Αν σε ρωτούσαμε «ποιο είναι για σένα το πολυτιμότερο αγαθό;» θα απαντούσες, πιθανότατα, «η υγεία!». Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, είναι εδώ για να μας θυμίσει πόση αξία έχει να τη διασφαλίσουμε για εμάς και τους αγαπημένους μας.
Για εσένα που διανύεις το μαγικό ταξίδι της ζωής με το παιδί σου, ξέρουμε πως να φροντίζεις για την καλή υγεία του είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά σου. Κι επειδή στην Anytime η υγεία του παιδιού σου είναι και δική μας προτεραιότητα, ρίχνουμε φως στα σημαντικά στάδια ζωής του παιδιού σου, από τη βρεφική μέχρι και την εφηβική του ηλικία, και αναδεικνύουμε ποιες προκλήσεις μπορούν να εμφανιστούν για την υγεία του μικρού σου θησαυρού.
Βρεφική ηλικία (0 – 2 ετών)
Αυτή είναι η περίοδος που θα δεις το παιδί σου να εξελίσσεται με τους ταχύτερους ρυθμούς στη διάρκεια της ζωής του! Σε αυτήν την ηλικία, οι προγραμματισμένες επισκέψεις του μωρού σου στον παιδίατρο είναι πολύ συχνές (2-4 εβδομάδες μετά τη γέννηση και από εκεί και πέρα κάθε μήνα σχεδόν μέχρι το 2ο χρόνο της ζωής του), αφού ο εμβολιασμός και η παρακολούθηση της ανάπτυξής του είναι δύο πολύ σημαντικά κεφάλαια για την υγεία του.
Τι συμβαίνει όμως με τα έκτακτα περιστατικά; Αν και πολλά από αυτά, όπως είναι κάποια ενδεχόμενα ατυχήματα ή εγκαύματα, μπορείς να τα αποφύγεις με τη στενή παρακολούθηση του μωρού σου, δεν είναι μικρός ο αριθμός κάποιων επειγόντων περιστατικών, όπως για παράδειγμα ένας υψηλός πυρετός, που καταλήγει τελικά σε ανάγκη για νοσηλεία.
Οι κυριότερες αιτίες νοσηλείας στη βρεφική ηλικία:
Νηπιακή ηλικία (2-6 ετών)
Η επιθυμία του νηπίου για ανακάλυψη και πειραματισμό, η προσπάθειά του για αυτονομία και αυτάρκεια είναι χαρακτηριστικά αυτής της περιόδου. Αν το παιδί σου βρίσκεται σε αυτήν την ηλικία, το βλέπεις να τρέχει, να ανεβοκατεβαίνει σκάλες, να σκαρφαλώνει και να δοκιμάζει καθετί που του κινεί την περιέργεια. Δεν αναγνωρίζει τους κινδύνους και δεν έχει αίσθηση του φόβου, παρά μόνο λαχταρά να κατακτήσει τον κόσμο γύρω του! Δεν είναι τυχαίο ότι το 80% των παιδικών ατυχημάτων αφορά παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Τώρα είναι και η περίοδος που το παιδί σου έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το σχολικό περιβάλλον, κάνοντας τα πρώτα βήματα κοινωνικοποίησης εκτός του γνώριμου, οικογενειακού περιβάλλοντος. Μέχρι, όμως, να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημά του και να αποκτήσει αντισώματα, προσβάλλεται εύκολα από ιώσεις και λοιμώξεις, μένοντας συχνά για πολύ καιρό εκτός της σχολικής τάξης. Έτσι, και σε αυτήν την ηλικία, οι πολλές επισκέψεις στον γιατρό συνεχίζονται, ενώ οι αιτίες που οδηγούν σε νοσηλεία διαφοροποιούνται, συγκριτικά με τη βρεφική ηλικία.
Οι κυριότερες αιτίες νοσηλείας στη νηπιακή ηλικία:
Σχολική ηλικία (6 – 12 ετών):
Αυτή είναι μια από τις πιο ενεργητικές περιόδους για το παιδί σου! Ξεκινά τις αθλητικές του δραστηριότητες, παίζει με τους φίλους του – συχνά χωρίς την επίβλεψη τη δική σου ή των δασκάλων του – και έχει όρεξη να δοκιμάσει νέες δράσεις που σταδιακά θα το οδηγήσουν στην ενηλικίωση. Αν και οι ασθένειες υποχωρούν, σε αυτό το στάδιο ζωής αυξάνονται τα ατυχήματα πάνω στο παιχνίδι και τον αθλητισμό.
Οι κυριότερες αιτίες νοσηλείας στη σχολική ηλικία:
Εφηβική ηλικία (12-18 ετών)
Η εφηβική ηλικία είναι μια αναμφίβολα ενδιαφέρουσα περίοδος, αφού το παιδί σου βιώνει σημαντικές σωματικές και ψυχικές μεταβολές, βαδίζοντας από την παιδική στην ενήλικη ζωή! Είναι η περίοδος που το παιδί σου διαμορφώνει την ταυτότητά του, διεκδικεί την αυτονομία και ανεξαρτησία του, ονειρεύεται και σχεδιάζει το μέλλον του. Σε αυτήν την περίοδο, συχνά παρουσιάζονται προβλήματα που σχετίζονται με τις φυσιολογικές διεργασίες της ήβης (όπως είναι η εκδήλωση ακμής, σιδηροπενίας, υπερβολικού άγχους), αλλά και διαταραχές των φυσιολογικών αυτών μεταβολών (έως και 50% των κοριτσιών παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα εμμηνορρυσίας).
Επίσης, στην προσπάθεια του εφήβου για ενσωμάτωση στην ενήλικη ζωή, δεν είναι σπάνιο να υιοθετήσει συμπεριφορές υψηλού κινδύνου για την υγεία του (κάπνισμα, διατροφικές εκτροπές, ριψοκίνδυνη σεξουαλική δραστηριότητα). Μην ξεχνάς ότι η εφηβεία είναι η ηλικιακή ομάδα-«κλειδί», αφού οι συνήθειες που θα αποκτηθούν τότε, θα ακολουθούν το παιδί σου και κατά την ενήλικη ζωή του, καθορίζοντας τελικά την ποιότητά της. Πολλά από τα προβλήματα υγείας των ενηλίκων (παχυσαρκία, οστεοπόρωση, καρδιαγγειακή νόσος, κακοήθειες, υπογονιμότητα) μπορούν να περιοριστούν ή και να αποφευχθούν μελλοντικά με τη σωστή ενημέρωση των σημερινών εφήβων.
διαβάστε περισσότερα στο blog.anytime.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο