Όταν είχα μεγάλη σοδιά από κάποιο λαχανικό στο παρελθόν (να ’ναι καλά ο μπαμπάς και η γιαγιάκα μου) από σκόρδα μέχρι και μάραθο, τα έκανα Pesto. Το pesto είναι η κλασική συνταγή για τα μακαρόνια με βασιλικό, κουκουνάρι, σκόρδο και παρμεζάνα. Ο τρόπος παρασκευής του pesto τουλάχιστον στην δική μας οικογένεια (ετησίως) γινόταν σε μεγάλες ποσότητες, χωρις την παρμεζάνα, διότι ετσι μπορούσαμε να το συντηρήσουμε όλο το χρόνο μέχρι την επόμενη σοδειά βασιλικού. Κράτησα αυτή την λογική και με αυτό τον τρόπο έφτιαχνα βαζάκια με λιωμένο σκόρδο, με μαϊντανό… και με δυόσμο. Όπως τον πελτέ, σε βαζάκια σκεπασμένα με λάδι.
Μολις μάζεψα από την γλάστρα μου μια αρκετά μεγάλη δόση δυόσμου και σήμερα θα σας δείξω την διαδικασία.
Πριν απο λιγο καιρό επίσης επεσε στα μάτια μου μια αναρτηση για την καταψυξη αρωματικών φυτών με παρόμοια λογική. Το ξεχωριστό της ολης διαδικασίας ηταν οτι κρατούσε ολόκληρα τα φύλλα και τα έκανε παγάκια μέσα σε λάδι.
Δείτε εδω την διαδικασία! Την εχω λατρέψει!
Σε μίξη των πληροφοριών, έβγαλα την σημερινή διαδικασία και ελπίζω να την χαρείτε όσο εγώ!!
Μπορείτε με την ιδια λογική να συντηρήσετε κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, άνηθο, δεντρολίβανο, ή ακόμα και να κάνετε συνδυασμούς. Για τα κεφτεδάκια ή την φακή, έτοιμη κουταλιά ή παγάκι με αρωματικά. Ειναι σαν να λεμε σπιτικοί κυβοι με αρωματικά φυτά, που ξερεις τι περιεχουν μέσα! Τι πιο νοστιμο!
Ξεχωρίζω τα φύλλα απο τα κλαδιά (με τρελαίνουν οταν τα βάζουν ολα μαζί), τα βαζω στο νερό με λίγο αλάτι για να βγουν τυχόν ζουζουνακια!
Ρίχνω τα καλά πλυμένα και στεγνωμένα φύλλα στο μούλτι και τα χτυπάω με ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν ένα είδος πουρέ.
Γεμίζω την παγοθήκη με μια κουταλιά, συμπληρώνω με λάδι και το αποτέλεσμα είναι να έχω παγάκια με δυόσμο και λάδι έτοιμα για μαγείρεμα ανά πάσα στιγμή.
Μέχρι να τελειώσουν, ο δυόσμος μου θα είναι πάλι γεμάτος φύλλα!
Καλή επιτυχία μανούλες!
Ότι χρειαστείτε σχετικά με την συντήρηση των λαχανικών είμαι στην διάθεση σας, μιας και η εποχή το επιβάλει να γεμίσουμε τους καταψύκτες για το χειμώνα με φρέσκα λαχανικά.
Σας φιλώ!
—
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Έτσι κάνω εγώ κύβους τύπου κνορ, με πολλά λαχανικά και μπαχαρικά, έτοιμους για την κατσαρόλα!
Teleiooo!!!Euxaristoume!!!