γράφει η Lauren Hartmann στη HuffPost
Πέρασα τις πρώτες 18 εβδομάδες της πρώτης μου εγκυμοσύνης στους τέσσερις τοίχους ενός μεγάλου νοσοκομείου και ένιωθα μίζερα… τόσο μίζερα που μετά από τις 18 εβδομάδες εκείνες, ο άντρας μου και εγώ πήραμε την απόφαση να συνεχίσουμε τη φροντίδα μου σε ένα μαιευτικό κέντρο εκτός νοσοκομείου. Πληρώσαμε από την τσέπη μας γιατί δεν το κάλυπτε η ασφάλεια – τόσο σημαντικό ήταν για μας.
Τελικά γέννησα με φυσικό τοκετό. Αυτό ήλπιζα και ήταν μία υπέροχη εμπειρία. Αυτή τη φορά αποφασίσαμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα και να γεννήσω στο σπίτι. Οι γέννες στο σπίτι γίνονται όλο και πιο συνηθισμένες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ακόμη τον κανόνα και αντιμετώπισα αρκετούς αντιρρησίες στην απόφασή μας. Το σκεφτήκαμε όμως πολύ και ενημερωθήκαμε επαρκώς.
Ο τοκετός στο σπίτι είναι η σωστή επιλογή για εμένα και την οικογένειά μου, για τους παρακάτω λόγους:
Δεν είναι η πρώτη μου φορά στη δοκιμασία αυτή. Έχω γεννήσει ξανά και έχω ένα 2χρονο παιδάκι ως απόδειξη. Ξέρω πως κάθε τοκετός είναι διαφορετικός και πως υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι, αλλά ξέρω καλά το σώμα μου και είμαι λίγο καλύτερα προετοιμασμένη αυτή τη φορά. Ο πρώτος μου τοκετός ήταν φυσικός με μηδαμινή παρέμβαση και ξέρω πως μπορώ να τα καταφέρω.
Γέννησα την κόρη μου σε ένα μαιευτικό κέντρο εκτός νοσοκομείου. Αν κάτι πήγαινε λάθος θα έπρεπε να με μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Η μόνη διαφορά μεταξύ του μαιευτικού κέντρου και του φυσικού τοκετού στο σπίτι είναι πως δεν θα χρειαστεί να βγω από το σπίτι μου. Οι μαίες θα έχουν όλα τα απαραίτητα σύνεργα όπως και στο κέντρο και θα έχω ετοιμάσει μία φορητή μπανιέρα στο σπίτι και ό,τι άλλο χρειαστεί. Μα δεν είναι σχεδόν το ίδιο;
Μισώ (αλήθεια, σιχαίνομαι) τα νοσοκομεία. Πέρασα τις πρώτες 18 εβδομάδες της πρώτης μου εγκυμοσύνης σε ένα νοσοκομείο όπου με φρόντιζαν επειδή το πλάνο υγεία μας δεν μας επέτρεπε να επιλέξουμε το πού θα γεννήσω. Φεύγοντας από το πρώτο ραντεβού στο νοσοκομείο έβαλα τα κλάματα. Δεν έδειχναν να σέβονται τις επιθυμίες μου, το περιβάλλον ήταν τόσο αποστειρωμένο και οι γιατροί και οι μαίες που συνάντησα εκεί δεν ήταν πολλοί φιλικοί και πάντα έδειχναν να βιάζονται στα ραντεβού μας – το μεγαλύτερο διήρκησε μόλις 12 λεπτά. Ήταν εμφανές πως ήμουν απλά ένας αριθμός για εκείνους, ιδίως όταν μου έδωσαν ένα μπάζερ όπως εκείνα στα εστιατόρια για να περιμένω τη σειρά μου για το ραντεβού. Το καταλαβαίνω, δεν είμαι το μόνο άτομο στον πλανήτη που έμεινε έγκυος και η λίστα αναμονής είναι μεγάλη. Ορισμένοι μπορεί να είναι συμφιλιωμένοι με την ιδέα αυτή, αλλά εγώ δεν ήμουν. Πήγαινα πάντα και όταν έφευγα από τα ραντεβού ένιωθα ένα άγχος και ποτέ δεν ένιωθα «ασφαλής» που βρισκόμουν στο νοσοκομείο.
Για εμένα, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σε έναν τοκετό είναι να έχεις γύρω σου ανθρώπους που γνωρίζεις και εμπιστεύεσαι. Στο νοσοκομείο αποφάσιζε η τύχη ποιον γιατρό ή μαία θα μου έστελναν όταν θα ξεκινούσε ο τοκετός. Θα μπορούσα επίσης να έχω καταλήξει με κάποιον που με έκανε να νιώθω άγχος και δεν συμπαθούσα – το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε μια γυναίκα την ώρα που γεννάει. Επιλέγοντας να γεννήσω στο σπίτι, επέλεξα εγώ τις μαίες μου, τις οποίες γνωρίζω και εμπιστεύομαι. Θα με γνωρίσουν και αυτές καλύτερα και θα μπορούν να κρίνουν καλύτερα τις ανάγκες μου κατά τη διάρκεια του τοκετού επειδή θα με έχουν συναντήσει περισσότερες από μία φορές στη ζωή τους. Αυτό θα με βοηθήσει να αισθανθώ άνετα και ασφαλής, που είναι ο βασικός μου στόχος στη γέννα μου.
Ψέματα δεν θα πω… ο φυσικός τοκετός δεν είναι εύκολος. Ξέρω πως υπάρχουν πολλές ψύχραιμες γυναίκες εκεί έξω που θα διαφωνήσουν, αλλά από τη δική μου εμπειρία, ο τοκετός είναι μία σκληρή δουλειά. Έχοντας γεννήσει μία φορά, καταλαβαίνω γιατί σου κάνουν επισκληρίδιο, αλλά γνωρίζω επίσης το πόσο εκπληκτικό είναι να γεννάς χωρίς καμία παρέμβαση. Το σώμα μου έδωσε ό,τι χρειαζόμουν και το μωρό μου γεννήθηκε γεμάτο ζωντάνια και συναίσθηση του τι συμβαίνει. Αυτή η εμπειρία μου έδωσε πολλή δύναμη. Στο σπίτι δεν υπάρχει ως επιλογή η παρέμβαση και χαίρομαι γι’ αυτό γιατί λάτρεψα πραγματικά την εμπειρία του τοκετού μου.
Αυτός δεν ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που επέλεξα να γεννήσω σπίτι, αλλά πραγματικά μίσησα το να είμαι στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια του τοκετού. Σε κάθε λακκούβα και κάθε φανάρι μέχρι να φτάσουμε στο μαιευτικό κέντρο ένιωθα να περνάω ένα μαρτύριο και η επιστροφή στο σπίτι με το αυτοκίνητο όσο ακόμη ανάρρωνα ήταν εξίσου άσχημη. Είμαι πανευτυχής που δεν θα χρειαστεί να μπω στο αμάξι εκτός και αν προκύψει κάποιος σημαντικός λόγος υγείας.
Το σπίτι μου είναι το αγαπημένο μου μέρος, γι’ αυτό και έχει απόλυτο νόημα να αισθάνομαι περισσότερο ασφαλής και άνετη εδώ από ό,τι οπουδήποτε αλλού. Θα γεννήσω στον δικό μου χώρο, με το δικό μου κρεβάτι, το δικό μου φαγητό και τους δικούς μου ανθρώπους. Καμία άλλη δεν θα γεννάει παραδίπλα – κανείς δεν θα έρχεται να ελέγχει τις συστολές μου κάθε πέντε δευτερόλεπτα. Θα είναι απλά ήρεμα και γαλήνια στον χώρο μου.
Ένιωσα απίστευτη ασέβεια όταν βρισκόμουν στο νοσοκομείο τις πρώτες 18 εβδομάδες όσο ήμουν έγκυος στην κόρη μου. Κάθε φορά που αμφισβητούσα μία εξέταση με μείωναν και όταν είπα στη γιατρό πως δεν χρειαζόταν να μου κάνει εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, εκείνη μου είπε πως ήμουν χαζή επειδή δεν μπορώ να ξέρω αν ο άντρας μου δεν πηγαίνει και με κάποια άλλη. Ποιος τα λέει αυτά; Ιδίως σε μία ευαίσθητη έγκυο. Καταλαβαίνω πως η δική μου εμπειρία δεν είναι αυτό που θέλουν όλοι, αλλά εγώ θέλω να έχω γύρω μου ανθρώπους που θα ξέρω ότι σέβονται τις επιθυμίες μου και που δεν θα με εκφοβίζουν να κάνω εξετάσεις ή παρεμβάσεις που δεν χρειάζονται. Και ξέρω πως οι μαίες που επέλεξα για τον τοκετό μου στο σπίτι θα το σεβαστούν.
Ο τοκετός στο σπίτι ακούγεται ολοένα και περισσότερο. Εσείς τι γνώμη έχετε για αυτόν; Ποιοι λόγοι θα οδηγούσαν εσάς στο να τον επιλέξετε;
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Η ευχή "να σας ζήσει " προέρχεται από το γεγονός ότι πολλά παιδιά πέθαναν είτε κατά τη διάρκεια του τοκετού η μετά από διάφορες επιπλοκές.Τοτε βέβαια δεν υπήρχαν και περισσότερες επιλογές.Σεβομαι την ανάγκη κάθε μητέρας να έχει ένα ανετο τοκετό στο σπίτι μήπως όμως θα έπρεπε να αναλογιστούμε το ποσοστό επικινδυνότητας μιας τέτοιας απόφασης ώστε να μην ξανααποτελεσει πραγματική ευχη;Και συγνώμη αλλά το γεγονός ότι δεν ήθελε να εξεταστεί για τα μεταδιδόμενα νοσήματα μου φαίνεται τουλάχιστον επιπόλαια απόφαση.
Καλησπέρα , μου άρεσε πολύ το άρθρο σου ειμαι 14 εβδομάδων και με ενδιαφέρει πολύ αυτή η ιδέα . Θα ήθελα να μου πεις τι κόστος έχει μια γεννα στο σπίτι ;
Τι να πω, εμένα μου ακούγεται πολύ αηδία, θα γίνεται και χάλια το σπίτι. Ευχαριστώ, δεν θα πάρω.
Λένε, ότι για να γεννήσεις στο σπίτι πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, όπως το μωρό να έχει την κατάλληλη θέση, ο καρδιοτοκογράφος να δείχνει ότι όλα πάνε καλά, οι τιμές των εξετάσεων της μαμάς να είναι άριστες, η κατάσταση της μαμάς επίσης. Εγώ προσωπικά στο στενό μου κύκλο, γνωρίζω τουλάχιστον 5 μανούλες που είχαν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, ξεκίνησαν όλα όπως πρέπει για μια τέλεια φυσιολογική γέννα και κατέληξαν σε εσπευσμένη καισαρική – με ολική νάρκωση παρακαλώ γιατί δεν υπήρχε χρόνος!!!! Δεν ξέρω για όλες ποια ήταν η αιτία, όμως για τις 3 ότι έπεσαν απότομα οι παλμοί των μωρών και έπρεπε να βγουν άμεσα!!!! Ειλικρινά δε θέλω να φανταστώ τι θα γινόταν αν βρίσκονταν στο σπίτι τους.......
Ζω στην Ολλανδία και το 30% των γυναικών εδώ "επιλέγει" να γεννήσει στο σπίτι, με βάση στατιστικές. Στην πραγματικότητα δεν ξέρω αν το επιλέγουν οι ίδιες ή τους γίνεται πλύση εγκεφάλου. Από τη μαία που σε "φροντίζει" (το φροντίζει σε εισαγωγικά διότι οι εξετάσεις που γίνονται είναι ελάχιστες ως μηδαμινές) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέχρι τις γυμνάστριες στα μαθήματα γυμναστικής για εγκύους όλες σε ενθαρρύνουν ή καλύτερα προσπαθούν να σε πείσουν με διάφορους τρόπους να γεννήσεις στο σπίτι. Σου λένε πόσο άβολα είναι στο νοσοκομείο και πόσο ειδυλλιακά είναι στο σπίτι σου. Τώρα που είμαι έγκυος στο δεύτερο μου παιδί (στο πρώτο ήμουν στην Αγγλία αλλά στο τέλος ήρθα στην Ελλάδα για να γεννήσω) έχω γνωρίσει πολλές μέλλουσες μαμάδες Ολλανδέζες και καμιά δε θέλει να γεννήσει σπίτι. Συγκεκριμένα σε μάθημα γυμναστικής χάσαμε ένα ολόκληρο μάθημα να προσπαθεί να μας πείσει η γυμνάστρια πόσο όμορφο και ασφαλές είναι να γεννήσουμε σπίτι μας και όχι στο νοσοκομείο. Ο λόγος που οι γυναίκες ενθαρρύνονται να γεννήσουν στο σπίτι είναι γιατί στοιχίζει πολύ λιγότερο στις ασφαλιστικές τις οποίες πληρώνουμε χρυσές!!!
Για κανέναν λόγο δεν θα διάλεγα να γεννήσω στο σπίτι! Για κανέναν! Όσο γλυκό και ρομαντικό μπορεί να φαντάζει, μόνο με την ιδέα της παραμικρής στραβής που θα μπορούσε να συμβεί εκείνη την στιγμή σαφέστατα είμαι υπέρ των μαιευτηρίων! Δεν θα ''έπαιζα'' με την ζωή ΟΥΤΕ του παιδιού μου ΟΥΤΕ με την δικιά μου!
Θα σταθώ μόνο στο πρώτο επιχείρημά της το οποίο , στη δική μου περίπτωση και με τη δική μου λογική, δε θα μου επιτρέψει να σκεφτώ τα υπόλοιπα. "Έχω ήδη ένα παιδάκι", και μιας σε εκείνη την εγκυμοσύνη υπήρχε προφανώς σοβαρός λόγος να μείνει στο νοσοκομείο 18 εβδομάδες, έχω να σκεφτώ όχι μόνο το παιδί που θα φέρω στον κόσμο και την υγεία μου αλλά και ενα παιδάκι που περιμένει τη μαμά να γυρίσει υγιής στο σπίτι. Και κάτι άλλο. Επειδή και εγώ έβλεπα αρνητικά τα νοσοκομεία και φρίκαρα οταν χρειάστηκε να νοσηλευτώ ένας δικός μου άνθρωπος μου είπε "εκεί πας για να γινεις καλά, και αυτό είναι θετικό, όχι αρνητικό"
γέννησα τον 1ο μου γιο φυσιολογικά σε νοσοκομείο με πρόκληση τοκετού και επισκληρίδιο. η εμπειρία μου ήταν τραυματική, τόσο που δεν ήθελα άλλο παιδί. στη 2η εγκυμοσύνη μου αποφάσισα ότι δεν θα ξαναπεράσω τα ίδια. ενημερώθηκα λοιπόν για τον τοκετό στο σπίτι και κανόνισα να γεννήσω με τους δικούς μου όρους εφόσον είχα μια τελειόμηνη εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου και όλα έδειχναν καλά. οι λόγοι μου ήταν ότι δνε ήθελα να αφήσω για 3 ολοκληρες μέρες το 1ο μου παιδάκι μόνο του και ότι δεν ήθελα να αποφασίζουν οι άλλοι για μένα, το σώμα μου και το μωρό μου εφόσον όλα πάνε καλά. τελικά λόγω πολύ χαμηλού αιματοικρίτη θεωρήθηκε ριψοκίνδυνο να γεννήσω στο σπίτι οπότε το εναλλακτικό πλάνο ήταν να γεννήσω σε μαιευτήριο μέσα στο νερό με αυτόματη έναρξη του τοκετού, χωρίς φάρμακά και χωρίς να απομακρυνθεί καθόλου το μωρό από κοντα μου αν δεν συντρέχει κίνδυνος για την υγεία του. τελικά αυτό έγινε. έφτασα στο μαιευτήριο 8:10 και 8:20 γέννησα χωρίς καμία παρέμβαση αλλά έξω από το νερό γαιτί η πισίνα δεν προλάβαινε να γεμίσει. το επόμενο πρωί επέστρεψα στο σπίτι μου στο άλλο μου παιδάκι και όλα καλά. αν υπάρξει 3ο μωρό και πάλι η προσπάθειά μου θα είναι για τοκετό στο χώρο μου. ξέρω πως σε ένα μαιευτήριο θα σε φροντίσουν αν κινδυνεύσει η μαμά ή το μωρό, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως αδυνατούν να παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη όταν δεν υπάρχει κίνδυνος.... γι αυτό προτιμώ το σπίτι μου!
το βρίσκω τελείως παράλογο και υπερβολικό...η επιστήμη ακριβώς γι' αυτό προχωρεί, για να αντιμετωπίζει έκτακτες δυσάρεστες περιπτώσεις...ναι, κάποτε δεν υπήρχαν μαιευτήρια, γεννούσαν στο σπίτι και αν ήταν τυχερό ζούσε και η μητέρα και το μωρό...αλλά επίσης και πολλές μητέρες και πολλά μωρά πέθαιναν...αν δηλαδή, λέμε αν, συνέβαινε κάτι και έπρεπε εσπευσμένα να γίνει καισαρική ,εγώ δε λέω σώνει και καλά να γίνει καισαρική χωρίς λόγο, αλλά αν έπρεπε? αν τελείωνε το οξυγόνο του μωρού και γεννιόταν με σοβαρό εγκεφαλικό πρόβλημα? ποιος θα έσωζε τότε την κατάσταση, η μαμή? εντάξει, όλοι μισούν τα νοσοκομεία, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είναι σωτήρια? άσε που νομίζω ότι στο νοσοκομείο πας να γεννήσεις με το δικό σου γιατρό, που υποτίθεται τον έχεις γνωρίσει και εμπιστεύεσαι....δεν ξέρω, δεν έχω παιδιά, αλλά βασικά θα πω τη λέξη, μου φαίνεται βλακεία....ελπίζω καμία γυναίκα που το επιλέξει, να μην το μετανιώσει....
Μαμή= μαία= επιστημονικά καταρτισμένο άτομο/ εκπαιδευμένο στους τοκετούς(και όχι μόνο). Ο επαγγελματίας υγείας που διαλέγεις εσύ (αν δεν δεχτείς να έχεις μια άγνωστη μαία από το νοσοκομείο) γιατί εμπιστεύεσαι εξίσου με τον γιατρό σου. Και, πίστεψε με, ο ρόλος της μαίας είναι πιο ενεργός από του γιατρού. Στο εξωτερικό, μάλιστα, ο γιατρός παρεμβαίνει μόνο σε περίπτωση καισαρικής ή επιπλοκής. Το ότι ο γιατρός μας κοστίζει περισσότερα, δεν σημαίνει τίποτα. Τουλάχιστον για εμένα. (σημείωση: γέννησα σε νοσοκομείο, με τη σούπερ μαία της επιλογής μου, τον σούπερ γιατρό της επιλογής μου. Εάν κάνω ποτέ 2ο παιδί, θα ενημερωθώ σφαιρικά για τον τοκετό στο σπίτι και αν μπορώ θα το κάνω κιόλας. Για πολλούς λόγους)
Συμφωνω παρα πολυ μαζι σου και εγω θα ηθελα στο 2ο αν ερθει καποτε να το κανω στο σπιτι εφ'οσον μπορω.