Η Claire Lundberg είναι μία μαμά από τη Νέα Υόρκη, η οποία τον τελευταίο χρόνο ζει στο Παρίσι. Το κρατικό σύστημα υγείας της Αμερικής είναι διαβόητο σε όλο τον κόσμο, με τους ασθενείς να χρεώνονται υπέρογκα ποσά για τις παραμικρές ιατρικές εξετάσεις. Στο Slate, περιέγραψε την εμπειρία της με το γαλλικό σύστημα υγείας, η οποία ακολουθεί παρακάτω:
«Όταν έμεινα έγκυος στην κόρη μου, έμενα ήδη έξι μήνες στη Γαλλία και δεν είχα ακόμη λάβει την Carte Vitale μου, την κάρτα υγείας της Γαλλίας. Την ημέρα που πήγα για τον πρώτο μου υπέρηχο, η μαία με προειδοποίησε πως θα έπρεπε να προετοιμαστώ γιατί θα πλήρωνα αρκετά χρήματα χωρίς την κάρτα.
Ως Αμερικανίδα, συνηθισμένη στα ιατρικά έξοδα της Αμερικής, ανησύχησα. «Πόσο θα κοστίσει;» ρώτησα φοβισμένη. «Θα είναι πάνω από 1000 ευρώ;.
Με κοίταξε λες και ήμουν τρελή. «Δεν θα είναι τόσα!» μου είπε.
Ο λογαριασμός στο τέλος για το ραντεβού ήταν 150 ευρώ, τα οποία πλήρωσα και τα οποία μου επιστράφηκαν αργότερα πίσω.
Με άλλα λόγια, 150 ευρώ μείον 150 ευρώ θεωρείται «ακριβό» στη Γαλλία».
Η Γαλλία αποτελεί περήφανα ένα κράτος πρόνοιας, όπου οι κρατικές δαπάνες αναλογούν στο 53% του ΑΕΠ – το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο, με τη Σουηδία να βρίσκεται στο 54,4% (και την Ελλάδα στο 43,6%). Οι ΗΠΑ έχουν το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό, στο 36%. Το γαλλικό σύστημα υγείας λοιπόν δεν θεωρείται μάλλον άδικα ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.
Το γαλλικό σύστημα υγείας είναι ένα υβρίδιο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού: Όλοι καλύπτονται ως ένα σημείο από την κρατική Assurance Maladie, αλλά οι περισσότεροι έχουν επίσης ιδιωτική ασφάλιση, τη λεγόμενη mutuelle, η οποία προσφέρεται είτε από τον εργοδότη, είτε από κάποια εταιρεία.
«Ο σύζυγός μου εργαζόταν σε μία γαλλική εταιρεία και από την αρχή πλήρωνε το σύστημα ασφάλισης, το οποίο κάλυπτε και εμένα όσο δεν εργαζόμουν. Επιπλέον, οι εργοδότες του παρείχαν μία επιλογή mutuelle – η πιο ακριβή, την οποία ακολουθήσαμε, κοστίζει περίπου 50 ευρώ το μήνα. Στις ΗΠΑ πλήρωνα $350 το μήνα και άλλα $50 ως συμμετοχή για κάθε ιατρικό ραντεβού.
Το πρώτο μου λάθος ήταν όταν άργησα να κλείσω δημόσιο νοσοκομείο. Οι περισσότερες Παριζιάνες κλείνουν νοσοκομείο τη μέρα που σταματάει η περίοδός τους. Έχω μια φίλη που πήγε στο νοσοκομείο με το τεστ εγκυμοσύνης ανά χείρας, αμέσως μόλις έμαθε τα νέα.
Αν είχα καταφέρει να κλείσω δωμάτιο σε μία δημόσια κλινική, η γέννα μου θα ήταν εντελώς δωρεάν, καθώς θα την κάλυπτε εξ ολοκλήρου η Assurance Maladie. Όλοι πληρώνουν την ασφάλιση αυτή μέσα από χρεώσεις που γίνονται στον μισθό τους. Από τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης έως την 11 μέρα μετά τη γέννηση του παιδιού, το κράτος καλύπτει πλήρως τα ιατρικά έξοδα της γυναίκας».
Αυτά ισχύουν στα δημόσια μαιευτήρια. Στα ιδιωτικά, υπάρχουν χρεώσεις. Υπάρχει διαφάνεια από το νόμο στο κόστος της ιατρικής περίθαλψης στη Γαλλία. Το κράτος ορίζει ποιες τιμές θεωρεί λογικές για τα ραντεβού και τις εξετάσεις και επιστρέφει από τα συγκεκριμένα ποσά το 70% σε όλους. Ένα αντίστοιχο σύστημα με της Ελλάδας. Ακόμη και αν ο γιατρός χρεώσει περισσότερα, θα επιστραφεί το 70% της καθορισμένης τιμής.
Σύμφωνα με το νόμο της Γαλλίας, ένα γιατρός θα πρέπει να εκδώσει απόδειξη πάνω από 70 ευρώ, στην οποία να αναφέρει πόσο παραπάνω θα κοστίσει η εξέταση ή το ραντεβού, προτού γίνει. Οι γυναίκες στη Γαλλία που δεν έχουν δύσκολη εγκυμοσύνη συνήθως οδηγούνται σε ένα μαιευτήριο Επιπέδου 1, το οποίο έχει χειρουργείο σε περίπτωση που χρειαστεί καισαρική τομή αλλά δεν έχει θάλαμο νεογέννητων ή πλήρεις νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.
Στην Αμερική, αντιθέτως, μία έρευνα έδειξε πως από τις 100.000 γέννες χωρίς επιπλοκές που καταγράφηκαν, οι νέες μαμάδες χρειάστηκε να χρεώσουν από $3.296 έως $37.227 δολάρια, χωρίς ξεκάθαρο ιατρικό λόγο για αυτή την τεράστια διαφορά.
Η Claire έμεινε στην ιδιωτική κλινική 5 ημέρες ενώ ο τοκετός της δεν είχε επιπλοκές και το συνολικό κόστος ήταν 400 ευρώ.
Μία σημείωση μονάχα: Αν τύχει και γεννήσετε στη Γαλλία, να έχετε προβλέψει να φέρετε τις δικές σας πετσέτες στο νοσοκομείο. Παρόλο που μια γέννα δεν στοιχίζει, δεν παρέχονται όλες οι ανέσεις. Αλλά τι είναι μερικές πετσέτες μπροστά στην οικονομία;
Εσάς αλήθεια πόσο σας κόστισε η γέννα σας εδώ στην Ελλάδα; (ή το εξωτερικό για τις μανούλες που βρίσκονται έξω)
Εδω στην Ελλάδα ποσο στοιχίζει σε δημοσιο νοσοκομείο;
Γεννησα με καισαρικη σε δημοσιο νοσοκομειο και μαλιστα επαρχιακο..Εκει εκανα και ολες τις τακτικες επισκεψεις και με ξεγεννησε ο ιδιος γιατρος που με παρακολουθουσε..Πληρωσαμε μονο 140 ευρω (35 για καθε μερα) για να ειμαστε μονοι μας στο δωματιο..Δεν ειχα κανενα απολυτως παραπονο,ολα πολυ καλα!
Εδω στην Κρήτη ρώτησε μια συγγενής μου και της ειπαν 1000€
Γεννησα στην Ολλανδια πριν απο 14 μηνες. Εχω ασφαλια υγειας και δεν πληρωσα ΤΙΠΟΤΑ! Απ το πρωτο ραντεβου στην μαια, τους υπερηχους, τις εξετασεις αιματος, στο νοσοκομειο ειχα ενα τεραστιο δωματιο δικο μου (οπου εκει ημουν οσο ειχα πονους,εκει γεννησα, εκει εξετασαν το μωρο και εκατσα αλλες 3 ωρες πριν παω σπιτι μου! ). Μετα την ιδια μερα ηρθε μια νοσοκομα φροντιδας στο σπιτι μου καθε μερα για 8 ωρες. Υπεροχες υπηρεσιες και με σεβασμο. Συμφωνα με την ασφαλεια μου ολα αυτα κοστισαν περιπου 6000 ευρω και δεν πληρωσα τιποτα!
Και γω μια απο τα ιδια! Μονο που εγω γεννησα με καισαρικη τομη επειδη ηταν προωρη ξ μικρη 10 μερες συπ νοσοκομειο , με φαγητο 3 φορε την ημερα ( της επιλογξς μου) η μητερα μου εμεινε μαζι μου σε κρεβατι-ρατζο ) και οι νοσοκομες ετρεχαν να με εξυπηρετισουν ! Οταν οι μερες.τελειωσαν και πηρα εξητηριο για μενα το νοσοκομειο μου παραχωρισε ενα δωματιο μονοκλινο με φαι ωστε να μπορω να μεινω οσο ακομα θα εμενε η κορη μου γτ το νοσοκομειο απο το σπιτι μου απεχει 26 χλ! Ολα αυτα τα πληρωσε η ασφαλεια μου η οποια ειναι 136 ευρο το μηνα ( τα 80 τα παιρνω πισω καθε μηνα επιστροφη) αυτααα!!! Η μανουλα μου δε εξεπλαγην γτ δεν μενει εδω και δεν πιστευε στα ματια της!!!
λοιπόν γιατρος 900 ευρω.. 30 ευρώ κάθε επίσκεψη 240 ευρω... συν 150 β επιπέδου συν 90 ευρω το παπ α . συν καμια 50 ευρώ αλλες εξατάσεις και νοσοκομειο 1700 σε τρικλινο. αυτα στην πρωτη μου γεννα αρα συνολο 3130.. αυτα στην πρωτη γεννα τωρα δευτερη γεννα γιατρος 800 ευρω συν 240 για επισκεψεις συν 70 παπ α και 50 αλλες εξετάσεις δεν εκανα β επιπέδου νοσοκομειο 1500.. συνολο 2660 γενναω αυτες τις μερες.. μετά απο καποιες μερες που νοσηλευτικά στο ιπποκρατειο λιγο πριν γεννησω θα τα ξαναεδινα αυτά τα λεφτα.. δεν υπήρχε καθαριοτητα δεν υπήρχαν φαρμακα καποια εβαλαν τον αντρα μου να τα αγορασει και εφυγα με 2 νοσοκομειακες λοιμωξεις!!! χωρια οτι οι γιατροι δεν σου δινουν σημασια! χιλιες φορες να πληρώσω παρά να μου φερονται σαν ζωο... ας μην μιλησω για το τροπο που μιλουσαν σε οσες γεννουσαν και φωναζαν! χωρια οτι καπνιζαν στους διαδρομους (υποτιθεται εντατικη) και ωρες επισκεψης μπατε σκυλοι αλέστε... και ολα αυτα πριν 10 μερες! θα γεννησω και θα βηχω!! πολυ ωραια!!! γιατι επειδη δεν υπήρχαν τα στοιχειωδη πραγματα στο ιπποκράτειο!
Γέννησα σε Δημόσιο και πλήρωσα για την γέννα και το νοσοκομείο 80 ευρώ κι αυτό γιατί επέλεξα μονόκλονο δωμάτιο. Τα απογευματινά ραντεβού κόστιζαν 70 ευρώ και ο γιατρός έπαιρνε τα 15... Τις τρεις βασικές εξετάσεις (Αυχενική/Βεπιπεδου/Ντοπλερ) ωστόσο, τις έκανα σε ιδιώτη πρώτον γιατί στο νοσοκομείο είχαν έναν συγκεκριμένο αριθμό εξεταζομένων την ημέρα και γι'αυτό "ξεπέταγαν" την εξέταση σε ένα 20λεπτο στην καλύτερη κι έπειτα γιατί ούτως ή άλλως θα πλήρωνα γύρω στο 90ρι στο νοσοκομείο, οπότε τα 120 για 45 λεπτά εξέτασης τα έδωσα μια χαρά...
Και πλήρωσα ΜΟΝΟ 80 ευρώ...χωρίς φακελάκι...ο γιατρός από πάνω μου και ανά μία ώρα με τους συγγενείς για ενημέρωση...
'Ετσι είναι! Κι εγώ σε κλινική γέννησα με επισκληρίδιο στην Γαλλία και απ'την τσέπη μου έφυγαν 400 ευρώ. Να σας πω μάλιστα ότι είχα μονίκλινο κι ένα ράντζο για τον άντρα μου που έμενε μέσα τη νύχτα κι έπαιρνε πρωινό. Τα έξοδα μέσα στα 400 ευρώ... Στην Ελλάδα σε κλινική δεν θα γεννούσα ποτέ νομίζω, είναι άθλιο να πρέπει να μαζεύειες λεφτά για να γεννήσεις. 'Αλλωστε δεν καταλαβαίνω το πρόβλημα υπάρχει με το δημόσιο, ίσα ίσα που είναι πιο ασφαλές. 'Οντως δεν υπάρχουν πετσέτες κι επίσης γεννάς με όποιος έχει βάρδυα, δεν έχεις τον γιατρό και τη μαία σου, αλλά γεννάς δωρεάν κι ολες οι γυναίκες είναι ίσες τη στιγμή αυτή... άσε που ακριβώς γι αυτό τον λόγο δεν γίνονται καισαρικές χωρίς λόγο. Αχ, μακάρι να μείνει έτσι όπως είναι το σύστυμα υγεία στην Γαλλία........
ακριβώς αυτό είναι το λεπτό ΚΟΙΝΟ σημείο μιας γέννας σε δημόσιο είτε στην Γαλλία, είτε στην Ελλάδα!!! Σε ξεγεννάει Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΕΦΗΜΕΡΕΥΕΙ !!! υποτίθεται πως γι'αυτό τον λόγο πληθυναν τα ιδιωτικά μαιευτήρια εδώ!Είναι δικαίωμα μας να επιλέξουμε γιατρό σε ιδιωτική κλινική, και ΟΧΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ! Ας γίνει επιτέλους συνείδηση ότι το να πληρώνεις συγκεκριμένο γιατρό για γέννα σε δημόσιο νοσοκομείο αποτελεί παρανομία!!!-είναι το γνωστό φακελάκι!! και εξαιτίας αυτών των φακελακίων γίνονται διακρίσεις επιτόπου μεταξύ των ετοιμόγεννων & λεχώνων!! Το έχω ζήσει και στις 2 γέννες μου στο Ιπποκράτειο Θεσ/κης, αλλά ξέρετε κάτι...? ήμουν πολύ ψυχραιμη, πειθαρχημένη και πάνω απ'όλα ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ, γι'αυτό και δεν επέτρεψα να γίνω έρμαιο κανενός "συστήματος" -πάντα ευγενής φυσικά! όταν ξέρεις τα δικαιώματά σου, δεν τολμά κανείς να σε "παραμελήσει" στο νοσοκομείο! γι'αυτό κορίτσια, σας παρακαλώ, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ενημερωθείτε!! ψάξτε!! και ενημερώστε και την οικογένειά σας!! διαβάστε από πριν για την επισκληρίδειο, την καισαρική, τις επιπτώσεις, τον θηλασμό, το δικαίωμα σας πάνω στο παιδί σας τις πρώτες 3 μέρες της ζωής του!!! (βγήκα λίγο εκτός θέματος, αλλά ελπίζω κάποιες αναγνώστριες να σκεφτούν λιγάκι παραπάνω) σας ευχαριστώ
Δεν πειράζει, δεν είναι εκτός θέματος!! Σωστά είναι αυτά! Αν θέλουμε δωρεάν γέννα θα γεννησουμε με τον γιατρό που εφημερεύει, δεν είναι και τόσο τρομερό! Αλλά μετά δεν θα δώσουμε φυσικά τίποτα, ούτε φακελάκια ούτε άλλα...
Ακριβώς έτσι είναι, κι εγώ γέννησα στο Παρίσι με επισκληρίδιο σε δημόσιο νοσοκομείο και πλήρωσα νομίζω περίπου 100 ευρώ γιατί ήμουν σε μονόκλινο την πρώτη φορά και τίποτα τη δεύτερη σε δίκλινο.. Δεν με ενοχλεί να γεννήσω με τον εφημερεύοντα γιατρό αλλά θέλω να είμαι σίγουρη ότι δεν είναι ο άσχετος που πήγε σε μία χώρα πλήρωσε και πήρε ένα πτυχίο το οποίο δεν αντιστοιχεί ίσως σε πολλά. Σέβομαι απόλυτα τις ανατολικές χώρες αλλά κάποτε η ανέχεια ήταν τέτοια που οι Ελληνες ήταν σίγουρη πηγη χρημάτων και τα προσόντα τους ερχόταν σε δεύτερη μοιρα. Οφείλω όμως να πω ότι η αδερφή μου που γέννησε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης μετά από πολύ δύσκολη και επικίνδυνη κύηση έσωσε το παιδί της με τους γιατρούς που εφημέρευαν. Το μεγάλο νοσοκομείο μόνο πλεονεκτήματα
Idiwtikh klinikh Thessalonikh 900h gunaikologos 200h anaisthisiologos kai 2400 to 3klino.Polu euxaristhmenh apo olous.H asfaleia tou suzhgou mas gurise pisw 700 eurw.Auto tha ginotan eite gennousa se dhmosio eite se idiwtiko.
Kαλησπέρα, νομίζω πως θα ήταν προτιμότερο, όσες από τις κοπέλες γέννησαν σε δημόσιο μαιευτήριο, να διευκρινίζουν το ποσό της πραγματικής δαπάνης και αυτό που διατέθηκε σε φακελάκια .
σωστη
η δευτερη γεννα μου συγκεκριμενα που εγινε σε δημοσιο μαιευτηριο στην Αθηνα 45 ευρω το τρικλινο δωματιο για τρεις μερες παραμονη και 500 ευρω στον γιατρο. Αυτα και δυσκολευτηκα να τα δωσω
Εγώ μένω Αγγλία. Εδώ το σύστημα είναι στα πάντα δωρεάν από ιατρική περίθαλψη ως και τα φαρφακα (όχι για ολους). Μπορεί να μην έχεις το δικό σου γυναικολόγο ή τη δική σου μαία, όμως σου προσφέρουν την τέλεια περίθαλψη!!!!
Γέννησα σε δημόσιο νοσοκομείο. Γιατρός 40€ το μήνα, παπ-Α και β επιπέδου σε διαγνωστικό κεντρο, γύρω στα 250. Εξετάσεις μηνιαίες τζάμπα μέσω ΕΟΠΥΥ. Εξετάσεις μωρού και δικές μου όλες δωρεάν στο νοσοκομείο μετα τη γέννα. Το κεφάλι μου ήσυχο αφού η ΜΕΝΝ ηταν ενα όροφο πιο πάνω. Γέννησα με την ησυχία μου σε δωμάτιο/χειρουργείο μονη, χωρίς άλλες γυναίκες δίπλα μου. (Σε αντίθεση με φίλη μου με διαστολή 2, που είδε και τις πρώτες εξωθήσεις της διπλανής της κοπέλας και έπαθε σοκ). Πήρα πίσω σε επιδόματα γύρω στα 3.500€ και μου μείνανε για το μωρακι μου. Στο δεύτερο κιοτεψα λόγω κρίσης, πήγα σε ιδιωτική κλινική, κόλλησα και τον Η1Ν1 αφού δεν υπάρχει ωράριο και μπαινοβγαινε κόσμος, έμεινα μακριά απο το παιδάκι μου για 10 μέρες μην το κόλλησω και πλήρωσα και 4000 για γιατρό, κλινική, εξετάσεις μωρού. Πήρα πίσω 900 αφού πλεον άνεργη και φυσικά έβαλα απο την τσέπη μου τα υπόλοιπα.. Υγεία παιδιά και τίποτα άλλο..
Γενικό Νοσοκομείο Δράμας 500 ευρώ 2004 καισαρική, Ιπποκρατειο Θεσσαλονικης 700 ευρώ 2008 καισαρική. Δίκλινο και θερμοκοιτιδα για ικτερο 24 ώρες. Πολύ ευχαριστημένη και υποστηριζω παντα το δημόσιο νοσοκομειο
Εγω γεννησα φυσιολογικά με επισκληριδιο σε ιδιωτική κλινικη και πλήρωσα συνολικά (μαζι με την αμοιβή του γιατρού) 2300 ευρώ.1500 για την κλινικη και 800 στο γιατρο..η κλινικη ηταν συμβεβλημενη με τον ΕΟΠΥΥ και έτσι γλιτώσαμε 600 ευρώ περίπου..
Να σημειώσω απλά ότι τα 40=80 ευρώ ανά επίσκεψη στον μαιευτήρα - γυναικολόγο δεν είναι μεγάλο ποσό. Νομίζω ότι πρέπει να σεβόμαστε και να αμοίβουμε αναλόγως τις υπηρεσίες που προσφέρει ο γιατρός. Δίνουμε 20 ευρώ για manicure και δεν θα δώσουμε στον επιστήμονα που προασπίζει την υγεία μας και του παιδιού μας?
Και τα δύο μου τα ζουζουνάκια τα γέννησα σε δημόσιο νοσοκομείο....1000 ευρώ για το 1ο το 2010 και τίποτα για το 2ο το 2013...
Γέννησα σε ιδιωτική κλινική, με καισαρικη και επισκληρίδιο και η λυπητερή ήταν πάνω από 3000 ευρώ....
Α... Μάλλον εμένα ο γιατρός μου ήταν large... Η αλήθεια είναι ότι γέννησα με καισαρική και επισκληρίδιο, δεν κατάλαβα τίποτε... Σηκώθηκα την ίδια μέρα χωρίς κανέναν πόνο... Τον εμπιστευόμουν απόλυτα, όπως και στο ιδιωτικό μαιευτήριο όλοι ήταν σούζα μπροστά του και όλες οι μαίες μου έλεγαν τα καλύτερα λόγια για αυτόν... Χαλάλι στο μωρό...και τη μαμά... Ο απολογισμός; Σύνολο; 5300
egw genisa prin ena xrono ton gio stin germania se dimosio nosokomio fisiologika me episkliridio den plirosa tpt 0€ k imun k mia ebdomada mesa. mono tin auxeniki diafania pu ixa plirosi 80euro k mia eksetasi aimatos 40euro allios tpt allo..... k emina poli euxaristimeni apo to nosokomio k to prosopiko se ekanan na aisthanese oti ise i monadiki eki mesa pou gennas.sto deftero an kanw edw tha to genisso xwris defteri skepsi.......
Στον γιο μου 40€ κάθε επίσκεψη στο ιατρείο του γιατρού. Δεν βρήκα ραντεβού για το Doppler και το πλήρωσα 70€ στο Μητέρα. Ο γιατρός πήρε 1000€. Στην κόρη μου 60€ για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία του Έλενα. Δεν πρόλαβα να κλείσω ραντεβού για pap-A και έτσι το πλήρωσα 80€ στην Βιοϊατρική. Ο γιατρός πήρε 1200€. Και στις δύο γέννες είχα τον ίδιο γιατρό.
απο την αρχη της εγκυμοσυνης, μεχρι και το τελος μαζι με α και β επιπεδου, δοππλερ και ολες απαραιτητες εξετασεις, παρακολουθηση μεχρι της 30ης εβδομαδας απο τον ιδιωτικό γιατρο και με γεννα στο νοσοκομειο απο την τσεπη μου εφυγε 900 ευρο.
Κρατηθείτε. Στο τελευταίο μου παιδί όχι μόνο δεν πλήρωσα , αλλά με πλήρωσαν κι από πάνω! Πήγαινα σε δημόσιο νοσοκομείο και με παρακολουθούσαν και φυσικά δεν πλήρωνα. (όποια κοπέλα θέλει μπορεί να ανοίξει καρτέλα σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και την παρακολουθουν, απλά δεν είναι κάθε φορά ο ίδιος γιατρός). Όταν ήρθε η ώρα της γέννας δεν πρόλαβα να πάω στο νοσοκομείο και γέννησα σπίτι. Αποτέλεσμα; Σύμφωνα με ένα πρόσφατο νόμο κόβονται όλα τα επιδόματα τοκετού εκτός αν γεννήσεις σπίτι. Κι εγώ το πήρα!!
Συγχαρητήρια!!!
Απλώς δεν το ξεπερνάει ο καθένας εύκολα το να μην έχει σταθερό γιατρό και να είναι άλλος κάθε φορά... Οπότε αναλόγως τα γούστα
Κάθεστε????? Δύο παιδιά το 2011 & το 2012 συνολικά 15.000 ευρώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Σε ιδιωτικό μαιευτήριο στην Αθήνα...Χωρίς να έχω ασφάλεια να μου τα πληρώσει...Πήρα όμως επίδομα λοχείας (πριν το κόψουν) 5000 ευρώ και για τα δύο. Βέβαια αυτό το επίδομα θα το έπαιρνα και αν γεννούσα σε δημόσιο νοσοκομείο και θα μου έμενε για τα πρώτα έξοδα του παιδιού καθώς δεν με κάλυπτε κανένας άλλος φορέας τους πρώτους μήνες της λοχείας (αντιστοιχεί δηλαδή σε επίδομα που σε καλύπτει όταν απουσιάζεις από την δουλειά σου). Και πείτε με ανόητη αλλά πάλι την ίδια επιλογή θα έκανα....Λόγω γιατρού (κυριότερος λόγος), λόγω ανασφάλειας, λόγω άγχους, λόγω του ότι είμαι "μη μου άπτου" και δεν άντεχα να είμαι σε νοσοκομείο δημόσιο με ένα σωρό άτομα γύρω μου...
Ούτε μία λίρα για να γεννήσω φυσιολογικά στο δημόσιο νοσοκομείο της Βορείου Ιρλανδίας και να παρακολουθούμαι έκτοτε στο σπίτι από μαίες και επισκέπτριες υγείας. Βέβαια μου είχαν δώσει εξιτήριο από το μαιευτήριο 12 ώρες μετά τον τοκετό, το οποίο ήταν λίγο υπερβολικό...
Λοιπόν,έχουμε και λέμε:40ε σε καθε επίσκεψη στο γιατρό μέχρι και τον όγδοο μήνα (στον ένατο δεν πλήρωνα),150 το Papp-a,130 το Β επιπέδου,110 το Doppler ,γύρω στα 600 ευρώ προγεννητικος έλεγχος και εξετασεις(δυστυχώς την περίοδο εκείνη δεν είχα ασφάλιση και τα έκανα ολα ιδιωτικά!!) και φυσικά 1100 τοκετος και 1100 γιατρός!!!!βεβαια ήταν επιλογή μας να πάμε σε ιδιωτικό μαιευτήριο και έτσι δεν παραπονιέμαι!!με τις υγείες μου λοιπόν,χιχιχιχιχι!!!!
Εμενα μου κοστισε 1500€ συνολο. 1000€ το νοσοκομειο μιας και ειμαι ανασφαλιστη και 500€ μου πηρε ο γιατρος! :) το γνωστο φακελακι που λεμε;! :) Ο γιοκας μου παντως αξιζει ολααα τα λεφτα του κοσμου! :)
Βεβαια ξεχασα να αναφερω τις εξετασεις καθε μηνα γυρω στα 70€-60€ και φυσικα την καθε επισκεψη στο νοσοκομειο (στο γιατρο ξανα) αλλα 30€ καθε φορα!
Κάθεστε? 50 ευρω την επίσκεψη μια φορα τον μηνα στο ιατρειο, 145 ευρω στο δημόσιο νοσοκομείο που γέννησα με τον συγκεκριμένο γιατρό που τσεπωνε το 50ρακι καθε μηνα κ 1000 ευρω φακελάκι στον ιδιο (ξανα) οταν πηγα στο Ιατρείο του για να μου βγάλει τα ράμματα. ..γέννησα με καισαρική λογω καταγματος που εχω στη λεκάνη ..ειχε ζητήσει κ 200 ευρω επιπλεον για να πληρώσει ο ιδιος τον αναισθησιολογο του δημοσιου νοσοκομειου..ειμαι βλάκας που εδωσα τοσα λεφτά. ..Τώρα που ζω στην Αγγλία τα πραγματα ειναι διαφορετικά. Ειναι ολα δωρεαν...απο την αρχη της εγκυμοσύνης σου συστήνουν τη μαια σου η οποια σε παρακολουθεί καθ'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κ γέννας στο νοσοκομείο που επιλέγεις. Οι ιδιωτικοί γιατροι κ κλινικές εχουν χρέωση. Αλλα το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) ειναι τοσο μα τοσο καλα οτγανωμενο που οταν ερθει η ωρα για το δευτερο παιδακι δεν θα σκεφτώ το ιδιωτικό. .
ΕΓΩ ΜΕΝΩ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑ ΤΙΠΟΤΑ ΕΜΕΙΝΑ 4 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ(ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ)ΓΕΝΝΗΣΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΚΛ.ΑΛΛΑ Κ ΝΑ ΕΚΑΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΩΝΟΜΟΥΝ.ΠΛΗΡΩΣΑ 5Ε ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΠΟΥ ΜΕ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΗΡΑ ΠΟΛΛΑΑΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑ ΜΟΥ.ΦΥΣΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΙΧΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΕΣΕΙΣ ΑΝ Κ ΣΕ ΤΡΙΚΛΙΝΟ ΗΜΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΠΕΛΑ Κ ΜΕΤΑ ΜΟΝΗ.Κ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 1 ΕΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Κ ΕΜΒΟΛΙΑ..ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΠΩΟΤΙ Κ Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΟΥ ΝΟΥ ΒΓΗΚΕ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 100ΕΓΙΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ(ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑ ΝΤΑΟΥΝ ΟΜΩΣ)