γράφει ο Γιάννης Καφάτος
“Αποκάλυψη τώρα”… Σινεφίλ τίτλος για κάτι που πρέπει να κάνουμε ως γονείς, κάπου κάπου, φωναχτά. Είτε στον καθρέφτη, είτε ακόμη καλύτερα με τη γυναίκα μας (ή με τον άντρα σας, αναλόγως ποιος διαβάζει).
Σας είχα γράψει παλιότερα για τα ψέματα που αραδιάζουν τα παιδιά μας και πώς πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Κάποια από τα πολύ ενδιαφέροντα, έτσι κι αλλιώς, σχόλιά σας μου έδωσε την ιδέα για το κείμενο αυτό.
Μη σε πειράζουν τα ψέματα που λέει το παιδί σου σε σένα, σκέψου πόσα ψέματα λες εσύ στο παιδί σου… (καθημερινά, ανά ώρα και πάει λέγοντας).
Αποκάλυψη τώρα λοιπόν:
Δεν έχει άλλο παγωτό στην κατάψυξη (για σένα. Μόλις κοιμηθείς θα φάω εγώ με τη μαμά σου)
Αύριο θα πάμε λούνα παρκ (ναι αλλά “αύριο” είναι Δευτέρα…)
Τελείωσε η μερέντα (για σήμερα, ξεκοιλιάστηκες πια)
Είναι άπλυτο το φόρεμα με τις τιράντες (και θα παραμείνει μέχρι να τελειώσει ο χειμώνας…)
Πάω σε μια δουλειά (σινεμά με αντροπαρέα)
Πάω σε μια δουλίτσα (σινεμά με τις φίλες μου)
Θα μείνεις με τη γιαγιά γιατί εμείς θα πάμε σε μια δουλίτσα (θέατρο και μπαρ οι δύο μας ή με παρέα)
Όχι δε θα περάσω από τα Τζάμπο σήμερα (σίγα μη σου δώσω σε gps τη διαδρομή που κάνω)
Μα δε θυμάσαι που έσπασε και το πετάξαμε… (το σπαμένο παιχνίδι που πέταξα ενώ αρνιόταν πεισματικά να αποχωριστεί και όλο κοβόταν στο σπασμένο κομμάτι…)
Δεν μπορώ τώρα να δούμε μαζί nickelodeon, πονάει το κεφάλι μου (ενώ θέλω να δω big bang theory)
Πατατάκια; δεν έχουμε, αύριο που θα βγούμε έξω (ευτυχώς αυτά που έφεραν οι παππούδες τα έκρυψα βαθιά στο ντουλάπι)
Να σας έκανα ένα μικρό, αλλά ενδεικτικό outing, ανώδυνων ψεμμάτων που αναγκαστικά -νομίζω ή ελπίζοντας να μην είμαι μόνος- λέμε οι γονείς στα παιδιά μας καθημερινά.
Αν ντρέπομαι; Να σας πω την αλήθεια όχι, όπως κι εμείς έτσι και τα παιδιά δεν μπορούν να διαχειριστούν την αλήθεια.
Γιατί να νομίζει το παιδί μου ότι από την παρέα του προτιμώ, μια στις τόσες, να βρεθώ με τους φίλους μου; Μπορεί να το διαχειριστεί;
Πιστέψτε με, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά μου βλέπω και κρίνω τις αλήθειες που μπορούν να αντέξουν και τους τις δίνουμε με τη μαμά τους.
Δεν είμαι της άποψης ότι τα παιδιά πρέπει να ζουν σε μια πολύχρωμη σαπουνόφουσκα απολύτως προστατευμένα, αλλά είμαι της άποψης ότι πρέπει να τα προστατεύουμε και σιγά σιγά, όσο μεγαλώνουν να τους δίνουμε την αλήθεια πριν και πάν΄απ’ όλα με το παράδειγμά μας.
Η αλήθεια, όπως και η αγάπη, καθρεφτίζεται στα μάτια μας.
Εσείς… πόσα ψέματα είπατε σήμερα στο παιδί σας;
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Συμφωνώ με την Ιωάννα1971 και trikori ;) Αν και δεν το θέλω, έχω πει και εξακολουθώ να λέω τέτοιου είδους ψεματάκια στη μικρή μου. Το σκηνικό με τους παππούδες που θέλουν να φύγουν και λένε ψέματα, το κάνουν συνέχεια τα πεθερικά μου, όταν εμείς θέλουμε να την αφήσουμε πχ για να πάμε για έναν καφέ, κι εκείνη γκρινιάζει. Την παραμυθιάζουν, της αποσπούν την προσοχή, και μας "φυγαδεύουν". Άκρως εξοργιστικό, ενώ παράλληλα μου δημιουργεί και τύψεις ότι "παράτησα" το παιδί μου ενώ αυτό παραπονιέται και ζητάει τη μαμά του... Σε τέτοιους είδους περιστατικά λοιπόν δε συμφωνώ ούτε εγώ. Αλλά το επιτυχημένο -οφείλω να ομολογήσω- παράδειγμα με τη μερέντα... ελάτε τώρα... παραδεχτείτε το... την έχουμε πατήσει όλοι! Κι αν όχι ακόμα, τότε σίγουρα κάποια στιγμή στα επόμενα 10-15 χρόνια θα το κάνουμε!
Προτιμώ την αλήθεια, ακόμη κι αν έχω να διαχειριστώ πιο "δύσκολες" αντιδράσεις π.χ. ναι, έχουμε κι άλλη σοκολάτα στο ψυγείο, αλλά άμα τρώμε συνέχεια γλυκά θα πονέσει η κοιλίτσα μας (κι ας ακολουθούν "δράματα", δεν πειράζει, ήρθε μέρα που το κατάλαβε). Δεν κατακρίνω αυτού του είδους τα ψεματάκια, έρχονται και στιγμές που παραείσαι κουρασμένος/αγχωμένος/θυμωμένος για να εξηγήσεις και να υπομείνεις γκρίνιες. Μόνο σε μια περίπτωση της έχω πει ψέμα, όταν κανονίσαμε ταξίδι με το μπαμπά και ρωτούσε γιατί δε μπορούσε να έρθει κι εκείνη... Της είπαμε ότι πάμε σ' ένα μέρος που είναι μόνο για μεγάλους (πώς να εξηγήσεις στο τρίχρονο ότι ο μπαμπάς κι η μαμά χρειάζονται λίγο χρόνο μόνοι τους... χαχα!)
Σωστηηηη... κι εγώ κάτι τετοιο σκέφτομαι να κάνω.
Δεν περίμενα η μερέντα να προκαλέσει τόσα σχόλια! και να φανταστείτε δεν το έχουμε κάνει. Μου ήρθε όμως ως παραδειγμα, ακραίο για να δείξω ότι οι μπαμπάδες και οι μαμάδες δεν είμαστε οι άγιοι βούδες που τα κάνουμε όλα σωστά ακόμη και την ώρα που ζητάμε από τα παιδιά μας να τα κάνουν όλα σωστά. Αλλα αυτό είναι νομίζω καλή ιδέα για άλλο κείμενο! Ευχαριστώ για την κουβέντα!
Δε λέμε ψέματα, απλώς κρύβουμε την αλήθεια! ;-)
ΚΑΛΗΜΕΡΑ Ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 3 ΕΤΩΝ, ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΩ ΚΑΤΙ(ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ,Η ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ Η ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ)ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΜΑ ΑΥΤΟ ΑΦΟΥ ΕΙΠΕΣ ΕΚΕΙΝΟ,Ή ΕΚΑΝΕΣ ΕΚΕΙΝΟ!! ΟΠΟΤΕ, ΤΟΥ ΛΕΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΞΗΓΩ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ(ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ).ΤΟ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΠΟΤΕ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΚΡΙΝΙΕΣ!! ΣΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΕΓΩ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ.
Νομίζω ότι τα αθώα ψέματα είναι must σε κάποιες περιπτώσεις (όπως αυτή που αναφέρει η anna) αλλά πρέπει να αποφεύγονται σε κάποιες άλλες (όπως το παράδειγμα με την μερέντα)! Ανάλογα το παιδί, την ηλικία, την ιδιοσυγκρασία και τις συνθήκες. Γιατί όντως πρέπει να μάθει ένα παιδί το νόημα της αυτοσυγκράτησης (ακόμα κι αν υπάρχει κι άλλη μερέντα μέσα στο βάζο, η ποσότητα που έχει φαει ήδη αρκεί), αλλά στην περίπτωση που έχει πέσει στο πάτωμα και κοπανιέται και το temper tantrum τείνει να λάβει βιβλικές διαστάσεις, καλό είναι να εξαφανίσουμε τη μερέντα με μαγικό τρόπο και να του πούμε ότι την έφαγε ο σκύλος! Παν μέτρον άριστον in my opinion!
Μαμα θα ερθει η φιλη μου σχολειο σημερα;(ειναι αρρωστη σπιτι) και βεβαια αγαπουλα μου θα την φερει η μαμα της σε λιγο.αντε φιλακια και καλα να περασεις. Δεν το σκεφτηκα ουτε για μια στιγμη να της πω την αληθεια την ωρα που κρεμιοταν απο πανω μου σαν μαιμουδιτσα για να μην μεινει στο σχολειο αφου δεν ειχε ερθει η φιλη της.νομιζω οτι το θεμα ειναι να μην καταλαβαινουν αυτα τα αθωα ψεμματακια γιατι αλλιως κινδυνευουμε να χασουνε την εμπιστοσυνη τους.
Καλημέρα!! Δε θα μπορούσα να μη συμφωνήσω με τη mariath. Ένα παιδί πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται την αλήθεια. Δεν έχει άλλη μερέντα για σένα σήμερα και εξηγείς γιατί. Πάντα όταν αρνείσαι κάτι εξηγείς τους λόγους για τους οποίους το κάνεις. Τα παιδιά είναι μικρά αλλά σίγουρα δεν είναι χαζά. Νομίζεις δεν θα καταλάβουν κάποια στιγμή ότι τα δουλεύουμε ψιλό γαζί? Άσε που έτσι τους δημιουργείς προσδοκίες χωρίς αντίκρυσμα κ θα μάθουν να μην εμπιστεύονται. Κ τι πειράζει να πεις στο παιδί σου ότι κ η μαμά ή ο μπαμπάς θα πάνε βόλτα γιατί κ αυτοί έχουν την ανάγκη να βρεθούν με φίλους όπως ακριβώς έχει το ίδιο. Ίσα ισα που θα έρθει η ώρα που κ θα το καταλάβει κ θα εκτιμήσει την ειλικρίνεια των γονιών του.
Kaλημέρα, καλημέρα κι ευχαριστώ για τα σχόλια σας. χαίρομαι που ανοίγει κουβέντα και ανταλλάζουμε απόψεις για τα παιδιά μας. Προφανώς ο καθένας μας έχει τους δικούς του κώδικες για όλα τα ζητήματα. Είναι καλό όμως να "ακούμε" ιδέες και να τις φιλτράρουμε! Άλλωστε το "φιλτρο" όλων μας είναι μαγικό, αφού ειναι για τα παιδιά μας! :) :) :)
Καλησπέρα Γιάννη. Σήμερα ξαναδιάβασα το σχόλιό μου και είδα πως ακούγομαι λίγο επικριτική χωρίς να το θέλω! Ίσως να συνέβαλε η ιστορία με τους παππούδες μας που πάντα με εξοργίζει. Ακούω ιδέες και τις φιλτράρω και γι' αυτό το λόγο παρέθεσα τη γνώμη μου ώστε να τη φιλτράρουν και άλλοι γονείς. Ούτως ή άλλως αυτό το σκοπό έχει ο διάλογος. Ζητώ συγγνώμη λοιπόν!
Τι ακριβώς δεν μπορεί να διαχειριστεί το παιδί ότι μερέντα έχει περισσέψει αλλά τέρμα για σήμερα; ή ότι θα περάσω από το Τζάμπο σήμερα αλλά δεν μπορώ να σταματήσω για να ψωνίσω επειδή δεν μπορούμε να αγοράζουμε συνέχεια παιχνίδια ή δεν έχω λεφτά ή ό,τι άλλο; Ίσα ίσα που με αυτόν τον τρόπο το παιδί μαθαίνει να έχει όρια. Τα ψέματα στα παιδιά μας τα λέμε για δική μας ευκολία και απενοχοποίηση. Παραδεχτείτε το! Ποιος ακούει τώρα για 2 ώρες γκρίνια επειδή το παιδί θέλει κι άλλο παγωτό και εγώ λέω πως υπάρχει στην κατάψυξη μεν αλλά δεν κάνει να φάει άλλο, ποιος αντέχει τα κλάματα που δεν θα πάμε σήμερα λούνα παρκ αλλά ούτε και αύριο; Έχω ένα αγοράκι 2,5 ετών με το οποίο από μικρό μπορούμε να συνεννοηθούμε πολύ καλά. Κάθε φορά που έρχονται οι παππούδες του που μένουν από κάτω (δηλαδή καθημερινά)του λένε πάντα ψέματα για να τους αφήσει να φύγουν! Ψέματα του τύπου "πάω να φέρω τα γυαλιά μου για να διαβάσουμε παραμύθι", "πάω να αγοράσω κάτι και θα ξαναγυρίσω", "πάω να φέρω και τη γιαγιά να παίξουμε όλοι μαζί" και άλλες τέτοιες, για μένα, κουταμάρες! Το αποτέλεσμα; το παιδάκι μου περιμένει πίσω από την πόρτα πεπεισμένο πως ο παππούς και η γιαγιά θα ξανάρθουν και περνώντας η ώρα τον παίρνει το παράπονο, βάζει τα κλάματα και τρομάζουμε να το συνεφέρουμε. Τα παιδιά καταλαβαίνουν το ψέμα, εκ του αποτελέσματος βέβαια αλλά το καταλαβαίνουν και κυρίως όταν είναι σε μεγαλύτερη ηλικία. Τέλος πάντων, ο καθένας κάνει αυτό που θεωρεί σωστό για το παιδί του, έτσι και εμένα η θεωρία του "λέμε ψέματα ή παραμυθάκια στο παιδί" δε μου αρέσει.
Συμφωνώ τόοοοοοοοοσο πολύ! Ή εμείς διαχειριζόμαστε καλύτερα την αλήθεια ή τα παιδιά μας είναι πανέξυπνα που τα καταλαβαίνουν όλα! χαχαχα! Ειδικά αυτό με τους παπούδες το έχω κι εγω: μονίμως ψέματα! Μέχρι κι ότι η γιαγιά θα φύγει γιατί θα πάει στο γιατρό! Έλεος! Κουράστηκε η γυναίκα και πάει να κοιμηθεί, πρέπει και γι' αυτό να το παραμυθιάσω; Και πάντα βλέπει αν έχει κι άλλη σοκολάτα ή μπισκότο αλλά δεν κάνει να φάει άλλο! Αν του πω τελείωσε πάντα μου λέει "να δω!" Σιγά μην τον κοροϊδέψω! Χαζός είναι; χαχα!
Μα φυσικά τα παιδιά μας είναι πανέξυπνα και τα καταλαβαίνουν όλα!!! Αστειεύομαι φυσικά! Νομίζω πως δεν είναι θέμα διαχείρισης της αλήθειας ή εξυπνάδας των παιδιών απλά ίσως θέμα υπομονής και αντοχών. Σίγουρα δεν έχουν όλοι την υπομονή και τις ίδιες αντοχές και αυτό είναι σεβαστό και κατανοητό. Πώς να έχεις την υπομονή να αντιμετωπίσεις ψύχραιμα την υστερία που ακολουθεί την αλήθεια όταν γυρίζεις στο σπίτι αποκαμωμένος από τη δουλειά, τις υποχρεώσεις και τις οικονομικές έγνοιες; Πάντως η αρχή είναι δύσκολη, μετά τα παιδιά αποδέχονται τα όρια.
Ευτυχώς δεν έχω αρχίσει τα ψέματα γιατί είναι ακόμα στην κοιλιά (χιχιχι)! Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο, μερικές φορές είναι υπερτιμημένη η αξία της ειλικρίνειας. Μπορεί τώρα που είμαι στον ένατο να μοιάζω με στρογγυλή και καθόλου σέξι μπαλίτσα, αλλά χαίρομαι όταν ακούω τον άντρα μου να μου λέει ότι είμαι θεά! Για ποιο λόγο να κάνουμε τους άλλους δυστυχισμένους στο όνομα της ειλικρίνειας; Δεν λέω βέβαια, να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να υποκρινόμαστε όλη την ώρα ώστε να ακούει ο καθένας αυτό που θέλει. Εϊναι όμως το θέμα που έθεσες: είναι σε θέση ο αποδέκτης (στην προκειμένη περίπτωση το παιδί) να διαχειριστεί την αλήθεια; Ένα απλό παραμυθάκι (γιατί δεν θα το έλεγα ψέμα) βοηθάει το παιδί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Και είμαι σίγουρη ότι όταν μεγαλώσει θα καταλάβει ότι και οι γονείς του άνθρωποι είναι...
χα...ποοοσο δικιο εχω τελικα!!! ειμαστε ολοι πινοκιο!!! και μερικες φορες τα παιδια μας το καταλαβαινουν....