Διαλύστε την μαγιά σε λίγο νερό. Λιώστε σε μια λεκάνη το βούτυρο με το γάλα, και αφήστε το να κρυώσει.
Ενώστε τα δύο μείγματα. Ανακατέψτε μέσα τις 2 κ.σ. ζάχαρη, το αλάτι, το αβγό και 1 φλ. αλεύρι. Χτυπήστε να ανακατευτούν καλά. Προσθέστε και το υπόλοιπο, και χτυπήστε ξανά μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
Σκεπάστε το μπολ και αφήστε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος 1 ώρα.
Πασπαλίστε μια επιφάνεια με αλεύρι και βάλτε πάνω τη ζύμη σας. Η ζύμη θα είναι πολύ μαλακή και θέλει αρκετό αλεύρι στην επιφάνεια για να μην κολλήσει, αλλά θα μπορείτε να την χειριστείτε εύκολα. Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα στρογγυλό περίπου 1 εκατοστό σε πάχος. Πάρτε ένα ποτήρι ή μια φόρμα με διάμετρο 6 εκ. και κόψτε στρογγυλά (αν θέλετε χρησιμοποιείστε ένα πιο μικρό για να κόψετε το κέντρο να γίνουν σαν δακτυλίδια).
Τοποθετήστε τα σε λαδόκολλα περίπου 2 εκ. μακριά το ένα από το άλλο. Αφήστε τα να ανέβουν για 20′ στο ταψί, και μετά ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220° για 10′ με 12′, μέχρι να γίνουν κάπως χρυσοκάστανα. Βγάλτε τα από το φούρνο.
Να έχετε έτοιμο το λιωμένο βούτυρο σε μια κούπα και ένα πινελάκι, καθώς και τη ζάχαρη με την κανέλα. Αμέσως όπως είναι ζεστά περνάμε με το πινελάκι το βούτυρο, δυο φορές.
Επίσης θα μπορούσατε να κλείσετε μέσα στην καρδιά του, ενα κομματάκι σοκολάτα, ή να τα γεμίσετε με μερέντα!!
Τέλος πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα, ή λιώνουμε σοκολάτα (δοκιμάστε με αμυγδάλου ή φουντουκιού) και έτοιμες.
Βασικό σημείο που πρέπει να δείξετε υπομονη και ψυχραιμία στην όλη συνταγη είναι η πολύ μαλακή ζύμη. Όταν λέω πολύ αλεύρι, εννοώ ΠΟΛΥ. Τόσο όσο για να το δουλέψετε ευχάριστα και να μην κολλήσει στον πάγκο.
Η συνταγή είναι από τις Συνταγές της Παρέας
Καλή επιτυχία όμορφες!!!
—
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Νίκη, μόλις τα έφτιαξα πολύ παίδεμα αυτή η ζύμη...άλλο τόσο αλεύρι χρειάστηκα!!!χαχαχαχα!!! έχω κι εγώ μια πολύ ωραία συνταγή αλλά δεν ξέρω αν είναι εξίσου καλά στον φούρνο...θα τη στείλω άμεσα...πάντως είναι πολύ νόστιμα κάλυψα τα μισά με καστανή ζάχαρη και κανέλα και τα υπόλοιπα με γλάσο σοκολάτας και τρούφα χρωματιστή..σε μερικά έβαλα μέσα από ένα κομμάτι ιον αμυγδάλου!!! καλό μας φάγωμα...
Σοφία απο γευση σας άρεσαν? Νομίζω πως στην συνταγη αυτη, ο λόγος που έχει τοσο λίγο αλευρι ειναι για να γινουν αφράτα. Αξιζει ομως τον κοπο για να γινουν στον φούρνο.
Aπό τις πιο γλυκιές και απολαυστικές συνταγές,που έχω δει. Σίγουρα θα την επιχειρήσω άμεσα.Λατρεύω τα donuts και ειδικά του φούρνου θα είναι και πολύ υγιεινά,σίγουρα. Σ'ευχαριστούμε πάρα πολύ,που το μοιράστηκες μαζί μας,αλλά και για τις υπέροχες συμβουλές,που μας έδωσες!!!! Καλή μας όρεξη!!!!
1 πακέτο ξηρή μαγιά : εννοείς αυτά τα φακελάκια? Φαίνονται τέλεια!
Ευχαριστω Νικη μου!
Νικη μου, ποσα περιπου βγαινουν με αυτη τη δοση;
Ανάλογα πόσο μεγάλα θα τα κάνεις. Εγώ βγάζω 12 με 15 και τα κοβω με νερoπότηρο max 7cm. Φουσκώνουν αρκετά.