Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις βαφές αβγών. Στο internet βρίσκεις πολλούς τρόπους βαφής και στολισμού.
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τα «στοιχεία» που βρήκα σε ένα ενδιαφέρον post του www.thekitchn.com
Το μωβ λάχανο μας δίνει μπλε (αν τα αβγά είναι άσπρα) ή πράσινα (αν τα αβγά είναι καφέ)
Η φλούδα του κόκκινου κρεμμυδιού μας δίνει κόκκινα ή στο χρώμα της λεβάντας αβγά.
Η φλούδα του κίτρινου κρεμμυδιού μας δίνει πορτοκαλί ή («σκουριασμένα») κόκκινα αβγά.
Ο κουρκουμάς (σε σκόνη) μας δίνει κίτρινα αβγά
Τα παντζάρια μας δίνουν ροζ ή καστανά αβγά
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι τα αβγά, ώστε τα τσόφλια τους να είναι λεία. Τα αβγά πρέπει να είναι από πριν βρασμένα και σε θερμοκρασία δωματίου.
Για να προετοιμάσουμε τις βαφές, κόβουμε το λάχανο ή ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια ή τεμαχίζουμε τα παντζάρια. Σε ένα ανοξείδωτο κατσαρολάκι, βράζουμε αρκετό νερό ώστε να μπορεί αργότερα να καλύψει όλα τα αβγά που θέλουμε να βάψουμε. Προσθέτουμε το υλικό βαφής και μόλις έρθει σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι για 15-20 λεπτά. Η βαφή είναι έτοιμη όταν φτάσει μερικούς τόνους σκουρότερη από αυτό που θέλουμε για το αβγό μας. Δοκιμάστε το χρώμα σε ένα άσπρο πιάτο. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σουρώστε το μείγμα καλά μέσα σε ένα άλλο κατσαρολάκι ή σε ένα μπολ και μετά πίσω στο πρώτο κατσαρολάκι αν δεν έχετε άλλο. Ανακατέψτε με ξύδι.
Για το βάψιμο, βάλτε τα αβγά σε ένα σκεύος με ίσιο πάτο σε μία στρώση και προσεκτικά ρίξτε από πάνω τη βαφή.
Βάλτε τα στο ψυγείο, μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό χρώμα.
Τρίψτε το κάθε αβγό με λίγο λαδάκι και μετά γυαλίστε με μια χαρτοπετσέτα.
Κρατήστε τα στο ψυγείο μέχρι να… φαγωθούν!
—
Μπορείτε να κάνετε πειράματα και με άλλα υλικά, όπως το σπανάκι, το πράσινο τσάι, ακόμα και ο… καφές!
Όσες έχετε κέφι και όρεξη, τολμήστε το!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
με ξερη ριγανη παιρνουν ενα χαλκοχρυσαφι χρωμα
Με τον ιδιο τροπο οπως οι κρεμμυδοφλουδες? τα βραζεις? ποση περιπου θα χρειαστω?
Τα εβαψα εχθες, με πατζαροβολβους και κρεμμυδοφυλλα. εβρασα βολβους απο πατζαρια, αφου τους καθαρισα και τους ψιλοκοψα, μαζι με ξυδι.σουρωσα το ζουμι και το κρατησα στην ακρη. σε μια κατσαρολα, εβαλα φλουδες απο κρεμμυδια στον πατο, λιγο αλατι, και εβαλα επανω τα αυγα. αντι για νερο, εβαλα το κοκκινο ζουμι και λιγο ακομη ξυδι. εβρασαν περιπου 20-30 λεπτα σε σιγανη φωτια. οταν κρυωσαν, τα εβγαλα, σουρωσα το ζουμι και τα αφησα για ενα 8ωρο στο χρωμα. τα σκουπισα πολυ πολυ καλα, και ηταν σαν ροζ. το βραδυ, ετοιμαζοντας τις πιατελες, τα αλειψα με μπολικο λαδι. και εκει ηταν η μεταμορφωση! γυαλισαν υπεροχα και πηραν χρωμα κατι αναμεσα σε σκουρο κοκκινο-καφε. εχω και φωτογραφια, να στη στειλω?
Πολύ ωραία ιδέα!! Τα είχα βάψει έτσι πριν 3 χρόνια και ήταν "ιδιαίτερα". Μάλιστα μερικά τα είχα τυλίξει με καλσόν και τους είχα βάλει από ένα φυλλαράκι και ήταν πολύ γουστόζικα!!! Το μόνο που σαν ατζαμού τα είχα κάνει λιγάκι παλ κόκκινο(!!!) Πάντως φαγώθηκαν!
Koritsia etsi opws vafoune ta laxana mwv pantws ,ta ayga sigoura tha vgoun mple!!!! Epatha plaka proxtes pou to eplena,nomiza oti xevafe!!!xaxaxaxxa oti na nai trwme leme!!!
ωραία ιδέα...ήξερα για το κρεμμύδι έμαθα και για τα υπόλοιπα...αν έχει κανείς χρόνο γιατί όχι?!! και πολύ ωραίο το site που δίνεις!!
Πες μου ότι έχεις χρόνο και γι' αυτά, να πέσω ξερή!!!! ;-)