Σχεδόν κάθε μέρα έρχεται η στιγμή που αισθάνομαι ευγνώμων που δεν υπήρχαν τα κοινωνικά δίκτυα όταν ήμουν παιδί ή έφηβη. Μην με παρεξηγήσετε: η τεχνολογία είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο στη ζωή μου και στη ζωή των παιδιών μου. Αλλά ταυτόχρονα είναι και λίγο τρομακτικό αν σκεφτείς όλους εκείνους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί λάθος.
Έχω μάθει πολλά ως μαμά ενός έφηβου κοριτσιού που χρησιμοποιεί την τεχνολογία. Και συνεχίζω να μαθαινω κάθε μέρα. Αυτές είναι 6 προτάσεις-συμβουλές που έχω μάθει για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να είναι όσο το δυνατόν έξυπνα και ασφαλή την ώρα που χρησιμοποιούν τα διάφορα τεχνολογικά μέσα.
1. Ξεκίνα να μιλάς από νωρίς. Και μη σταματήσεις.
Συστήνω να αρχίσετε να μιλάτε στα παιδιά σας από νωρίς και συχνά για την ασφάλεια στο internet με τον ίδιο τρόπο που τους μιλάτε για τις διατροφικές τους επιλογές ή το γιατί δεν πρέπει να μιλούν σε ξένους. Η τεχνολογία είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ζωής τους και δεν είναι ποτέ νωρίς να ανοίξετε διάλογο για τις ασφαλείς επιλογές.
2. Να ξέρεις για τι πράγμα μιλάς
Δεν χρειάζεται να είναι εξπέρ στην τεχνολογία, όμως πριν παραδώσεις στο παιδί σου μία νέα συσκευή, κατάλαβέ την πρώτα. Άνοιξέ την, διάβασε τις οδηγίες, ενεργοποίησε περιορισμούς και κάντην ασφαλή. Προτείνουμε επίσης να χρησιμοποιήσετε οι ίδιοι τη συσκευή για ένα διάστημα, πριν την ξαναβάλετε στο κουτί και την παραδώσετε στον νέο, περήφανο ιδιοκτήτη της. Να το κάνετε, γιατί μετά δεν θα μπορείτε να την πάρετε από τα χέρια του για καιρό.
3. Γίνε (παντο)γνώστης των εφαρμογών
Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζετε κάθε νέα εφαρμογή, τουλάχιστον προσπαθήστε να είστε ενημερωμένοι σχετικά με όλες τις τοπ κοινωνικές εφαρμογές και το τι λένε οι ειδικοί για αυτές. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες στο internet, αλλά μπορειτε και απλά να ακούσετε τα παιδιά σας να συζητούν για αυτές.Προσέξτε τις εφαρμογές που κατεβάζουν (ή που σας ζητούν να τους κατεβάσετε), ρωτήστε τα για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι φίλοι τους και ελέγξτε τις οι ίδιοι.
Ακόμα καλύτερα, ανακαλύψτε πρώτοι τις νέες εφαρμογές και ενημερώστε τα παιδιά σας για το ποιες θα επιτρέψετε και ποιες όχι.
4. Χρησιμοποιήστε περιορισμούς, αλλά μην βασίζεστε αποκλειστικά σ’ αυτούς.
Οι συσκευές και οι εφαρμογές και τα λογισμικά έρχονται με περιορισμούς που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά ασφαλή και υπο παρακολούθηση.
Είναι επίσης καλή ιδέα να ελέγξετε οι ίδιοι τους ηλικιακούς περιορισμούς για μια εφαρμογή ή ένα site πριν του επιτρέψετε να δημιουργήσει έναν λογαριασμό -αν και εσείς ξέρετε το παιδί σας καλύτερα απ’ όλους και ξέρετε πόσο υπεύθυνο θα είναι.
Όμως τα παιδιά μπορεί να γίνουν πονηρά, ειδικά όταν νομίζουν πως δεν προσέχουμε. Είπα στην κόρη μου να μη δημιουργήσει λογαριασμό σε ένα συγκεκριμένο site, αλλά καθώς μελετούσα τον λογαριασμό της στο Instagram, ανακάλυψα ότι το είχε κάνει. Ευτυχώς ήταν μόλις λίγων ημερών και δεν είχε μοιραστεί προσωπικές πληροφορίες, αλλά ήταν μια καλή υπενθύμιση ότι το θέμα απαιτεί επαγρύπνηση από την πλευρά του γονιού.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, είναι λογικό να ξαναβλέπουμε τους κανονισμούς και να αποφασίζουμε ποια από όσα απαγορεύονταν πριν, ίσως πλέον να είναι κατάλληλα.
5. Σερφάρετε μαζί
Η μεγάλη μου κόρη και εγώ λατρεύουμε να καθόμαστε και να χαζεύουμε το Instagram feed της, γιατί οι κοινωνικοί κύκλοι της προσφέρουν από μόνοι τους τα καλύτερα παραδείγματα. Της επισημαίνω πού τα παιδιά δεν είναι ασφαλή (όπως φωτογραφίες με μπικίνι ή δημόσιοι λογαριασμοί). Μου δείχνει καβγάδες ή ιστορίες που συμβαίνουν δημοσίως ανάμεσα στους φίλους της και συζητάμε για το τι μπορούμε να αποκαλύπτουμε στο internet και τι είναι καλύτερο να κρατάμε για μια προσωπική συζήτηση.
Η μαμά Elissa Freeman χρησιμοποιεί την αναλογία της οδοντόκρεμας για να περιγράψει τη φύση των κοινωνικών δικτίων: μόλις πατήσεις το σωληνάριο και βγει η οδοντόκρεμα, δεν θα μπεί ποτέ ξανά μέσα. Ή όπως λέμε: το internet είναι για πάντα. Μόλις δημοσιεύσεις κάτι online, δεν μπορείς να πάρεις πίσω τις λέξεις σου, τη φωτογραφία σου ή το βίντεο. Με μία λέξη -ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ!- η Freeman υπενθυμίζει στην κόρη της να σκέφτεται δυο φορές πριν ποστάρει κάτι.
6. Το να απαγορεύσεις τα κοινωνικά δίκτυα δεν πιάνει
Αν και φαντάζει πολύ δελεαστικό το να απαγορεύσεις στο παιδί σου να χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα, είναι αναπόφευκτο το να μην εκτεθούν σ’ αυτό, ακόμα και αν δεν έχουν δικούς τους λογαριασμούς -τουλάχιστον που να τους γνωρίζεις. Για αυτό πρέπει να μιλάς για αυτά και να θέτεις κανόνες, πιθανότατα νωρίτερα απ’ ότι σκέφτεσαι να το κάνεις. Και αν καταφέρουμε να είμαστε μπροστά από τα παιδιά μας στην ενημέρωση, τότε μπορούμε να πάρουμε σωστές αποφάσεις για εμάς και για αυτά.
Julie
πηγή: coolmomtech.com
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο