήσουμε μια συμφωνία με το παιδί πρέπει αρχικά να ορίσουμε τα όρια συμπεριφοράς του και τις συνέπειες στην περίπτωση που τα όρια ξεπεραστούν. Για παράδειγμα μετά από κατάλληλη συζήτηση με το παιδί μπορούμε να του πούμε, «Συμφωνήσαμε να είσαι συγκεντρωμένος και να τελειώνεις τις υποχρεώσεις σου μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο. Αν δεν είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου ή ξεπεράσεις τα χρονικά όρια επειδή χαζεύεις, θα αναγκαστείς να στερηθείς την σημερινή συνάντηση με τον φίλο σου ή την προγραμματισμένη μας βόλτα».
Οι ανάγκες κάθε παιδιού διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του και σχετίζονται με το περιβάλλον και την εποχή στην οποία μεγαλώνει. Τα όρια πρέπει να είναι λογικά και οι απαιτήσεις μας προσαρμοσμένες στις ανάγκες του παιδιού. Οι συνέπειες πρέπει επίσης να είναι λογικές και να ορίζονται σε κατάσταση ηρεμίας.
Αφού λοιπόν έχουμε κάνει από πριν τη συμφωνία με το παιδί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αντιμετωπίζοντας μια αρνητική συμπεριφορά είναι να αξιολογήσουμε γρήγορα την κατάσταση. Έγινε εσκεμμένα ή από απροσεξία; Για παράδειγμα, δεν έκανε τις ασκήσεις του στα μαθηματικά επειδή το ξέχασε ή επειδή ήθελε να κερδίσει χρόνο και να παίξει περισσότερο το αγαπημένο του παιχνίδι;
Στην περίπτωση της απροσεξίας συζητήστε με αγάπη και κατανόηση το γεγονός και βρείτε μαζί έναν τρόπο να προβλέψετε την κατάσταση για να μη ξανασυμβεί. Για παράδειγμα, ελέγχετε μαζί καθημερινά τις υποχρεώσεις του έως ότου να μην το έχει πια ανάγκη. Ταυτόχρονα επαινέστε το παιδί σας για τη μέχρι τώρα τήρηση των ορίων.
Στην περίπτωση που γίνεται εσκεμμένα πάρτε τον χρόνο σας και ηρεμήστε. Αποφύγετε τις φωνές και τη βία, θα φέρουν αποτελέσματα μικρής διάρκειας και θα τραυματίσουν τη σχέση σας με το παιδί. Ακούστε τι έχει να σας πει και με σοβαρότητα και ψυχραιμία εφαρμόστε άμεσα τις συνέπειες της συμφωνίας. Δώστε την ευθύνη των συνεπειών στο παιδί, πείτε του «Λυπάμαι πολύ αλλά δεν κράτησες την συμφωνία μας έτσι αναγκάζεσαι να στερηθείς τη σημερινή συνάντηση με το φίλο σου.»
Προσοχή! Ίσως να σας είναι δύσκολο να αντέξετε τις αντιδράσεις του (κλάμα, θυμό), μα να θυμάστε πως δεν θα κρατήσουν πολύ. Η αντοχή σας σε αυτό ακριβώς το σημείο θα γίνει το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τον εγωισμό του παιδιού σας και θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Να είστε τυπικοί. Αφήστε το παιδί να βιώσει τις συνέπειες. Αποφύγετε να κάνετε πίσω μόλις το παιδί δείξει τα επιθυμητά δείγματα συμπεριφοράς. Η ακριβής εφαρμογή των συνεπειών της συμφωνίας είναι αυτό που πιθανότατα θα αλλάξει πραγματικά την αρνητική συμπεριφορά.
Να θυμάστε:
Σαν γονείς είστε τα πρώτα και σημαντικότερα πρότυπα για το παιδί σας. Βάλτε οι ίδιοι όρια και κανόνες στη ζωή σας.
Εμπνεύστε το παιδί σας με παραδείγματα θετικής συμπεριφοράς.
Σεβαστείτε τον εαυτό σας (τουλάχιστον μπροστά στο παιδί). Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να ζητάτε από το έφηβο παιδί σας να μην καπνίσει όταν εσείς καπνίζετε αδιάλειπτα μπροστά του.
Κάντε εσείς πρώτα ότι θα θέλατε να κάνει το παιδί σας και αποφεύγετε να κάνετε μπροστά του ό,τι δεν θα θέλατε να κάνει.
πηγή oloigiatopaidi.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο