Μία μαμά ανακάλυψε τη μέθοδο «wake to sleep» (ξύπνησέ το για να το κοιμήσεις) στο ίντερνετ και μας ζήτησε να την παρουσιάσουμε γιατί της φάνηκε ενδιαφέρουσα. Ακολουθούν τα όσα αναφέρονται στη σελίδα babysleepsite.com :
__________
Η Tracy Hogg παρουσίασε πρώτη την ιδέα αυτού που αποκαλεί «wake to sleep» στο βιβλίο της Secrets of the baby Whisperer: How to Calm, Connect, and Communicate With Your Baby. Η Tracy ισχυρίζεται πως αρκετά μωρά που ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και το βράδυ, έχουν το συνήθειο γενικότερα να ξυπνούν – ξυπνούν δηλαδή από το συνήθειο αυτό και όχι επειδή πεινούν ή είναι ανήσυχα. Σύμφωνα με την Tracy, τα μωρά αυτά συνηθίζουν να ξυπνούν περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και 30 με 40 λεπτά αφού πέσουν για ύπνο κατά τη διάρκεια της μέρας.
Μήπως είναι έτσι και το δικό σας μωρό; Αν ο ύπνος που κάνει είναι πολύ σύντομος, αν ξυπνάει συχνά κουρασμένο και δύστροπο και δυσκολεύεται να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα στον ύπνο του, ίσως έχει το συνήθειο αυτό. Δεν ξυπνά επειδή κοιμήθηκε αρκετά, αλλά από συνήθειο. Εξού και τα 30 με 40 λεπτά. Το μωρό σας ίσως δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να ξανακοιμηθεί χωρίς τη βοήθειά σας ή να μη θεωρεί πως πρέπει να το κάνει από μόνο του, ανάλογα την ηλικία. Ξυπνάει κάθε 30-40 λεπτά γιατί αυτός είναι ο κύκλος του ύπνου που έχει στο βιολογικό του ρολόι.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η μέθοδος «wake to sleep» χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει το ξύπνημα που γίνεται από συνήθειο. Προτού δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε πως το μωρό σας δεν ξυπνάει επειδή πεινάει, επειδή είναι άρρωστο ή από κάποια δυσφορία. Αφού έχετε αποκλείσει τα παραπάνω, είναι ασφαλές να δοκιμάσετε τη μέθοδο «wake to sleep».
Πώς χρησιμοποιείται η μέθοδος «wake to sleep» για να επιμηκύνει τον ύπνο; Στην ουσία υποστηρίζετε τη μετάβαση του παιδιού σας από τον έναν κύκλο ύπνου στον επόμενο. Τα πρώτα 20 λεπτά του ύπνου μας είναι REM ύπνος. Έπειτα, το μωρό μεταβαίνει σε πιο βαθύ ύπνο, μη-REM. Είναι η φάση αυτή στην οποία συνήθως ξυπνούν και δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν όσο χρειάζεται.
Με τη μέθοδο «wake to sleep», ξυπνάτε ήρεμα το μωρό σας (χαϊδεύοντας την πλάτη του, κάνοντας «σσς», γαργαλώντας ελαφρά τα ποδαράκια του, χαϊδεύοντας τα μαλλιά του ή ανάβοντας το φως και ψιθυρίζοντας το όνομά του) προτού προλάβει να ξεκινήσει αυτή τη μετάβαση και έπειτα το βοηθάτε χαλαρά να κάνει τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο του βαθύτερου ύπνου.
__________
Η σελίδα επισημαίνει πως όλα τα μωρά και οι γονείς δεν είναι ίδιοι. Και πως η μέθοδος δε συνίσταται γενικά για την επιμήκυνση των μικρών υπνάκων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ποια η δική σας γνώμη; Θα δοκιμάζατε ποτέ μία τέτοια μέθοδο για να βοηθήσετε το μικράκι σας να κοιμηθεί περισσότερο και καλύτερα;
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Σιγα το σπουδαίο που είπε.. Θα ξύπνησω το παιδι εγω για να το ξανακοιμησω;; Αφού θα ξυπνήσει μόνο του θα το ξανακοιμησω τότε...δεν την ξέρω την κυρία μπορεί νά´χει πει σωστά πράγματα αλλα το συγκεκριμένο δεν είναι κ καμία τρελή μέθοδος.....
Κι εγώ έχω διαβάσει την Tracy Hogg και βοηθήθηκα πάρα πολύ, ιδιαίτερα στις συνήθειες ύπνου των παιδιών. Βέβαια το πρώτο μας παιδάκι ήταν 4,5 μηνών όταν ανακαλύψαμε την Tracy κι έτσι μας πήρε περίπου 10 μέρες να βοηθήσουμε το παιδί να κοιμάται στο κρεββατάκι του χωρίς να κλαίει και να γίνει πιό ανεξάρτητο. Στο δεύτερο παιδάκι μας εφαρμόσαμε τις τεχνικές από την πρώτη μέρα και το παιδί είχε εξαιρετική ροή ύπνου και φαγητού. Ούτε κλάματα, ούτε ταλαιπωρίες, ούτε άγχος! Δοκιμάστε το μανούλες!
Παρακαλώ, πώς λέγεται το πρώτο της βιβλίο?
Με τίποτα δεν θα το δοκίμαζα!!!! Μου φαίνεται παράλογο εντελώς. Βέβαια εγώ μιλάω εκ του ασφαλούς γιατί ο δικός μου κοιμάται πολύ εύκολα και κάνει συνεχόμενο ύπνο (10-11 ώρες το βράδυ). Ας μας πουν καλύτερα οι μανούλες που τα καμάρια τους παιδεύονται με τον ύπνο.
εχω διαβασει την tracy hogg και το 1ο βιβλιο για τα μωρα και το 2ο για τα toddlers (νηπια να το πω??)και οτι εχει προτεινει το εφαρμοσα (οπου το ειχα αναγκη βεβαια) και φυσικα ΕΠΙΑΣΕ!! το συγκεκριμενο δεν το δοκιμασα βεβαια γιατι δεν το χρειαζομασταν...αλλα αυτη την θεωρια την συναντησα ξανα σε ενα βιβλιο για τον υπνο που ελεγε πως τα μωρα αδυνατουν να μεταβουν απ την μια φαση υπνου στην επομενη οποτε και ξυπνουν...αρα καλο θα ηταν οταν συμβει αυτο να μην τα σηκωνουμε αλλα ηρεμα και σιγα να τα ξανακοιμιζουμε σε σκοτεινο δωματιο χωρις πολλα πολλα...