Η μαμά Φωτεινή μάς έστειλε φωτογραφία από έναν παραδοσιακό μάρσιπο που φτιάχτηκε το 1953! Της τον χάρισε η μαμά της, όταν παντρεύτηκε και είναι οικογενειακό κειμήλιο! Ο μάρσιπος αυτός είναι η απόδειξη ότι το babywearing δεν είναι νέα μόδα όπως πολλοί νομίζουν, αλλά μας έρχεται από πολύ παλιά. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι όχι και τόσα πολλά χρόνια πριν δεν υπήρχαν καν καρότσια!
Ονομάζομαι Φωτεινή και είμαι μαμά της Γεωργίας (3,5 ετών) και θέλησα να σας στείλω κάτι σχετικό με την εβδομάδα που είναι αφιερωμένη στο babywearing!
Κατάγομαι από ένα μικρό χωριό της ορεινής Χαλκιδικής, που ονομάζεται Άγιος Πρόδρομος και όταν παντρεύτηκα, η μητέρα μου μου έδωσε ένα οικογενειακό κειμήλιο, το οποίο είχε φτιάξει η προγιαγιά μου.
Πρόκειται λοιπόν για ένα υφαντό το οποίο στα μέρη μου ονομάζουμε τρόκνια και αποτελείται από ένα ορθογώνιο υφαντό ύφασμα το οποίο στις τέσσερις άκρες του έχει 4 πλεξούδες από μαλλί. Αυτό το υφαντό το χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες στο χωριό για να δένουν τα λεχούδια τους όταν πήγαιναν στα χωράφια, κάτι σαν μάρσιπος δηλαδή εκείνης της εποχής. Επίσης από ιστορίες που έχω ακούσει, το χρησιμοποιούσαν και σαν κούνια, καθώς κρεμούσαν τις τέσσερις άκρες από κάποιο σταθερό σημείο.
Η τρόκνια που απέκτησα έχει φτιαχτεί το 1953, σαν δώρο στη μαμά μου από την γιαγιά της αλλά η γιαγιά της χρησιμοποίησε το δικό της και στα τρία της παιδιά. Επί της ουσίας, η προγιαγιά μου ήταν φαν του babywearing, από το 1914 που έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδάκι! Άρα λοιπόν το να φοράς το παιδάκι σου δεν είναι κάτι τόσο καινούργιο, τουλάχιστον όσον αφορά τα μέρη μου και την οικογένεια μου! Ελπίζω να γνωρίσουν όλες οι μανούλες αυτήν την εμπειρία, γιατί σίγουρα αξίζει!
Η τρόκνια ή τρόκνα ήταν μία μάλλινη, υφασμένη στον αργαλειό κούνια, στην οποία έβαζαν οι μανάδες τα μωρά τους όταν έκαναν δουλειές στο σπίτι. Είχε σχήμα παραλληλόγραμο και στις γωνίες στηριζόταν από 4 σκοινιά, τα «τρουκνόσκ’να». Όταν η γυναίκα πήγαινε για εξωτερικές εργασίες (στο χωράφι κτλ.) έδενε επάνω της την τρόκνια, κουβαλώντας το μωρό. Στο χωράφι πάλι, είτε είχε την τρόκνια δεμένη επάνω της, είτε την έδενε σε κάποιο δέντρο.
(από το agios-prodromos.blogspot.com)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Βρε πόσα "τροκνιόπαιδα" μαζευτήκαμε τελικά! Βάλτε και εμένα στο club "τρόκνιας"! Η γιαγιάκα μου, μου έκανε βόλτες στα Βράσταμα μέσα στην τρόκνια (Χαλκιδικιώτισσα από τη μεριά της μαμάς & εγώ) & τρελαινόμουν... Η δική μας τρόκνια είναι ριγέ με κυρίαρχο χρώμα το κόκκινο και πινελιές από άλλα χρώματα, την είχε υφάνει στον αργαλειό η γιαγιά μου για τα κοριτσάκια της & μετά σουλατσάραμε & εμείς τα εγγόνια. Εγώ "φόρεσα" τα παιδιά μου σε ταξίδια, σε κάποιες εξόδους, ακόμη & σε εκλογές μπήκαμε στο παραβάν με την 2 μηνών τότε κόρη μου... Η αίσθηση του να έχεις το μωράκι σου τόσο κοντά, ήταν φοβερή! Ελπίζω όλες οι μαμάδες & οι μπαμπάδες να δοκιμάσουν το babywearing κάποια στιγμή. Φωτεινή πολύ ωραία η ανάμνηση που μας ξετρύπωσες! Τρελάθηκα που είδα μαμά από Άγιο Πρόδρομο (κάνω μάθημα εκεί) να γράφει εδώ & μάλιστα για μια τόσο γλυκιά ανάμνηση που έχω από τη γιαγιά μου!
ti mou thumhsate twra!emena otan hmoun mikrh me kouvalouse h giagia se troknia gia na kanei douleies sta vrasna......wraia xronia...
Ευχαριστώ πολύ Φωτεινή για την απόκριση. Έπρεπε να το φανταστώ αυτό με το μαλλί, είναι όντως πολλύ δύσκολο στην επαφή με το δέρμα.
Ναι όντως, είμαστε πάρα πολλοί... Χαμός. Φωφώ εσύ είσαι, ή κάνω λάθος;
Ναι καλέ εγώ είμαι... και θα ήθελα Γιάννη να σε ευχαριστήσω πολύ για την προσπάθεια που κάνεις στο blog σου! Είναι πολύ ενδιαφέρον!
ΦΩΤΟΥΛΑ ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ....ΕΧΩ ΜΙΑ ΙΔΙΑ ΤΡΟΚΝΙΑ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΑΚΙ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΓΩ ΑΠΟ ΟΡΕΙΝΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ...Η ΠΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΟΡΑΩ ΕΔΩ ΣΤΗ ΠΟΛΗ,ΜΕ ΚΟΙΤΑΝΕ ΚΑΠΩΣ...(ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΦΟΡΑΜΕ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ ΤΟ ΝΙΝΙ...)ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΧΕΡΟΠΟΙΗΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΔΕΙΣ...ΧΕ ΧΕ...ΜΠΡΑΒΟ,ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ..
mprabo sou pou to xrisimpoieis pantos... se mas tora pou megalose i mikroula xrisimeuei san kounia gia tis koukles tis, trelo paixnidi tin kanei! kai esi na 'sai kala!
Φωτεινή πολύ με συγκίνησες... Θα ήθελα να μας έγραφες αν γίνεται και δυο λόγια για το αν τον έχεις χρησιμοιπήσει ποτέ, αν είναι το ίδιο βολικός με τους μάρσιπους που έχουμε τώρα... ...ε... και καμιά φωτογραφία για να δούμε πώς φοριέται στην πράξη θα ήταν καλοδεχούμενη :)) Όπως και να'χει, thanks for sharing!!!
Ναι το έχω χρησιμοποιήσει ορισμένες φορές, είναι ιδιαίτερα ζεστός αλλά λόγο του μαλλιού (ξέρεις αυτό που τσιμπάει) η μικρή έβγαζε σπυράκια όπου ερχόταν σε επαφή με το δέρμα της. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι τόσο βολικός όσο οι μάρσιπποι που κυκλοφορούν πλέον, άμα δεις τη φωτογραφία θα καταλάβεις ότι δεν είναι τόσο σταθερός.
Συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο άρθρο σας. Ένας Αγιοπροδρομίτης.
Το ένας Αγιοπροδρομίτης μ' άρεσε Γιάννη, λες και είμαστε τόσοι πολλοί... να 'σαι καλά!
Μπράβο κυρία Φωτεινή, πολύ χάρηκα που το μοιραστήκτε αυτό μαζί μας!! Απλές λύσεις που τα μωράκια πάντα χαίρονται αφού είναι σε άμεση επαφή με την μαμά τους! Μακάρι όλα τα μωράκια και οι γονείς τους να μπορούσαν να χαρούν την εμπειρία του babywearing!!
Βρε τι μαθαίνει κανείς!!! Μόλις το είδα ρώτησα την μαμά μου αν ξέρει τι είναι!!! Ήξερε! Και μου είπε μάλιστα πως ΚΑΙ εγώ μπήκα σε τρόκνια!!! Της την είχε δώσει η γιαγιά της... αλλά πλέον η τύχη της αγνοείτε xD (Της τρόκνιας) (Η Μαμά μου είναι από την Ορμύλια!)
Είναι πανέμορφο! Η ελληνική παράδοση έχει πολλούς ακόμα τύπους μάρσιπων που είναι καθαρά της πατρίδας μας. Μερικά είναι σ' αυτήν την ανάρτηση (που γράφτηκε σχεδόν 4 χρόνια πριν): http://asterakislings.blogspot.com/2008/11/blog-post.html
Yperoxes foto!!!
Χαλκιδικη Αθανατη!!!!!!! Πρωτοπορουμε στο babywearing!!!! Κι εγω εχω τροκνια απο τη γιαγια μου!!! Την εχει υφανει μονη της.Ειναι αυτη που χρησιμοπουσε για να εχει πανω της τη μαμα μου.....τελειο εεεε????
τι ομορφα που εχεις κατι τετοιο!! ειμαι απο πελοποννησο και εδω επισης ο μαρσιπος ηταν κατι κοινο και απαραιτητο στις μαμαδες,η γιαγια και η προγιαγια μου το χρησιμοποιουσαν και ονομαζεται "νακα".μακαρι να ειχα ενα τετοιο κειμηλιο
Τελικά οι Έλληνες είναι πρωτοπόροι σε όλα. Ακόμα και στο babywearing!! Ολίβια ρίξε μια ματιά και στο blog μου. Σε περιμένει ένα δωράκι!!
Η Φωτεινη εχει δικιο!!!! Στην πολη που με εβλεπαν στον μαρσιπο με κοιτουσαν περιεργα. Στο χωριο καποιες νεες (εως 50 ετων) με κοιτουσαν περιεργα. Οι γιαγιαδες ομως με κοιτουσαν και μου ελεγαν πως κουβαλουσαν εκεινες τα μωρα τους, με μαρσιπους απο υφασμα (ουσιαστικα εδεναν τα παιδια με ενα κομματι υφασμα στην πλατη) για να πανε στο χωραφι ή να πανε καποια μεγαλη αποσταση με τα ποδια!!!!!
Αυτο είναι πραγματικά ενδιαφέρον
Απιθανο!!!!!!!!!!!!