της Μανίνας Ζουμπουλάκη
(όπως είχε δημοσιευτεί στο «Παιδί και νέοι γονείς» – Φεβρουάριος ’11)
Αν είσαι μαμά, ίσως έχεις φάει ήδη την πρώτη χυλόπιτα της υποτίμησης – όλο και κάποιος σου έχει πεί «σιγά τη δουλειά, να μεγαλώνεις παιδιά!» ή κάτι παρόμοιο. Ισως εισπράττεις μια ελαφριά περιφρόνηση επειδή τρώς τις ώρες σου με ένα ή περισσότερα πιτσιρίκια. Αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, συγχαρητήρια! Ζείς σε μια υπερ-μοντέρνα οικογένεια, είσαι εκτός Ελλάδας, ή είσαι στον κόσμο σου…
Οσο είσαι έγκυος όλα δείχνουν πολιτισμένα: σου ανοίγουν δρόμο, σου δίνουν τη θέση τους, σε ρωτάνε «πότε με το καλό;» και γενικά σε προσέχουν όλοι. Γεννάς, και παίρνεις άδεια από τη δουλειά σου (ή σταματάς εντελώς, ή απολύεσαι…). Μια μέρα ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι περνάς πολλές ώρες στο σπίτι με ένα μωρό, ότι δεν πηγαίνεις κομμωτήριο ούτε γυμναστήριο, δεν διαβάζεις βιβλία, δεν κάνεις βαθυστόχαστες συζητήσεις και γενικά έχεις «κάτσει». Δεν είσαι αυτή που ήσουν, και αμφιβάλλεις αν θα ξαναγίνεις ποτέ. Μπορεί να έχεις «γυναίκα», να σε βοηθάει η μαμά και η πεθερά σου, μπορεί να βάζει ένα χεράκι κι ο άντρας σου… αλλά ουσιαστικά είσαι μόνη. Με το μωρό. Στο σπίτι.
Για τρία με πέντε χρόνια από την ώρα που θα γεννηθεί το μωρό σου, θα είσαι όντως μόνη μαζί του πολλές ώρες. Δεν θα κοιμάσαι καλά τις νύχτες με αποτέλεσμα να μην μπορείς να συγκεντρωθείς τις ημέρες, να έχεις την αίσθηση ότι σέρνεσαι και την εντύπωση ότι δεν είσαι αποτελεσματική. Το τελευταίο το νοιώθεις επειδή τα μωρά και τα μικρά παιδάκια δεν είναι… ανάθεση έργου –δεν υπάρχουν όρια στο τι θα χρειαστεί να κάνεις, και να ξανακάνεις, και να ματα-ξανακάνεις μέσα στη μέρα, πολλές φορές και τη νύχτα.
Είσαι λοιπόν κουρασμένη, άυπνη, αχτένιστη, αγύμναστη και με αυτήν την ελαφριά θολούρα που φέρνουν τα μουσικά παιχνίδια σε συνδυασμό με την κούραση. Δεν μπορείς να πείς σε κανέναν ότι αισθάνεσαι ρετάλι – στο φινάλε, είσαι πανευτυχής με το παιδάκι σου. Αλλά θα ΄θελες μια ψιλή αναγνώριση. Θα ’θελες να μην ακούς «και η τελευταία αμόρφωτη ξέρει να μεγαλώνει παιδιά», ή «σιγά, ένα πλυντήριο βάζεις», ή «για ένα φαγητό κάνεις έτσι; Παράγγειλέ του πίτσα του μπέμπη!» Θα ΄θελες να σε εκτιμάνε ως μαμά, να καταλαβαίνουν πόσο κουραστικό είναι αυτό που κάνεις. Υπέροχο, γλυκό, αγαπησιάρικο – αλλά και εξαντλητικό. Λες χίλιες φορές τα ίδια πράγματα με τον ίδιο υπομονετικό τρόπο, μαζεύεις κρεμούλες, χυμούς, σάλια, εμετούς, τσίσα, κακά, φαγητά, μπισκότα και γάλατα από ρούχα και πατώματα και καναπέδες. Φωνάζεις «μη, όχι εκεί!» και «σταμάτα αμέσως!» και «όχι αυτό!» προσπαθώντας να ακούγεσαι σα στρατηγός του Χίτλερ. Ταΐζεις, ποτίζεις, πλένεις, ντύνεις και γδύνεις ένα μωρό/παιδάκι που δεν κάθεται ποτέ ακίνητο, πέντε με δέκα φορές τη μέρα. Σε πιάνουν τα κλάματα όταν σπάει την αγαπημένη σου φλυτζάνα που σκορπίζεται στο παρκέ σε χίλια μικρά κομματάκια. Τα μαζεύεις με σκούπα, με ηλεκτρική και με σφουγγαρόπανο προσεκτικά για να μην τα πατήσει το παιδί.
Μόλις τελειώσεις, κάνει εμετό. Δεν το πιστεύεις ότι έκλαιγες για μια φλυτζάνα…
Οι προ-γιαγιάδες και γιαγιάδες μας, που μεγαλώνανε τα παιδιά ολομόναχες κουμαντάροντας ταυτόχρονα το σπιτικό, δεν είχανε την δική μας εμπειρία της αποτελεσματικότητας στον επαγγελματικό χώρο. Ασχολιόντουσαν μόνο με τα παιδιά και με το σπίτι, έξω από το οποίο δεν είχανε δουλέψει ίσως ποτέ. Δεν υπήρχαν άλλες απαιτήσεις από την κοινωνία ή την οικογένεια, δεν σκοτωνόντουσαν να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης, να καλέσουν κόσμο, να τραπεζώσουν φίλους, να ξαναβγούνε στον επαγγελματικό ή έστω στον κοινωνικό στίβο. Μεγάλωναν τα παιδιά τους κι αυτό ήταν αρκετό. (Εστω και αν δεν ήταν καθόλου καλυμμένες για τις περιπτώσεις που ο σύζυγος τις παρατούσε όταν πιά τα παιδιά φεύγανε από το σπίτι: δεν ήταν όλα ρόδινα ούτε τότε…)
Σήμερα η πίεση να μην είσαι «μόνο» μαμά είναι μεγάλη. Ακόμα και σε οικογένειες με οικονομική άνεση, η μαμά ψιλο-ντρέπεται να ομολογήσει ότι δεν δουλεύει, ότι η δουλειά της είναι η μαμαδοσύνη. Η οποία μαμαδοσύνη, παρ΄ όλο που είναι υπέροχη και σου γεμίζει τη ζωή… είναι επίσης πολύ σκληρή και πολύ μοναχική δουλειά. Απαιτεί υπομονή, επιμονή, σωματική και ψυχική αντοχή, αυτοέλεγχο, διαύγεια πνεύματος, φαντασία, εφευρετικότητα, ζεστασιά και δημιουργικότητα. Δεν συζητάμε ότι όλες οι μαμάδες θα έπρεπε να παίρνουν κάποιο επίδομα από το Κράτος (φυσικά και θα έπρεπε, αλλά δεν είναι ώρα τώρα κλπ, κλπ.) Λέμε απλώς ότι η μέση μαμά θα ΄θελε να ακούσει ένα «μπράβο» κι ένα «είσαι θεά αγάπη μου που τα φέρνεις βόλτα!»… το οποίο, της το λέμε εμείς προσωρινά μέχρι να γίνει μόδα και να αρχίσουν να της το λένε κι άλλοι…
«Σιγά το πράγμα, περνάς 6-7 ώρες μ΄ ένα μωρό/δύο/τρία μωρά! Δεν είναι και σα να δουλεύεις στο ορυχείο πιά…»
«Αστο να κλάψει/να κατουρηθεί/να συγκαεί/να μάθει»
«Μην το παίρνεις αγκαλιά, μετά λες ότι κουράζεσαι»
«Δε με πειράζει να ΄χει φαγητά/ψίχουλα/γυαλιά κάτω, εσένα γιατί σε πειράζει;»
«Όχι, δεν μπορώ να καθίσω δέκα λεπτά με το παιδί, έχω μήτινγκ/τένις/δουλειά/μπάλα/μπίρες!»
«Μακάρι να περνούσα κι εγώ τη μέρα μου βγάζοντας βόλτα ένα μωρό στο πάρκο!»
«Ολος ο κόσμος μεγαλώνει μωρά, μόνο εσύ γκρινιάζεις»
«Ε δεν τρέχει και τίποτα άμα δεν φάει/ρευτεί/ενεργηθεί/κοιμηθεί…»
«Εσύ φταίς που σηκώνεσαι όταν κλαίει τη νύχτα»
«Εσύ φταίς που έχει τόσες απαιτήσεις»
«Εκεί που παίζεις με το μωρό, βάζεις κι ένα πλυντήριο. Δεν τα πλένεις και στο χέρι»
«Εκεί που παίζεις με το μωρό, βάζεις και μια κατσαρόλα. Μόνο του γίνεται το φαί».
«Εκεί που παίζεις με το μωρό, σιδερώνεις και τα πουκάμισά μου/τακτοποιείς/ζευγαρώνεις κάλτσες/πας στο μανάβη/βάζεις ηλεκτρική/παίρνεις το λογιστή τηλέφωνο/πληρώνεις τη ΔΕΗ/πάς στο ταχυδρομείο/σουπερμάρκετ/λαϊκή. Σιγά το πράγμα.»
«Τα παιδιά μεγαλώνουν μόνα τους, σα τα ραδίκια»
«Τι κάνεις όλη μέρα; Βόλτες με το μωρό, παιχνίδι, σόπινγκ, άντε σου λέω να φτιάξεις κι ένα κεφτέ. Σιγά το πράγμα.»
—
Το βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη «Ευτυχία«
κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Αυτο που διάβασα ήταν μια πολύ ωραία περιγραφή της σκληρής πραγματικότητας. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Το άρθρο αποτελεί κάποια εισαγωγή για κάποιο βιβλίο στο οποίο και βρίσκεται η λύση/διέξοδος των σύγρονων μητέρων από την σκληρή πραγματικότητα ή απλά είναι ένα κείμενο που τους υπευνθυμίζει την ισοπέδοση των δικαιωμάτων του γυναικείου φυλλου και την ανυπαρξία ισότητας στην ελληνική συντηρητική κοινωνία, δηλαδή μια στιγνή αναπαραγωγή των κοινωνικών στερεοτύπων; Με εκτίμηση
ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΥ ΣΤΟ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ........ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ........ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΧΩ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΩ ΒΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ. ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΧΩ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ¨,,,,ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΜΗΤΕΡΑ ΤΡΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ,ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ .ΕΧΩ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΚΑΝΩ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΜΟ ΚΑΙ ΛΕΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΑΒΟ ΕΓΩ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ........ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΜΙΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑΣ ΣΥΜΠΟΝΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ,,,,,,,,ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΗ......
respect just respect...
Είσαι Θεά, τα είπες ΌΛΑ!!! Κ μεις που ζούμε στο εξωτερικό κρινόμαστε γιατί δεν είμαστε σαν τις άλλες που τα αμολάνε στον παιδικό από 2 μηνών….λες και τα κάνουμε για να τα μεγαλώσουν άλλοι. Λες και δεν έχουν ανάγκη απο τη μάνα τους. Λες και εγκυμοσύνη και γέννα είναι αγκαρία...Ας μη μιλήσω για θηλασμό ή για τα προσωπικά εγω που έχουν γίνει ένα με το χώμα
Αυτές που τα "αμολάνε από 2 μηνών", μπορει να εργάζονται καλή μου....
Είσαι Θεά, τα είπες ΌΛΑ!!! Κ μεις που ζούμε στο εξωτερικό κριμόνόμαστε γιατί δεν είμαστε σαν τις άλλες που δεν τα αμολάνε στον παιδικό από 2 μηνών....
Μάλλον έχουμε πολλούς Σουηδούς παντρεμένους με Ελληνίδες, δεν εξηγείται αλλιώς... Όσες μανούλες ξέρω (και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) έχουν ακούσει τουλάχιστον ένα από τα σχόλια της Μανίνας...
Βασικα το μεγαλυτερο λαθος των γυναικων ειναι οτι απαιτησαμε ισοτητα στον εργασιακο χωρο κ ξεχασαμε να τη ζητησουμε στο σπιτι!! Πιστευω πως καμια μανα δεν θα επρεπε να κανει αλλη δουλεια περαν της μητροτητ;ας κ πως θα επρεπε να αμοιβεται οπως ολες οι δουλειες.. τιλεω τωρα ε?? Παρολο που ο αντρας μου κ πιατα πλενει, κ ρουχα απλωνει κ γενικα βοηθαει, λεει συχνα πως "τι ειναι το πλυσιμο? το πλυντηριο τα πλενει.." κ φυσικα οποτε εχει τυχει να κρατησει τον μικρο -περισι που τολμισα να παω γυμναστηριο για 3 μηνες- αν αργουσα 5 λεπτα (το γυμναστηριο ηταν απεναντι απο το σπιτι!) αρχιζε τα αλαφιασμενα τηλεφωνα!! Φυσικα δεν ξαναπηγα πουθενα!! Για οσες δε απο μας δουλευουν κιολας,,, τα λεγομενα του κειμενου ειναι πολλαπλασιασμενα με το απειρο..
Εισαι Θ Ε Α
λίγο εξωπραγματικό μου φαίνεται...ποιος βρε κορίτσια σας τα λέει ολα αυτά? η κακιά πεθερά σας, η κουτσή γειτόνισα με το ένα μάτι? 'η η γεροντοκόρη φίλη σας απο το κατηχητικο? γιατι στην δικιά μου παρέα δεν ακούγονται αυτά...τουλάχιστον όχι όλα και σίγουρα όχι απο τους συζύγους...μήπως ήρθε η ώρα για εκδίκηση? μήπως να αφήσετε λιγάκι την πεθερά, τον αντρούλη σας με τα βλαστάρια σας και σεις να πάτε καμιά βόλτα να ξεσκάσετε? να δουν και εκείνοι την γλύκα!!!
Η ΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΚΟΥΡΔΙΖΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΜΕΝΑ ΑΠ'ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ "ΕΓΩ ΔΟΥΛΕΥΩ ΕΝΩ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΠΙΤΙ" (ΕΑΝ ΤΟΥ ΚΑΝΩ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ).
Τα θερμά μου συγχαρητήρια για το κείμενο αυτό!!!η περιγραφή σας με την πραγματικότητα...ένα και το αυτό!!! μπράβο!!!
ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΠΡΟΧΘΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗ ΜΑΙΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑ ΤΟ ΔΥΝΑΜΩΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΕΜΠΑ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ..
Εγώ πάντως δεν επιτρέπω σε κανέναν να μου μιλάει έτσι.Και δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται μια γυναίκα να κάθεται και να ακούει τέτοια λόγια από έναν άντρα που η ίδια έχει επιλέξει για να μοιραστεί τη ζωή της. Ή μήπως όλοι οι άντρες που είναι τέλειοι πριν το γάμο αλλάζουν τόσο πολύ προς το χειρότερο μετά το γάμο και τα παιδιά;Θέλω να πω ότι αν μια γυναίκα έχει έναν άντρα που δεν της δείχνει τον παραμικρό σεβασμό και της μιλάει έτσι, τότε κάπου έχει κάνει λάθος.
Πολυ καλο το αρθρο! Εμενα δεν μου πηγε ουτε μια στιγμη στο μυαλο οτι ο αντρας μου θα ελεγε αυτες τις κουβεντες! Μαλλον οι 'απεξω' ειν αυτοι που τα λενε..
Και εγώ που νόμιζα ότι είμαι μόνη σε αυτόν τον μαμαδόκοσμο! Με τρελή χαρά διαπιστώνω ότι όλες τα ίδια ακούμε!!!! Έχω λιώσει από τα γέλια! Τέλειο
Merikes fores ftaime oi idies mas kai h mataiodo3ia mas.Giati na mas apasxolei toso polu se poso xrono-astraph 8a xasoume ta kila ths egkumosunhs mas?Mhpws 8a pame sta kallisteia?Giati tosh ßiasunh gia na 3anaßgoume ston koinwniko stißo?Giati piezomaste na antapokri8oume se ola?Fusiko einai na ginomaste kommatia meta.Xalara!Ola mazi den ginontai.Bazoume proteraiothtes,kratame isorropies.Dhladh ti na poun kai oi goneis me soßara proßlhmata ugeias h autoi pou exoun arrwsta paidakia?
EXO MEGALOSEI 4 YPEROXA PAIDIA TA EXO SPOYDASEI....POTE DE ZHTHSA TH BOH8EIA KANENOS...AYTO POY 8A H8ELA HTAN H ANAGNORISEI GIA OLA AYTA POY EXO KANEI APO TH MANA MOY POTE DE MOY EIPE ENA MPRABO PAIDI MOY....EYTHXOS TOYLAXISTON POY TO ANAGNORIZOYN TA PAIDIA MOY KAI O ANTRAS MOY.
Συγχαρητήρια! Φοβερό κ αληθινό κείμενο
ευτυχως που το διαβασα γιατι ειχα αρχισει να πιστευω οτι ειμαι παραλογη ή εστω το λιγοτερο ηλιθια....να τωρα κλαινε κ τα τρια κ λεει ε κ τι εγινε αστα να κλαψουν θα ηρεμησουν.........
Συμφωνώ να τα νιώθει αυτά μια κοπέλα,αλλά μόνο εάν αυτές οι απαιτήσεις πάνε προς το σύζυγό της.Που εάν όντως είναι αδιάφορος και αχάριστος όπως το παράδειγμα στο κείμενο,τότε γιατί τον επέλεξε?και αν είχε όντως άλλους καλούς λόγους να τον επιλέξει,γιατί δεν του λέει καθαρά τί χρειάζεται να γίνει και τί είναι υποχρεωμένος να κάνει?Και όχι να περιμένει μπας και φιλοτιμηθεί από μόνος του να κάνει κάτι και μετά να ακούσει εκείνος όλα τα μπράβο επειδή έκανε το 0,1% του αυτονόητου. Μόνο εκεί μπορείς να αναφέρεις τα παραπάνω και όποια άλλα παράπονα.Πουθενά αλλού.Ούτε από φίλες-φίλους,συγγενείς κτλ πρέπει να περιμένεις το μπράβο.Κακά τα ψέμματα,το να κάνεις παιδιά είναι μια άκρως εγωιστική πράξη.Το κάνεις μόνο για σένα.Δεν το κάνεις για να λάβεις αναγνώριση απο κάπου.Κι ευτυχώς στις μέρες μας ως επί το πλείστον οι κοπέλες το κάνουν μετά από απόφαση,σε ωριμότερη ηλικία και έχοντας ζήσει και μόνες,χωρις να αφήνουν απωθημένα για πράγματα που δεν πρόλαβαν να κάνουν.Άρα ξέρουν από πριν σε τι ''περιπέτειες'' θα μπουν και με ποιον(αφού εκείνες έχουν επιλέξει τον άνθρωπο που σήμερα τους κάνει τη ζωή δύσκολη),θα τις μοιραστούν. Ο κόσμος γύρω μας έχει πολύ χειρότερα προβλήματα,ή μάλλον έχει προβλήματα.Ας μη δημιουργούμε εμείς πλασματικά για να παραστήσουμε τους οσιομάρτυρες.Όλα αυτά για τα οποία μεμψιμοιρούν οι γυναίκες έγιναν επειδή οι ίδιες δεν έθεσαν όρια.Όρια στο σύζυγό,στους γονείς,στα πεθερικά,κ.α.Και πιο παλιά για πολλούς παράγοντες οι γυναίκες και να ήθελαν,μπορεί (μάλλον σίγουρα) και να μη μπορούσαν να αντιδράσουν.Σήμερα όμως εν έτει 2012,οσονούπω 2013 είναι αδιανόητο να γκρινιάζει μια γυναίκα ως άλλη Μαίρη Παναγιωταρά. Η μητέρα μου,σήμερα 55 ετών,μεγάλωσε 2 παιδιά,μαζι με το μπαμπά μου βέβαια.Τα σπούδασε,δούλευε παράλληλα(χωρίς άδειες μητρότητας κτλ τότε),κρατούσε το σπίτι,και δε βόγγηξε ποτέ.Ούτε περίμενε μπράβο.Εκείνοι επέλεξαν να μας φέρουν στον κόσμο,εκείνοι είχαν την υποχρέωση να φροντίσουν για όλα,όπως και έκαναν.Κι όπως κάνουμε όλοι. Μην περιμένετε λοιπόν μαγικά ραβδάκια,ούτε την ευγενική καλοσύνη των ξένων.Πολεμήστε τις όποιες αδικίες που αφήσατε να γίνουν εις βάρος σας,ζήστε τη ζωή σας και μην ανησυχειτε... Όπως είπε η μαμά μου,δεν έχει ανάγκη από κανέναν να της αναγνωρίσει το τί έκανε για την οικογένειά της,της αρκεί μόνο που ανέθρεψε σωστά τα παιδιά της και άκουσε από εκείνα όχι μόνο το μπράβο,αλλά και το πιο μεγάλο ευχαριστώ.
Θεά!!!
Πολύ εύστοχο το κείμενο σας! Ευτυχώς ο δικός μου σύζυγος είναι 'σύζυγος' με την πραγματικη έννοια του όρου και ουδέποτε μου είπε αυτές τις φράσεις που σε κουρδίζουν. Δυστυχώς όμως αυτή είναι η επικρατούσα άποψη για τις γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά. Με αυτό που θα διαφωνήσω βέβαια είναι με το ότι οι γιαγιάδες μας δεν δούλευαν! Δεν ξέρω για τις γυναίκες στα αστικά κέντρα, πάντως οι δικές μου γιαγιάδες, ως πρόσφυγες, δούλευαν από το ξημέρωμα στα χωράφια, στα ζώα, μετά να ανάψουν φωτιά για το φαγητό, να κάνουν όλες τις δουλειές του σπιτιου κ.τ.λ... και να γεννούν και 6-8 παιδιά σε εποχές πολέμου και πείνας όλα αυτά!!!!!Εεεε η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να συγκριθούμε μ'αυτές τις μανούλες! Άλλα προβλήματα τότε, άλλα άγχη σήμερα!
Ποσο αληθεια ειναι ολα αυτα που γραφει ρε παιδια..κ εγω μονη μου ειμαι ολη μερα με τη μικρη μου κ πραγματικα λες κ εχει βαλει καμερες στο σπιτι μου!!το αλλο δε που σπαει τα αγαπημενα φυλτζανια,χαχχαχα το επαθα προσφατα κ προσπαθουσα γρηγορα-γρηγορα να μαζεψω για να μη τα πατησει..
Πολύ καλό το κείμενο και απόλυτα ρεαλιστικό. Λατρεύω Μανίνα! Όμως έχω μια ερώτηση (ίσως και άκυρη!) ρε κορίτσια. Όταν διαβάζουμε τέτοια κείμενα αρχίζουμε όλες τα ..."αχ ακριβώς αυτό περνάω κι εγώ" και "ναι κι εδώ τα ίδια" κλπ κλπ,δηλαδή θέλω να πω...συμφωνούμε όλες μαζί πόσο αδικημένες είμαστε από το άλλο φύλο. Στην περίπτωση που σε 10 λεπτά ανεβάσει πχ. η Ολίβια μία ερώτηση: "πόσο καταπληκτικό είναι το άλλο σας μισό?", οι 8 στις 10 (at least!) θα απαντήσουν ότι ο άντρας τους είναι ο υπερκαταπληκτικός σύζυγος και πατέρας. Ε πως γίνεται αυτό για?? (ορίστε, το πα και Σαλονικιώτικα!) Τόσοι καταπληκτικοί άντρες και να μη μας καταλαβαίνουν??? Είναι εκεί, απέναντί μας ή καλύτερα..δίπλα μας..μιλήστε τους..αφού είναι καταπληκτικοί, θα καταλάβουν. Αν δεν καταλάβουν ή δεν αντιληφθούν την κατάσταση...στην ερώτηση της Ολίβιας απαντήστε: είναι καταπληκτικός, με δυσκολία στην αντίληψη. (Έτσι για να μην φύγει από την πρόταση το καταπληκτικό της υπόθεσης!) Φιλιά!
Συμφωνω πως το να μεγαλωνεις μονο παιδια ειναι δυσκολο και κουραστικο μαζι με ολα τα καλα του, ομως νομιζω πως το κειμενο αδικει εκεινες τις γυναικες που ξυπνανε στις 7 το πρωι και μες στο κρυο περνουν ενα μωρο που κοιμαται το βγαζουν στο κρυο για να το πανε στον σταθμο η στην γιαγια στην καλυτερη περιπτωση πηγαινουν σε μια δουλεια που τις ταπεινωνουν για 10 ωρες και μετα απο τις 6-7 το απογευμα πρεπει να συμπιεσουν ολα αυτα που οι μαμαδες που ειναι στο σπιτι ολη μερα κανουν στον δικο τους χρονο.επισης δεν παιρνουν γυναικα γιατι δεν εχουν χρηματα και πλενουν και απλωνουν και μαγειρευουν και κουβαλανε ψωνια και ξαγρυπνανε οταν ειναι αρρωστα τα παιδια ή βλεπουν κακο ονειρο....δεν ξερω λοιπον τι να νιωσω για το παραπανω κειμενο περισσοτερο ειμαι μπερδεμενη..,καληνυχτα
Πραγματικα συγχαρητηρια για το αρθρο...αγγιζει ολες τις μανουλες πιστευω...
δυστυχώς πρέπει κάποιος να το ζεί κι εκείνος ταυτόχρονα για να σε καταλάβει...γιατί συναντάω και μαμάδες που έχουν μεγάλα παιδιά και τα ίδια ακούω...τα έχουν ξεχάσει όσα πέρναγαν...κι εγώ μέχρι να γεννήσω πίστευα ότι θα ήταν όλα πιο έυκολα...σιγά το πράγμα...τόση δύναμη θα μου δίνει το μωρό μου απλά με την ύπαρξη του..κι όμως ο μπέμπης βγήκε ζόρικός στον ύπνο, στο φαγητό και σε πολλά...και είναι 2 χρονών κι εγώ ξανά έγκυος και έχω αρχίσει και διαλύομαι...είναι και τι παιδί θα βγάλεις...εμείς βγάλαμε έναν γλύκα αλλά μεγάλο ζιζάνιο και απίστευτος μαμάκιας...μπράβο στη Μανίνα.!!!εγώ δουλεύω ακόμα και πάω στη δουλειά για να ξεκουραστώ πλέον...
ΑΧ! Ποσο πολυ με αγγιξε το κειμενο! Μπραβο!
γελασα πολυ και ταυτοχρονα τα ματια μου ηταν βουρκωμενα.....γιατι αραγε να ειναι τοσο δυσκολο να καταλαβουν ποσο απαιτητικη δουλεια ειναι η μαμαδοσυνη;;;;;;;
δεν θα μπορούσα να τα πω καλύτερα...
Εξαιρετικό άρθρο!!
les kai ta grafw egw einai.... :))))
Από τα πιο ωραία και ουσιαστικά άρθρα για τη μαμαδοσύνη!!!! Συγχαρητήρια,κυρία Ζουμπουλάκη!!!! Σας έχω συναντήσει σε μια εκδήλωση και είσασταν κι εκεί θεά!!!!
Πες τα χρυσοστομη!!!!!!!!