γράφει η κα. Χριστίνα Καλαϊτζή, ειδικός παιδιατρικής φυσικοθεραπείας
Μπορεί κάποτε οι περπατούρες να ήταν ένα διαδεδομένο μέσο ψυχαγωγίας για τα μωρά το οποίο θεωρούταν ότι τα βοηθά να μάθουν να περπατούν. Μάλιστα, οι γονείς λάτρεψαν τις περπατούρες γιατί τοποθετώντας το παιδί τους μέσα, μπορούσαν για ώρα να ασχοληθούν με διάφορες εργασίες στο σπίτι χωρίς αυτό να ‘’μπλέκεται’’ στα πόδια τους.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι άλλη. Η χρήση περπατούρας κρύβει πολλά μειονεκτήματα για το παιδί. Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία προκήρυξε την απαγόρευση της χρήσης περπατούρας στα μωρά από το 1995 (Ann Emerg Med, 1991), και πιο πρόσφατα πολλοί οργανισμοί σε ευρωπαϊκές χώρες έκαναν το ίδιο εξαιτίας του υψηλού ποσοστού ατυχημάτων που σημειώθηκε. Δύο χαρακτηριστικά της περπατούρας καθιστούν ιδιαίτερα επικίνδυνη τη χρήση της: (1) η αυξημένη ταχύτητα με την οποία μπορεί να κινηθεί το παιδί επάνω στην περπατούρα (περίπου 1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο) καθώς και (2) το αυξημένο ύψος και η εύκολη προσέγγιση σε απαγορευμένα αντικείμενα που αποκτά το παιδί όπως ηλεκτρικές συσκευές, καυτά ροφήματα ή χημικά και φάρμακα. Το πιο συχνό ατύχημα που έχει καταγραφεί είναι το πέσιμο από τις σκάλες.
Μελέτες σε 9 χώρες της Ευρώπης μεταξύ 2002-2007 έδειξαν ότι στο 90% των ατυχημάτων με περπατούρα ο τραυματισμός αφορούσε το κεφάλι ενώ πάνω από το 31% το τραύμα είχε επηρεάσει και τον εγκέφαλο (στοιχεία σύμφωνα με το European Child Safety Alliance).
Εκτός όμως από τον αυξημένο κίνδυνο για την ασφάλεια του παιδιού υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση της περπατούρας που αφορούν στο μυοσκελετικό σύστημα και στην ανάπτυξη του παιδιού γενικότερα. Αυτά είναι:
“Αν χρησιμοποιήσω περπατούρα το παιδί μου θα περπατήσει πιο σύντομα?” Η απάντηση είναι : “Όχι!” Tο παιδί στην περπατούρα δε βλέπει τα ποδαράκια του και χάνει εντελώς την οπτική επαφή με το ίδιο του το σώμα που του μαθαίνει τον τρόπο που αυτό δουλεύει καθώς κινείται (BrainyChild, ιστοσελίδα αφιερωμένη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού). Επιπλέον, Ιρλανδοί ερευνητές κατέληξαν ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν περπατούρες καθυστερούν να κατακτήσουν τα αναπτυξιακά στάδια/ορόσημα. Φυσιολογικά παιδιά που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ περπατούρα σημειώνουν υψηλότερα αποτελέσματα σε τεστ που αφορούν το γνωστικό και την κινητική ανάπτυξη (J Dev Behav Pediatr, 1999). Ένα μωρό καθώς αναπτύσσεται, -σέρνεται, μπουσουλάει, κάνει πλάγια βήματα γύρω από τα έπιπλα χρησιμοποιεί και ενδυναμώνει το σύνολο των μυών του σώματός του και αποκτά συντονισμό των κινήσεών του. Επιπλέον, αναπτύσσει τις ισορροπιστικές αντιδράσεις που καθιστούν το παιδί ικανό να κινηθεί με ασφάλεια. Ένα παιδί ‘’εγκλωβισμένο’’ σε μια περπατούρα στερείται όλων αυτών. Ιδιαίτερα η διαδικασία του μπουσουλήματος που έχει πολλές θετικές επιδράσεις στην νοητική και μυοσκελετική ωρίμανση του παιδιού παρεμποδίζεται σημαντικά αν το παιδί χρησιμοποιεί περπατούρα (Percept Mot Skills 1991 και Roger V Burton PhD,1999- Journal of Developmental and Behavioural Pediatrics).
Κάθε παιδί ξεκινά να βαδίζει όταν το σώμα του φτάσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό μυοσκελετικής και συνδεσμικής ωρίμανσης. Αναγκάζοντας ένα μωρό να σταθεί σε όρθια στάση μέσα στην περπατούρα ενώ δεν είναι έτοιμο, θέτουμε τη σπονδυλική του στήλη σε τέτοια φόρτιση που ίσως δεν είναι ικανή ακόμα να αντέξει. Η πίεση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενής επιπτώσεις στην ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και την κατάσταση των μυών της περιοχής της πλάτης του μωρού και να αυξήσει τον κίνδυνο για πονοκεφάλους, ενοχλήσεις στον αυχένα και πόνους της πλάτης (Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics, 1992). Τα παιδιά μέσα στην περπατούρα κάμπτουν την πλάτη τους και την κρατούν στρόγγυλη. Αυτή η θέση είναι πολύ πιθανό να είναι η αιτία πόνου στην πλάτη του παιδιού σας ακόμη και στην ενήλικη ζωή του (σύμφωνα με το Pediatric Services, ένα site που ασχολείται με την αναπτυξιακή καθυστέρηση).
Τα παιδιά στην περπατούρα περπατούν και στέκονται στις μύτες των ποδιών τους (γεγονός που συμβάλλει επίσης για πόνο στην πλάτη) με σοβαρό κίνδυνο βράχυνσης του αχίλλειου τένοντα. Έρευνες αναφέρουν ότι η τοποθέτηση παιδιού σε περπατούρα, και ιδιαίτερα η πρώιμη τοποθέτηση, ευνοεί και προάγει την αλληλοδιαδοχή δάχτυλα-φτέρνα κατά τη βάδισή του και όχι τη φυσιολογική αλληλοδιαδοχή του κύκλου της βάδισης φτέρνα-δάχτυλα. Υπάρχει σοβαρή σύνδεση της βάδισης στις μύτες των ποδιών και της χρήσης περπατούρας ως προς τα προβλήματα στάσης του σώματος (Ηamish, August 2012). Γενικά, η περπατούρα τείνει να ενδυναμώσει τους μυς του κατώτερου τμήματος του ποδιού ενώ οι μύες του ανώτερου τμήματος του ποδιού και του ισχίου, που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για τη βάδιση, αδρανούν.
Οι περπατούρες μαθαίνουν στο παιδί μη φυσιολογικές κινήσεις (Chartered Society of Physiotherapists). Καθώς το μωρό σπρώχνει στην προσπάθεια του να μετακινηθεί, τοποθετεί το ένα ποδαράκι του δίπλα στο άλλο και όχι το ένα ποδαράκι μπροστά από το άλλο όπως θα ήταν το σωστό. Ακόμη, η υποστήριξη του καθίσματος έχει επίπτωση στους συνδέσμους των ισχίων, των γονάτων και των αστραγάλων και ως αποτέλεσμα αυτού αυξάνεται ο κίνδυνος εξαρθρήματος στα ισχία του μωρού, οι πιθανότητες για ραιβότητα στα γόνατα (δηλαδή τα γόνατα να απέχουν μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ τους κατά τη στάση και να δημιουργούν σχήμα πέταλου),καθώς και βλαισότητα ή ραιβότητα στα πελματάκια του (δηλαδή τα πέλματα του να παρεκκλίνουν προς τα μέσα και να κοιτούν το ένα το άλλο) (Phoenix Children’s Hospital). Επιπλέον, η αδυναμία αυτή των συνδέσμων κάνει τα παιδιά επιρρεπή σε ατυχήματα (Pinckney, 2004). Γενικά, η χρήση περπατούρας και η αυξημένη στατική δραστηριότητα σε αυτή αποτρέπουν το παιδί να αναπτύξει φυσιολογικά πρότυπα κίνησης.
Η περπατούρα, λοιπόν, πιθανότατα δεν θα μάθει το παιδί σας να βαδίζει σωστά. Ένα μωρό έχει ανάγκη να ρολλάρει, να σέρνεται, να μπουσουλάει, να κάθεται και να παίζει στο πάτωμα ώστε να φτάσει στα κατάλληλα για την ηλικία του αναπτυξιακά στάδια. Αντί να χρησιμοποιήσετε μία περπατούρα, αγοράστε κάποιο άλλο παιχνίδι κατάλληλο για την ηλικία του, και προτιμείστε να αφήσετε το παιδί σας να εξασκηθεί και να παίξει στο πάτωμα, να εξερευνήσει το περιβάλλον και να αποκτήσει εμπειρίες που θα το προετοιμάσουν για μια πιο ποιοτική και ασφαλή βάδιση.
Τις παραπάνω συμβουλές μας έδωσαν η κα. Χριστίνα Καλαϊτζή και οι συνεργάτες της, ειδικοί παιδιατρικοί φυσικοθεραπευτές. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχετικά θέματα, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της www.kalaitzi.gr ή να ακολουθήστε τη σελίδα της στο Facebook εδώ.
Καταπληκτικό άρθρο, πλήρες, μακάρι να το διάβαζαν πολλοί γονείς στην Ελλάδα για να αναπτύσσονται σωστά και ακίνδυνα τα παιδάκια τους !
Και εμάς η παιδίατρος μας την απαγόρευσε. Όσο για το μέχρι πόση ώρα πρέπει να κάθονται τα μωρά,ειδικά τα νεογέννητα, στα καθίσματα αυτοκινήτου κλπ έχω τις αμφιβολίες μου. Ρώτησα τη γιατρό για το φημολογούμενο δίωρο και μου απάντησε ότι δεν ισχύει, απλά πιάνονται κι αυτά και θέλουν να ξεπιάνονται που και που. Δεν με έπεισε όμως.
Το μωρακι μου αρχισε να μπουσουλαει περιπου 8 μηνων κ τωρα που ειναι 1 ετους (ειχαμε γενεθλια την προηγουμενη εβδομαδα!!!) σχεδον περπαταει μονος του. Ευτυχως την περπατουρα την γλυτωσα απο τα πεθερικα (ηθελαν να του την παρουν δωρο στη βαπτηση) αλλα επειδη φυγαμε στο εξωτερικο μετα απο 1,5 μηνα τους ειπα οτι δεν θα μου χρειαστει. Ειμαι πολυ πιο ησυχη οταν κανω δουλειες στο σπιτι τωρα που ακομα μπουσουλαει κ ψιλοπερπαταει απο οτι να τον ειχα στην περπατουρα. Το μονο που εχει παθει μεχρι τωρα ειναι που επεσε απο τον καναπε 2-3 φορες πανω στη μοκετα (κ να σκεφτεις οτι την πρωτη φορα ημουν ακριβως διπλα του!).
Το παιδακι μου μπουσουλησε 6μηνων,μετα περπατησε υποστηριζομενος και στα επιπλα και απο 8,5μηνων ετρεχε χωρις καμια βοηθεια. Μου πηραν δωρο περπατουρα κ τους την εφερα καπέλο!!! Πιο πολυ γιατι ειχα πει οτι δεν θελω αλλα που να καταλαβει η πεθερα!!! Αλλο ενα ογκωδη παιχνιδι μεσα στο διαμερισμα...και ετσι κ αλλιως που να κουνηθει αναμεσα στα επιπλα με την περπατουρα!
σε κανεναν μηνα θα αγοραζα περπατουρα. τωρα ομως με βαλατε σε σκεψεις και θα το ψαξω λιγο καλυτερα το θεμα ωραιο αρθρο
Ενδιαφέρον άρθρο. Γνώριζα απλα οτι δεν ενδείκνυται λόγω επικινδυνότητας ατυχήματος και οχι για όλους τους άλλους λόγους.
Σωστα νομιζες! Στον Καναδα εχει απαγορευτει απο το 2004 απ'οσο ξερω αλλα μεχρι και η Αυστραλια που ειναι πρωτη σε θεματα ασφαλειας τις πουλαει κανονικα! Οσο για τα ατυχηματα, με οποιοδηποτε παιχνιδι αφησεις μονο του ενα μωρο θα εχει περισσοτερες πιθανοτητες να χτυπησει.
ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΓΩ ΓΕΝΝΗΣΑ ΤΟ 2000 ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΕ.ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΝΕΟ ΑΥΤΟ ...ΠΕΡΑΣΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΈ .
Σκοπός της σελίδας είναι να ενημερώνει, όχι να ανεβάζει απλά τα "τελευταία νέα" του κόσμου. Έτσι λοιπόν, για όσους γονείς δεν ήξεραν, θελήσαμε να παραθέσουμε το συγκεκριμένο άρθρο. Όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντάς το, η χρήση της περπατούρας αντενδείκνυται από τα τέλη της δεκαετίας του '90 ακόμη, κι όμως, είναι πολλοί στην Ελλάδα που δεν το γνωρίζουν.
Θωμά δεν σου έχω πει πόσο σε εχω συμπαθήσει , μεταξύ άλλων, και για τις αξιοπρεπείς και ψύχραιμες απαντήσεις σου :)
Απαγορευτηκε? Ποτε εγινε αυτο? Το 2000? και τοτε γιατι ολα τα παιδικα μαγαζια ειναι γεματα περπατουρες? Αλλο το δεν συνισταται και αλλο το απαγορευτηκε, καλο ειναι να προσεχουμε τι λεμε γιατι υπαρχουν και νεοι γονεις που διαβαζουν. Οσο για την περπατουρα παν μετρον αριστον λεω εγω.Ολα τα παιδικα βοηθηματα πρπει να χρησιμοποιουνται σωστα προσ αποφυγην ατυχηματων, παιδικεσ καρεκλες, καθισματα μεχρι και τα κρεββατακια τους
Τί εννοείς με το παν μέτρον άριστον? Δηλαδή κάτι που είναι αποδεδειγμένα κακό και επικίνδυνο είναι οκ αν το κάνεις με μέτρο? Δεν το αντιλαμβάνομαι
Εαν διαβασεις το αρθρο σωστα τοτε ισως καταλαβεις και το σχολιο μου! Η περπατουρα εαν χρησιμοποιηθει σωστα, δηλαδη για λιγο χρονικο διαστημα και παντα υπο την επιβλεψη καποιου ενηλικου τοτε δεν υπαρχει λογος ανησυχιας. Ο γιος μου εδω και δυο μηνες χρησιμοποιει περπατουρα και την περασμενη εβδομαδα αρχισε να περπαταει μονος του και ειναι μολισ 9 μηνων! Ουτε ατυχηματα ειχαμε, ουτε καθυστερηση στο περπατημα ουτε τιποτε! Ασε που δεν ειδα κανεναν να λεει οτι η περπατουρα ειναι απαγορευμενη εκτος απο το παραπανω σχολιο! Αν τωρα καποιοι θεωρουν την περπατουρα μπειμπι σιτερ να πετανε το μωρο μεσα και να το αφηνουν μονο του για ωρες τοτε παω πασο! Αληθεια ποσοι ξερουν οτι τα μωρα δεν πρπει να μενουν στα παιδικα καροτσακια, και παιδικα καθισματα αυτοκινητου πανω απο δυο συνεχομενες ωρες? Εχει αποδειχθει οτι κ εκει υπαρχουν κινδυνοι αλλα ειναι χοντραδα να λεμε οτι εχουν απαγορευτει! Φιλικα