της μαμάς και δικηγόρου Λίλης Σκουλαρίκη
Πώς είναι η παιδική χαρά της γειτονιάς σας;
Είναι σε καλή κατάσταση, με καινούριο, ασφαλή εξοπλισμό και όργανα; Ή… μοιάζει περισσότερο με αυτήν εδώ, με όργανα σκουριασμένα και ξεχαρβαλωμένα:
Ας δούμε λοιπόν τι λέει ο νόμος για τις παιδικές χαρές:
H υπουργική απόφαση υπ’ αρ. 28492/2009 (ΦΕΚ B’ 931/18-5-2009) (δείτε την όλη εδώ: http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/931b_09.1242729837578.pdf) προβλέπει πώς πρέπει να είναι μια παιδική χαρά.
Ορίζει πρώτα απ’ όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο χώρος, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών, όπως να μην γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμο-σφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά, να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.ο.κ.
Η υπουργική απόφαση ορίζει ακόμα πώς πρέπει να είναι η περίφραξη, η είσοδος της παιδικής χαράς, οι οδοί στο εσωτερικό της, ο φωτισμός κ.ο.κ.
Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ, καλάθια απορριμάτων, σήμανση κ.α.
Ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις προτύπων του ΕΛΟΤ (π.χ. οι γωνίες να είναι στρογγυλεμένες, να μη γίνεται χρήση αμιάντου, τοξικών χρωμάτων, εύφλεκτων υλικών κ.λπ.), όπως επίσης και τα όργανα και οι κατασκευές, καθώς και οι επιφάνειες πτώσης (ειδικό μαλακό δάπεδο) πρέπει να πληρούν προδιαγραφές συγκεκριμένων προτύπων του ΕΛΟΤ.
Πρέπει ακόμα οι χώροι να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και να έχουν τα αντίστοιχα όργανα κ.ο.κ.
Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Η δημοτική ή η κοινοτική αρχή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της παιδικής χαράς. Ιδίως:
α) Ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς,
β) Ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς,
γ) Λαμβάνει μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς,
δ) Καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της παιδικής χαράς.
Στην παιδική χαρά απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που δεν συνοδεύουν παιδί καθώς και η είσοδος κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία.
Με ευθύνη της δημοτικής ή κοινοτικής αρχής λαμβάνονται μέτρα για την φύλαξη της παιδικής χαράς, είτε με περιοδικούς ελέγχους από τη δημοτική αστυνομία ή άλλους υπαλλήλους του Δήμου ή της Κοινότητας, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φύλαξης, είτε με προσωπικό που ορίζεται για τον σκοπό αυτό, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
Με την υπουργική απόφαση προβλέπεται να γίνεται τακτική συντήρηση της παιδικής χαράς, η οποία θα πρέπει να σχεδιάζεται και να διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, τις οδηγίες του κατασκευαστή και τη συχνότητα χρήσης του εξοπλισμού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει π.χ. να εξασφαλίζεται η άμεση επισκευή του φθαρμένου εξοπλισμού ή τμημάτων αυτού και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην παιδική χαρά, και να τίθεται εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός, ο οποί-ος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, έως ότου επισκευαστεί – και να αντικαθίσταται, όταν κρίνεται ότι η επισκευή του είναι αδύνατη.
Στην υπουργική απόφαση προβλέπονται οι αρμοδιότητες του υπεύθυνου λειτουργίας της παιδικής χαράς, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησής της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς.
Μέχρι τις 31.12.2012 οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές οφείλουν, να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές, που λειτουργούν ήδη στην περιφέρεια τους, στις διατάξεις της ως άνω υπουργικής απόφασης. Η προσαρμογή πιστοποιείται από την Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών με την έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας και χορήγησης του ειδικού σήματος. Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής ή σε περίπτωση που μετά από τον έλεγχο της Επιτροπής διαπιστωθεί ότι δεν είναι δυνατή η προσαρμογή, διακόπτεται η λειτουργία τους.
Ωραία τα λέει η υπουργική απόφαση. Να σκεφτεί κανείς ότι σε ένα σημείο προβλέπει ακόμα και ότι «ο σχεδιασμός της παιδικής χαράς θα πρέπει κατά το δυνατό να ακολουθεί τις αρχές αειφόρου σχεδιασμού (ηλιακά φωτιστικά , κάδοι ανακύκλωσης για μικρά απορρίμματα, ανακύκλωση του νερού για την άρδευση των φυτών, κλπ.)».
Άλλωστε στην Ελλάδα δεν πάσχουμε από νομοθεσία, η νομοθεσία υπάρχει, απλά… δεν εφαρμόζεται!
Τι μπορεί να κάνει λοιπόν κάποιος, όταν η παιδική χαρά της γειτονιάς του δεν πληροί τις προδιαγραφές που αναφέρονται παραπάνω;
Καταρχήν, ο δήμος έχει περιθώριο 4 μήνες περίπου από τώρα. Οπότε μια εύκολη απάντηση του Δήμου σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία θα μπορούσε να είναι, «δεν υποχρεούμαστε ακόμα να το κάνουμε, θα τα πούμε στις 31.12.2012». Επίσης, λόγω οικονομικής κρίσης η άλλη εύκολη απάντηση θα είναι «δεν έχουμε λεφτά».
Μπορεί κανείς λοιπόν να περιμένει 4 μήνες και την 1.1.2013 να πάει να κάνει μια έγγραφη διαμαρτυρία στο Δήμο (παίρνοντας οπωσδήποτε αριθμό πρωτοκόλλου). Αν αυτή μείνει αναπάντητη, ή η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, θα μπορεί στη συνέχεια να απευθυνθεί στο Συνήγορο του Πολίτη ή ειδικότερα στο Συνήγορο του Παιδιού και να κάνει αναφορά.
Ωστόσο, μια παιδική χαρά δεν φτιάχνεται σε μια μέρα. Μπορεί κανείς να ζητήσει από τώρα να πληροφορηθεί από τον αρμόδιο Δήμο, τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει για την συμμόρφωση προς τις απαιτήσεις της ως άνω υπουργικής απόφασης, που πρέπει να έχει γίνει έως την 31.12.2012. Δεν θα ήταν κακό να γίνει μια έγγραφη ερώτηση, να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ει δυνατόν. Να ξεκινήσει δηλαδή από τώρα κάποιου είδους κινητοποίηση σχετικά με το θέμα.
Μπορεί κάποιος να μαζέψει υπογραφές, με καμμιά 50αριά υπογραφές περιοίκων νομίζω ότι θα δοθεί στο δήμαρχο ένα σαφές μήνυμα ότι από την επισκευή της παιδικής χαράς εξαρτώνται ψήφοι…
Επίσης, μπορεί μεν η υπουργική απόφαση να δίνει περιθώριο μέχρι 31.12.2012, αλλά εάν ο εξοπλισμός μιας παιδικής χαράς είναι επικίνδυνος, υπάρχει θέμα ασφάλειας για τα παιδιά ήδη από σήμερα. Εάν υπάρξει κάποιος τραυματισμός, επειδή π.χ. δεν υπάρχει δάπεδο ασφαλείας ή ο εξπλισμός είναι φθαρμένος, θα μπορούσε ο παθών να κάνει αγωγή στο Δήμο.
Ο κ. Κώστας Στοφόρος έγραψε στο μπλογκ του για την παιδική χαρά της Αγίας Παρασκευής, το κυνήγησε το πράγμα γενικώς στο Δήμο του, απευθύνθηκε και στο Συνήγορο του Παιδιού και τελικά, είδε αποτέλεσμα.
Όσον αφορά το επιχείρημα «είναι οικονομική κρίση, δεν έχουμε λεφτά», προσπαθείστε να πληροφορηθείτε πού δίνει λεφτά ο δήμος σας. Μήπως αρνείται μεν να επισκευάσει την παιδική χαρά, λόγω έλλειψης χρημάτων, αλλά για άλλα πράγματα λεφτά βρίσκονται ως δια μαγείας; Πρέπει να γίνει μια αρκετά μεγάλη κινητοποίηση και φασαρία, ούτως ώστε οι διοικούντες το Δήμο να πεισθούν ότι αξίζει να δαπανήσουν τα χρήματα που χρειάζονται για την παιδική χαρά, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αντί να τα σπαταλήσουν από εδώ κι από ‘κει για έργα βιτρίνας (βλέπουμε σε «φτωχούς», κατά τα άλλα, δήμους διακοσμητικά καγκελάκια στα πεζοδρόμια και συντριβάνια, ενώ οι παιδικές χαρές ρημάζουν).
Τέλος, αν πράγματι «λεφτά δεν υπάρχουν», μια ομάδα ενεργών πολιτών θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλία να μαζέψει χρήματα από εισφορές των κατοίκων (ίσως και με χορηγίες από κάποια εταιρία της περιοχής;) για να γίνει το έργο κατ’ αυτό τον τρόπο. Δείτε τι έχουν κάνει στο θέμα αυτό οι atenistas, με προσωπική εργασία των κατοίκων.
Τολμήστε να ξεκινήσετε εσείς την πρωτοβουλία αυτή στην περιοχή σας!
Υ.Γ. Επειδή ζούμε στην Ελλάδα, ξέρω ότι μερικοί θα μου πουν ότι δεν θέλουν να τα βάλουν με τους δημοτικούς άρχοντες της περιοχής τους, για να τα «έχουν καλά» μαζί τους.
Ωραία λοιπόν.
Έχετε κολλητό κάποιον δημοτικό σύμβουλο; Δεν είναι ανάγκη να συγκρουσθείτε μαζί του, τόσο το καλύτερο! Να του γίνετε κολλητσίδα και να του λέτε συνέχεια να σας φτιάξει την παιδική χαρά λοιπόν. Τι σόι κολλητός είναι, αν δεν κάνει χάρες στους «δικούς του»; Μαζέψτε και καμμιά 50αριά υπογραφές… δε νομίζω ότι υπάρχει δημοτικός σύμβουλος που θα περιφρονήσει μια 100αριά ψήφους (υπολογίζω τους γονείς ως ζευγάρια)… ε;
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Εκτός του ότι η παιδική χαρά στην πλατεία Μάνου Χατζηδάκη στα Βριλήσσια είναι σε άθλια κατάσταση έχουμε και την παρέλαση καθημερινώς των συμπαθέστατων κατά τα άλλα τετράποδων συνοδευόμενα από άξεστα δίποδα όντα. Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο αλλά, υπάρχει μεγάλη αδιαφορία από τα νέα παιδιά που παρεπιπτόντως συνοδεύουν τα τέκνα τους γιατί εγώ συνοδεύω τον εγγονό μου.
Θα ήθελα να με πληροφορήσετε εάν πρέπει ο τάπητας να καλύπτει όλη την επιφάνεια της παιδικής χαράς
Εγώ θα αναφερθώ για την παιδική χαρά που βρίσκεται στην πλατεία Χατζηδάκη στα Βριλήσσια.Είναι σε άθλια κατάσταση, με το γράμμα του νόμου πάντα, αλλά υπάρχει μεγάλη αδιαφορία από τους γονείς κι έτσι έχω ξεκινήσει μόνος μου να πιέζω τον δήμαρχο. Δεν υπάρχει τάπητας, ούτε νερό, είναι μεσ΄ τα σκουπίδια και το χειρότερο βολτάρουν τα σκυλιά εκεί που παίζουν τα παιδιά.
Στην δικη μου περιοχη εχουμε μια μονο με μια κουνια κ μια τσουλήθρα δεν εχει καθησματα για τους συνοδούς ουτε ποσιμο νερο κ το χειρότερο ειναι πανω σε κεντρικο δρομο που περνάνε κ λεωφορεία!που να το πας το παιδακι σου....απορώ!!!!!!!!!!
Κύριε Χαλκίδη λέτε ότι ελάχιστα επικίνδυνα πράγματα υπάρχουν στις παιδικές χαρές και επικαλείστε ένα αμερικανικό άρθρο επί τούτου, όμως καμία σχέση δεν έχει η μέση ελληνική παιδική χαρά με την αντίστοιχη αμερικάνικη. Όταν μιλάμε για κινδύνους στις ελληνικές παιδικές προφανώς δεν εννοούμε τα παιχνίδια που είναι λίγο πιο ριψοκίνδυνα και απαιτητικά και βοηθούν περισσότερο την ανάπτυξη του παιδιού. Εννοούμε επικίνδυνα σίδερα και δοκάρια που προεξέχουν, βγαλμένα καρφιά, σκουπίδια, αποτσίγαρα.Αν δεν είναι αυτά πραγματικά επικίνδυνα τότε τι είναι;Για κάτι τέτοια πράγματα επιβάλλεται να γίνουν οι μαμάδες μουτζαχεντίν, γιατί δε νομίζω βέβαια ότι υπάρχει κανένας δήμαρχος που θα ήθελε να τα βάλει με ένα σμάρι από τέτοιες μαμάδες!
Ωραια!γιατι τωρα νιωθω οτι κατι παει να γινει!ειμαστε μια ομαδα γονιων που εχουμε μαζεψει 80 υπαγραφες με μεγαλο κοπο(λογο του φοβου που ειπατε πριν).Οι<<αρχοντες της περιοχης μας οχι μονο αδιαφορησαν αλλα μας ειρωνευτικαν κιολας οταν ζητησαμε να μαθουμε τι κονδηλια εχουν δοθει τα τελευταια χρονια γα την παιδικη μας χαρα!Ετσι απευθηνθηκαμε στον συνηγορο του πολιτη και τα δικαιωματα του παιδιου!και μονοι μας προσπαθουμε να οργανοθουμε με εθελοντισμο,προσωπικη εργασια και χορηγιες γονεων και κατοικων...............ομως μηπως μετα τις 31 13 2012 που ο Δημος δεν θα εχει κανει τιποτα κλεισει οριστηκα η παιδικη χαρα?
Καταρχάς χίλια μπράβο Λίλη και Ολίβια για το άρθρο. Τώρα που διαβάζω λεπτομερώς τις προδιαγραφές αμφιβάλλω πραγματικά αν υπάρχει έστω και μία παιδική χαρά στην Ελλάδα που να τις τηρεί κατά γράμμα. Αλλά πάλι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι αν απλώς δεν είναι σπασμένες, διαλυμένες και πανβρώμικες οι παιδικές της γειτονιάς μας...Τι να πω βρε παιδί μου...Πρέπει πάντως κι εμείς όλοι να βρίσκουμε το θάρρος να διαμαρτυρόμαστε και να διεκδικούμε.Προσωπικά θα ήθελα πολύ να τρίψω αυτό το άρθρο στη μούρη του υπεύθυνου του δήμου...
χαχαχαχα...καλο για να ναι αληθινο..παντως θα συμφωνησω πως και οι χρηστες της παιδικης χαρας γονεις και παιδια οφειλουν να σεβονται τον χωρο...αλλα παιδια γραφουν πανω στις κουνιες'' τακη σ αγαπαω'' κλπ και αλλοι γονεις πετανε τις γοπες εκει που παιζουν τα παιδια τους, χωρις τυψεις...και μετα τις 10 το βραδυ μαζευονται τα παιδια του λυκειου και παιζουν στα μπεμπε παιχνιδια....και η κυρια ''σουλα'' παει εκει το εγγονι της μαζι με το σκλυλακι της, γιατι κι αυτο που να τ αφησει, και δεν κανει κακα στις κουνιες, απλως καθεται πανω στην τσουλιθρα κλπ κλπ κλπ κλπ,,,,και μετα εγω ειμαι η ξυνη της γειτονιας που φωναζω....πρπει να κλειδωνουν μετα απο καποια ωρα μεχρι το επομενο πρωι...
Πραγματι φταιμε κι εμεις γιατι δεν γινετε να βρισκεις σε μια παιδικη χαρά σπασμενες κουνιες και τσουλήθρες, καποιος τις εσπασε, και προφανως μεγαλα παιδια. Αλλα σε γενικες γραμμες στην πολη μου πυπάρχουν ελαχιστες παιδικες χαρές και ολες ειναι με πανπαλαιες εγκαταστασεις και σκουριαμενες. Που να σωσεις οταν ειμαστε σε μια κωμοπολη με δημαρχο πλεον σε αλλη πολη και δεν ερχονται ουτε τα σκουπίδια να μαζεψουν...
Να θέσω ένα ζήτημα και από μία άλλη σκοπιά; Επειδή προσφάτως μετακόμισα και μπορω να μιλήσω για δύο συνοικίες όπου οι παιδικές χαρές θεωρώ ότι τηρούσαν τις προδιαγραφές, τα προβλήματα που αντιμετώπιζα ως γονιός-σύνοδος που με έκαναν να μην θέλω να κάτσω, ήταν οι άλλοι γονείς που γέμιζαν τον κόσμο με γόπες (απαράδεκτο για ευνόητους λόγους) και οι απαράδεκτοι γονείς που δεν ασχολούνταν με τα παιδια τους τα οποία όντας πολύ παραπάνω απο 3 ετών ανέβαιναν στις μικρές κούνιες με αποτέλεσμα να τις έβρισκα πάντα ξεχαρβαλωμένες με κίνδυνο να πέσει κάποιο παιδάκι. Ας ειμαστε λοιπόν λίγο πιο υπεύθυνοι με τα παιδια μας.
Κορίτσια το internet είναι μεγάλη δύναμη, εκμεταλλευτείτε την!! Εμείς βγάλαμε φωτογραφίες πολλά από τα "στραβά" της παιδικής χαράς που πηγαίνουμε το παιδί, τα στείλαμε σε γνωστό blog με μεγάλη επισκεψιμότητα και τις δημοσίευσαν. Μία εβδομάδα μετά, άρχισαν να καθαρίζουν και να φτιάχνουν όλα όσα είχαν βγει στο φως της δημοσιότητας. Όταν ρωτήσαμε υπάλληλο του δήμου "πως κι έτσι;" μας απάντησε "Μας γράψανε στο internet!!!"
Περιμένετε και από εμάς Ολίβιά μου. Που αν και 27 ημερών λεχώνα στο τέταρτο πήγα προχθές τα μεγάλα μου και για άλλη μια φορά βρθήκαμε τετ α τετ με τα περιτώματα των σκύλων. Είμαστε περίπου 15 μαμάδες και κάνουμε τον αστυνόμο για να μην περνάνε με τα σκυλιά και τα φέρνουν στο πάρκο της παιδικής χαράς να κάνουν την ανάγκη τους. Κάνουμε τον τροχονόμο για να μην περνάνε τα αυτοκίνητα καθώς και τα μηχανάκια από τον πεζόδρομο μπροστά στις κούνιες που κάνουν τα παιδιά ποδήλατο. Κάνουμε τις πρώτες βοήθειες γιατί κάθε τρείς και λίγο κάποιος πέφτει στα απαράδεκτα χαλίκια και χτυπάει. Έχουμε δικές μας σκούπες και σκουπίζουμε, φέρνουμε λάστιχα και πλένουμε τον πεζόδρομο... Έχουμε απευθυνθει στο αρμόδιο τμήμα του δήμου καθώς και εγώ στον δήμαρχο τον ίδιο που τον συνάντησα σε εγκαίνια άλλης παιδικής χαράς. Η απάντηση πάντα είναι " ΘΑ ". Πότε όμως? Γνώριζα για την συγκεκριμένη διαταγή αλλά φως δεν είδα ακόμη. Για να αρχίσουμε να δημοσιεύουμε καμία φώτο μπας και γίνει κάτι!
Καλά ...τα είχα πάρει πολύ άγρια όλα αυτά τα χρόνια και με την παιδική χαρά της γειτονιάς μου ( Καμίνια) αλλα και με την σάπια Παιδική Χαρά της Φολεγάνδρου όπου και παραθερίζω 30 χρόνια τώρα !! Απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου είναι τα ίδια σάπια "παιχνίδια" !! Μέχρι και τώρα που θέλω να πάω βόλτα το παιδί μου να παίξει ακόμα τα ίδια σπασμένα , σκουριασμένα και χεσμένα απο γαιδάρους παιχνίδια έχουμε !!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !!! τα πήρα άγριααααααααααααααααα Να πάω στην κοινότητα ;;; να πάρω μαζί μου και την τροπολογία για τις παιδικές χαρές ; ή να παω με φωτο στον συνήγορο του παιδιού ;;;
Διαφωνώ με τον ειρμό: 1. Αν απελευθερώσεις μουτζαχεντίν μαμάδες να επιτεθούν στον Δήμο, ο Δήμος απλά θα κλείσει την παιδική χαρά για να μην ρισκάρει. Η νομοθεσία αγνοεί όλη την διεθνή εμπειρία στο θέμα η οποία έχει να κάνει με την κοινωνικότητα των μεγάλων για να βρεθεί ο χώρος για τους μικρούς. Δεν χωροθετείται με νόμους αυτό, καλλιεργείται σε βάθος χρόνου. 2. Ελάχιστα πραγματικά επικίνδυνα πράγματα υπάρχουν στην παιδική χαρά, μάλιστα η σύγχρονη έρευνα τείνει να δείξει ότι παραείναι ασφαλείς οι παιδικές χαρές και τα παιδιά δεν αναπτύσσουν καμία δεξιότητα σε αυτές http://www.nytimes.com/2011/07/19/science/19tierney.html "What happens in America is defined by tort lawyers"...θέλεις να γίνει και εδώ;
οκ !!! Τότε να καθόμαστε στα αυγά μας κοινώς ; μέχρι πότε ; εσεις ; με ποιού το μέρος είστε ;
που να δεις ολιβια στο μενιδι εχουμε μια ολη κ ολη διπλα στις γραμμες του τρενου κ ειναι σε ακομα χειροτερη κατασταση απο αυτες του πολυγυρου.για να παω το παιδι να διασκεδασει πρεπει να τον παω στου αγιους αναργυρους που ειναι ενας τεραστιος χωρος τελεια συντιριμενος κ πολυ ομορφος κ πανω απο ολα ασφαλες για τα παιδια μας.αλλα δν εχω αυτοκινητο αρα πως να παω? νομιζω οτι θα το ψαξω κ εγω εδω αν κ πολυ δυσκολο το κοβω εδω δν κυκλοφορει πλεον ψυχη σε μια απο τις μεγαλυτερες περιοχες της αττικης κ ολα αυτα χαρη στην ελλειπη αστυνομευση κ τα ναρκωτικα που υπαρχουν εδω.εδω κ καιρο δν κυκλοφορω καθολου στο μενιδι κ ποσο μαλλον μονη με το παιδι απο φοβο μην μου βγει κανενας κ το αρπαξει μιας κ ειχαμε πολλα τετοια κρουσματα εδω ποσο μαλλον να το παω και στις κουνιες...
ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΝΕΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ - ΓΟΝΙΚΗ ΤΡΟΜΑΡΑ-?! ΝΑΙ ΝΑΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ.ΘΑ ΜΑΖΕΨΩ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ-ΟΣΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΤΕΣΠΑ-....ΕΥΧΗΘΕΙΤΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Στον Δημό Αμαρουσίου έχω πάρει πολλές φορές τηλέφωνο στη γραμμή του πολίτη για την κατάσταση της παιδικής χαράς απέναντί μας δίπλα στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τον φωτισμό, τους γλόμπους που κρέμονται, τα σπασμένα παιχνίδια, το πότισμα που ποτίζει τον δρόμο και όχι το γκαζόν, κλπ κλπ. Ανταποκρίνονται σχετικά σύντομα, αλλά σε λίγες μέρες πάλι τα ίδια. Ή χαλάνε ή τα καταστρέφουν...είναι τόσο λυπηρό και εξοργιστικό να βλέπεις εφηβους να μην σέβονται ουτε τον ίδιο τους τον εαυτό, να σπάνε κουνιες που κάθονται παιδάκια...για να μην πω για τους ανεγκέφαλους που ΄φερνουν τα κατοικίδιά του να τα κουνήσουν και να κάνουν τσουλήθρα εκεί που κάνουν μωρά...Όσες παρατηρήσεις και να κάνω, που για να πω την αλήθεια στους περισσότερους βλέπεις μία απάθεια, φόβο, αδιαφορία, τα ίδια γίνονται...Αυτή τη φορά λέω να πάρω τηλέφωνο και να ζητήσω τον υπεύθυνο της παιδικής χαράς όπως λέει η υπ.απόφαση και να του στείλω έγγραφη επιστολή με κοινοποίηση τον Δήμαρχο. Είμαστε στον Δήμο με τα ακριβότερα Δημοτικά τέλη...μία παιδική χαρά δεν μπορούν να συντηρήσουν?
Μπράβο για την ερευνα σου, πραγματικα πολυ καλη δουλεια. Στην δικη μας παιδικη χαρα, καλα, επουδενει δεν παιζουν τα παραπανω αλλα μετα απο τρεξιμο προσωπικο μας παντα καταφερνουμε να διατηρουμε καποια βασικα πραγματα. Δυστυχως οχι παντα γιατι την επομενη μερα βλεπεις παιδια μεγαλυτερα να προκαλουν ζημιες μπροστα στα ματια σου απροκαλυπτα παρα τις παρατηρησεις σου. Προσφατα αντικατεστησε ο Δήμος - ξαναλεω μετα απο ενεργειες μας - μια απο τις χαλασμενες κουνιες με μια παιδική (ξερεις αυτες που εχουν προστατευμενα πλαστικα μερη και που μοιαζουν με βρακακια παλαιστων Σουμο χαχαχα). Σε 2 μερες η κουνια ειχε κλαπει!!! Η αγορα αυτου του τυπου κουνιας στοιχιζει στον Δήμο 300 ευρω. Και αντι να πουμε παλι καλα που γινονται τετοιες αγορες και μπορουν να παιξουν τα παιδια μας με ασφαλεια σε σχεση με τις σιδερενιες, παμε και τις κλεβουμε! Δυστυχως η μονη μας ευκαιρια να δημιουργησουμε μια καλυτερη κοινωνια βασισμενη στον σεβασμο προς τα κοινα, την καθαριοτητα, τους τροπους, την κινητοποιηση, και ολες τις αξιες της ζωης μας ειναι η εκπαιδευση που θα δωσουμε στα παιδια μας ελπιζοντας με σωστους ενηλικες. Γιατι οταν βλεπεις ολα αυτα ειναι να τραβας τα μαλλια σου. Αλλα επρεπε να κανεις μια βολτα και να κοιτας στις αυλες να δεις που βρισκεται η συγκεκριμενη κουνια! Οχι οτι θα μπορουσαμε να αποδειξουμε τιποτα βεβαια, παρα μονο αν υπηρχαν καποιοι κωδικοι που να αποδεικνυουν την αγορα απο τον Δημο
Μα να κλέψουν την κούνια; Αν είναι δυνατόν.... Για αυτό ο νόμος ορίζει απαραίτητη και τη φύλαξη της παιδικής χαράς (Με ευθύνη της δημοτικής ή κοινοτικής αρχής λαμβάνονται μέτρα για την φύλαξη της παιδικής χαράς, είτε με περιοδικούς ελέγχους από τη δημοτική αστυνομία ή άλλους υπαλλήλους του Δήμου ή της Κοινότητας, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φύλαξης, είτε με προσωπικό που ορίζεται για τον σκοπό αυτό, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο) αλλά πού...
Το θέμα της παιδικής χαράς είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στην επαρχία που οι επιλογές βόλτας και παιδικής διασκέδασης είναι περιορισμένες.... Εγώ ζω έναν απο τους πιο τουριστικούς δήμους στην Ελλάδα και δεν έχουμε ΟΥΤΕ ΜΙΑ παιδική χαρά. Αλήθεια σας λέω. Ούτε μία. Ούτε παλιά, ούτε φθαρμένη. Τίποτα. Εδώ και πολλάαααααα χρόνια.... Και όχι σε χωριουδάκι, αλλά στο μεγαλύτερο χωριό, το κεφαλοχώρι. Άρα δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Αφού δεν υπάρχει κάτι για να το αναβαθμίσουν ή να το φτιάξουν. Και έτσι αν θέλουμε το παιδί μας α παίξει, πρέπει να πάμε με το αυτοκίνητο σε κάποιο άλλο χωριό ή να πάμε σε παιδότοπο, που έχει το θράσος να μας χρεώνει 6€ την παιδική είσοδο και δίνει ένα παλιοκρουασάν, ούτε καν τοστ.... Αλήθεια, υπάρχει κάποιος κανονισμός που να λέει τι επιτρέπεται να δίνουν στους παιδότοπους?
Γαλήνη, πραγματικά είναι ανεπίτρεπτο αυτό που ζείτε!!
Ναι, άσ'τα και βράστα.... Και μιλάμε για τον Δήμο Κασσάνδρας, έτσι? Όχι σε χωριουδάκι ξεχασμένο απο τον Θεό (που εκεί σίγουρα θα έχει έστω μια απλή παιδική χαρά...)
Εγώ,πάντως,θα το προσπαθήσω για τον Άγιο Στέφανο!!!Και σας ευχαριστώ για το κίνητρο!!!! Εύχομαι με το καλό το νέο σας μέλος!
That's the spirit! Eμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε! Πάρε τη φωτογραφική και ξεκινάμε!