Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Dermatology ισχυρίζεται πως τα αντιβιοτικά μπορούν να επηρεάσουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα
Τα παιδιά που λαμβάνουν αντιβιοτικά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν έκζεμα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα από Βρετανούς ερευνητές.
«Μία πιθανή εξήγηση είναι πως τα αντιβιοτικά ευρέου φάσματος μεταβάλλουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικoύ συστήματος με τρόπο που προκαλεί την εμφάνιση αλλεργικών νόσων», αναφέρει η ερευνήτρια Dr. Teresa Tsakok, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο St Thomas του Λονδίνου.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Dermatology, βασίζονται σε μία συστηματική εξέταση 20 προηγούμενων μελετών επάνω στη σχέση της προγεννητικής και μεταγεννητικής έκθεσης σε αντιβιοτικά και τον μετέπειτα κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος.
Η ομάδα των ερευνητών από το Λονδίνο, το Νότινγκχαμ και το Άμπερντην κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «Σε γενικές γραμμές, βρήκαμε μία σημαντική συσχέτιση μεταξύ μεταεννητικής συνταγογράφησης αντιβιοτικών και μετέπειτα κινδύνου εμφάνισης δερματικών παθήσεων. Υπήρχε επίσης μία αύξηση 7% στον κίνδυνο εμφάνισης εκζέματος με κάθε επιπλέον θεραπεία με αντιβιοτικά που λάμβανε το παιδί κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του».
Οι ερευνητές όμως επίσης αναφέρουν πως η χρήση αντιβιοτικών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της θεραπείας υψηλότερων από το συνηθισμένο ποσοστών λοιμώξεων σε παιδιά με έκζεμα.
Τουλάχιστον ένα στα πέντε παιδιά πάσχει από έκζεμα, αν και τα περισσότερα το ξεπερνούν μεγαλώνοντας, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Δερματολόγων (BAD), η οποία εκπροσωπείται από ειδικούς στις δερματικές παθήσεις.
Η Dr. Carsten Flor, που συνέγραψε την έρευνα, λέει «Η καλύτερη κατανόηση της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ χρήσης αντιβιοτικών και αλλεργικών νόσων αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τους γιατρούς όσο και τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικών γραμμών, μιας και η απόδειξη μίας πραγματικής σχέσης μεταξύ χρήσης αντιβιοτικών και εκζέματος θα είχε εκτεταμένες κλινικές επιπτώσεις και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».
Η Nina Goad, εκπρόσωπος της BAD, δήλωσε: «Οι ερευνητές δεν ισχυρίζονται πως οι γονείς θα πρέπει να αρνηθούν τη χρήση αντιβιοτικών όταν οι γιατροί αισθάνονται πως η συγκεκριμένη θεραπεία είναι απαραίτητη, αλλά μελέτες όπως αυτή μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για την ιατρική πρακτική, καθώς δίνουν μία εικόνα για τις πιθανές αιτίες παθήσεων που μπορούν να αποφευχθούν«.
πηγή: guardian.co.uk
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο