Το πώς μιλάς σε ένα μικρό παιδί για την απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που θα αναπτύξουμε σιγά σιγά σε επόμενα κείμενα.
Προς το παρόν προτείνω δύο βιβλία που θα σας βοηθήσουν να του εξηγήσετε τι είναι ο θάνατος, να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους και να τα παρηγορήσετε.
Τι στην ευχή να κάνεις αν χάσεις κάποιον που αγαπάς;
Συγγραφέας:
Romain, Trevor
Εκδόσεις Κέδρος
Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και τα πιο σκληρά πράγματα που μπορούν να συμβούν στη ζωή μας. Κάποιος που αγαπάμε πεθαίνει κι ολόκληρος ο κόσμος μας αλλάζει. Τι μπορούμε να κάνουμε; Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου ξέρει, επειδή του έχει συμβεί. Κι έτσι δίνει απαντήσεις με απλά, ειλικρινή λόγια σε θέματα που απασχολούν κάθε παιδί σε μια τέτοια περίπτωση: Γιατί πεθαίνουν οι άνθρωποι; Φταίω εγώ για το θάνατο; Τι γίνεται το σώμα του ανθρώπου που πέθανε; Πώς μπορώ να πω αντίο; Περιγράφει τα δυνατά, μπερδεμένα συναισθήματα που μπορεί να νιώθει ένα παιδί και προτείνει τρόπους για να αισθανθεί καλύτερα. Εξηγεί στο παιδί ότι δεν είναι κακό να κλάψει, να μιλήσει για το θάνατο, να πενθήσει… και να συνεχίσει τη ζωή του. Ένα χρήσιμο βιβλίο και για τους γονείς, που, περνώντας το δικό τους πένθος, προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο των παιδιών τους.
Η γιαγιά πήγε στον ουρανό;
Eκδόσεις θυμάρι
Το παιδί και ο θάνατος. Διαχείριση του πένθους
Τι λέμε στα παιδιά όταν έρχονται αντιμέτωπα με το θάνατο;
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να υπερνικήσουν τους φόβους τους; Πώς αντιδρούμε στις ερωτήσεις τους – για τις οποίες ακόμα κι εμείς δεν έχουμε απάντηση μερικές φορές; Πώς μπορούμε να τα παρηγορήσουμε;
Αυτός ο πρακτικός οδηγός -σεβόμενος τη θλίψη τους- βοηθάει τα παιδιά να αντιμετωπίζουν καλύτερα τους μικρούς καθημερινούς, αλλά και τους μεγάλους αποχωρισμούς, μέσα από απλά καθημερινά παιχνίδια.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου δίνονται γενικές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά -εντελώς διαφορετικά από τους ενήλικες- επεξεργάζονται την θλίψη και για το πώς μπορούν οι γονείς και οι παιδαγωγοί να σταθούν στο πλευρό τους με σύνεση και αποτελεσματικότητα.
—
H Kατερίνα Καλιμικεράκη είναι δασκάλα με σπουδές και μελέτες πάνω σε θέματα παιδοψυχολογίας
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
είναι δύσκολο να επεξεργαστεί ενα παιδι την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας...πρόσφατα στην παρέα χάσαμε μια μαμά 2 παιδιών ... όσα βιβλία και να πάρεις...τα παιδιά αυτα δεν θα νιώσουν καλύτερα... Κάποτε είχα διαβάσει πως όταν πρόκειται για θάνατο πο το περιμένεις...βοηθάει το παιχνίδι μίμησης πχ: ονοματίζεις μια κούκλα (αρκουδάκι κλπ) άρρωστο...και ακολουθείς τα βήματα μέχρι και την ταφή (πολύ άρρωστο, πάρα πολυ άρρωστο, ''έφυγε'' κλπ...και μιλάς με το παιδι για τα συναισθήματα που του δημηουργεί μια τέτοια κατάσταση...βήμα - βήμα...