Ετοιμαστείτε για παιχνίδι! Ο καλύτερος τρόπος να αναπτύξει το μωρό σας πολύτιμες δεξιότητες μεγαλώνοντας.
Μπορεί να μη σας φαίνεται πως οι γκριμάτσες και οι περίεργες φωνές που χρησιμοποιείτε όταν παίζετε με το μωράκι σας είναι εκπαιδευτικές, αλλά τα μωρά μαθαίνουν πολλά από τα πιο απλά παιχνίδια.
Τα πιο σημαντικά παιχνίδια είναι απλά και καθημερινά και σας βοηθούν να μοιραστείτε με το παιδί σας μια ώρα χαράς και ανακάλυψης και να έρθετε πιο κοντά. Βγάλτε λοιπόν και σεις το μικρό παιδί που κρύβετε μέσα σας και δοκιμάστε κάποιο από τα παρακάτω:
Ξαπλώστε το μωρό σας στην πλάτη του, πάρτε κάποιο πολύχρωμο ύφασμα και κάντε το μπαλάκι στο χέρι σας, πετάξτε το ψηλά στον αέρα και αφήστε το να πέσει προς τα κάτω αργά-αργά προς το μέρος του. Αυτό θα βοηθήσει την οπτική παρακολούθησή του. Να του λέτε επίσης ό,τι κάνετε, έτσι ώστε το παιδί σας να εξασκήσει και την αίσθηση της ακοής μαζί με αυτές της όρασης και της αφής.
Μία απλή εκδοχή του παιχνιδιού «βόμβα» που παίζαμε στα παιδικά πάρτι και μπορείτε να παίξετε όλοι μαζί σαν οικογένεια, όπου περνάτε ο ένας στον άλλον ένα πακέτο στον ρυθμό της μουσικής και χάνει όποιος κρατάει το πακέτο τη στιγμή που η μουσική σταματήσει. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, δοκιμάστε να σταματάτε πιο συχνά τη μουσική.
Χρησιμοποιώντας και τα δύο του χέρια, το μωρό σας εξασκεί την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλου και κίνησης, που βοηθά στη γραφή, την ανάγνωση και την επίλυση προβλημάτων.
Το ξεκίνημα και το σταμάτημα της μουσικής θα αναπτύξει επίσης τις ακουστικές του δεξιότητες, το συντονισμό του σώματός του και την αίσθηση του αυτοελέγχου.
Κρύψτε το πρόσωπό σας, περιμένετε λίγα δευτερόλεπτα και αποκαλύψτε και πάλι το πρόσωπό σας λέγοντας «κου κου τζα»! Αυτό είναι ένα σπουδαίο παιχνίδι από τη στιγμή που το παιδί είναι νεογέννητο αλλά και αργότερα. Θα σας κάνει να αισθανθείτε μεγάλος κωμικός. Το παιχνίδι βοηθά το μωρό σας να καταλάβει πως ακόμη και όταν κάτι (ή κάποιος) δεν φαίνεται, ακόμη υπάρχει – κάτι που ονομάζεται μονιμότητα αντικειμένου.
Τα παιδιά δεν κατανοούν απόλυτα αυτή την έννοια μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 18 μηνών, αλλά το κου-κου τζα τα βοηθά να καταλάβουν πως παρόλο που εξαφανιστήκατε, θα επιστρέψετε, κάτι που μπορεί να τα κάνει να μάθουν να μην είναι πολύ προσκολλημένα επάνω σας.
Βοηθά επίσης να αναπτύξει την προσοχή και τη συγκέντρωσή του, καθώς το παιδί σας περιμένει να επανεμφανιστείτε.
Βάλτε στο πάτωμα ένα καθρεφτάκι, ξαπλώστε κάτω μπρούμυτα με το μωρό σας και αρχίστε να κάνετε γκριμάτσες. Βγάλτε τη γλώσσα σας, κάντε αστείες φάτσες, ό,τι βάλει ο νους σας!
Δοκιμάστε αυτό το παιχνίδι αφού το μωρό σας έχει πια τη δύναμη να σηκώσει το κεφάλι και τους ώμου του όσο είναι ξαπλωμένο στην κοιλίτσα του – περίπου στους τρεις μήνες.
Δεν απολαμβάνουν όλα τα μωρά το να βρίσκονται μπρούμυτα, γι’ αυτό και ο καθρέφτης θα το βοηθήσει να ξεχαστεί.
Παίξτε ένα όργανο ή χειροκροτήστε στο ρυθμό της μουσικής. Τροποποιήστε το παιχνίδι σας ώστε να είναι διασκεδαστικό και χρήσιμο για κάθε ηλικία. Το μωρό σας θα μεγαλώσει αρκετά ώστε να μπορεί μόνο του να παίξει το όργανο.
Δεν είναι ότι θα γίνει (απλά) ο επόμενος Μπετόβεν, αλλά θα μάθει να «βρίσκει το ρυθμό του», κάτι που βοηθά στην ανάπτυξη της γλώσσας, ακόμη και των μαθηματικών.
Ο συνδυασμός ενός αντικειμένου και ενός ήχου διδάσκει στο μωρό σας τη δράση και την αντίδραση.
Μην του αγοράσετε ακόμη τη φανέλα της δικής του ομάδας, απλά παίξτε μαζί του κλωτσώντας ένα μπαλάκι, όσο το μωρό σας μαθαίνει να περπατάει.
Μόλις καταφέρει να σταθεί στα πόδια του από μόνο του, θα μπορέσει να κλωτσήσει, να πετάξει και να κυνηγήσει τη μπάλα. Και ποιος το πιάνει! Αυτό θα ωφελήσει τόσο τα οστά του όσο και την υγεία του καρδιαγγειακού του συστήματος και τον καλύτερο συντονισμό του.
Τα παιχνίδια με μπάλες βοηθούν το συντονισμό των κινήσεων του νηπίου και τις αδρές κινητικές του δεξιότητες – δεξιότητες που θα χρειαστεί να μάθει προτού προχωρήσει σε πιο σύνθετες φυσικές δραστηριότητες.
πηγή: motherandbaby.co.uk
Καλή σας διασκέδαση λοιπόν!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο