Η οδοντοφυΐα των παιδιών φαντάζει σαν μια μεγάλη πρόκληση για όλες μας, από την εγκυμοσύνη ακόμα. Όταν μια έγκυος μιλάει σε άλλους για την πρόθεσή της να θηλάσει, συνήθως ακούει την ερώτηση «Και τι θα γίνει όταν το μωρό βγάλει δόντια;».
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν το μωρό αρχίζει να βγάζει δόντια, πρέπει να αποθηλάσει. Νομίζουν ότι τα δόντια των μωρών κάνουν τον θηλασμό επώδυνο για τις μητέρες. Αλλά εάν το μωρό θηλάζει σωστά, ο θηλασμός δεν πονάει ακόμα κι αν το μωρό έχει δύο, τέσσερα ή όλα του τα δόντια. Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα θέματα της μητρότητας, έτσι και σ’ αυτό, η αντίληψη που έχουμε για την οδοντοφυΐα είναι πολύ χειρότερη από την πραγματικότητα.
Καταρχήν, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το μωρό που θηλάζει σωστά δεν μπορεί να δαγκώσει. Όταν έχει τη σωστή στάση, η θηλή μας είναι βαθιά μέσα στο στόμα του μωρού. Τα χείλη του και τα ούλα του ακουμπάνε στη θηλαία άλω (το σκούρο τμήμα γύρω από τη θηλή), περίπου ένα εκατοστό μακριά από τη βάση της θηλής. Η γλώσσα του μωρού προεκτείνεται πάνω και έξω από τα ούλα του, ανάμεσα στα κάτω ούλα και στο στήθος. Τα επάνω δόντια μπορεί να αφήσουν ένα αποτύπωμα στη θηλαία άλω το οποίο όμως είναι ανώδυνο, αλλά κατά τη διάρκεια ενός καλού θηλασμού, όπου το παιδί θηλάζει και καταπίνει ενεργητικά, δεν μπορεί να δαγκώσει το στήθος.
Αισθανόμαστε πόνο μόνο όταν τα σαγόνια του μωρού κλείνουν επάνω στη θηλή μας αντί στη θηλαία άλω, ακόμα κι όταν το μωρό δεν έχει δόντια. Για να το πούμε πιο απλά, αν το μωρό έχει σωστή στάση θηλασμού δεν μπορεί να δαγκώσει και αν δαγκώνει σημαίνει ότι δεν έχει σωστή στάση θηλασμού.
Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι το μωρό τους μόλις βγάλει δόντια θα μεταμορφωθεί σε πιράχνας και θα τις δαγκώνει συνέχεια, κάτι που δεν ισχύει φυσικά. Είναι γεγονός ότι κάποια μωρά πραγματικά δαγκώνουν μερικές φορές κι αυτό συμβαίνει συνήθως την ώρα που βάζουν το στήθος στο στόμα τους, ή κατά τη διάρκεια μιας παύσης από το θηλασμό, ή στο τέλος του θηλασμού, που έχουν χορτάσει και δεν θηλάζουν πολύ ενεργητικά.
Όμως δεν δαγκώνουν όλα τα μωρά και δεν δαγκώνουν επίτηδες. Αυτά που δαγκώνουν δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν, δεν ξέρουν ότι θα πονέσουμε ή ότι το δάγκωμα είναι κάτι κακό. Και φυσικά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σταματήσουμε αυτή τη συνήθεια. Δεν χρειάζεται να σταματήσουμε να θηλάζουμε, αντιθέτως, είναι μια ευκαιρία να αλλάξουμε τη σχέση μας με το μωρό και μέσα από την εκπαίδευσή του να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το δεσμό μας.
Αν το μωρό δαγκώνει
Τι κάνουμε λοιπόν αν το μωρό μας δαγκώνει;
Καταρχήν, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι το μωρό δεν ξέρει ότι αν μας δαγκώσει θα πονέσουμε, πρέπει εμείς να του το μάθουμε αυτό. Κάποιες από εμάς, την πρώτη φορά που θα μας δαγκώσει, μετά την πρώτη έκπληξη ή/ και κραυγή από τον πόνο, γελάμε με τα καμώματά του. Και τότε το παιδί δεν καταλαβαίνει ότι μας πόνεσε, αλλά αντίθετα ότι αυτό που έκανε είναι κάτι ευχάριστο για εμάς.
Άλλα μωρά ξαφνιάζονται από τη δυνατή φωνή που μπορεί να βγάλουμε και αμέσως αφήνουν το στήθος. Μερικά μπορεί και να κλάψουν. Όμως, υπάρχουν και κάποια μωρά που εξαιτίας αυτής της φυσικής αντίδρασης, μπορεί να σταματήσουν να θηλάζουν εντελώς.
Η ξαφνική έλλειψη ενδιαφέροντος για θηλασμό ή η άρνηση για το στήθος ονομάζεται απεργία θηλασμού. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την απεργία θηλασμού από τον αποθηλασμό, από το ότι είναι ξαφνική και από το γεγονός ότι το μωρό φαίνεται δυστυχισμένο ή αναστατωμένο. Χρειάζεται πολύ αγκαλιά και καλόπιασμα για να πείσουμε ένα μωρό που κάνει απεργία θηλασμού να επιστρέψει στο στήθος.
Ελέγχοντας τις αντιδράσεις μας, πράγμα δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, και αναγνωρίζοντας την αιτία που κάνει το μωρό να δαγκώνει, θα καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε για να το αλλάξουμε.
Οι αιτίες που μπορεί να κάνουν ένα μωρό να δαγκώνει το στήθος και οι τρόποι αντιμετώπισης:
Αν καταλάβουμε τον λόγο που το μωρό δαγκώνει, μπορούμε να επιλέξουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισης. Κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν το δάγκωμα είναι:
Μειωμένη παραγωγή
Γενικά
Σε κάθε ηλικία του μωρού, μην προσπαθήσετε να τραβήξετε το μωρό από το στήθος όταν σας δαγκώνει, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο τραύμα από το ίδιο το δάγκωμα. Αντίθετα, γλιστρήστε το δάχτυλό σας ανάμεσα στα ούλα του ή στα δόντια του και αφήστε το εκεί την ώρα που το βγάζετε από το στήθος.
Ένα άλλο κόλπο είναι να σφίξετε το μωρό πιο πολύ επάνω σας. Με το σφίξιμο τα μωρά δυσκολεύονται να αναπνεύσουν κι αφήνουν το στήθος. Προσωπικά δε μου αρέσει αυτή η μέθοδος και δεν την χρησιμοποίησα ποτέ στα παιδιά μου. Είναι όμως εντελώς ακίνδυνη και πολλές μητέρες τη βρίσκουν ιδιαίτερα αποτελεσματική και τα παιδιά τους δεν φαίνεται να έχουν κανέναν πρόβλημα.
Κάποιες άλλες μητέρες τσιμπάνε ελαφρά τη μύτη του μωρού και τότε αυτό ανοίγει το στόμα του και αφήνει το στήθος.
Όσον αφορά τα μεγαλύτερα μωρά, οι περισσότερες απλώς σταματάμε το θηλασμό, αφήνουμε το μωρό κάτω και του λέμε ότι αυτό πονάει. Μετά του προσφέρουμε κάτι άλλο, ένα παιχνίδι ή φαγητό και την επόμενη φορά που θα θηλάσουν φροντίζουμε να του υπενθυμίσουμε εξαρχής ότι δεν πρέπει να δαγκώσει.
Όταν προσφέρουμε το στήθος ξανά, προσέχουμε πολύ τη στάση θηλασμού, του δείχνουμε πόσο πολύ πρέπει να ανοίξει το στόμα του (ανοίγοντας η ίδια το στόμα μας διάπλατα) και του δίνουμε πολύ θετική ενίσχυση λέγοντάς του πόσο καλά πιάνει και θηλάζει και πόσο πολύ προσέχει όταν τελειώνει και βγάζει τη θηλή από τα στόμα του. Λέγοντας συχνά «ευχαριστώ» και «τι καλό παιδί που είσαι» και προσφέροντας πολλά χαμόγελα, αγκαλιές και φιλιά μαθαίνουμε με το καλύτερο τρόπο στο μωρό μας τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει.
Ακόμα και τα πολύ μικρά μωρά μπορούν να μάθουν το σωστό πιάσιμο του στήθους με λίγη ενθάρρυνση από εμάς.
Στο βιβλίο MOTHERING YOUR NURSING TODDLER η Norma Jane Bumgarner παρατηρεί:
Η αιτία που τα περισσότερα μωρά μαθαίνουν τόσο γρήγορα να σταματούν να δαγκώνουν, ίσως είναι το γεγονός ότι αντιδρούμε άμεσα και αυστηρά στο δάγκωμα. Μάλλον δεν υπάρχει άλλο γεγονός που να μας προκαλεί τόσο άμεση και αποφασιστική αντίδραση. Επιπλέον, τα παιδιά μάς αγαπούν και ανταποκρίνονται θετικά στη αποφασιστικότητα και την ειλικρίνεια με την οποία τους ζητάμε να μην μας δαγκώνουν.
Ποτέ μην πιέζετε ένα μωρό να θηλάσει, ειδικά αν είναι πάνω από 6 μηνών. Αν δεν θέλει να θηλάσει κι εσείς το πιέζετε, μπορεί να σας δαγκώσει.
Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσουμε διάφορες μεθόδους μέχρι να βρούμε αυτή που είναι κατάλληλη για εμάς και το μωρό μας.
Η προοπτική του να μας δαγκώσει το μωρό στη θηλή μπορεί να είναι πολύ αποθαρρυντική, όμως κανείς δεν είπε ότι η μητρότητα είναι εύκολη. Ένα παρορμητικό νήπιο μπορεί να μας πατήσει ή να μας χτυπήσει την ώρα που μας αγκαλιάζει, αλλά αυτό δεν μας κάνει να σταματήσουμε να το αγκαλιάζουμε. Απλώς την επόμενη φορά είμαστε πιο προσεκτικές. Το ίδιο συμβαίνει και με το δάγκωμα. Κάθε μητέρα βρίσκει τελικά έναν τρόπο για να χειριστεί την κατάσταση, ο οποίος είναι ο πιο κατάλληλος για εκείνη και το μωρό της.
Στο βιβλίο της BREASTFEEDING PURE AND SIMPLE, η Gwen Gotsch λέει:
Το πώς θα μάθετε στο παιδί σας να μη δαγκώνει, εξαρτάται από την ηλικία και το χαρακτήρα του. Ένα μεγαλύτερο μωρό ίσως να μπορεί να καταλάβει ότι αν δαγκώσει ο θηλασμός σταματάει και δεν θα θηλάσει ξανά για λίγη ώρα. Όμως η ίδια αντίδραση, σε συνδυασμό με την κραυγή που μπορεί να βγάλει η μητέρα, μπορεί να τρομάξουν ένα άλλο μωρό, ενώ ένα μικρό μωρό μάλλον δεν θα καταλάβει τη σχέση της πράξης του με τις συνέπειες που είχε.
Υπομονή, επιμονή, παρατηρητικότητα και ευαισθησία στα αισθήματα του παιδιού είναι τα πιο σημαντικά εργαλεία μας σε κάθε ηλικία του παιδιού. Αν το μωρό σας περνάει αυτή τη φάση, να είστε σίγουρες ότι δεν θα κρατήσει πολύ και συνεχίστε να θηλάζετε μέχρι να ξεπεράσει αυτή την ανάγκη.
—
Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.
Θα την βρείτε στο thilasmos.com
και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός“
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κρίμα σ ένα τόσο ωραίο θέμα όπως ο θηλασμός η μόνη διαφημίσει που έβλεπα ήταν παντού το σκονογαλα. Γιατί ειδικά στο θέμα του θηλασμού να μπουν αυτές οι διαφημίσεις ας μπουν σε άλλο θέμα. Κριμα
αουτσ....εμένα με δάγκωσε χθες μέσα στη νύχτα...Προς το τέλος του θηλασμού, όταν τον έπαιρνε ο ύπνος και του γλίστρησε η θηλή από το στόμα. Πετάχτηκα από τον πόνο. Το πρωί είδα ότι είχε βγάλει αίμα... Τι να τον κάνω όμως...που έχει μια γλυκιά φατσούλα όταν χορταίνει, τεντώνεται σαν γατάκι και μου γυρνάει την πλάτη για να κοιμηθεί βαθιά ... ευχαριστημένος!!!
Να ρωτήσω κάτι σχετικό Μετα δόντια; Λένε πως όταν βγάλει δόντια καλο είναι να μην τρώει την νύχτα επειδή χαλάνε αυτο ίσχυει κ με το μητρικό γάλα;
Μ' αρέσει να διαβάζω τα άρθρα σου και εδώ!!! Η μικρή μου έχει εδώ και καιρό 20 δοντάκια(τώρα είναι 2,5 χρονών κ κάτι) και δεν με δάγκωσε ποτέ μέχρι σήμερα! Είναι μερικοί μύθοι, που παραπλανούν τη νέα μαμά και της βγάζει στην επιφάνεια αναστολές, ώστε να σταματήσει το θηλασμό κ είναι κρίμα!
Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σου Βίκυ και γεμάτο χρήσιμες πληροφορίες! Παρ' όλο που εδώ και 10 μέρες φάνηκαν τα πρώτα 2 κάτω δοντάκια της μικρής μου (6 μηνών και μίας εβδομάδας σήμερα) στο θηλασμό δεν τα αισθάνομαι. Παρατήρησα κι εγώ πως ενώ θηλάζει τα κάτω δοντάκια καλύπτονται από τη γλώσσα και δεν έρχονται σε επαφή με τη θηλή ή τη θηλαία άλω. Καμιά φορά δαγκώνει ελαφρά προς το τέλος του θηλασμού όταν αρχίζει και την παίρνει ο ύπνος και της γλιστράει η θηλή από το στόμα. Άλλες φορές το κάνει για να με "ενημερώσει" όταν αδειάσει ο μαστός. Τότε φροντίζω να της δείχνω με ένα μου αυστηρό επιφώνημα ότι με πονάει (χωρίς υπερβολές αλλά και χωρίς οποιαδήποτε θετική αντίδρασκη). Νομίζω ότι έχει αποτέλεσμα.
Πολύ σωστές οι πληροφορίες του άρθρου ! Θήλασα τον 2ο μου γιο για 22 μήνες. Όταν άρχισε να δαγκώνει (λόγω δοντιών) ακολούθησα την μέθοδο του παραπάνω σφιξίματος προς το μέρος μου ή οποία λειτούργησε πολύ αποτελεσματικά, καθώς χρειάστηκε να το κάνω μόνο 2-3 φορές καιμετά δεν ξαναδάγκωσε.