Για το ξεκίνημα της εβδομάδας, η Όλγα του Olga’s Cuisine μοιράζεται μαζί μας συνταγή για αγαπημένα κουλούρια Θεσσαλονίκης! Να που μπορείτε εύκολα να φτιάξετε με τα χεράκια σας κουλούρια για τα παιδάκια σας, σκέτα ή γεμιστά!
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (5 1/2 κούπες περίπου)
80γρ ζάχαρη (1/2 φλ. τσαγιού)
30 γρ μαγιά νωπή
100 γρ λάδι (3/4 φλ. τσαγιού)
1 κ.σ αλάτι
500 γρ νερό χλιαρό(1 1/2 κούπα)
Σουσάμι για το πασπάλισμα
φέτα (αν τα κάνουμε γεμιστά)
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε το λάδι ,την ζάχαρη, το αλάτι και την μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό
Παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι από τα πλάγια και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 λεπτά
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 24 μπαλάκια, τα ανοίγουμε σε μπαστουνάκια και ενώνουμε τις άκρες τους ώστε να γίνουν στρογγυλά σαν δαχτυλίδια
Αν θέλήσουμε να τα γεμίσουμε με φέτα, ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα μπαλάκια σε ενα μακρόστενο φύλλο ,βάζουμε την φέτα, το τυλίγουμε σε μπαστουνάκι (βρέχοντας τα χέρια μας με νερό) και ενώνουμε και πάλι τις δυο άκρες
Τα βουτάμε σε χλιαρό νερό και αμέσως στο σουσάμι
Τοποθετούμε τα κουλούρια σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν
[divider]
Η Όλγα Μπενοπούλου είναι μαμά! Τα δίδυμα «ταλιμπανάκια» της είναι ο Νικόλας και ο Χρήστος! Σπούδασε γραφιστική αλλα το πάθος της ήταν και είναι η μαγειρική! Καταναλώνει αμέτρητες ώρες στην κουζίνα ετοιμάζοντας αλμυρές και γλυκές λιχουδιές, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια διατηρεί τον δικό της ιντερνετικό τσελεμεντέ, το Olga’s Cuisine!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Καλησπέρα σας τα φτιάχνω τώρα και επειδή βγαίνουν πολλά μπορώ να τα βάλω στην κατάψυξη πριν τα ψήσω;σας ευχαριστώ πολύ
Ολίβια και Όλγα, το χω εδώ και καιρό απορία γιατί κάποιος να δημοσιεύσει ένα πόστ και να μην το παρακολουθεί μετά για να λύσει τυχόν απορίες. Και οι υπόλοιπες συναγωνίστριες στον αγώνα για υγιεινό μαμαδίστικο φαγητό γιατί να μην βοηθάνε, άμα έχουν κάνει την συνταγή. Όπως και να έχει και στο ερώτημα της Δήμητρας για το πόσο ζυγίζει μία κούπα γάλα και πόσο σε νωπή είναι η ξηρή μαγιά ο κολλητός μου ο googlης απεφάνθηκε ότι οι απαντήσεις εδώ είναι καθόλα αξιόπιστες: Μαγιά νωπή 30 γρ 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (9 γρ) Μαγιά ξηρή 1 φακελάκι (9 γρ) 30 γρ νωπή μαγιά ή 4 κ.γ. μαγια ξηρή σκόνη Διαβάστε περισότερο: Μετατροπές http://www.sintagespareas.gr/metatropes?showall=1&limitstart=#ixzz32BUALYTI και βρήκα για το γάλα εδώ: http://www.sidagi.gr/section/plirofories/content/antistoixies-koupas-kai-koutalias-me-grammaria Γάλα Φρέσκο 1 κούπα = 245 γραμμάρια 1/4 κούπας = 70 γραμμάρια 1/2 κούπα = 120 γραμμάρια 2/3 κούπας = 165 γραμμάρια 3/4 κούπας = 180 γραμμάρια οπότε η @Δήμητρα έχει δίκιο. Και μια και το 'φερε η κουβέντα, σ' αυτή εδώ την συνταγή http://www.eimaimama.gr/2014/04/patates-san-tiganites.html το "Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν οι πατάτες" πόσο είναι στο περίπου;; 1 ώρα; μισή; 20 λεπτά; (έχει και άλλες απορίες στα σχόλια) Ευχαριστώ εκ των προτέρων, Β.
Η μαγιά πειράζει αν είναι σκόνη σε φακελάκι? Τι διαφορά έχει η νωπη?
Τέλεια συνταγή. Εγώ τα φτιάχνω με το αλεύρι που ειναι για τα τσουρέκια, χρησιμοποιείστε το κ θα με θυμηθείτε! Πάντως το 1 κιλό αλεύρι βγάζει γύρω στα 45-50 κουλούρια!
Καλησπερα! Να ρωτησω? Με ξηρη μαγια γινεται? Η πρεπει να ειναι υγρη οπωσδηποτε? Ευχαριστω!!
Τελεια συνταγη, την εφτιαξα χθες, γιαμ γιαμ!!!
τελειο!! αλλο ενα αρθρο σου που μπηκε σελιδοδεικτης στα αγαπημενα μου!! Τετοιες ευκολες συνταγες θρεπτικες και υγεινες για τα παιδια θελουμε! υπεροχο για κολατσιο στη βολτα και στο σχολειο!!! Ευγε Ολιβια!
Μήπως τα 500γρ νερο είναι 2,5 κουπες και οχι 1,5 ή κάνω λάθος;;
Μμμμμ, τέλεια φαίνονται! κρατάω συνταγή κ εκτελώ το συντομότερο, μη σου πω κ σήμερα! Ενα ωραιο τιπ είναι αφου τα ψήσετε να τα βάλετε κατάψυξη σε πολυμπάγκ κ όταν θέλετε να καταναλώσετε να ψήσετε 5 λεπτά στην τοστιέρα, βγαίνουν ολοφρεσκα!
Όλγα είσαι καταπληκτικη. Το ξέρεις, ε? Ενώ δε μου αρέσει η κουζίνα, όταν βλέπω τις συνταγές σου μου΄ρχεται να μπω μέσα και να δημιουργήσω. Μ΄αρέσει πάρα πολύ η επιλογή φαγητών και γλυκών που κάνεις. Σήμερα λέω να δοκιμάσω τον αρακά με τον πουρέ στο φούρνο (εύκολα θέλω).