γράφει η Ανδρομάχη Βουρλάκου
Στο σώμα μας συσσωρεύεται καθημερινά στατική ενέργεια, από την οποία αν απαλλαγούμε θα αποκομίσουμε τεράστιε οφέλη για την υγεία μας. Εξασφαλίζουμε για το λόγο αυτό την προστασία και τη φροντίδα του σώματος μας με μια σειρά από διαδοχικές κινήσεις οι οποίες μας προετοιμάζουν για την επιθυμητή αλλαγή.
Κάθε κίνηση που επιλέγουμε, και είναι γνωστή με το όνομα ασάνα, αποτελεί μέρος ενός καλά οργανωμένου προγράμματος που εκτελείται σε ένα συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, με συγκεκριμένο ρυθμό και ροή ανάλογα με το επίπεδο της συνεδρίας και τα στοχευμένα αποτελέσματα που από κοινού εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος έχουν συμφωνήσει να παράξουν
Με την τακτική επανάληψη των συνεδριών της γιόγκα πετυχαίνουμε με φυσικό τρόπο την έκταση των μυών, των συνδέσμων και της σπονδυλικής στήλης, χαλαρώνουμε της αρθρώσεις, αυξάνουμε την ευλυγισία, χρησιμοποιούμε την αναπνοή βαθιά και ρυθμικά για να βελτιώσουμε την καρδιακή λειτουργία, την πίεση, το πεπτικό σύστημα καθώς και το ενδοκρινολογικό, καταπολεμούμε την κακή στάση του σώματος, την κόπωση και το άγχος,, καταπραϋνουμε το νευρικό σύστημα, βελτιώνουμε τη μνήμη, αποκτούμε σταθερότητα, ισορροπία και νευρομυϊκό συντονισμό.
Πολύ σημαντικό ακόμα είναι το γεγονός ότι αναπτύσσουμε διανοητικές ικανότητες που επιτρέπουν την ολοκληρωτική επίγνωση και αντίληψη της πραγματικότητας, των φαινωμένων και του κόσμου στό σύνολό του.
Κατανούμε ότι πίσω από το ορατό πεδίο της ζωής μας και την εμπειρία της φύσης, βρίσκονται λεπτές δομές, ενέργειες και νόμοι που καθορίζουν τα ουράνια σώματα και που μας ανοίγουν δρόμους για μια ολιστική επιστημονική έρευνα της απεραντοσύνης του σύμπαντος.
Όσο περισσότερο συγκροτημένα λειτουργεί ο νους τόσο σχηματίζουμε νοητικές εικόνες ενώ παράλληλα αυξάνεται η ευαισθησία μας σε θέματα που αφορούν την οντότητα μας, και κατανοούμε πολλά πράγματα με διαισθητικό τρόπο.
Πολλοί έχουν ενοράσεις κατά τον ύπνο ή και τον διαλογισμό, άλλοι αντιλαμβάνονται απευθείας τις ενέργειες που λειτουργούν κάτω από την επιφάνεια των εξωτερικών πραγμάτων, κάποιο μπορούν να μετασχηματίσουν τις ενέργειες δημιουργώντας δικές τους μορφές έκφρασης και γενικά το ψυχικό επίπεδο μας εξαρτάται από το πόσο αυξημένη είναι η ευαισθησία μας.
Μας δίνετα η ευκαιρία μέσα από τις γιόγκικες πρακτικές να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, να αναπλάσουμε τη δομή της ζωής μας, να φτιάξουμε γέφυρες που στηρίζουν την αυτοεκτίμηση, την αγάπη, την εμπιστοσύνη και το σεβασμό στον ευατό μας και στους άλλους, να συνυπάρξουμε άνετα και χαλαρά με το περιβάλλον, να εκπληρώσουμε και να πραγματοποιήσουμε οποιοδήποτε στόχο προκειμένου να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.
Μας επιτρέπεται να είμαστε ο ευατός μας και να είμαστε πλήρης, ευτυχισμένοι και ελεύθεροι να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και μέσα από τις πράξεις μας να αποδείξουμε την αξία των επιλογών μας.
Κατά την άσκηση της γιόγκα όλα τα μέρη του σώματος, η ψυχή και το πνεύμα δένουν σε ένα ενιαίο σύνολο, κάτι που μας προκαλεί άμεσα την αίσθηση της ευεξίας και της γλυκιάς ηρεμίας.
Με τις αναπνευστικές ασκήσεις δυναμώνουν τα κέντρα του σώματός μας και πραγματώνεται η σύνδεση με το μυαλό μας.
Η επιστροφή στο σώμα επαναφέρει το νου στο παρόν, διώχνοντας μακριά κάθε βάρος που μας καταπονεί. Όσο πιο συχνά ασκούμαστε τόσο πιο πολύ μειώνουμε τα πάθη, τις εντάσεις, τις έγνοιες και τις δυσλειτουργίες που προκαλούν.
Σιγά σιγά εγκαθίσταται μέσα μας μια αίσθηση αρμονίας και ισορροπίας που κάνει τη ζωή μια πιο ευχάριστη υπόθεση.
Εξάλλου το ζητούμενο στη γιόγκα βρίσκεται στη σημασίας της που είναι η ένωση, η σύνδεση και η ενοποίηση.
Η γιόγκα δίνει τα εργαλεία να επαναφέρουμε το σώμας μας σε μια κατάσταση ζωντάνιας, βοηθά το νου να ταξιδέψει και τη ψυχή να γαληνέψει μέσα στην καθημερινότητα και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.
Η κίνηση που παράγεται από το φυσικό μας σώμα δίνει τροφή στο πνεύμα μας για να ωριμάσει και δύναμη στην εσωτερική μας όραση για.να ανοίξει δρόμο προς όλα τα λεπτότερα επίπεδα της πραγματικότητας αλλά και προς μια μεγάλη ποικιλία μορφών ζωής, που αποκαλύπτουν το πολυδιάστατο και ατελείωτο θέμα της φυσικής τάξης και της θείας δημιουργίας.
• Στρέψε την προσοχή στο σώμα σου
• Πάρε βαθιές εισπνοές και βαθιές εκπνοές
• Τέντωσε το σώμα και τα μέλη σου
• Επέστρεψε στο τώρα
• Δώσε χρόνο στον εαυτό σου
• Άνοιξε σιγά σιγά τα μάτια σου
• Άστο να συμβεί αυτό από μόνο του
Ανδρομάχη Βουρλάκου
Facebook: Andromache Vourlakou
Facebook: Yoga & Oriental Dance Club
Tel: 6945640856
φωτογράφιση: Ηλίας Νικολαϊδης
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Γεια σας κοριτσια !!! Δυστυχως εδω στην ελλαδα την γιογκα την εχουμε συνδιασει με ακρεες ασκησεις (οπως πιο πανω φωτο) οι οποιες ειναι φυσικα δυνατες αλλα σε πολυ προχωρημενο σταδιο. Ξεκινησα γιογκα με αγγλιδα δασκαλα η οποια με γυμναζε σιγα σιγα ετσι ωστε να δυναμωσουν οι μυς και η μεση μου .Σταδιακα προχωρουσαμε και φυσικα μιλουσαμε για διαφορα θεματα στα οποια αλλα συμφωνουσα αλλα οχι. Δε προσπαθησε να μου επιβαλλει ποτε κατι . Δε θα σας πω τι ασκησεις ακριβως εκανα αλλα οταν εφευγα απο το μαθημα μας αισθανομουν αναλαφρη και πιο ψηλη. Μετα απο 2 χρονια ουτε θρησκεια αλλαξα ,ουτε το σωμα μου απεκτησε προβληματα. Με την καλη επιλογη δασκαλου την συστηνω ανεπιφυλακτα .Φιλια πολλα !!!
Κ. Νίκη Κ, ευτυχώς εδώ στην Ελλάδα όπως και παγκοσμίως έχουμε το δικαίωμα της επιλογής. Η επιλογή θα καθορίσει την ποιότητα της ζωής μας και θα μας φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα. Επιπλέον θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι δείγματα δουλειάς.
Αυτό που δεν μας λέτε κυρία Βουρλάκου είναι ότι οι ενοράσεις για τις οποίες μιλάτε και στις οποίες προωθείται κανείς με την εξάσκηση του διαλογισμού είναι συχνά επικοινωνίες με δαιμονικές υπάρξεις -εν αγνοία του ασκούμενου τις περισσότερες φορές- και άκρως επικίνδυνες για την ψυχική υγεία. Το πόσο ευτυχισμένος είναι κανείς σε βάθος χρόνου μπορώ να το καταθέσω προσωπικά όχι μόνο εγώ, αλλά και οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί συστηματικά με την πρακτική του διαλογισμού. Δεν μας λέτε επίσης για τις σωματικές βλάβες που προκαλεί η γιόγκα όταν εξασκηθεί για μακρό χρονικό διάστημα, μιας και δεν πρόκειται για γυμναστική, αλλά για θρησκευτική πρακτική που εξυπηρετεί σκοπούς άλλους. Τέλος, είναι να απορεί κανείς που μιλάτε για ενότητα μιας και ο διαλογισμός ακόμη και εννοιολογικά περιλαμβάνει το δια-λογισμός, δηλαδή τη διαίρεση. Δεν είναι αλήθεια ότι η πιο βασική προσπάθεια στην γιόγκα είναι η έξοδος του νου από το σώμα και η περιπλάνησή του στις ενοράσεις; Πολύ θλίβομαι που αυτός ο ιστοχώρος δίνει τόπο σε τέτοιου είδους "προ(σ)κλήσεις"...
Αν δεις το σχόλιό μου, μας λες περισσότερα? Το κείμενο το διάβασα διαγώνια, γιατί τα πολλά περι διανόησης βαριέμαι λίγο να τα διαβάσω. Έχω φίλη που ασχολείται χρόνια και με έχει σχεδόν πείσει να κάνω κι εγώ. Σίγουρα όχι εκεί που πάει αυτή, αλλά για το δήμο μου το σκεφτόμουν. Έχω δει ότι το σώμα της έχει γινει λάστιχο και πολύ γυμνασμένο, δεν πιάνεται ποτέ της και όλα τα θετικά που αναφέρει στο κείμενο. Ξέρω ότι αποφορτίζεται με αυτό, αλλά να σου πω λογικό μου φαίνεται γιατί κι εγώ αν κάτσω και εστιάσω στον εαυτό μου και προβληματιστώ και τα προβλήματα μου λύνονται και όλα. Δε μου φαίνεται να μου ταιριάζει εκεί που πάει για μάθημα γιατι δεν το κάνουν μόνο σαν γυμναστική, αλλά αυτοσυγκεντρώνονται με την έννοια της διανόησης που λέει το κείμενο κι εγώ αυτά τα πράγματα 1. τα βαριέμαι και 2. φοβάμαι τα πολύ να δω σε βάθος τον εαυτό μου και να αναλύω το σύμπαν κλπ. Επίσης κατά καιρούς μας λέει κάτι απόλυτα του τύπου σκοτώνω τα παιδιά μου με το γάλα που τους δίνω και άλλα τέτοια, που δεν ξέρω αν αυτές τις απόψεις τις έχει μόνο ο συγκεκριμένος δάσκαλος που πάει η φίλη ή όλοι οι δάσκαλοι γιόγκας. Μας φέρνει κάτι ματζούνια που δεν πίνουμε ποτέ γιατί είναι μη καταλλήλως συσκεασμένα και δε λένε ούτε συστατικά ούτε τίποτα. Λέει ότι τα παίρνει από ειδικό εναλλακτικό φαρμακείο και το πιστεύω, αλλά δεν μπορώ να καταπίνω πράγματα που δε λένε ποιος τα έφτιαξε και από που προέρχονται. Τέλοσπάντων, η ερώτησή μου είναι η εξής: Nα κάνει κανείς γιόγκα μόνο ως γυμναστική και αποφόρτιση γίνεται ή πρέπει να πιστεύεις και όλα τα άλλα για να το κάνεις καλά? Η φίλη δεν είναι πολύ πορωμένη, αλλά περνάει και φάσεις που κολλάει σε πολύ μεγάλο βαθμό με κάτι κουφά όπως φαγητά, ματζούνια κλπ. και άλλες που ζει όπως όλοι μας. Εγώ που δε θέλω καθόλου να αλλάξω τον τρόπο ζωής μου, γίνεται να το κάνω μόνο σαν γυμναστική? Και τι βλάβες έχεις δει να προκαλεί στο σώμα η γιόγκα?
Νίνα, υπάρχει πολύς κόσμος που κάνει γιόγκα χωρίς να το συνδυάζει με "αλλαγή θρησκείας" όπως λέει και το από κάτω σχόλιο. Όμως! Είτε το θέλουμε είτε όχι η γιόγκα είναι θρησκευτική πρακτική και όχι γυμναστική. Στόχος της είναι να ανοίξει τα λεγόμενα τσάκρας και να δυναμώσουν τα κέντρα του σώματος που διευκολύνουν τις ενοράσεις, καθώς ως γνωστόν ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα και το ένα διευκολύνει το άλλο. Το σώμα την ψυχή και τανάπαλιν. "Η πρακτική εξάσκηση του διαλογισμού ακολουθείται από μεταφυσικά φαινόμενα: Ανάγνωση των σκέψεων των άλλων, εμφάνιση κηλίδων φωτός πού επιπλέουν, ιδρώτας τρεμούλιασμα και αιώρηση". Δεν αμφισβητώ οτι νιώθει κανείς ευεξία όταν ασχοληθεί στα πρώτα στάδια. Όντως έτσι γίνεται, το έχω δει και εγώ. Είναι φυσικό όμως για ένα σώμα που δεν έχει μάθει να αναπνέει σωστά στην αρχή να νιώσει σούπερ. Ο μέσος άνθρωπος είναι συνηθισμένος να κρατά την αναπνοή του μέσα στην ημέρα, οπότε όταν οξυγονωθεί σωστά το σώμα, αυτόματα νιώθεις άλλος άνθρωπος. Αυτό όμως γίνεται και με άλλου τύπου γυμναστική όπως το πιλάτες. Αν δοκιμάσει κανείς και τα δυο θα δει πόσο διαφορετικού τύπου είναι οι αναπνοές στις οποίες καθοδηγείσαι με τη γιόγκα σε σχέση με το πιλάτες. Το πιλάτες είναι γυμναστική και μάλιστα ειδικού τύπου για χορευτές, ενώ η γιόγκα όχι. Όσον αφορά τις σωματικές επιπτώσεις, αντιγράφω από αλλού απόσπασμα που θεωρώ αρκετό: "Ο αυτοϋπνωτισμός δε, η στέρηση πρωτοβουλίας και η παράλυση της θέλησης, σε συνδυασμό με την επίκληση των μάντρα (ονόματα ειδωλολατρικών θεοτήτων), επιφέρει στην πραγματικότητα σοβαρές πνευματικές αλλοιώσεις, αλλά και προσωρινές η ανεπανόρθωτες σωματικές βλάβες, ήτοι: τρεμούλες, ζαλάδες, μουδιάσματα και ίλιγγο. Έχει παρατηρηθεί και τύφλωση (Γιόγκα, Έρνεστ Γουντ, έκδ. Πύρινος Κόσμος, Αθ. 1977). Σε 900 ανθρώπους ασκούμενους στον υπερβατικό διαλογισμό βρέθηκαν αποτελέσματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, άγχους, σύγχυσης κ.λπ. Περισσότερες από 10 μελέτες, πού έγιναν ανάμεσα στο 1973 και το 1983, οδήγησαν στη διαπίστωση ότι ο διαλογισμός, ακόμα και στα αρχικά στάδια, μπορεί να προκαλέσει ψυχιατρικά προβλήματα και σχιζοφρενικές τάσεις (Ανεξήγητο, σελ. 82)."
Ευχαριστώ για την εναλλακτική πρόταση. Προτιμώ καθαρά γυμναστική και μόνο.
Τώρα σοβαρά με αυτά που βλέπω γελάω.Κάθεστε και εμπιστεύεστε έρευνες 30 και ετών δημοσιευμένες σε βιβλία πάλι 30-40 ετών,αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως που θα μπορούσαν κάλλιστα να πωλούνται στο τηλεμάρκετινγκ.Πέρα από αυτό προφανώς και δεν έχετε ιδέα για το πως γίνεται η γιόγκα στα ελληνικά γυμναστήρια.Και βασικά από πότε είναι κακό να δοκιμάζεις άλλες θρησκείες?Για να μην αναφερθώ και σε σχόλια τύπου "μεταφυσικά" όταν στον ίδιο τον χριστιανισμό πιστεύεται η μετά θάνατον ζωή.
Κ. Νίνα, κάνουμε γιόγκα προκειμένου να γυμνάσουμε το σώμα μας, να ενδυναμώσουμε, να αποφορτιστούμε και να χαλαρώσουμε. Οι θρησκευτικές προεκτάσεις, οι πειραματισμοί, και η επιβολή γαστρονομικών ή άλλων συνηθειών δεν θεωρώ ότι μας αφορούν και μας ενδιαφέρουν. Και εννοείται ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος της ζωή μας για να κάνουμε ασκήσεις γιόγκα. Αυτό που χρειάζεται είναι η σωστή επιλογή προγράμματος προκειμένου να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα. Ασχολούμαι επαγγελματικά με το χορό για περίπου εικοσιπέντε χρόνια και η γιόγκα, την οποία εξασκώ παράλληλα, με έχει βοηθήσει να ξεπεράσω πολλές σωματικές βλάβες.
Ευχαριστώ! Μάλλον τότε κάποιοι δάσκαλοι ξεφεύγουν λίγο απο την καθαρή γυμναστική. Άρα λέτε ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς να μπούμε καθόλου στη διαδικασία της διανόησης, αν κατάλαβα καλά, έτσι? Γιατί εγώ δε θέλω ούτε αυτό το κομμάτι να σκαλίξω για δικούς μου λόγους. Δε θέλω να κάνω κάτι που θα με βάζει σε βαθειές σκέψεις και σε διαδικασία να ψάχνω τον ευατό μου. Κάτι που μόνο να με ξεκουράζει.
Κ. Νίνα, θα ξαναπώ αυτό που έχω ήδη αναφέρει και στο κείμενο που παρέθεσα, ό,τι δηλαδή στόχος μας είναι η αρμονία, η ισορροπία και η δημιουργία και ως εκ τούτου ωφείλουμε να κάνουμε αυτό που μας ξεκουράζει και μας ανανεώνει.
Κυρία Marian, είναι προφανές ότι όλα τα σχόλια σας δεν έχουν καμία σχέση με τις θέσεις του κειμένου που παρέθεσα. Προσοχή στις επιλογές σας λοιπόν και θα βρείτε μια πιο ήρεμη λύση.