της Μανίνας Ζουμπουλάκη
Μία φίλη, που είναι χύμα στην κανονική της ζωή, βάζει το παιδάκι της να τρώει απόλυτα συγκεκριμένη ώρα και απόλυτα συγκεκριμένα πράγματα (κρέας με σαλάτα). Μια άλλη δεν έχει κανένα πρόγραμμα και δεν χολοσκάει για την πειθαρχεία των παιδιών της. Εγώ… έχω ενοχές που δεν κατάφερα ποτέ να στριμώξω κανένα παιδί σε αυστηρό πρόγραμμα – αλλά μετά ξεχνιέμαι και απλώς δεν έχω καν ενοχές.
Το τεστ που θα ήθελα να γράψω είναι «τι είδους μαμά είσαι;», αν και όλες ξέρουμε πάνω κάτω ποιο είναι το μαμαδοστύλ μας: πειθαρχεία ή χαλαρότητα, πλήρης ή ανεξέλεγκτη ελευθερία, πρόγραμμα ή αλαλούμ, τάξη ή χάος. Πάμε από το ένα στο άλλο με ενδιάμεσες στάσεις οι περισσότερες, βασικά προσπαθώντας να συμμαζέψουμε το παιδί μας. Θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο και δεν τον έχουμε: το να νομίζεις ότι μπορείς να κοντρολάρεις ένα μωρό είναι σούπερ-ντούπερ αυταπάτη…. Και το πρόγραμμα επίσης. Λες πχ «θα θηλάζω κάθε τέσσερις ώρες, μετά θα βάζω το μωρό να κοιμηθεί» και θηλάζεις ασταμάτητα οκτακόσιες ώρες, το μωρό δεν κοιμάται, κάνει ή δεν κάνει κακά του, δεν ρεύεται ή τα βγάζει, γενικά αυτό που είχες στο μυαλό σου όταν έλεγες «θα…» βλέπεις με βουρκωμένα ελαφρώς μάτια ότι δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.
Στην οποία πραγματικότητα, κάθε μωρό έχει δικό του πρόγραμμα – μη σηκωθεί καμία μαμά με ντρεσαρισμένο μωρό να μας πεί ότι το δικό της τρώει, πίνει, κοιμάται και ενεργείται σε στάνταρ διαστήματα αφήνοντάς της ενδιάμεσα χρόνο να κοιμηθεί γιατί θα σκάσουμε άδικα. Σίγουρα υπάρχει αυτό το μωρό-στρατιωτάκι και σίγουρα κάποιος/α το έβαλε σε «πρόγραμμα»… αλλά είναι ένα στα δέκα, μη σας πώ και στα εκατό. Συνήθως, αυτή που ντρεσάρει έτσι άψογα το μωρό είναι η γιαγιά. Σπανιότερα, η μαμά.
Δεν ξέρω αν ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας προκύπτει σαν αντίδραση ή κατά μίμηση του τρόπου που μεγαλώσαμε εμείς οι ίδιες. Δεν ξέρω αν το κάνουμε συνειδητά, να προγραμματίζουμε ή όχι τα παιδιά μας με τόσο κόπο – γιατί αν ο προγραμματισμός θέλει πολύ κόπο, και το μη-πρόγραμμα δεν είναι τόσο χάι-χούι όσο ακούγεται, κι αυτό θέλει το κουπί του. Αν πχ δεν ξέρεις τι θα φάει το παιδί σου για βράδυ, θα πρέπει κάτι να σκεφτείς επι τόπου, και να το φτιάξεις μάνι-μάνι, και να έχεις τα υλικά στην κουζίνα… άρα το ότι δεν προγραμμάτισες δείπνο σε βάζει σε άλλο τριπάκι, εκ των προτέρων προγραμματισμού απρόβλεπτων δείπνων. Δεν την γλυτώνεις επειδή και καλά είσαι χύμα, πάλι παιδεύεσαι. Ισως μάλιστα το πρόγραμμα να σε κάνει να παιδεύεσαι λιγότερο…
Σας λέω, δεν έχω αποφασίσει: τα παιδιά μου πάντα έτρωγαν μεν σε περίπου τακτικές ώρες (με χαλαρά πλαίσια των «περίπου») και κοιμόντουσαν γύρω στις 9-10 το βράδυ. Δεν σκοτώνομαι να ξυπνήσω κανέναν ΚΑΘΕ πρωί αν δεν έχει περάσει την Δευτέρα δημοτικού και δεν πιέζω κανέναν να κάνει κάτι που δεν γουστάρει… πράγμα που μου έχει βγεί ξινό – διάφοροι συγγενείς λένε ότι ο μεγάλος μου γιός είναι τόσο «απειθάρχητος» και «χύμα» επειδή δεν τον πίεσα αρκετά όταν πήγαινε νηπιαγωγείο.
«Πρέπει να αρχίζεις νωρίς για να μπαίνει το παιδί σε φόρμα», είναι το επιχείρημα. Αλλά το παιδί δεν είναι ζυμάρι να μπεί στη φόρμα, είναι ήδη προσωπικότητα από τα τέσσερα, ίσως κι από τα δύο του χρόνια. Υπάρχουν παιδιά που σηκώνονται με τις κότες και παιδιά που δεν ανοίγει το μάτι τους, παιδιά που θα έχουν κλίση στην επιστήμη και άλλα που θα πάνε προς καλλιτεχνία – όχι απαραίτητα επειδή ξυπνάνε ή δεν ξυπνάνε νωρίς.
Μπορεί να το λέω επειδή ο μεγάλος όντως είναι λίγο χύμα – λιγότερο απ΄ ότι ήμουν εγώ στα δεκαοκτώ μου. Η πειθαρχία που χρειάζεται ο αθλητισμός είναι κούκλα όσο σε ενδιαφέρει το αγαπημένο σου άθλημα, συνήθως προ εφηβείας (στην εφηβεία σε ενδιαφέρει που είναι τα καλά πάρτι). Μαθαίνεις πειθαρχία μέσα από τα σπορ όσο μεγαλώνεις και την μεταφέρεις στις σπουδές ή στη δουλειά σου αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι αν έβαζα τα παιδιά μου ντε και καλά να μάθουν βόλλευ, πλέξιμο ή βιολί πχ, θα εκπαιδευόντουσαν στην πειθαρχία. Αυτό που μαθαίνεις μεγαλώνοντας είναι η αυτοπειθαρχία, το να βάζεις μόνος σου τον εαυτό σου να στρωθεί και να μην περιμένεις να σε στρώσουν οι άλλοι…
Τέλοσπάντων κολλάμε με μαμάδες που έχουν ανάλογο στυλ με μας: η φίλη που φέρνει το σκυλάκι της να γλύψει το πάτωμα όταν τελειώσουν τα παιδιά μας το φαί μου ταιριάζει περισσότερο από την φίλη που διαμαρτύρεται στο λουνα-παρκ ότι δεν υπάρχει τίποτα να φάει το παιδάκι της επειδή «όλα έχουνε πολλή ζάχαρη». Τα Σάββατα όλα τα παιδιά μένουν ξύπνια ως αργά άρα δεν είναι απαραίτητο να φάμε βραδινό στις 8. Αν φάμε πολλά σκατολοίδια ένα βράδυ, δεν είναι απαραίτητο να φάμε καν βραδινό: η ελευθερία να διαλέγεις τι θα φάς με βάση την όρεξή σου κι όχι την κουζίνα των γονιών σου είναι μία από τις μεγάλες ανακαλύψεις της εφηβείας, την θυμάμαι ακόμα, και την καθιερώνω μία στις τόσες. Σε περίπτωση που δεν είναι αρκετά χαλαρά τα πράγματα δηλαδή, για να τα χαλαρώσω λίγο παραπάνω…
Τα παιδιά βέβαια χρειάζονται μία βασική ρουτίνα, ακόμα και τα πιο εκκεντρικά. Έχω δεί παιδάκια που αναστατώνονται όταν τα παιχνίδια τους είναι απλωμένα στο πάτωμα και… παρ’ όλο που σιχτιρίζω όταν μαζεύω παιχνίδια από ολόκληρο το σπίτι… αισθάνομαι ανακούφιση που τα δικά μου (παιδάκια) δεν είναι έτσι. Είναι ακατάστατα και λίγο βρωμιάρικα, τρώνε το τυροπιτάκι τους από το πάτωμα και ξαπλώνουν να παίξουν στο χαλί, μου ζωγραφίζουν τους τοίχους και κολλάνε αυτοκόλλητα παντού αλλά έτσι είναι τα παιδιά – ή ίσως, έτσι είναι για μένα τα παιδιά, για μια άλλη μαμά μπορεί να είναι αλλιώς. Θα στεναχωριόμουν αν έβλεπα στα μάτια τους την σοβαρότητα και ανάγκη για πειθαρχία που δεν χαρακτηρίζει τα παιδιά, θα είχα περισσότερες ενοχές απ΄ όσες έχω τώρα, αν θεωρήσουμε ότι (σαν κανονική μαμά) έχω κι εγώ τις ενοχές μου….
Τέλος… μια φίλη μου υιοθέτησε ένα μωράκι από ξένη χώρα. Η φίλη μου λοιπόν έλεγε πόσο ντρεσαρισμένα και «άψογα» ήτανε τα μωρά στο ορφανοτροφείο, πόσο δεν έκλαιγαν ποτέ (μια και κανένας δεν θα τα έπαιρνε αγκαλιά) και πόσο ψυχοπλακωτικές ήταν οι αίθουσες με τριάντα μωρά που κανένα δεν έβγαζε κιχ.
Ένα μήνα μετά, το μωράκι της ξεσήκωνε τον κόσμο όταν δεν το έπαιρνε αγκαλιά η καινούργια μαμά του: έμαθε με κάποιον μυστήριο τρόπο ότι δεν βρίσκεται πιά στο βρεφοκομείο. Πως το έμαθε, παρ’ ολο που η μαμά του προσπάθησε να ακολουθήσει τα προγράμματα του ιδρύματος; Δεν έχω ιδέαν. Πάντως είναι τώρα ένα κανονικό μωρό που κλαίει, φωνάζει, γελάει και κάνει σκανταλιές – μάλλον επειδή η μαμά του ξεχνάει ώρες ώρες τις ντιρεκτίβες και το κοιμίζει στην αγκαλιά της, ή του δίνει καμιά σοκολάτα, ή το αφήνει να παίξει με το μίξερ, ή οτιδήποτε… και το μωρό, χάρη σε αυτήν την απουσία ιδρυματικής ακαμψίας, εκτός που είναι ευτυχισμένο, εκφράζεται κι όλας.
Προσπαθούσα να εξηγήσω σε νέα, πρεσσαρισμένη μαμά πόσο νοσταλγείς την ακαταστασία της παιδικής ηλικίας όταν πιά τα παιδιά σου μεγαλώνουν και δεν περνάνε ώρες κάνοντας το σαλόνι μπουρδέλο. Πόσο σύντομη και τελικά γοητευτική είναι αυτή η φάση της παιδικής ηλικίας και πόσο γεμάτη καλλιτεχνικότητα, και πόση σημασία έχει να την απολαμβάνεις αντί να την σπρώχνεις με φούρια κάτω από τον καναπέ… όπως κάνουμε όλες κατά καιρούς.
«Δεν έχετε παιδάκια, ε;» ρωτάμε ευγενικά όταν μπαίνουμε σε μίνιμαλ σπίτια.
«Πως, έχουμε» μας απαντάνε μερικές φορές, και αναρωτιόμαστε τι στυλ να είναι άραγε αυτά τα παιδάκια, ή μάλλον οι μαμάδες τους. Επειδή είμαι ακατάστατη και κακο-νοικοκυρά το αναρωτιέμαι με το ίδιο ψυχοπλάκωμα που έμπαινε η φίλη μου στις ήσυχες αίθουσες του βρεφοκομείου: το σπίτι με παιδιά είναι για να παίζουν τα παιδιά, κι ας το κάνουνε θερινό. Θα παίζουν για δώδεκα χρόνια περίπου και μετά θα σε χαιρετήσουν κι όταν μια μέρα ανακαλύψεις ένα αυτοκινητάκι χωρίς ρόδες σφηνωμένο πίσω από τον καναπέ θα………
Αλλά σας αφήνω να το βρείτε μόνες σας. Απλώς μην συφιλιάζεστε που το παιδάκι σας δεν συμμαζεύει όλα του τα παιχνίδια, πληζ….
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
και μεις ετσι!! παιδοτοπος!!! και συμμαζευομαστε λιγουλακι οταν ειναι να ερθει καποιος ανθρωπος και πολυ μα παρα πολυ μας αρεσει που ειμαστε ετσι.. αλλωστε δεν ειχαμε ποτε βαζα και σεμε στο σπιτι μας,ακομη και πριν γινουμε γονεις.. (ενταξει ενα θεμα με τη ζαχαρι το εχω εγω ειναι αληθεια..ειμαι του υγιεινου και του εναλλακτικου-δεν ξερω αν αυτο με κατατασει στις περιεργες) πολυ ωραιο το κειμενο σου Μανινα,να σαι καλα!!
nomizo oti "pan metron ariston". simfono me polla apo afta alla as min ftanoume kai sto allo akro.i stratiotiki peitharxeia kai h anarxiki xalarotita einai ta dio akra. fisika kai tha gemisei to spiti me paixnidia ton paidion mou kai tha ginete o kakos xamos se olo to saloni alla to na me voithisoun na ta mazepso sto telos den einai kai kako,oute ta stresaro oute ta piezo,kanones koinonikis simperiforas einai. vgazoun ta taper apo to ntoulapi tis koutales apo to sirtari ok paidia einai alla den xreiazete na vafoun tous toixous tou spitiou les kai einai mavropinakas,iparxoun kai kapoioi kanones,gnorizo oti sta matakia tous enas toixos vamenos me anarxes grammes kai moutzoures fantazei iperoxos apo enan aspro monotono toixo par ola afta omos den einai sosto oute koinonika apodekto,mporoun na vgaloun to kalitexniko tous talento se lefkes selides kai istera an goustaroun na tis kolisoume ston toixo. mporoun na anevoun ston kanape kai na xoropidane kai na pesoun ta maksilaria kato alla den mporoun na arxisoun na tavane kai na kremontai apo tis kourtines analoga me tin ilikia oloi exoume ipoxreoseis kai dikaiomata mesa se ena spiti
Συμφωνώ με την kiki. Απόλυτα. Τα μικρά μου είναι 2,5 και 1,5 συνεπώς το σπίτι είναι σαν παιδότοπος. Έχω κρατήσει όμως κάποια βάζα στο πάτωμα, κάποιες λάπες και άλλα πράγματα στο σαλόνι ώστε να μπορούν να είναι εξοικειωμένα με την ιδέα "αυτό δεν είναι δικό μου, δεν το πειράζω, τα άλλα τα διαλύω ΟΛΑ!". Μέχρις στιγμής, δεν πάει κι άσχημα. Δεν πολυασχολούνται με τα "δικά μου" πράγματα και μένουν στα δικά τους. Θα δείξει...
Καλά τα λες, αλλά δε σε κουράζει το συνεχές χύμα? Ονειρεύομαι τη μέρα που θα σηκωθώ και δε θα ψάχνω μέσα σε τόνους ασιδέρωτα τι θα φορέσουν τα παιδιά στο σχολείο για να το σιδερώσω ΕΚΕΙΝΗ τη στιγμή.Τη μέρα που δε θα ψάχνω τα χαρτάκια μου-σημειώσεις σε όλο το σπίτι. Τη μέρα που θα έχω όλα τα υλικά που χρειάζομαι για να μαγειρέψω. Τη μέρα που θα ανοίξω την τσάντα μου και δε θα βρω ένα κάρο αποδείξεις, συνδετήρες,χαρτάκια από γλυφιτζούρια που κολλάνε το σύμπαν, 15 ευρώ σε 50λεπτα και 20λεπτα και άλλα τόσα. Είμαι κακονοικοκυρά, ακατάστατη, αλλά αυτό με κουράζει φοβερά. Σπίτι μας δεν υπάρχουν ώρες ύπνου & φαγητού, δεν είναι σίγουρο αν τα παιδιά θα κάνουν μπάνιο ή δε θα κάνουν (ανάλογα με τη διάθεσή τους και την υπομονή που έχω).Δεν ξέρω γιατί δεν αλλάξω. Περνάω φάσεις που καθαρίζω-τακτοποιώ τα πάντα και την επόμενη εβδόμαδα που θα τύχει να έχω λίγο περισσότερη δουλειά, αρχίζει ο βομβαρδισμός. Ένα πιάνω 10 αφήνω εδώ κι εκεί. Πολύ "ζήλεψα" την κ. Κίρκη (τη διαχειρίστρια) που έχει τον έλεγχο της ζωής της. Σε αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να φαίνεται απλό να οργανώνουν την καθημερινότητά τους. Εγώ δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Αχ!!!!
καλά κι εγώ θα ήθελα κάποιος να μου τα έστρωνε όλα, να έρβισκα το σπιτι κούκλα και το ψυγείο αποψυξωμένο και τα ρούχα σιδερωμένα - όταν δούλευα σα το σκύλο πχ, ερχόταν μιά κυρία και μου τα έκανε όλα αυτά... αλλά κόπηκαν τα μπερεκέτια δυστυχώς, κι όπως λέτε όλες, αξιολογείς το χρόνο σου: προτιμώ να διαβάζω παραμύθια στο παιδί μου ή να σφουγγαρίζω; να παίζω μαζί του ή να πλένω πιάτα; τις σιχαίνομαι όλες τις δουλειές σπιτιού, αναγκαστικά τις κάνω όσο πιό αραιά μπορώ, αλλά (ελπίζω ότι) τα παιδάκια μου είναι ευτυχισ μένα, τι να πώ...
Αχ το κείμενο αυτό εμένα με έκανε να μην έχω ενοχες...!!!! Νομίζα οτι μόνο εγω είμαι έτσι γιατί ολοί οι φίλοι μας αν και εχουν μικρά παιδιά, εχουν τα σπιτια τους παντα τακτοποιημένα και πεντακάθαρα. εγώ μπορεί να γυρίσω από το γραφείο να αγκαλιαστώ με το μεγάλο μου το γιο (ο μικρός είναι 3 μηνών) και να κουτρουβαλίζουμε στο χαλί... μπορεί να παίζουμε και να μην έχεις που να πατίσεις στο σαλόνι.. παμε στο κρεβάτι για υπνο και λιώνουμε στα φιλία και ξεχναμε οτι επρεπε να μαζεψουμε εκεινα τα παιχνίδια απο το σαλονι...και μετα μαζευει η μαμα και ο μπαμπας.. πεφτει κάτω το ψωμάκι και λέω αγάπη μου φήσα το και φάτω... Το σπίτι μου δεν είναι παντα καθαρό γιατι δεν προλαβαίνω να καθαρίσω, ουτε να βγάλω ζωγραφίτσες από την ντουλάπα και αυτοκόλλητα απο τον τοίχο... Γιάτί με το που βάζουμε σκούπα, το επόμενο λεπτό εμείς διαλέγουμε να κανουμε χαρτοκοπτική.... και διάφορα άλλα... Αλλα μου αρέσει............. Δουλεύω πολλές ώρες!!! Μου λείπουν τα παιδιά μου και ο άντρας μου.. Λαχταράω να είμαι μαζί τους και να κάνουμε βλακίες... Δεν θέλω τα παιδιά μου τις λίγες ώρες που περνάμε μαζί να είμαι εγώ στο νεροχύτη και ο μπαμπάς να σκουπίζει και αυτα να βλέπουν DVD.. Θέλω να ζούμε.... και αυτό κάνουμε... Δεν ξέρω αν είμαι καλή η κακή μαμα.. Αυτό που ξέρω είναι οτι θέλω να τα χωρτάσω.. Θελώ στις αναμνήσεις τους να έχουν μια μαμα και ένα μπαμπά, που όταν ήταν μαζί τους ήταν όλοι δικοί τους.......
Η μικρη μου ειναι 17 μηνων ειναι πολυ βολικο μωρακι απο νεογεννητο κοιμαται ολη νυχτα τρωει τα παντα και γενικα δεν με κουραζει, τωρα που αρχιζει και ανακαλυπτει τα ορια της μ αρεσει πολυυυυ που κανει πολλα πραγματα καινουργια. ειμαι και χυμα και τακτικη, ειμαι καπου στην μεση θα ελεγα, ποτε δεν πιεζω για το φαγητο αν καποιες μερες εχει τις στραβες της η ειναι αρρωστουλα την δινω να φαει οσο θελει και οτι θελει δεν θες παιδι μου απογευματινο?? φαε μπισκοτακια μονο χε χε ειμαι ελαστικη γιατι ξερω οτι τις επομενες μερες θα φαει οτι ΄υγιεινο΄ της δωσω! βομβαρδιζει το σαλονι με τα παιχνιδια της και μ αρεσει που περναω απο εμποδια για να παω μεχρι το σαλονι τα βαριεται?? παμε στα ντουλαπια της κουζινας να βγαλουμε ολα τα ταπερ εξω γιουπιιιιι.το μονο που αρχισα τωρα να της μαθαινω ειναι οταν ερχεται η ωρα για γαλα και υπνο λεω ελα να με βοηθησεις να μαζεψουμε τα παιχνιδια..μηπως και μαθει και τα μαζευει.
Αχ, Αυτό το "θά'..." Πώς θα αντέξω....
Δεν ψυχαναγκάζω το παιδί μου σε θέματα φαγητού ή τάξης μέσα στο σπίτι ή καθαριότητας, της αφήνω αρκετή ελευθερία σε τέτοια μικρά ζητήματα. Είμαι όμως επίμονη και λίγο πιεστική σε θέματα συμπεριφοράς γιατί δε θέλω να γίνει ένα κακομαθημένο γαϊδούρι και θέλω να μάθει από νωρίς ότι η ελευθερία της σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του αλλουνού.
'Eζησα σε ένα σπίτι ''μουσείο''. με μια μαμά υπέροχη αλλά υποχόνδρια. Πιστεψτε με δεν υπάρχει τίποτα πιο κουραστικό απο αυτό. Εκείνη θεωρεί τη ''νοικοκυροσύνη'' της όπως το αποκαλei μεγάλο προταίρημα. Εγω απο τα μεγαλύτερα της ελλατώματα. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν ήταν λίιιιιιιγο λιγοτερο νοικοκυρα θα ήταν καλύτερη μαμά και εμείς πιο ευτυχισμένα παιδιά. Στα δικά μου παιδιά όλο αυτο λειτούργησε σαν παράδειμα προς αποφύγην. ΄΄Σπάμε όλο το σπίτι αλλά προσεκτικά μην χτυπήσει κανείς΄΄ ¨οπως λέω χαρακτηριστικά.
Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες. Εχω το παράδειγμα της πεθεράς μου που είναι τρομερά υποχόνδρια αλλά εκείνη το μετέδωσε και στα δυο παιδιά της. Η κόρη της έχει 2 παιδιά μικρά και αντί να παίξει μαζί τους κάθεται όλη μέρα και καθαρίζει το σπίτι! Ο άντρας μου επίσης είναι υποχόνδριος αλλά ευτυχώς έμπλεξε μαζί μου που η μαμά μου ήταν κουκουρούκου κι εγω λίγο λιγότερο και στρώσαμε κάπως. Τώρα καθαρίζω το σπίτι μόνο όταν περιμένω κόσμο...η γαϊδούρα. Χαχα!
Εγω παντα ειχα την γιαγια μου που ηταν (και ειναι!) η τελεια νοικοκυρα (κατι που δεν καταφερε να μου μεταδωσει η κακομοιρα!). ευτυχως η πεθερα μου ειναι αρκετα πιο χαλαρη, το ιδιο και ο αντρας μου! κι εμας το σπιτι γινεται ανθρωπινο οταν περιμενουμε κοσμο! χαχα! παντως το κειμενο μου μιλησε πολυ! θεωρω οτι ειμαι πολυ φλου (αν εξαιρεσεις οτι ακομα ειμαι αυστηρη με τα γλυκα! ειναι 13 μηνων και δεν τρωει καθολου ζαχαρη!!!). αλλα κατα τα αλλα νομιζω οτι ουτε ιδιαιτερο προγραμμα εχουμε και γενικα ζουμε την καθε στιγμη με αγκαλιες και ζουζουνιες! και ΟΝΤΩΣ μεγαλωνουν πολυ γρηγορα! και ειμαι ακομα στην αρχη!
με εκανες και κλαιω....δεν θελω να φανταστω πως θα ναι οταν θα....βρω αυτο το αμαξακι.......ο γιος μου ειναι ενος...ποσο γρηγορα θα περασει ο καιρος αραγε....
... θα καθίσεις στον καναπέ και θα κλαις για ώρα γεμάτη νοσταλγία .. Πότε πέρασαν; Ευτυχώς έχω ακόμα 11 χρόνια... (Ώστε υπάρχουν και άλλα μωρά που παίζουν με το μίξερ... ουφφ... Ανακούφιση...)
''....πόσο νοσταλγείς την ακαταστασία της παιδικής ηλικίας όταν πιά τα παιδιά σου μεγαλώνουν και δεν περνάνε ώρες κάνοντας το σαλόνι μπουρδέλο. Πόσο σύντομη και τελικά γοητευτική είναι αυτή η φάση της παιδικής ηλικίας και πόσο γεμάτη καλλιτεχνικότητα, και πόση σημασία έχει να την απολαμβάνεις αντί να την σπρώχνεις με φούρια κάτω από τον καναπέ… όπως κάνουμε όλες κατά καιρούς.'' O γιος μου είναι μόλις ενός έτους και μεγάλο ζιζάνιο. Αλλά όταν τον βλέπω και αναρωτιέμαι πότε πέρασε κιόλας ένας χρόνος, δεν μπορώ να μην σκέφτομαι ότι πριν καλά καλά το καταλάβω θα μεγαλώσει και δεν θα με έχει πια ανάγκη. Οπότε απλά κάνουμε μαζί το σπίτι χάλια και το απολαμβάνουμε!
λατρεψα καθε λεξη....μου θυμιζεις τα δικαμου παιδικα χρονια με μια μαμα να δουλευει και να γυρναει σ ενα βομβαρδισμενο σπιτι....ποτε μα ποτε δεν θυμαμαι να ακουσα...ΡΑΝΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ μαζεψε τωρα το δωματιο σου....τι υπεροχα που ηταν.... :))))