Δύο μητέρες από τη Νότιο Αφρική ανακάλυψαν πως μεγαλώνουν η μία την κόρη της άλλης, αφού τα παιδιά μπερδεύτηκαν κατά λάθος στη γέννα πριν από τέσσερα χρόνια.
Παρόλο που μία από τις μητέρες θέλει να διορθώσει το λάθος και να πάρει πίσω το βιολογικό της παιδί, η άλλη αρνείται να δώσει το παιδί που εκείνη μεγάλωσε σα δικό της, προκαλώντας ένα τεράστιο νομικό δίλημμα.
Ο HenkStrydom, ο δικηγόρος της μίας μητέρας, περιέγραψε το περιστατικό ως φαρσοκωμωδία και τραγωδία, πιστεύοντας πως δεν θα έχει αίσιο τέλος.
Και οι δύο μητέρες γέννησαν στο TamboMemorialHospitalτου Boksburg, ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, την ίδια μέρα το 2010 και μετά τους δόθηκε εξιτήριο. «Κανείς δεν είχε υποπτευθεί το οτιδήποτε», λέει ο Strydom.
Τον περασμένο χρόνο όμως μία από τις μητέρες, 33 ετών και άνεργη, έκανε μήνυση στον πρώην σύντροφό της ζητώντας διατροφή για την κόρη της. Ο Strydom συνέχισε λέγοντας: «Ο άντρας αρνήθηκε το ότι ήταν ο πατέρας. Ένας τεστ DNA έδειξε πως το μωρό δεν ήταν δικό του αλλά ούτε και δικό της. Ένιωσε πως έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Δεν ήξερε τι να κάνει».
Τελικά συναντήθηκε με την άλλη μητέρα και από τον προηγούμενο Δεκέμβρη συμμετέχουν από κοινού σε συνεδρίες συμβουλευτικής, κάτι που οργάνωσε για εκείνες το νοσοκομείο. Στις συνεδρίες, συνάντησαν και τις βιολογικές τους κόρες.
Ο Strydom είχε να πει το εξής για την πελάτισσά του: «Είπε πως βλέπει την ομοιότητα μ’ εκείνη. Μου μετέφερε πως ήταν πολύ τραυματικό. Μπορεί κανείς να καταλάβει πως δεν είναι εύκολο για εκείνη. Πρέπει να φροντίσει ένα παιδί που δεν είναι δικό της από μόνη της, ενώ το δικό της παιδί είναι με κάποια άλλη».
Η γυναίκα, η οποία έχει και ένα μεγαλύτερο παιδί, φέρεται πως απογοητεύτηκε με την όλη διαδικασία και στράφηκε στο δικαστήριο παίδων στην προσπάθειά της να πάρει την κηδεμονία της βιολογικής της κόρης, αλλά η άλλη μητέρα αρνήθηκε. Ο Strydom συμφώνησε να την εκπροσωπήσει, αφιλοκερδώς.
«Είναι τραγικό. Θέλει πίσω το παιδί της αλλά φαίνεται πως η άλλη μητέρα είναι διστακτική. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια: μπορείτε να καταλάβετε γιατί δε θέλει να δώσει πίσω το παιδί της».
Στις αρχές της εβδομάδας το ανώτερο δικαστήριο στην Pretoriaανέθεσε στο Κέντρο Παιδικής Νομοθεσίας του Πανεπιστημίου της Pretoria να διερευνήσει ποιο θα ήταν το καλύτερο για το συμφέρον των παιδιών, κάτι που αποτελεί βασική αρχή της νοτιοαφρικανικής νομοθεσίας. Η απάντηση θα δοθεί εντός 90 ημερών.
Ο Strydomπρόσθεσε και το εξής: «Κανείς μας δεν γνωρίζει τι απόφαση μπορεί να πάρει το δικαστήριο. Είναι μία φαρσοκωμωδία. Πώς μπορείς να το διορθώσεις μετά από τέσσερα χρόνια; Όσο περισσότερο περιμένεις, τόσο πιο τραυματικό θα είναι. Ό,τι και αν συμβεί όμως, κάποιος δεν θα είναι ευτυχισμένος».
Στην παρούσα φάση, είπε, εκείνος και η πελάτισσά του δεν θέλουν να μηνύσουν το νοσοκομείο ή το υπουργείο υγείας, το οποίο βοηθά στο περιστατικό παρέχοντας συμβουλευτική.
Το Κέντρο Παιδικής Νομοθεσίας θα πάρει συνεντεύξεις από τις μητέρες και τους πατέρες καθώς και από άλλα άτομα που έχουν «σημαντική σχέση» με τα δύο κορίτσια. Τα παιδιά και οι μαμάδες θα περάσουν από «πλήρη και λεπτομερή» κλινική αξιολόγηση και ίσως συναντηθούν με ψυχολόγο.
Η KaraboNgidi, νομικός του κέντρου, είπε: «Αυτό που θα γίνει θα πρέπει να είναι το καλύτερο για το συμφέρον των παιδιών. Η βιολογία είναι μία σημαντική πτυχή του θέματος αλλά δεν είναι και η μοναδική».
Οι οικογένειες κατάγονται από τους Ζουλού, και έτσι θα πρέπει ληφθούν υπόψη παράγοντες όπωςη παραδόσεις, η κουλτούρα και το εθιμοτυπικό των Ζουλού, πρόσθεσε. Είναι επίσης πιθανό ο πρώην σύντροφος της μητέρας να κινηθεί δικαστικά αν είναι όντως ο βιολογικός πατέρας του κοριτσιού που άλλαξε το νοσοκομείο.
Δεν είναι η πρώτη περίπτωση αλλαγής βρεφών που ήρθε στο φως στη Νότιο Αφρική. Το 1995, δύο γυναίκες πήραν αποζημίωση για τους γιους τους, που γεννήθηκαν το 1989 και μπερδεύτηκαν από το νοσοκομείο του Γιοχάνεσμπουργκ όπου και γεννήθηκαν.
Το 2009 στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών, η Dee Ann Angellκαι η Kay Rene Reed ανακάλυψαν πως είχαν αλλαχθεί κατά λάθος στη γέννα το 1953 όταν μία νοσοκόμα τις επέστρεφε στις μητέρες τους μετά το μπάνιο. Τον περασμένο χρόνο στην Ιαπωνία ένας 60χρονος άντρας έλαβε αποζημίωση επειδή είχε μπερδευτεί στη γέννα και τελικά μεγάλωσε σε μία φτωχή οικογένεια και όχι στην πλούσια, βιολογική του οικογένεια. Μεγάλωσε με την ανάγκη της πρόνοιας και έγινε οδηγός φορτηγών, ενώ τα βιολογικά του αδέλφια – και το αγόρι που μεγάλωσε στη θέση του – φοίτησαν σε ιδιωτικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο πανεπιστήμιο.
Ο BruceLaing, κλινικός ψυχολόγος στο Γιοχάνεσμπουργκ, είπε πως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις μίας αλλαγής βρεφών μπορεί να είναι «σημαντικές», «τρομακτικές» και «απίστευτα τραυματικές». Είχε να δηλώσει τα εξής στους Timesτης Νοτίου Αφρικής: «Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο όταν υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια σχετικά με το παιδί το οποίο δεν είναι δικό τους. Οι γονείς μπορεί να σκέφτονται πάντα «Τι θα γινόταν αν…;»»
πηγή: theguardian.com
[divider]
Μία πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση που δύσκολα ξεπερνιέται. Μπορείτε να σκεφτείτε τι θα κάνετε εσείς στη θέση αυτών των μαμάδων;
Απορία:το μητρικό ένστικτο δεν λειτούργησε;
Λέω και εγώ μόνο στα κλεμμενα όνειρα γίνονται αυτά......πέρα απ την πλάκα όμως,τραγικό.....
Καλυτερα να μην το μαθαινα ποτε!!!!! Εχεις ηδη υπεραγαπησει το παιδι που μεγαλωνεις τοσα χρονια αλλα και η γνωση οτι υπαρχει και μεγαλωνει μακρια σου το σπλαχνο σου, το ιδιο σου το αιμα... ΤΡΑΓΙΚΕΣ καταστασεις
Δεν θα μπορούσα να δώσω το παιδί που έχω μεγαλώσει. Τρομερό πάντως, μακάρι ποτέ καμία οικογένεια να μηννα μην περνούσε τέτοιες άσχημες καταστάσεις!!
Δεν υπήρχε περίπτωση να έδινα το παιδί που μεγάλωσα....
Σίγουρα θα κράταγα αυτο που μεγάλωσα!θα προσπαθούσα να εχω ομως επικοινωνία κ με το παιδι που γέννησα..πολυ δυσκολη κατάσταση..
4 χρονων ο γιος μου κ 1 η κορη μου!!!!!!!!!!!!! δεν υπηρχε ποτε περιπτωση να δεχθω να τα δωσω.......... παναγια μου ποτε να μην μας τυχει αυτο !! σε καμια μανουλα!!!! αχ ποσο δυσκολο θα ηταν!!!!
Ουτε να το σκέφτομαι! Θα ήθελα να μεγαλώσω και τα δυο παιδάκια πραγματικα....ποιο να πάρεις ποιο να δώσεις?? απαπαπαπαπαπαπαπαπαααα........