Ο κίνδυνος ενός τοκετού στο σπίτι συγκρίνεται με αυτόν του να έχει κανείς το παιδί του στο αυτοκίνητο χωρίς εκείνο να φοράει ζώνη, υποστηρίζουν δύο κορυφαίοι ειδικοί, λέγοντας πως υποτιμούμε τις επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν.
Με την ερευνητική τους εργασία που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Ethics, ανοίγει και πάλι ο διάλογος σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι ο τοκετός στο σπίτι. Υπάρχουν παράγοντες, όπως η καθυστερημένη αντιμετώπιση ενός επείγοντος περιστατικού που μπορεί να προκύψει στα νεογέννητα, που θα έπρεπε να σκεφτούν πολύ σοβαρά οι γονείς προτού πάρουν την απόφαση να γεννήσουν στο σπίτι.
Ο τοκετός στο σπίτι θεωρείται για τις γυναίκες μία κοινή επιλογή στη Μεγάλη Βρετανία και το Royal College of Midwives τον υποστηρίζει όταν πρόκειται για γυναίκες χαμηλού ρίσκου, λέγοντας πως ο τοκετός έτσι είναι πιο άνετος και επίσης εξοικονομεί χρήματα για τον κρατικό μηχανισμό υγείας.
Ωστόσο, ο κορυφαίος Αυστραλός μαιευτήρας και γυναικολόγος Dr Lachlan de Crespigny και ο καθηγητής ηθικής του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Julian Savulescu, λένε πως, ενώ οι περισσότερες γυναίκες θα καταφέρουν να γεννήσουν στο σπίτι χωρίς επιπλοκές, στην περίπτωση που προκύψει ένας κίνδυνος, θα ήταν πολύ πιο ασφαλές να βρίσκονται στο νοσοκομείο.
Λένε πως ο κίνδυνος της μακροπρόθεσμης αναπηρίας – συνήθως από εγκεφαλική βλάβη λόγω έλλειψης οξυγόνου – δεν είχε αναφερθεί επαρκώς στην ιατρική βιβλιογραφία, στην περίπτωση του τοκετού στο σπίτι.
«Ο τοκετός στο σπίτι μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνος με το να έχεις το παιδί σου στο αυτοκίνητο χωρίς αυτό να είναι δεμένο», αναφέρουν. «Ο κίνδυνος τραυματισμού σε μία διαδρομή χωρίς ζώνη είναι εξαιρετικά μικρός. Παρ’ όλ’ αυτά, ζητούμε από τους ανθρώπους να φορούν τη ζώνη τους ώστε ο κίνδυνος να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο, παρά την όποια δυσφορία και τη μείωση της οδηγικής απόλαυσης».
Παραπέμπουν σε μία έρευνα από την Ολλανδία η οποία αποκάλυψε πως όταν η διαδρομή από το σπίτι στο νοσοκομείο είναι μεγαλύτερη από 20 λεπτά, υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος το μωρό να πεθάνει ή να υποφέρει από μακροχρόνια βλάβη, ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει πως η καθυστέρηση στην πρόσβαση της επείγουσας φροντίδας αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικής βλάβης.
«Όταν υπάρχει παρεμπόδιση στον τοκετό ή το μωρό γεννιέται με υποξική εγκεφαλική βλάβη (λόγω της έλλειψης οξυγόνου στον εγκέφαλο), η άμεση περίθαλψη είναι κρίσιμη για την έκβαση της γέννας και την υγεία του μωρού. Η καθυστέρηση μετάβασης σε κάποιο νοσοκομείο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή και μόνιμη αναπηρία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου αυτού», γράφουν.
Παρόλο που υπερασπίζονται το «απόλυτο δικαίωμα» μίας μητέρας να επιλέξει το πού θα γεννήσει, ο Dr de Crespigny και o καθηγητής Savlescu υποστηρίζουν πως όσοι εργάζονται σε ιατρικά επαγγέλματα «δεν θα έπρεπε να υποστηρίζουν τον τοκετό στο σπίτι όταν υπάρχουν πιο ασφαλής και πιο φιλεύσπλαχνες εναλλακτικές στο νοσοκομείο».
Το Royal College of Midwives και το National Childbirth Trust όμως υποστηρίζουν πως οι γυναίκες χαμηλού κινδύνου που γεννούν στο σπίτι το δεύτερο παιδί τους και έχουν κάνει την απαραίτητη προετοιμασία θα είναι το ίδιο ασφαλείς όσο εκείνες που γεννούν σε κάποιο νοσοκομείο.
Η Elizabeth Duff, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής στο National Childbirth Trust, δήλωσε πως ο τοκετός στο σπίτι θα έπρεπε να είναι μία «συνηθισμένη» επιλογή για γυναίκες που έχουν «ομαλές εγκυμοσύνες», ενώ για γυναίκες υψηλότερου κινδύνου, όπως εκείνες που είχαν επιπλοκές σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, «το νοσοκομείο θα ήταν ίσως μία προτιμώμενη επιλογή».
Η έρευνα σχετικά με τον τόπο γέννησης, η οποία διεξήχθη το 2011 στην Αγγλία, ανακάλυψε πως για τις νέες μαμάδες, ο κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού ήταν μεγαλύτερος, ενώ για τη δεύτερη γέννα δεν υπήρχε διαφορά στην ασφάλεια του τοκετού στο σπίτι σε σχέση με εκείνον στο νοσοκομείο.
Η διευθύντρια μαιευτικής του Royal College of Midwives, Louise Silverton, δήλωσε: «Συμφωνούμε πως η απόφαση σχετικά με το πού θα γεννήσει μία γυναίκα θα πρέπει να βασίζεται στα στοιχεία που έχουμε. Η έρευνα σχετικά με τον τόπο γέννησης έδειξε πως ένας οργανωμένος τοκετός στο σπίτι, είναι, σε γενικές γραμμές, το ίδιο ασφαλής για το μωρό όσο εκείνος στο νοσοκομείο για γυναίκες χαμηλού κινδύνου που βρίσκονται στο δεύτερο ή σε επόμενο παιδί. Η μεγάλη αυτή έρευνα έλαβε μάλιστα υπόψη της πρώιμους δείκτες πιθανού κινδύνου εμφάνισης μελλοντικής αναπηρίας στο μωρό».
Πηγή: independent.co.uk
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
The vast majority of studies over the past 15 years have shown that attended planned home births are safer than hospital births for low-risk pregnancies. = Η συντριπτική πλειονότητα των μελετών τα τελευταία 15 χρόνια έχουν δείξει ότι οι προγραμματισμένοι τοκετοί στο σπίτι με μαία ή γιατρό είναι ασφαλέστεροι από τους νοσοκομειακούς τοκετούς για εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου. Πηγή: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/04/06/midwife-attended-home-births.aspx The rate of perinatal death per 1000 births was 0.35 in the group of planned home births; the rate in the group of planned hospital births was 0.57among women attended by a midwife and 0.64 among those attended by a physician. = Οι δείκτες της περιγεννητικής θνησιμότητας ανά 1000 γεννήσεις (μιλάμε πάντα για εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου),ήταν 0,35 στην ομάδα προγραμματισμένου τοκετού στο σπίτι, 0,57 στους νοσοκομειακούς τοκετούς που 'έγιναν από μαία και 0.64 στους νοσοκομειακούς τοκετούς που έγιναν από γιατρό. Newborns in the home-birth group were less likely than those in the midwife-attended hospital-birth group to require resuscitation at birth or oxygen therapy beyond 24 hours. Ιn addition, newborns in the home-birth group were less likely to have meconium aspiration= Τα νεογέννητα της ομάδας του τοκετού στο σπίτι ήταν λιγότερο πιθανό από εκείνα που γεννήθηκαν από μαία σε νοσοκομείο να χρειαστούν τεχνητή αναπνοή ή οξυγονοθεραπεία πάνω από 24 ώρες. Επιπροσθέτως, τα νεογέννητα που γεννήθηκαν στο σπίτι ήταν λιγότερο πιθανό να πάθουν εισρόφηση μυκωνίου. Πηγή: http://www.cmaj.ca/content/181/6-7/377.short Γενικά όλες οι επιστημονικές εργασίες που βρήκα γκουγκλάρωντας το ''safety of homebirth for low risk pregnancies'' δίνουν παραπλήσια συμπεράσματα. Τι επιστημονικές εργασίες έχει αυτός ο κύριος για να κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις περί παιδιού που ταξιδεύει στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνη? Δυστυχώς για τέτοιους ''επιστήμονες'', οι πληροφορίες βρίσκονται στη διάθεση οποιουδήποτε ''κοινού θνητού'' έχει την επιθυμία και το κριτικό πνεύμα να ερευνήσει, και η επίκληση στην αυθεντία έχει πλέον πολύ σαθρά θεμέλια.