Η εποχή αυτή έχει αλλάξει λίγο τα δεδομένα μας, όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά. Ένα φρούτο που αγαπούν πολύ τα παιδάκια από μηνών στην φρουτόκρεμα ειναι το μηλο.
Το μήλο κουβαλά μεγάλη ευθύνη, διότι μόνο γι αυτό, υπάρχει η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα«.
Η ιστορία όμως άρχισε απο πιο παλιά, οταν το μήλο δόθηκε σαν πειρασμός στον Αδαμ, απο την Έυα.
Είναι αναμφισβήτητα ενα φρούτο πολυσυζητημένο.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή βγάζω τα κιταπια μου και φτιάχνω συνταγές με μηλα, μηλα κομπόστα, μηλα με κονιακ, μήλα σε μηλοπιτες σε ταρτες και σε στρουντελ… μηλα, πολλα πολλα μηλα.
Μια απο τις αγαπημενες μου συνταγες ειναι και αυτη!
4- 5 μήλα ψιλοκομμένα
1 κουπα σπορέλαιο ή λιωμένη μαργαρινη
1 βανίλια
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
3 αυγά
1 1/2 κούπα ζάχαρη
(500γρ) 1 πακέτο αλεύρι φαρίνα κόκκινη.
1 λεμόνι
Σταφίδες καρύδια ( προαιρετικά)
Κανέλα
Διαδικασία:
Ψιλοκόβουμε τα μήλα και τα διατηρούμε με λίγες σταγόνες λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγα με την ζάχαρη και την βανίλια να γίνουν κρέμα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε σπορέλαιο ή την λιωμένη μαργαρίνη, και χτυπάμε για να ενσωματωθεί.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι εναλλάξ με τον χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας απαλά να μην φύγει ο αέρας.
Κρατάμε το έτοιμο μείγμα στην άκρη.
Στην λεκάνη με τα μήλα ρίχνουμε τις σταφίδες, την κανέλα, και τα καρύδια.
Εαν θέλουμε προσθέτουμε λίγο μπράντι στα μήλα.
Ενώνουμε τα φρούτα με την κρέμα και τα ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε στους 170 για περίπου 30 λεπτά. Μόλις ροδοκοκκινίσει επάνω κάνουμε την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα.
Μπορούμε να το ψήσουμε σε εικοσάρι ταψάκι, σε θήκες για μαφινς (οπως εγώ) ή σε φόρμα μακρόστενη ψωμιού.
Όταν είναι έτοιμο πασπαλίζουμε με άχνη για να ξέρουμε ποιος τρύπωσε στο ταψί και έφαγε κρυφά!!!! 😉
Μερικές συνταγές ακόμα που αξίζουν τον κόπο απο το διαδίκτυο εναι αυτες.
Είμαι οπως πάντα δοκιμασμένες και η επιτυχία τους είναι σίγουρη!
Μηλόπιτα η Αρωματική
Μηλα ψητά κατσαρόλας
Φουρνιστά Μήλα με μέλι
Σαλάτα με μήλο
Μήλο γλυκό του κουταλιού
Κέικ βρώμης με μήλο
Τηγανίτες με μήλο
Μήλα κομπόστα
Στρουντελ με μήλα
Κάτι που δεν πρέπει να ξεχναμε….
Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φυλλικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ. Πρέπει να καταναλώνεται με τη φλούδα, αφού προηγουμένως έχει πλυθεί πολύ καλά. Το μήλο τονώνει τον οργανισμό και έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Συγκεκριμένα, ένα μέτριο μήλο περιέχει μεταλλικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από την οστεοπόρωση. Επίσης, βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην πέψη, διεγείροντας την πεπτική λειτουργία.
Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, γι αυτό και κάνει καλό και σε όσους πάσχουν από διαβήτη. Επιπρόσθετα, προστατεύει από τη νόσο Aλτσχάιμερ, καθώς επίσης λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει, έχει αντικαρκινική δράση.
Θέματα που σας απασχολούν σχετικά με την μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική μπορείτε να μου στέλνετε στο n.kavadatou@hotmail.com
Σας φιλώ
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Ναι βεβαίως, αλλά δεν θα είναι πολύ αφράτο και θα πέσει λίγο βαρύ. Μπορεί να γίνει αλλά δεν θα έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία
μπορούμε αντί για σπορέλαιο να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο?
μολις την εβαλα στο φουρνο κοριτσια.απο το πρωι που το διαβασα ηθελα να τη φτιαξω.οταν ετοιμαστει και φαμε θα σας πω εντυπωσεις!!!
Η φωτό με το μίξερ που φαίνεται το χέρι της μαμάς και το χέρι της μικρής είναι όλα τα λεφτά! Ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές!