γράφει η Lisa Morguess για το scarymommy, μία μαμά στα σαράντα η οποία μένει στο σπίτι και μεγαλώνει τα επτά της παιδιά
Ο άντρας μου ο Michael επέστρεψε πρόσφατα σπίτι από τη δουλειά και άρχισε να μου λέει για μια υπόθεση με την οποία ασχολείται και πως το Εφετείο ενέκρινε την αίτηση του (πελάτη του) να επανεκδικαστεί, που σημαίνει πως θα πρέπει να πάει στο Σαν Φρανσίσκο και να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του μπροστά σε έντεκα δικαστές. Συναρπαστικά πράγματα. Μετά με ρώτησε πώς ήταν η δική μου μέρα. «Α, είχα μία πολύ παραγωγική μέρα», είπα. «Έβαλα τρεις φορές πλυντήριο, πήγα τον Finn στη λογοθεραπεία, έφτιαξα κουλουράκια, έκανα μπάνιο το μωρό…»
Όλο και πιο συχνά τελευταία, οι μέρες μου – η μονοτονία τους, η κοινοτοπία τους, η ταλαιπωρία τους – με ρίχνουν ψυχολογικά. Ξέρω πως δεν θα έπρεπε να λέω τέτοια πράγματα, σωστά; Ως μαμά που δεν εργάζεται και μένει στο σπίτι, αυτό που θα έπρεπε να κάνω θα ήταν να τραγουδώ στις στέγες με ευτυχία για το πόσο υπέροχη και μαγική είναι η ζωή μου ως νοικοκυρά και ως «μαμαδομπλόγκερ» (αν είμαι καν αυτό, δεν είμαι σίγουρη), θα έπρεπε να γίνομαι όλο και πιο καλή φωτογράφος για να απαθανατίζω την υπέροχη και μαγική ζωή μου έτσι ώστε να μπορεί να τη δει όλος ο κόσμος.
Η αλήθεια όμως είναι πως ξοδεύω υπερβολικά πολύ χρόνο τελευταία να αισθάνομαι πως δεν είμαι τίποτα άλλο παρά ένας υπηρέτης. Όλοι σ’ αυτό το σπίτι θέλουν κάτι από μένα όλη την ώρα και οι περισσότεροι παραπονιούνται γι’ αυτό που τους δίνω. Είμαι εδώ για να ικανοποιήσω, να υπηρετήσω, να ακούσω (χωρίς να με ακούνε). Είμαι ένα ζευγάρι χέρια και ένα ζευγάρι αυτιά.
Ακούγομαι πικραμένη; Μάλλον είμαι.
Από τη μία, αισθάνομαι εξαιρετικά τυχερή που μπορώ να κάθομαι στο σπίτι και να μεγαλώνω τα παιδιά μου. Ξέρω πως δεν μπορούν να το κάνουν όλοι αυτό και κάποτε δεν μπορούσα ούτε και γω να μένω σπίτι γιατί δεν μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε οικονομικά. Από την άλλη, αμφισβητώ τελευταία τις επιλογές που έχω κάνει. Δεν πιστεύω πως ήταν οι πιο σοφές επιλογές.
Διάβασα πρόσφατα το Why Have Kids της Jessica Valenti. Δεν μπορούσα να το αφήσω απ’ τα χέρια μου, με έκανε να αισθάνομαι θυμό και κατάθλιψη. Το θέμα του βιβλίου είναι προπαντός πως η μητρότητα δεν είναι όλα όσα διαφαίνεται πως είναι. Σας ακούω να λέτε και σεις Αλληλούια; Δεν είναι. Το γνωρίζω καιρό αυτό. Έχει μπόλικη μονοτονία και ταλαιπωρία. Υπάρχουν, αδιαμφισβήτητα, στιγμές ευτυχίας, υπέρβασης, αλλά αυτές οι στιγμές είναι σχετικά σπάνιες – τόσο σπάνιες που δεν τους δίνεις σημασία. [Η μητρότητα] Είναι ως επί το πλείστον μια άχαρη δουλειά. Υποθέτω αργότερα έρχονται και οι ανταμοιβές, όταν τα παιδιά έχουν μεγαλώσει και αποδεικνύεται πως είναι αξιοπρεπή και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Τότε μπορούμε να καθίσουμε αναπαυτικά και να πούμε «Υποθέτω πως έκανα πολύ καλή δουλειά». (Στην πραγματικότητα όμως, το πώς θα εξελιχθούν δεν περνάει πάντα από το χέρι μας – αν βγουν μαλάκες, εμείς θα φταίμε; Φαντάζομαι στην περίπτωση αυτή, η όλη προσπάθειά μας αποδεικνύεται μια πλήρης αποτυχία).
Η Valenti υποθέτει επίσης στο βιβλίο της πως, ουσιαστικά, εμείς οι μητέρες έχουμε εξαπατηθεί στο να πιστέψουμε ότι η μητρότητα είναι η πιο σημαντική δουλειά στον κόσμο από μία πατερναλιστική κοινωνία η οποία στην ουσία, ακόμη και στην προοδευτική, πεφωτισμένη εποχή που ζούμε, θέλει να κρατήσει τις γυναίκες στο σπίτι όπου ανήκουν και να αφήσει τους άντρες να διοικούν τον κόσμο. Ακόμη και η προώθηση του θηλασμού, ισχυρίζεται, είναι ένας τρόπος να μείνουν οι γυναίκες στο σπίτι και κοντά στα παιδιά και να περιοριστούν οι επιλογές τους. Μπορώ να διακρίνω την αλήθεια στα λεγόμενά της: παρόλο που ήμουν πάντοτε υπέρμαχος του θηλασμού, δεν μπορώ να αμφισβητήσω το ότι η φόρμουλα δημιουργήθηκε αρχικά από τη χειραφέτηση των γυναικών – ένας τρόπος να έχουν οι γυναίκες περισσότερες επιλογές. Και παρόλο που ως κοινωνία προωθούμε τον θηλασμό, σίγουρα δεν επιτρέπουμε το ίδιο εύκολα να θηλάζει κανείς έξω στον κόσμο – ιδίως στον χώρο της εργασίας.
Είναι λοιπόν η μητρότητα πραγματικά η πιο σημαντική δουλειά στον κόσμο; Είναι σαν να λέμε «Το να φροντίζω αυτό το σπίτι που έχτισα, που κανείς δεν μου ζήτησε να χτίσω, είναι η πιο σημαντική δουλειά στον κόσμο». Μεγαλώνω απλά τα παιδιά που επέλεξα να έχω – δεν κάνω χάρη στην κοινωνία. Εκτός και αν κάποιο από τα παιδιά μου μεγαλώσει και συνεισφέρει με πραγματικά αξιόλογο τρόπο στην κοινωνία – και έτσι αποδειχθεί ευλογία για την ανθρωπότητα το γεγονός ότι έφερα στον κόσμο αυτό το παιδί. Αλλά αυτό είναι μάλλον απίθανο. Ας είμαστε ειλικρινείς: η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών μας θα ζήσουν μια μέση ζωή και δεν θα αφήσουν κάποιο μόνιμο σημάδι εκεί έξω, εκτός από την οικογένειά τους.
Πραγματικά δηλαδή, είναι η μπουγάδα το καλύτερο που μπορώ να κάνω; Θαμπώνεται κανείς με το πόσο επιδέξια είμαι στο να κάνω μπάνιο το παιδί μου;
Η μητρότητα σίγουρα δεν αξιοποιεί κάποιο από τα μεγαλύτερα ταλέντα μου, και στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει περισσότερο είναι να φέρνει στο φως τις αδυναμίες και τις ελλείψεις μου.
Η αλήθεια είναι πως αυτές τις σκέψεις γυροφέρνω στο μυαλό μου καιρό τώρα. Είναι δύσκολο να γράψω αυτά τα πράγματα και να μη με πουν αχάριστη, ακόμη και άστοργη. Αγαπώ τα παιδιά μου, εντάξει; Τα αγαπώ. Είναι ο κόσμος μου όλος. Αυτό είναι που με ρίχνει μάλλον. Πως είναι ο κόσμος μου.
Τι μου συνέβη στην πορεία; Ποια είμαι εγώ; Δεν είχα ιδέα πως όταν αναλάμβανα τον ρόλο αυτό όλη μου η ταυτότητα θα ήταν πια συνυφασμένη με τα παιδιά μου. Είμαι μητέρα. Είμαι μαμά. Εκτός από αυτό, δεν ξέρω πια τι είμαι.
Μάλλον θα έπρεπε να είχα κάνει λιγότερα παιδιά. Μάλλον θα έπρεπε να συνεχίσω να δουλεύω εκτός σπιτιού – έστω και σε μία δουλειά μερικής απασχόλησης. Όχι μόνο έχασα τον εαυτό μου, αλλά κατέληξα να εξαρτώμαι οικονομικά αποκλειστικά από τον άντρα μου (κάτι που ορκίστηκα στον εαυτό μου πως δεν θα έκανα ποτέ από τότε που έχασα τον πρώτο μου σύζυγο και πούλησα το σπίτι μας, εξόφλησα όλα τα χρέη μας, αγόρασα ένα μικρότερο σπίτι για εμένα και τον Kevin και ξανάρχισα τη ζωή μου από την αρχή). Έχω θυσιάσει την δύναμη του να κερδίζω τα δικά μου χρήματα. Δεν αποτελώ μέλος του εργατικού δυναμικού δέκα χρόνια τώρα και θα χρειαστούν αρκετά ακόμη χρόνια ώσπου η Scarlett πάει σχολείο για να μπορώ να βρω μια μερική απασχόληση. Αλλά τότε θα είμαι στα πενήντα μου (!!!) και δεν θα έχω τα προσόντα για τίποτα ώστε να βγάζω όσα χρήματα έβγαζα όταν δούλευα. Είναι τρομακτικό όταν κάνω τα σενάρια στο μυαλό μου ξεκινώντας με το «τι θα γινόταν εάν…».
Και δεν έχει να κάνει μόνο με τα χρήματα. Τι διδάσκω στις κόρες μου για την ανεξαρτησία; Έχω αρχίσει να πιστεύω πως ίσως δεν είμαι τόσο φοβερό πρότυπο για εκείνες. Και ίσως να με εκτιμούσαν λίγο περισσότερο όλοι στο σπίτι αν δεν ήμουν στη διάθεση του καθενός κάθε ώρα και στιγμή.
Αυτό είναι το πρόβλημα: είναι ένας γαμημένος μύθος το ότι οι γυναίκες μπορούν να τα έχουν όλα, να τα κάνουν όλα. Όχι, δεν μπορούμε. Αν θέλεις να μείνεις σπίτι να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, θυσιάζεις την ανεξαρτησία σου, τα δικά σου χρήματα, ενδεχομένως χάνεις και την αίσθηση του εαυτού σου. Αν συνεχίζεις να εργάζεσαι αφού αποκτήσεις παιδιά, προσπαθείς διαρκώς να τα βγάλεις όλα πέρα, μάλλον δεν θα έχεις την πρακτική υποστήριξη που χρειάζεσαι στο σπίτι ή στον εργασιακό σου χώρο για να πιστέψεις πως δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό.
Κι έτσι, έχω σκαλώσει. Αισθάνομαι κολλημένη, όπως και να ‘χει.
Δεν μπορεί να αισθάνομαι μόνο εγώ το ίδιο… έτσι δεν είναι;
–
Υ.Γ. Ευχαριστούμε πολύ τη μαμά Θάλεια που μας πρότεινε αυτό το κείμενο 🙂
Τι λέτε μανούλες; Καταλαβαίνετε τις ανησυχίες της μαμάς Lisa; Οι γυναίκες θυσιάζουν πάντοτε κάτι όταν γίνονται μητέρες;
Χμμμ....Απο την μία την καταλαβαίνω σαν μαμά 4 παιδιών στο θέμα της κούρασης ,της μονοτονίας , και του απροσανατολισμού για το τι είμαι και τι κάνω εγώ τώρα... αλλά όταν τα σκέφτομαι όλα αυτά σε φάση ηρεμίας λέω επιλογή μου είναι κ θα ψάχνω πάντα κ λίγο χρόνο για τον εαυτό μου....ώρες ώρες ειναι δύσκολο αλλά το παλεύω...η φάση είναι ότι δεν έχουμε κ βοήθεια ...αλλα κ αυτό λίγο πολύ επιλογή μας είναι....κατάληξη??όλοι έχουμε κ τις καλές μας στιγμές κ τις κακές μας με το μεγάλωμα τών παιδιών μας ήτε δουλεύουμε ήτε όχι...ήτε έχουμε 1 παιδί ήτε 7 παιδιά...και αυτό δεν πρέπει να μας ισοπεδώνει κ να ψάχνουμε τι θα ήταν καλύτερα...δούλευα μεχρι κ στο δεύτερο παιδί κ έλεγα αχ και να ήμουν σπιτάκι μου με τα παιδάκια μου κ να κάνω τις δουλίτσες μου με την ησυχία μου κ να μην ξενυχτάω στο να σιδερώνω , να πλένω ,να ξεσκονιζω ,να μαγειρεύω και να περιμένω 1 ρεπο και 1 Κυριακή να παίξω με τα παιδιά μου...και από τότε που κάθομαι από το 3 παιδί και μετά,σπίτι , μου έλειπε η δουλειά και η απασχόληση εκτός σπιτιού...τι ψάχνουμε ???δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι όπως κ να τα έχουμε τα πράγματα...με την χάρη του Θεού πρέπει να βάζουμε ισορροπίες όσο δύσκολα και αν έρχοντε τα πράγματα.Και κατα μέ? έχουμε μπερδέψει τους ρόλους και τα ιδανικά!!!
Πιστεύω πως μετά το 1ο παιδί ξέρεις αν θέλεις κι 'άλλα παιδιά. Πόσο μάλλον μετά το 6ο. Αν δείς οτι με δυσκολία τα βγάζεις πέρα με αυτόν το ρόλο που επέλεξες να αναλάβεις, τότε απλά μένεις εκεί ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις ευκολότερα. Το να κάνεις 7 παιδιά και μετά να το μετανιώσεις είναι τόσο ανώριμο όσο και το να διαβάζεις το Why Have Kids αφού είσαι ήδη μητέρα και μάλιστα 7 παιδιών. Κανένας δεν μας ανάγκασε με το ζόρι να κάνουμε παιδιά και ούτως ή άλλως ξέρεις ότι αν γεννήσεις ένα παιδί πρέπει να επωμιστείς και τα επακόλουθα, καλά ή κακά. Why Have Kids????? Όλες έχουμε τα παράπονά μας για το πόσο κουραστικό είναι ή για το τι θυσίες απαιτούνται και για το αν οι σύζυγοι μας καταλαβαίνουν ή όχι (και πάλι... εσύ τον επέλεξες αγάπη μου. Ναι ΑΥΤΟΝ που δεν σε καταλαβαίνει. Θες να πεις ότι μόνο πάνω σε αυτό το ζήτημα δεν σε καταλαβαίνει;;; Περίεργο μου φαίνεται. Μήπως το συναντάς συχνότερα στη σχέση σας αυτό πρόβλημα; Για να μην λέμε και παράλογα δηλαδή). Αλλά παιδιά κάνουμε γιατί θέλουμε γιατί η ίδια η σοφή φύση μας κάνει να θέλουμε, να αντέχουμε και μετά κάποιες να ξαναθέλουμε και να ξαναθέλουμε... Γιατί έτσι είναι γιατί είναι η φύση που θέλει να επιβιώσει το είδος μας και κάθε είδος. Γι'αυτό το σεξ είναι ωραίο, γι' αυτό το να πίνεις όταν διψάς και να τρως όταν πεινάς είναι ωραίο, να κοιμάσαι όταν νιώθεις κουρασμένος και πολλά άλλα παραδείγματα που θα κουράσουν αν τα γράψω. Η ίδια η φύση της μητρότητας είναι από μόνη της κάτι το ωραίο και το θεμιτό. Όποιος δε θέλει να την ζήσει καλά κάνει και καλό είναι να σεβόμαστε τα "θέλω" όλων των ανθρώπων. Αλλά μετά από 7 παιδιά.... τι να πω; Μόνο στον ψυχολόγο μετά γιατί υπάρχει θέμα.
Ευγενία μου συμφωνώ απολυτως μαζι σου. Τουλαχιστον τα πρωτα χρονια ζωης, μας εχει αναγκη το παιδακι μας και δεν μεγαλωνει με αμπρα-καταμπρα. Μονο με αγαπη και την φροντιδα μας. Η επιλογη ειναι δικη μας.
Η πιο σημαντική δουλειά του κόσμου είναι να μεγαλώνεις τα παιδιά σου και η σημαντικότερη προσφορά στην κοινωνία. Μπορεί λίγα να είναι τα παιδιά που θα εξελιχθούν σε μεγάλες προσωπικότητες, άλλα όλα αυτά τα παιδιά θα είναι οι αυριανοί ενήλικες και θα διαμορφώσουν την ποιότητα μιας κοινωνίας. Είναι η μεγαλύτερη και πιο σημαντική δουλειά του κόσμου να πλένεις, να σιδερώνεις, να κάνεις μπάνιο τα παιδιά σου και να τα πηγαίνεις στο πάρκο, όταν τα παιδιά μεγαλώσουν θα έχουν στο μυαλό τους την μητρική φροντίδα σαν ένα καταφύγιο, αν έχουν δεχτεί την φροντίδα της μαμάς θα μπορούν να τη δώσουν και κείνα, θα μπορούν να αγαπήσουν και να φροντίσουν τους δικούς τους ανθρώπους. Το να μεγαλώνεις παιδιά δεν σε κάνει πιο ανταγωνιστικό, πιο σκληρό, δεν σε προσανατολίζει στην επιτυχία και στην ανάπτυξη. Σε κάνει πιο μαλακό, πιο ευαίσθητο, πιο ώριμο, σε κάνει καλύτερο άνθρωπο. Είμαι εργαζόμενη μαμά, δεν περνάω πολύ χρόνο με το παιδί μου, πολλές φορές γυρνάω κουρασμένη και παίζω με το ζόρι μαζί του. Αλλά ότι κάνω για το παιδί ή με το παιδί είναι ότι καλύτερο μπορώ να κάνω και ότι πιο χρήσιμο, ακόμη και αν στην δουλειά μου φροντίζω άλλους ανθρώπους, η προσφορά μου στο παιδί έχει τη μεγαλύτερη αξία από όλα τα άλλα.
Αν κ σε μερικά σημεία διαφωνώ ή μάλλον θεωρώ ότι υπάρχει χάσμα κουλτούρας...είναι ανακουφιστικό να ξέρεις ότι δεν νοιώθεις μόνο εσύ τόσο αποπροσανατολισμένη που κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη τα πρωινά ή σε παλιές φωτογραφίες και σκέφτεσαι: πού είναι αυτή που ήμουν;
Φυσικά και δεν μπορείς να τα έχεις όλα, κάνεις επιλογές κι όσο χρόνο δίνει στο ένα το παίρνεις από το άλλο. Πχ αν θες να περάσεις μια βραδιά μόνο με τον άντρα σου θα χάσεις λίγες ώρες με το παιδί σου, αν θες ένα πρωί να πας με το παιδί στην πισίνα θα χάσεις το πρωινό με το άντρα, αν θες να δουλέψεις ένα βράδυ λίγο παραπάνω δεν θα δεις την οικογένεια κι αν πάλι θέλεις να γυρίσεις νωρίς για την οικογένεια μπορεί να χάσεις ένα σημαντικό meeting. Προσπαθούμε να βρουμε την ισορροπία μέσα σε όλα αυτά, ανάλογα και τις στιγμές. Πχ όταν είναι μικρά τα παιδιά μπορείς να μείνεις σπίτι ή να γυρίζεις νωρίς για να τα χαρείς και να σε χαρούν. 'Οταν πάνε στο σχολείο πάλι, αν εσύ κάτσεις σπίτι θα καθαρίζεις και θα μαγειρεύσεις μόνη σου. Ας πάρω για παράδειγμα εμένα. Τώρα που ο γιός μου είναι μικρός στενοχωριέμαι (καμιά φορά πάρα πολύ) που δουλεύω και δεν τον βλέπω πολύ. Στενοχώρια, τύψεις, τα πάντα. Από την άλλη όταν ο μικρός πάει σχολείο δεν θέλω να κάθομαι μόνη σπίτι να καθαρίζω, δεν ήταν ποτέ αυτό το όνειρό μου. Και το πιο σημαντικό: θέλω να έχω έναν ρόλο στην κοινωνία όχι μόνο μέσα από τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μου (σημαντικότατο κι αυτό), αλλά και άμεσα από εμένα. Και το έχω! Συνεισφέρω, συμμετέχω, δημιουργώ, κάνω μια πνευματική εργασία, όπως ονειρευόμουν, είμαι ενεργός πολίτης. Βέβαια το τίμημα είναι ό,τι ανέφερα πιο πριν, είναι βαρύ για μια μαμά! Γι'αυτό ας κάνει η καθεμιά την επιλογή της κι ας προσπαθήσει να είναι όσο πιο ευτυχισμένη γίνεται μέσω αυτής, αυτή και η οικογένειά της! Α παρεπιπτόντως η επιλογή δεν είναι μόνο της μαμάς αλλά του ζευγαριού φυσικά.
Λοιπόν νομίζω ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν ήταν έτοιμη να κάνει παιδιά όταν τα έκανε. Και όντας ανέτοιμη πήρε επιπλέον την λάθος απόφαση να μείνει σπίτι με τα παιδιά. ΦΥΣΙΚΑ και αισθάνεται στο περιθώριο. Φυσικά και ζηλεύει την ενεργή επαγγελματική ζωή του άντρα της. Λογικό μου φαίνεται. Δεν είναι άχαρη δουλειά η Μητρότητα. Βασικά δεν είναι δουλειά η Μητρότητα. Η συγκεκριμένη γυναίκα τραβάει ζόρι με τον εαυτό της και γι'αυτό η Μητρότητα της φαίνεται δουλειά και μάλιστα άχαρη. Δεν συμφωνώ με τίποτα από αυτά που λεει. Είναι τόσο προφανές ότι δεν ήθελε να κάνει παιδιά. Εννοώ δεν ήθελε πραγματικά, συνειδητοποιημένα και ολοκληρωτικά να γίνει μητέρα. Νόμιζε ότι ήθελε, ή πίστευε ότι έπρεπε να το κάνει για κάποιους λόγους. Από αυτά που λεει, φαίνεται ότι αυτό που πραγματικά ήθελε στη ζωή της ήταν μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία και καριέρα και όχι οικογένεια. Τέλοσπάντων δεν είναι θέμα θυσιών. Είναι θέμα επιλογών.
και εμενα το ιδιο ακριβως μου συμβαινει, ερχεται ο αντρας μου και λεει εκανα εκεινο, το αλλο, εσυ? και εγω ειμαι εεε, μαζεψα τα παιχνιδια, μαγειρεψα, επλυνα τα πιατα. ποσο δημιουργικο να ειναι αυτο?
Το αρθρο γραφει αυτα που πολλες φορες σκεφτομαι αλλα φοβαμαι να τα ξεστομισω γιατι καποιοι θα με χαρακτηρισουν "κακη" μαμα.Και ναι βαριεμαι κι εγω να κανω καθε μερα τα ιδια και τα ιδια,με την ιδια κι απαραλαχτη σειρα λες και ειμαι ρομποτ.Και μου τη σπαει που δεν εχω την ελευθερια των κινησεων που ειχα πριν κανω παιδι.Και εκνευριζομαι που πρεπει να παω στη δουλεια και να γυρισω γρηγορα πισω για να ταισω να αλλαξω νακοιμισω το μωρο.Αλλα οσο κι αν προσπαθησα να σκεφτω πως μπορει να αλλαξει ολο αυτο και να μην νιωθω τετοια πιεση,λυση δεν βρηκα.Δεν γινεται να αφησεις το μωρο αταιστο,απλυτο καιω αυπνο.Ουτε το σπιτι σου σε κακο χαλι.Ουτε τον αντρα σου νηστικο.Οσο κι αν θελουμε να μιλαμε για χειραφετηση ρε κοριτσια ,πειτε μου,αν δεν τα κανουμε εμεις ολα αυτα στο σπιτι τοτε ποιος θα τα κανει????Η για να το θεσω πιο σωστα,ποιος ΜΠΟΡΕΙ να τα κανει??Ο αντρας μου παντως οχι!
Νίκη, αρκετά από αυτά που λες γίνεται να μην τα κάνεις για ένα διάστημα. Ειδικά ο άντρας που θα μείνει χωρίς φαγητό, έχει λύση. Από παραγγελία, μέχρι βραστή πατατοσαλάτα ή αυγά. Δε λέω για συνέχεια, αλλά για εκείνες τις φορές που τα παίζεις. Αν μπορείς βρες κάτι που θα σε δεσμεύσει και που θα έχει να κάνει μόνο με τον εαυτό σου. Πήγαινε στο δήμο σου και ρώτα τι προσφέρουν. Εμάς έχουν γυμναστική, σχολές γονέων, εικαστικά, σχολή χορού και όλα δωρεάν ή με κόστος 10-15 ευρώ μηνιαίως. Και ο διπλανός δήμος με 30 ευρώ μηνιαίως για ετεροδημότες προσφέρει τα πάντα (από ωδεία μέχρι κολύμβηση). Τουλάχιστον 1 ώρα εβδομαδιαίως δέσμευσέ την μόνο για τον εαυτό σου. Κι εγώ στο λέω αυτό που δε μου κρατούσαν τα παιδιά γιαγιά και μπαμπάς τους ούτε για να δουλέψω. Είπα αυτή την ώρα κάθε εβδομάδα εγώ θα λείπω, κανονίστε να είστε διαθέσιμοι. Δε φαντάζεσαι πόσο με ανανεώνει αυτή η δική μου ώρα μακριά από όλα.
Νινα εχεις δικιο σ'αυτα που λες.Εδω και μερικες μερες ξεκινησα γυμναστηριο αφενος για να χασω καποια κιλα κ αφετερου για να ξεφευγω λιγο απο την ρουτινα του σπιτιου.Μια ωρα για τον εαυτο μου.Την δικαιουμαι!Και κατι αλλο που σκεφτομαι πολλες φορες ειναι οτι τα ζορια μας πηγαζουν απο την τελειομανια μαςΙσως τελικα πρεπει να απαλλαγω απ αυτην.Ας μην ειναι τα παντα συμμαζεμενα συνεχεια.Κι ας φαμε σαλατα μια μερα δεν εγινε και τιποτα.Τουλαχιστον να μην χασουμε την ψυχικη ισορροπια μας γιατι τι φταιει το παιδι να βλεπει μια "τρελη"μανα?Ουφ,αυτοψυχαναλυθηκα χαρη σε σενα!Να σαι καλα!!!!!!!
Είναι μύθος. Κι εγώ νόμιζα πως μπορώ να τα κάνω όλα και συμφέρω και ερχόμαι σήμερα, 3 χρόνια μετά, να ακούω ότι έπρεπε να είχα ασχοληθεί περισσότερο με τα παιδιά. Και εννοούν δημιουργικό παιχνίδι, ανάπτυξη των ικανοτήτων τους και άλλα τέτοια που απαιτούν χρόνο, υπομονή και φαντασία. Και για τη δική μας περίπτωση έχουν δίκιο.
Μια κοπελα στα ξενα σχολια,ειπε κατι που πιστευω οτι ειναι το πιο σωστο.Μπορεις να τα εχεις ολα ,απλα οχι ολα ταυτοχρονα!
Ούτως ή άλλως κανείς δε μπορεί να τα έχει όλα. Κάνουμε επιλογές, τις στηρίζουμε όσο μπορούμε και αν δούμε ότι κάποια στιγμή δεν μπορούμε άλλο, αλλάζουμε πορεία πλεύσης. Οταν φτάνουμε σε αδιέξοδο έχουμε μόνο μια επιλογή : να αλλάξουμε πορεία. Ή να μείνουμε και να κοιτάμε τον τοίχο. Διαλέγουμε και παίρνουμε.
Έτσι όπως τα περιγράφει είναι τα πράγματα, εντυπωσιακό να έχει 7 παιδιά, ένα σύζυγο και σπίτι να διαχειριστεί. Θελει και αυτό να εχεις φην ικανότητα να το διαχειριστείς.
Και να μαι κι εγώ που εν καιρώ κρίσης κάνω 3 δουλειές και πληρώνομαι αρκετά καλά. Είμαι χωρισμένη, με άσχημο διαζύγιο και κακή συννενόηση με τον πρώην, που σημαίνει ότι η συνεισφορά του η οικονομική είναι μηδαμινή και η πρακτική ελάχιστη και με ζόρια και παρακάλια. Δουλεύω συνέχεια. Μόνο δουλεύω. Αυτή τη στιγμή που σας γράφω η ώρα κοντεύει 3 το πρωί, ο μικρός μου κοιμήθηκε στις 2, η μεγάλη μου κοιμάται από την αρχή της σχολικής χρονιάς στον παππού γιατί έχει σχολείο και λόγω του πολύ κακού ύπνου του μικρού δεν μπορώ να την έχω στο σπίτι γιατί δεν κοιμάται και αυτό έχει επιπτώσεις στο σχολείο. Αυτή τη στιγμή που σας γράφω έχω να τη δω 4 μέρες. Το σπίτι μου είναι σε κατάσταση πολιορκίας. Ο δε μικρός τα βράδια που με βλέπει, τα 3 ή 4 βράδια της εβδομάδας, δεν ξεκολλάει από πάνω μου που σημαίνει ότι δεν μπορώ να κάνω μπάνιο, δεν μπορώ να κάνω δουλειές, δεν μπορώ καλά καλά να τον αφήσω να του κάνω φαγητό γιατί συνεχώς κλαίει μπερδεμένος στα πόδια μου. Οι γονείς μου τα έχουν παίξει γιατί αναλαμβάνουν συνέχεια τον μικρό. Κι έχουν στο κεφάλι τους έγκυο και λεχώνα (αδερφές μου) και τη μικρή μου.Ο δε καλός μου, αφήστε το. Συνεχόμενη γκρίνια για το ότι εδώ και 4 μήνες έχουμε βγει έξω 3 φορές. Για το ότι βλεπόμαστε 2 φορές την εβδομάδα στην καλύτερη, και όλες μεταμεσονύκτια. Για 2 χρόνια όσο ήμουν έγκυος και μέχρι να φτάσει ο μικρός 8 μηνών δεν έκανα τίποτα. Είχα τρελλαθεί. Ζήτημα στα 2 χρόνια αν αγόρασα για τον εαυτό μου ένα κραγιόν. Ο δε πρώην τσιφούτης μέχρι αηδίας. Είχα όλη μέρα το μωρό. Θήλαζα, άλλαζα, κοίμιζα και φτου κι απ την αρχή. Ισορροπία πουθενά. Ούτε τότε , ούτε τώρα. Έχω πελαγώσει. Από τη μία δεν είναι καιρός να λέμε όχι στις δουλειές (ποιος ξέρει πότε θα ξαναέρθουν?) Από την άλλη σκέφτομαι πόσες μέρες έχω να περάσω χρόνο με αυτούς που αγαπώ, να πιω έναν καφέ σαν άνθρωπος, να κοιμηθώ, να χαλαρώσω και με πιάνει απελπισία. Και το χειρότερο είναι πως όλοι γκρινιάζουν. Μικροί μεγάλοι. Δεν ξέρω πραγματιά, είμαι σαστισμένη, μουδιασμένη. Δεν έχω απαντήσεις για τίποτα, απλά ήθελα κάπου να τα πω. Ευχαριστώ.
Καλή δύναμη, Χρύσα! Άκου το σώμα σου. Όταν αρχίσουν να σου χτυπάνε καμπανάκια, σταμάτα κάτι και αύξησε τον ύπνο σου. Ακόμη μπορεί να αντέχεις (σχεδόν αντέχεις...καταλαβαίνεις πως το εννοώ), αλλά πρόσεχε τον εαυτό σου για να μη φτάσεις στο σημείο της κατάρρευσης. Ο μικρός δε θα σταματήσει να κοιμάται στις 2, όσο εσύ ξενυχτάς. Μου το έλεγαν όλοι αυτό και έλεγα και τι να κάνω. Μου έλεγαν βάλε πιτζάμες και κάνε ότι κοιμάσαι και μετά σήκω. Δεν μπορούσα, γιατί με έπαιρνε ο ύπνος. Φέτος κοιμάμαι σχεδόν πάντα από τις 10 ή 11 το βράδυ την ώρα που βάζω και τα μικρά για ύπνο και ξυπνάω αρκετές φορές ξεκούραστη στις 4 ή 5 και μάλιστα χωρίς ξυπνητήρι. Εσύ μπορεί να μην έχεις χρόνο για 6ωρο ύπνο, αλλά πολλές φορές κερδίζεις χρόνο με το να κοιμηθείς παραπάνω γιατί δουλεύει καλύτερα το μυαλό σου. Και ο πιο παραγωγικός ύπνος λένε πως είναι 22.00-2.00. Τον ύπνο σου φρόντισε και καλά κουράγια!!!! Για αυτά που προσπαθείς να διεκδικήσεις από τον πρώην σου, θα ήθελα να σου πω μήπως να δοκιμάσεις τη μέθοδο της πίεσης από τα παρακαλετά. Αυτό, όμως, για να το κάνεις καλά θα πρέπει να πεις στον εαυτό σου ότι δε θα τα παίξεις εσύ δουλέυοντας ασταμάτητα επειδή ο άλλος δεν πληρώνει και να έχεις και τον ανάλογο τσαμπουκά (ευγενικά και ρίχνοντας τον στο φιλότιμο, αλλά αρκετά επίμονα). Εκτός αν είναι εντελώς αδιάφορος που και γάλα να μην μπορείς να αγοράσεις να μην τον πιάνεις με τίποτα στο φιλότιμο. Μη βγάζεις, όμως, συνέχεια εσύ το φίδι από την τρύπα γιατί έτσι επαναπαύεται και άσε που δεν πρόκειται να τον συγκινήσει το γεγονός ότι κουράζεσαι τόσο πολύ και ότι φορτώνεις τους γονείς σου. Ελπίζω να έχει λίγη τσίπα.
Καμία τσίπα δυστυχώς. Ήθελα απλά να πω πως αποκλείεται να τα έχουμε όντως όλα. Αν είσαι μια πλήρους απασχόλησης μαμά, νιώθεις αποκομμένη από όλα κι αν είσαι μια σκληρά εργαζόμενη μαμά, δε φτάνεις ούτε για τη δουλειά, ούτε για τα παιδιά, ούτε για το σπίτι, ούτε για τον προσωπικό σου χρόνο. Νιώθεις συνεχώς ανεπαρκής. Είτε έτσι είτε αλλιώς. Και ναι , για μένα φταίνε οι άντρες . Κυρίως φταίει ο τρόπος που μεγαλώνουν οι άντρες και ο τρόπος που μεγαλώνουμε εμείς. Ότι οφείλουμε να είμαστε εκεί σε όλα. Ότι ο άντρας δεν είναι ικανός για τίποτα πέρα από μια δουλειά και μετά τίποτα. Ο άντρας θέλει τη νοικοκυρά στο σπίτι, τα παιδιά θέλουν τη μάνα τους, ο εργοδότης έναν αποδοτικό υπάλληλο. Εμείς θέλουμε απλά να κλειστούμε σε ένα δωμάτιο και να κοιμηθούμε συνεχόμενα δυο μέρες. Παρόλα αυτά, οι ψυχαναγκασμοί μας μας οδηγούν να αγγίζουμε τα όριά μας όλο και πιο πολύ. Πώς να βάλω σωστά τις προτεραιότητες? Αν δε δουλέψω δε θα φάμε. Αν δουλεύω δε θα είμαι δίπλα στα παιδιά μου. Αν έχω χρόνο για μένα τον στερώ από το σπίτι. Αν δεν έχω χρόνο για μένα, στερώ από όλους και όλα μια λειτουργική και χρήσιμη μαμά, σύντροφο, εργαζόμενη. Που βρίσκεται η χρυσή τομή?
Έτσι όπως τα λες δεν υπάρχει η χρυσή τομή αυτή τη στιγμή. Είσαι μία και κάνεις για δύο. Ίσως αν μεγαλώσει και το μικρό να γίνει πιο εύκολο. Ελπίζω ο καινούριος σύντροφος να σε προσέξει περισσότερο από τον παλιό. Αλλά Χρύσα, οπωσδήποτε να προσέχεις τον εαυτό σου. Ακόμη κι όταν αυτό φαίνεται ακατόρθωτο, να βάζεις στόχους και να λες την επόμενη εβδομάδα αυτή την ώρα ό,τι και να γίνεται εγώ θα κοιμηθώ. Και να το κάνεις. Το ξέρεις ότι όσα περισσότερα δίνεις στους άλλους (οικογένεια, εργοδότης) τόσα περισσότερα ζητάνε από εσένα και μάλιστα πολλές φορές και με άσχημο ύφος. Να βάζεις φρένο όταν το παρακάνουν. Και στα παιδιά αν χρειαστεί να βάζεις φρένο. Αυτά μας αγαπάνε, αλλά αν βλέπουν πως οι υπόλοιποι μας χτυπάνε παλαμάκια κι εμείς χορεύουμε στο ρυθμό που μας δίνουν - συνήθως γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή - το ίδιο κάνουν και αυτά. Να τα μάθεις να σε σέβονται και να σέβονται τον κόπο σου. Σιγά-σιγά, αλλά κάποια στιγμή βάλε οπωσδήποτε στόχο και τη δική σου υγεία και ηρεμία.
Πολυ συμφωνω κ πολυ μου αρεσει ετσι οπως ειναι γραμμενα. Ε λοιπον εγω το ομολογω οτι αυτο μαμα ολη μερα σπιτι με παιδια μου φαινεται τουλαχιστον αυτοκτονικο. Εγω δε θα μπορουσα με τιποτα να το κανω. Θελω να εχω τη δουλεια μου, μου αρεσει η δουλεια μου, θελω να πηγαινω καμια βολτα χωρις το παιδι μου, θελω να εχω ζωη κ εκτος του παιδιου μου! Δε μπορει να με καθοριζει το "μανα" κ τελος. Ειμαι τοσα πραματα ακομα εκτος απο μανα-νοικοκυρα-δουλακαικυρα. Σ ευχαριστω για το αρθρο.
Εγώ όχι...Αφενός γιατί δεν πίστεψα ποτέ ότι η μαμαδοσύνη είναι το πιο ευλογημένο πράγμα στον κόσμο, ότι πρέπει να με κάνει ευτυχισμένη που φροντίζω το σπίτι μου και το παιδί μου και πως θα πρέπει να νιώθω πως κάνω παιδιά για να προσφέρω...Αν και πάντα ήθελα να κάνω παιδιά...από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου... Όχι...Ήθελα να μένω σπίτι με τα παιδιά που θα έκανα, ήθελα πολλά παιδιά αλλά το όνειρο αυτό έτσι όπως πάνε τα πράγματα το έχω αφήσει στο πολύ πίσω μέρος του μυαλού μου. Ήξερα ότι μαμά σημαίνει ευθύνες, τρέξιμο, θυσίες, αλλά τα ήθελα όλα αυτά...Είχα ζήσει κάποια πράγματα που ήθελα πρώτα και να μην τα ζούσα όλα είμαι άτομο που δεν σκάω με τους συμβιβασμούς που πρέπει να κάνω στην ζωή μου. Ανέκαθεν πίστευα ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε προσαρμοστικότατα ζώα...Έχω μάθει να χαίρομαι με αυτά που έχω και να λέω "ωραία..από δω και πέρα τι κάνουμε" με ότι μου κάτσει. Όταν γέννησα ήμουν προετοιμασμένη για όλο το φάσμα των συναισθημάτων και συναισθηματικών καταστάσεων που μπορεί να ατνιμετώπιζα...κατάθλιψη...άρνηση...τα πάντα. Και ξέρω από τώρα πως σε κάποια πράγματα θα τα σκατώσω, ότι θα θυμώσω, θα βγω εκτός εαυτού...θα κάνω λάθη...Θα πρέπει να μάθω να ζω με αυτά και θα πρέπει να ξανασηκωθώ... Ίσως να φταίει που πάντα μπορούσα να "δω" πίσω από πολύ καλά κρυμμένες εικόνες! Μπορώ να καταλάβω πότε κάτι δεν πάει καλά, πότε μου λένε ψέμματα και γενικά πότε κάτι δεν είναι αυτό που φαίνεται....Δεν πέφτω σχεδόν ποτέ έξω. Βλέποντας φίλες μου που είχαν παιδιά μάλλον βοήθησε να καταλάβω ότι όσο και να προσπαθούσαν να μου δείξουν ότι είναι ψύχραιμες και κουλ δεν ήταν πάντα έτσι...και δεν πειράζει καθόλου...
Ακριβως τις ιδιες σκεψεις κανω κι εγω..σημερα αφησα το παρακατω σχολιο σ'ενα αλλο αρθρο αλλα μαλλον η θεση του ειναι εδω: Οι γυναίκες θέλουμε να ελέγχουμε συναισθηματικά τα πάντα και καταλήγουμε να θυματοποιούμε τους εαυτούς μας για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτόν τον έλεγχο. Το να κάνει κανείς ένα παιδί είναι συνειδητή απόφαση κι ως τέτοια πρέπει να το διαχειριζόμαστε. Δε θέλω να μειώσω την έννοια της μητρότητας αλλά περισσότερο να τονίσω την έννοια της πατρότητας και της προσφορας στο κοινωνικο συνολο μεσα απο την εργασια. Υπάρχουν πολλά σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς στη ζωή του και το να μεγαλώνεις ένα παιδί είναι ένα από αυτά. Δεν είναι όμως το μοναδικό κι ούτε πρέπει να συμπεριφερόμαστε σα να είναι το ανώτερο όλων. Θα ηταν αραγε καλυτερη η κοινωνια μας αν ολες οι γυναικες εμεναν στο σπιτι να μεγαλωσουν τα παιδια τους και τους αρκουσε να δουλευουν φορωντας τις πυτζαμες τους? Διαβαζω αρθρα και σχολια τις τελευταιες ημερες και αναρωτιεμαι….η μητροτητα αποτελει αξια απο μονη της, δεν ειναι επιλογη? Τελικα ποσο “κακο” εχει κανει στις γυναικες αυτο το διασημο slogan ''Being a mother is the most important job in the world'', ποσο διαφορετικα μπορει να ηταν τα πραγματα αν ελεγε ''Being a dad is the most important job in the world''..
Ναι εγω την καταλαβαινω. Ειμαι 35 ετων, ανεργη 3 χρονια γιατι επελεξα να κανω την κορη μου. Οταν γυρισα στη δουλεια μετα το εξαμηνο βρηκα την γκομενα του αφεντικου να εχει παρει τη θεση μου και μετα απο 1 χρονο που εκανα τη μικρη με απελυσαν λογω κρισης. Δεν μπορω να βρω δουλεια με τιποτα γιατι ακομα και για καθαριστρια θελουν προυπηρεσια(?). Δεν μπορω να πεισω τον αντρα μου να κανουμε δευτερο παιδι λογω κρισης. Και τωρα τι κανουμε? Ολοι με πιεζουν να κανω κατι ( ο αντρας μου να βρω δουλεια και οι γυρω μου να κανω ενα παιδι αφου βλεπουν ποσο πολυ το θελω) αλλα δεν βλεπω ακρη στο τελος του τουνελ. Εσεις?