Εχω ενα αγορακι που σε λιγες μερες μπαινει στον 7ο μηνα. Όλη μερα γελαει και τιτιβιζει σαν πουλακι. Τη νυχτα κοιμαται σερι. Κλαιει σπανια, συνηθως οταν νυσταζει πολυ. Τρωει τα φρουτακια του, το φαγακι του. Φτιαξαμε το θεμα της δυσκοιλιοτητας. Τον προηγουμενο μηνα που πηγαμε στο γιατρο (δηλ μολις ειχε μπει στον 6ο) ηταν 74cm και 8.400 kg. Συμφωνα με τον γιατρο » παιδαρας». Ολα βαινουν καλα και η ζωη μας κυλαει πολυ πολυ ομορφα. Ειμαι μια ευτυχισμενη μαμα!
Ομως, ομως, ομως…
Εχουμε ξεκινησει να ακουμε απο θειτσες, γνωστες κλπ τα θεικα:
«Εκατσε μονο του;»
«Μπουσουλησε;»
«Μπαμπα ειπε;»
«Δοντια δεν εχει βγαλει;»
Μεχρι τωρα δεν εδινα σημασια, ειχα υποσχεθει στον εαυτο μου οτι δεν θα μπω σ’ αυτο το τριπακι. Το παιδι το παρακολουθει παιδιατρος, ο οποιος ειναι πολυ ευχαριστημενος. Επισης ο μικρος ειναι οριακα προωρος (36+2), οποτε ηξερα οτι ισως παει εναν μηνα μετα το οτιδηποτε ειναι να κανει. Καθεται μονος του για μερικα δευτερολεπτα και πεφτει. Δοντια μου ειπε ο γιατρος οτι δεν ειναι ετοιμος. τον υπολογιζει να βγαλει 8-9 μηνων. Ολα οκ δηλαδη. Δεν υπαρχει θεμα.
Μεχρι χθες που ηρθε μια παιδικη μου φιλη να δει το μωρο, η οποια εχει 3 παιδια, εεε και αυτο ητανε…. Με αγχωσε! Τα καταφερε!
Ο μικρος καθοτανε στο καροτσακι του. Πηγε η φιλη μου, τον ελυσε και πηγε να τον παρει αγκαλια. Της εκανε φοβερη εντυπωση οτι ενω εκεινη πηγε να τον παρει αγκαλια, ο μικρος δεν απλωσε τα χερακια του για να τον παρει… Ελεγε και ξαναελεγε «Χερακια; Χερακια;; Μα καλα, δεν δινει χερακια;»
Κοριτσια, ειμαι να πεθανω…
Πείτε μου… Ειναι, λετε, αυτο κατι κακο;
μαμά Μαρία
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Αγαπητή μανούλα...ο γιος μου είναι 15 μηνών και μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι δεν άκουγα κανέναν σχετικά με την ανάπτυξη του.από την άλλη σκεφτόμουν πότε θα περπατήσει,μιλήσει κτλ,απλά και μόνο γιατί αγχωνομουν μήπως έχει κάτι παθολογικό.περπάτησε στους 13 μήνες,έχει βγάλει όλα του τα δόντια,που είναι νωρίς για 15 μηνών μωρό,αλλά τρώει μόνο αλεσμενο φαγητό.λέει αυτά τα χαριτωμένα που λένε τα μωρά,κοινώς ακαταλαβίστικα,αλλά καθαρά λέει μόνο μαμά και μερικές φορές μπαμπά.για μένα καλό είναι να μην επηρεαζεσαι από άλλα παιδάκια,αλλά να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου μήπως χρειαστεί αργότερα κάποιος ειδήμων για οποιοδήποτε πιστεύεις ότι δεν πάει καλά.Ως βρεφονηπιοκομος απλά σου λέω πως τα δυόμισι χρόνια είναι η ηλικία που μπορεί να πει έστω και την πρώτη του λέξη,να περπατήσει κτλ.όσο για τα χεράκια που ανέφερες...ο δικός μου τώρα άρχισε να τα δίνει και να χαιρετά.δεν θέλει άγχος.λίγη προσοχή μόνο αν περάσει τα δυόμισι χρόνια!!!
Τα διαβασα ολα πολυ προσεχτικα.Σας ευχαριστω πολυ κοριτσια που μπηκατε στον κοπο να απαντησετε.Φιλια σε ολες!!
Εσύ όταν τον παίρνεις αγκαλιά του ζητάς να σου δώσει χεράκια? Αν δεν το έχει συνηθίσει με την μαμά του, γιατί να το κάνει πρώτη φορά σε μία ξένη?
κορίτσια καλά όλα αυτά αλλά πείτε μου ΜΙΑ που θα έβλεπε το παιδί της να μην κάνει κάτι που κάνουν τα άλλα παιδάκια και δεν θα ανησυχούσε. όταν έχεις παιδάκι π.χ. 15 μηνών όπως είναι και της φίλης σου, της γειτόνισας, της ξαδέρφης σου και το δικό σου δεν περπατάει ενώ τα άλλα περπατάνε, πείτε μου ΜΙΑ που δεν θα ανησυχούσε. γιαυτό καλό είναι να λές μην ακούς κανένα αλλά πόσο εφικτό είναι. παραπάνω μια μαμα έγραψε ότι έκανε ειδικές εξετάσεις στο παιδί της υπέρηχο εγκεφάλου, εξετάσεις dna κτλ και λίγο μετά λέει να ακούς τον παιδίατρο και μόνο. δεν συνάδουν αυτά τα δύο. σίγουρα κάθε παιδι έχει τους δικούς του ρυθμούς αλλά μην λέμε και ότι δεν επηρεαζόμαστε κιόλας. όλες μα όλες θέλουμε τα παιδιά μας να κάνουν ότι κάνουν όλα τα υπόλοιπα και ακόμα παραπάνω.
Όχι, μην είσαι τόσο σίγουρη ότι όλες μας θέλουμε τα παιδιά μας να κάνουν ό,τι κάνουν και τα υπόλοιπα και κάτι παραπάνω. Μερικές θέλουμε απλώς τα παιδιά μας να κάνουν αυτό που θέλουν, οπότε αν το δεις έτσι πραγματικά δεν ανησυχείς και δεν αγχώνεσαι. Απλώς παρακολουθείς και βοηθάς-στηρίζεις, όπως άλλωστε κάνουν όλες οι μαμάδες για τα παιδιά τους.
Το κάθε παιδάκι θέλει το χρόνο του. Αυτό με τα χεράκια.... δεν το θεωρώ καν ότι θα έπρεπε να το κάνει, ειδικά αν δεν θέλει να πάει στην αγκαλιά κάποιου.... Εσύ να ρωτάς και να ακούς μόνο τον παιδίατρό σου. Τα υπόλοιπα από το ένα αυτί να μπαίνουν και από το άλλο να βγαίνουν, γιατί - όπως και όλοι μας - αν δίνουμε σημασία σε όλα θα τρελαθούμε. Τέλος, εμείς η πιο παλιές καραβάνες που έχουμε πιο μεγάλα παιδάκια, μην νομίζεις ότι ακριβώς θυμόμαστε πότε ακριβώς τα παιδάκια έκαναν κάποια πράγματα. Ξεχνάμε... και είναι εύκολο να αγχώσουμε νέες μανούλες.
Κατανοώ πώς νιώθεις. Και γω μια από τα ίδια περνάω. Ο δεύτερος μου είναι 19 μηνών. Δεν έχει περπατήσει, αλλά μπουσουλάει. Είναι πολύ κάτω του φυςιολογικού στο βάρος και στο ύψος. ( 76 cm και 9 κιλά). Έχει δοντάκια, αλλά δεν θέλει με τπτ να μασήσει τροφή. Όλα τα αλέθω. Δεν λέει μαμά, μόνο νταντά για μπαμπά και παππού!! ( εντελώς παρεκλίνει από τα κλασσικά ΠΡΕΠΕΙ της ηλικίας του. Η αλήθεια είναι ότι απ´ο μηνών άρχισα να του κάνω εξετάσεις (αιματολογικές για θυροειδή, υπέρηχο εγκεφάλου, ειδικές εξετάσεις dna, εξέταςη για γλουτένη...και σε λίγες μέρες εξετάςεις για την αυξητική) και γενικώς το καημένο το έχω ταλαιπωρήσει. Αλλά όταν ακούς " μα καλά δεν έχει βγάλει δόντια ακοοομη;, μα καλά είναι τόσο μηνών και ΔΕΝ περπατάει" κλπ τρελένεσαι...νιώθω ενοχικά...μήπως έκανα κάτι στην εκγυμοσύνη που επηρέασε την ενδομήτρια ανάπτυξη; Τεσπα εγώ θα σου έλεγα να ακούς ΜΟΝΟ τον παιδίατρο σου και ΜΟΝΟ. Έχε επιλεκτική ακοή για όσους σου λένε διάφορα για το παιδί σου. Άκου το ένστικτό σου και μην αγχώνεσαι. Αυτό αποφάσισα να κάνω κ εγώ πλέον. Όλα θα πάνε καλά!
Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ...Κ ΑΠΟ ΚΕΚΤΗΜΈΝΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ
ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙΣ ΚΑΘΟΛΟΥ Κ ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ...ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΊΑ ΣΤΟ ΛΕΨ.ΓΤ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΚΟ Κ ΣΕ ΣΕΝΑ Κ ΣΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΣΟΥ..ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ 26 ΜΗΝΩΝ ,ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΟΝΤΑΚΙ ΤΙ ΕΒΓΑΛΕ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ 3 ΜΗΝΩΝ.ΑΡΓΗΣΕ ΟΜΩΣ ΝΑΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ,ΞΕΚΊΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 18ΜΗΝΩΝ.ΔΕΝ ΜΠΟΣΟΥΛΗΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ Κ ΜΕΝΑ ΘΕΙΕΣ,ΓΙΑΓΙΆΔΕΣ,ΦΙΛΕΣ..ΤΕΤΟΙΑ!ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ Κ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΤΙΘΑΣΟΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ ΣΩΣΤΟ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΑΚΟΥΕΙ ΠΑΝΤΑ.Κ ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΣΨΟΛΙΑ ΟΤΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΛΑ...ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΜΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΜΜΟΝΗ.Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ,ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΒΛΕΠΕ ΟΤΙ ΑΓΧΩΝΟΜΟΥΝ Κ ΔΕΝ.ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΕ ΚΑΘΥΣΗΧΑΣΕΙ Κ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ Κ ΚΑΤΟΠΙΝ ΣΤΟ ΠΑΙΔΩΝ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΚΟΥΟΓΡΑΜΜΑ.ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΓΗΚΕ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟ..Κ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΟΜΜΗΣΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΟΥ ΑΠΟ.ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ....ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥ ΠΑΙΔΙ,ΔΛΔ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΙ Κ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ.Η ΜΟΝΗ ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΔ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΗΤΑΝ Κ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΣΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΠΑΙΔΑΚΙ Κ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΟΜΑΘΕΙ... ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΚΑΝΕΝΑΝ.ΜΟΝΟΒΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ Κ ΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ Κ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΣΟΥ ΣΩΣΤΌ...
Καλως ορισες στην πραγματικη ζωη!!!!! Δυστυχως ο κοσμος ειναι ετσι οπως ειναι μην πω καμια κουβεντα!!!!! Μια χαρα ειναι το παιδακι σου μην δινεις σημασια απολαυσε το !!!!!!
Το κοριτσάκι μου έβγαλε δοντάκια 11 μηνών! Περπάτησε 14 μηνών δεν μπουσούλησε ποτέ! Όπου την άφηνα εκεί την έβρισκα. Από ανάποδα γύρισε μπρούμητα 7 μηνών! Μας έδωσε φιλάκι (στους γονείς της!!) πρώτη φορά όταν ήταν 17 μηνών!!! Πλέον δίνει φιλιά πολύ σπάνια και σε πολύ λίγα άτομα και είναι σχεδόν 3ων!!!! ( Κι εγώ σπάνια φιλάω ανθρώπους) παρόλα αυτά έχω ένα υγιέστατο παιδί! και πλέον έχω μάθει να μην ακούω κανέναν παρά ΜΟΝΟ την παιδίατρο μου! Επίσης έχω μάθει να μην πιστεύω αυτά που μου λένε άλλες μαμάδες! Η καθεμιά θεωρεί τον τρόπος της τον σωστότερο και η καθεμιά λέει τις δικές της εμπειρίες και τις δικές της απόψεις βάσει των παιδιών της, ναι αλλά κάθε παιδί είναι διαφορετικό! Να το χαίρεσαι το παιδάκι σου!!!! και μην αγχώνεσαι απλά μάθε να μην δίνεις σημασία....
Συμφωνώ και εγώ απόλυτα στο να μην αγχώνεσαι. Έχω δυο γιους που μεγαλώνουν εντελώς διαφορετικά ο 1ος έβγαλε δόντια 5 μηνών ο 2ος 7 εγώ άγχος τρελό ρώταγα συνεχώς τον παιδίατρο ο οποίος μου έλεγε συνέχεια μην συγκρινεις τα παιδιά μεταξύ τους είναι δυο διαφορετικοί άνθρωποι ...επίσης το θεϊκό!!" έχεις δει άνθρωπο χωρίς δόντια"; επίσης δεν ήθελε να δώσει χεράκια δεν ήθελε να τον πάρει αγκαλιά που είναι το κακό;
Την ήξερε κι από χτες για να της δώσει χεράκια ????
α πα πα άγχος για το τίποτα!!!!!! μιας ξαδέρφης μου η κόρη περπάτησε 17 μηνών!!! ήταν έτοιμη να την πάει σε γιατρό. Μην ασχολείσαι με βλακείες κορίτσι μου. Αν είναι δυνατόν!!!!!
Οι κόρες μου χεράκια κι αγκαλιές δεν έκαναν ποτέ με άτομα που δεν ήξεραν. Η πρώτη έβγαλε δόντι 4, 5 μηνών, η δεύτερη 7.ακομα και σε αδέρφια υπάρχει διαφορά στο ρυθμό ανάπτυξης. Συναδερφου μου το κοριτσάκι έβγαλε 13 μηνών. Μιας άλλης φίλης μου και τα 4 παιδιά της περπάτησαν 19 μηνών, στο πρώτο ειχε αγχωθεί τρελά, στο τέταρτο απλά έλεγε ότι αν περπατήσει πριν τους 19 μήνες μάλλον δεν είναι δικό της (έκανε και πλάκα). Η πρώτη μου κόρη όταν χρόνισε ήταν 12 κιλά, η δεύτερη 9. Της ξαδερφης μου δεν μπουσούλησε πότε, περπάτησε κατευθείαν μετά τον χρόνο. Ε ναι, κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης, είναι φυσιολογικό να αγχώνεσαι αν κάθεσαι να συγκρίνεις το γιο σου με άλλα παιδιά. Αν όμως παρατηρήσεις θα διαπιστώσεις ότι κάνει και πράγματα που δεν κάνουν άλλα παιδιά της ηλικίας του ;)
Μιλαει για τα αδερφια αλλα σε γενικες γραμμες αναλυει πως καθε παιδι ειναι διαφορετικο. Αστους να λενε λοιπον. Ευχαριστησου καθε στιγμη μαζι του χωρις αγχος... Μην χανεις τις στιγμες σας . in.gr » Παιδί » Για το Παιδί » Ψυχολογία RSS Ψυχολογία imommy.gr: Γιατί τα αδέρφια είναι τόσο διαφορετικά; Μεγαλώνουν στο ίδιο περιβάλλον, έχουν τους ίδιους γονείς και τις ίδιες εμπειρίες. Γιατί, λοιπόν, διαφέρουν τόσο πολύ; «Κάθε άνθρωπος έρχεται στον κόσμο με διαφορετικές διαθέσεις αλλά και έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, μεγάλο μέρος του οποίου οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες», λέει ο παιδοψυχολόγος δρ. Ζερόμ Μπρόντλι, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Ωστόσο, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των παιδιών διαμορφώνονται μέσα στην οικογένεια από πλήθος παραγόντων, όπως είναι το μορφωτικό-οικονομικό επίπεδο των γονέων, η ηλικία, η προσωπικότητα και η συμπεριφορά τους. Σημαντικό επίσης ρόλο διαδραματίζει και η σύνθεση της οικογένειας, καθώς και η σειρά γέννησης του κάθε παιδιού. Ωστόσο, όλα αυτά δεν αποτελούν κανόνα, καθώς ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα των παιδιών επηρεάζονται από τις ατομικές τους αντιδράσεις στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους. Το ότι ζουν κάτω από την ίδια στέγη και λαμβάνουν την ίδια ανατροφή δεν σημαίνει πως αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους με τον ίδιο τρόπο. Παράλληλα, σημαντικές διαφορές μπορεί να υπάρχουν και στις βασικές λειτουργίες ή συνήθειες των παιδιών, όπως στις ώρες του ύπνου, στην ποσότητα του φαγητού και στον τρόπο παιχνιδιού. Γι' αυτό, πολλές φορές οι γονείς χρειάζεται να δείξουν προσαρμοστικότητα και ευελιξία στις μεθόδους ανατροφής που χρησιμοποιούν. Άλλωστε, το να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο και στα δύο δεν σημαίνει ότι οι διαφορές τους θα εξομαλυνθούν. Για παράδειγμα, αν οι γονείς φέρονται αυταρχικά και στα δυο παιδιά τους στον ίδιο βαθμό, μπορεί το ένα να γίνει πιο υποχωρητικό, ενώ το άλλο πιο ανταγωνιστικό και κυριαρχικό. Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας Άραγε ο χαρακτήρας ενός παιδιού μπορεί να δουλευτεί; Ναι, αλλά χωρίς να ξεχνάμε πως το παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα. Όταν οι γονείς διαπιστώσουν πως το παιδί τους είναι ράθυμο, αργό ή υπερβολικά ευαίσθητο, μπορεί να πάθουν σοκ. Στην αρχή προσπαθούν να το αλλάξουν. Όταν καταλάβουν πως δεν μπορούν, εκνευρίζονται και του κάνουν συνεχώς παρατηρήσεις. Πόσες φορές δεν έχουμε ξεστομίσει παρατηρήσεις και λόγια θυμωμένα στο παιδί μας μόνο και μόνο γιατί η προσωπικότητά του δεν προσαρμόζεται στο πώς θα θέλαμε εμείς να είναι; «Φάε», «διάβασε», «κοιμήσου», «μην είσαι φοβητσιάρης», «να είσαι καλό παιδί». Όμως, κάποια παιδιά απλώς είναι πιο λιγόφαγα, δεν χρειάζονται πολλές ώρες ύπνο και κάποια γεννιούνται πιο αντιδραστικά από άλλα. Αυτό που θα έπρεπε να θέλει κάθε γονιός για το παιδί του είναι να αναπτύξει εκείνα τα χαρακτηριστικά του που θα του επιτρέψουν να πατήσει γερά στα πόδια του, να πάρει τα ηνία της ζωής του και να πετύχει τους στόχους του -αυτούς που εκείνο θα επιλέξει κι όχι εκείνους που εμείς θα θέλαμε για να νιώσουμε δικαιωμένοι από τον τρόπο με τον οποίο το μεγαλώσαμε. Κάθε παιδί είναι ένα άτομο με προσωπικότητα Πριν από 50 περίπου χρόνια, μια ομάδα από ευρωπαίους παιδοψυχιάτρους πραγματοποίησε μια πολύχρονη έρευνα. Επί 30 συνεχή χρόνια παρατήρησαν από κοντά την κοινωνική, πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη 133 παιδιών ξεκινώντας από την ημέρα της γέννησής τους. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Τόμας, και οι συνεργάτες του είναι πως τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των παιδιών παρέμειναν αμετάβλητα, αλλά επηρεάζονταν σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον τους. Όπως άλλωστε εξηγεί ο δρ. Τόμας στο βιβλίο του «Your Child is a Person» (Το παιδί σας είναι ένα άτομο), ο τρόπος με τον οποίο κάθε παιδί λαμβάνει ένα ερέθισμα, επεξεργάζεται μια πληροφορία, κάνει μια επιλογή και επιβιώνει σε δύσκολες περιστάσεις είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, αλλά η εξέλιξή του εξαρτάται και από το οικογενειακό του περιβάλλον ή τους εξωτερικούς παράγοντες (φίλοι, σχολείο, κοινωνία). Αυτό, λοιπόν που οφείλουν να κάνουν οι γονείς δεν είναι να αλλάξουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παιδιού τους. Απλώς να τα γνωρίσουν, να αποδεχτούν την ιδιαιτερότητά τους και να τα επεξεργαστούν. Η παρακάτω λίστα περιέχει μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας κάθε παιδιού και μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια πρώτη αναγνώριση της ψυχοσύνθεσης του δικού σας. Ενεργητικότητα: Πόσο ενεργητικό είναι το παιδί σας; Προτιμάει να παίζει ήρεμα ή του αρέσουν τα παιχνίδια που προϋποθέτουν διαρκή κίνηση; Συνηθίζει να είναι δραστήριο από το πρωί ως το βράδυ ή μήπως προτιμάει να περνάει ήρεμο την ώρα του; Προσαρμοστικότητα: Όταν χρειάζεται να γίνει κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα ή στις συνθήκες της καθημερινότητάς του (π.χ. να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο, να αλλάξει νταντά ή να μείνει ένα βράδυ σε ένα άλλο σπίτι), προσαρμόζεται εύκολα ή μήπως χρειάζεται αρκετό χρόνο για να δεχτεί οτιδήποτε καινούργιο; Δυνατότητα προσέγγισης: Όταν βιώνει μια νέα κατάσταση ή γνωρίζει καινούργια πρόσωπα τα προσεγγίζει με ευκολία ή μήπως αποσύρεται και τα αποφεύγει; Πώς συμπεριφέρεται μπροστά σε μια νέα παρέα; Πόσο εύκολα κάνει φίλους; Διάσπαση προσοχής-συγκέντρωση: Πόσο εύκολα συγκεντρώνεται σ' ένα παιχνίδι, σ' ένα βιβλίο ή σε μια συζήτηση; Ένταση: Έχει εκρηκτικές ή ήπιες αντιδράσεις σε αυτά που του συμβαίνουν; Επιμονή: Επιμένει στα «θέλω» του ή τα παρατάει εύκολα; Ακρίβεια: Είναι σταθερό σε αυτά που θέλει ή μήπως αλλάζει συνεχώς γνώμη; Το να γνωρίσετε την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας και να μπορέσετε να νιώσετε την ψυχοσύνθεσή του δεν είναι μόνο χρήσιμο, αλλά αποτελεί και πρόκληση. Αν ξέρουμε τα δυνατά και αδύναμα σημεία του παιδιού μας, μπορούμε να μειώσουμε τις τριβές ή τις παρεξηγήσεις μέσα στην οικογένεια. Η γνώση φέρνει υπομονή και η υπομονή είναι το κλειδί της ισορροπίας όταν έχεις να διαπραγματευτείς με δύο ή τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες. Αν καταλάβετε εσείς τα παιδιά σας, θα τα βοηθήσετε να καταλάβουν και τα ίδια τους εαυτούς τους. Υπάρχει μεγαλύτερο δώρο γι' αυτά; Συμβουλές για τους γονείς που μεγαλώνουν περισσότερα από ένα παιδιά - Αποφύγετε να τους βάζετε ταμπέλες: Είναι συχνά εύκολο να χαρακτηρίζουμε τα παιδιά μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σύμφωνα με κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς τους, όμως είναι σημαντικό ως γονείς να αποφεύγουμε να πέφτουμε σε αυτή την παγίδα. Τα παιδιά -όπως όλοι οι άνθρωποι- έχουν ταυτόχρονα πολλά χαρακτηριστικά και κανένα δεν είναι μόνο όμορφο ή μόνο κοινωνικό. Επιπλέον, οι «ταμπέλες» που περιέχουν αρνητικούς χαρακτηρισμούς, όπως «τεμπέλης», «ντροπαλός» ή «φοβητσιάρης», έχουν συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, δηλαδή ενισχύουν στοιχεία του παιδιού που θα θέλαμε να καταστείλουμε. - Αποφύγετε τις συγκρίσεις και τους ανταγωνισμούς: Καθώς κάθε παιδί είναι διαφορετικό, μερικές φορές οι συγκρίσεις μεταξύ τους είναι αναπόφευκτες. Ποιος γονιός δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμα και φυσιολογικές διαδικασίες της ανάπτυξης του δεύτερου παιδιού του με «επιχείρημα» τις επιδόσεις του πρώτου; («Ακόμα να βγάλεις δοντάκι; Ο αδερφός σου είχε τέσσερα σε ηλικία έξι μηνών!»). Οι συγκρίσεις δεν είναι πάντα επιζήμιες, μπορούν όμως να αποβούν καταστροφικές για την αδερφική σχέση αν δημιουργούν ανταγωνισμό ανάμεσά τους. Προσπαθήστε να μην επισημαίνετε τις διαφορές τους, ειδικά όταν αναφέρονται σε τομείς που το ένα παιδί τα καταφέρνει καλά ενώ το άλλο όχι. - Να είστε δίκαιοι: Όσο σημαντικό είναι να συμπεριφέρεστε στα παιδιά σαν να είναι αυτόνομες προσωπικότητες, άλλο τόσο σημαντικό είναι να ασχολείστε εξίσου μαζί τους και να τους φέρεστε δίκαια. Μη διστάσετε να πείτε στο γιο σας ότι δεν θα του διαβάσετε παραμύθι απόψε γιατί η αδερφή του έχει πυρετό και σας χρειάζεται. Κάποιο άλλο βράδυ θα είναι εκείνος που θα έχει περισσότερο την ανάγκη σας. Βεβαιωθείτε όμως ότι γνωρίζουν πως τα αγαπάτε εξίσου και πως θα είστε δίπλα στο καθένα όταν σας χρειαστεί. - Μάθετέ τους να αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις τους: Οι μάχες ανάμεσα στα αδέρφια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης τους. Δεν χρειάζεται να έχετε το ρόλο του διαιτητή, όμως πρέπει να παίρνετε θέση όταν η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Εκείνο όμως που έχει περισσότερη σημασία είναι να τους μάθετε πώς μπορούν να λύνουν τις διαφωνίες και να αντιμετωπίζουν τους καβγάδες τους μόνα τους, με επιχειρήματα και όχι με βία. - Δώστε στο καθένα εφόδια για τη ζωή του: Φροντίστε να δείξετε σε κάθε ένα από τα παιδιά σας ξεχωριστά την αγάπη, την προσοχή και την αφοσίωση που του αξίζει. Δώστε στα αδέρφια το καλό παράδειγμα με τη συμπεριφορά σας, διδάξτε τους τα όρια και ενθαρρύνετέ τα να εντοπίσουν τους στόχους τους και να τους πετύχουν. Με τη συνεργασία της Ουρανίας Τοπτσόγλου (ψυχολόγος, MSc, συνεργάτης του Ψυχολογικού Κέντρου «ΑΡΣΗ»). imommy
Αν δε δει ο γιατρός κατι ανησυχητικό δεν έχεις λογο να ανησυχείς. ..μη βάζεις τον εαυτό σου σ αυτη τη διαδικασία και κοιτα να χαρείς τον παίδαρό σου
Και γιατί κούκλα μου πρέπει το παιδί να απλώσει τα χεράκια του σε μια αγνωστή?την ήξερε και από χθες για να πάει στην αγκαλιά της?
Μα τι λες γλυκιά μου μανούλα ... Μιά χαρά είναι το παιδάκι σου !!! Ναι κάποια παιδάκια κάνουν πράγματα νωρίτερα και άλλα αργότερα ... Ε ΚΑΙ ;;;; Να το χαίρεσαι το καμάρι σου ! Υ.Γ. Το ξέρω οτι δεν μπορείς απόλυτα να το καταφέρεις αλλά προσπάθησε να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου !!! Εσύ ξέρεις καλύτερα από όλους !!!
μανουλα το μωρακι σου ειναι μια χαρα.Μην ακους τους "καλοθελητες".Πραγματι το κεθενα εχει τους ρυθμους του.Εγω εχω δυο παιδια εναν γιο σχεδον 5 ετων και μια κορουλα 16 μηνων.Λοιπον ο γιος μου περπατησε πιο γρηγορα απο την μικρη,μιλησε πιο γρηγορα και ακομα μιλαει συνεχεια δηλ,γλωσσα δεν βαζει μεσα του.Αντιθετα η κορη μου,αργησε να περπατησει(πριν λιγο περπατησε),δεν μιλαει παρα μονο λιγο κτλ.Ε,και τι με αυτο;να ανησυχησω για την κορη μου;οχι φυσικα!το καθε παιδι ειναι διαφορετικο παει και τελειωσε!ας μην αγχωνομαστε και ας αφησουμε τα παιδια να μας δειξουν το δρομο,αυτα ξερουν ποτε ειναι ετοιμα.Αλλωστε εγω το λεω,η κορη μου ηρθε να μου διδαξει την υπομονη σε ολα και την ευχαριστω γιάυτο!
Και για να σε ξε αγχωσω κι άλλο θα σου πω ότι ο δικός μου (36+1) μόλις έκλεισε τους 10 , μπουσουλαει σαν τρελός Αλλά δεν περπατά Χεράκια δεν δίνει σε κανέναν Στέκεται καλά όρθιος αφήνοντας το ενα χέρι μάλιστα Δόντια εκτός απο τα δυο κάτω δεν έχει βγάλει Δε λέει μπαμπά ούτε Μαμα Δεν κάνει κουπε Πέ Αλλά μωρά πχ τ Κάνουν όλα τα παραπάνω.. Α! Κάνει παλαμάκια μόνο όταν αυτός γουστάρει όταν ακούσει κάποιο τραγούδι κι όχι όταν του λέει πχ η πεθερά μου : κανε παλαμάκια βρε.. Αυτός τίποτα , την γράφει !!! Οπότε χαλάρωσε κι απόλαυσε τον ..
Σώπα καλέ, μην αγχώνεσαι! Εμένα ο δικός μου τεμπέλης παιδαράς έκατσε μόνος του 7-8 μηνών, μπουσούλησε 11 και αποφάσισε να περπατήσει χωρίς να μας κρατάει, 14 προς 15 μηνων. Και τώρα όχι μόνο έχει προλάβει τα άλλα παιδάκια, αλλά από την ώρα που περπάτησε, πήρε φόρα και δε συμμαζευεται. Κι εκει που κι εμενα μου λέγανε "τεμπέλης ο γιος σου, ακόμη να κάνει αυτο, εκεινο τ αλλο;;;" τώρα καμαρωνω σα γυφτικο σκεπάρνι, επειδη όλοι στην παιδική χαρα μου λένε για το απίστευτο μέγεθός του, τις ικανότητες και τη δυναμή του (αντε μην αρχίσω να λεω τι κάνει γιατι θα με πεις ψεύτρα). Και ποτέ μα ποτέ δεν άπλωνε χερια (ούτε τώρα) σε ξένους να τον πάρουν αγκαλιά, γιατί απλά δεν ήθελε να τον πάρουν αγκαλιά. Τα άπλωνε μόνο σε πολύ κοντινά του άτομα. Και είναι μια χαρά το παιδί. Επειδή δλδ της φίλης σου τα έκαναν νωρίς όλα, δε σημαίνει οτι το δικό σου είναι πίσω! Θα δεις , θα πάρει φόρα κι αυτό! Αλλωστε λένε οτι τα μεγαλόσωμα παιδιά (όπως και το δικό μου που είναι πιο ψηλό από παιδιά 2,5 ετών ενώ είναι 22 μηνών) αργούν λίγο κινητικά, επειδή είναι βαριά. Οσο για τα δόντια, εμένα μπορει να αρχισε από 5 μηνων και είχε βγάλει τα περισσότερα μεχρι 13ων, αλλά ξέρω παιδακια 1 ετους με 4 δόντια, 2 πανω 2 κατω.
Κάθε παιδί έχει τους ρυθμούς του, που είναι διαφορετικοί σε κάθε πράγμα. Μπορεί να μιλήσει αργά και να περπατήσει γρήγορα, να κοψει την πάνα αργά ή γρήγορα, να βγάλει δόντια νωρίς ή αργότερα. Το ότι κάνει κάτι πιο αργά απ το μέσο όρο δεν σημαίνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα.
συγνώμη γιατί να απλώσει τα χεράκια του? τόσο καλά την ήξερε την φίλη σου? μου κανει φοβερή εντύπωση πως μια μαμά 3 παιδιών δεν το ήξερε αυτό....εκτός αν είναι εκ του πονηρού το σχόλιο... μια χαρα ειναι το παιδακι σου!
MHN AKOYΣ ΚΑΝΕΝΑΝ...Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΑΚΡΥ Κ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΤΟΥ....ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ!!! ΕΜΕΝΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 8 ΜΗΝΩΝ ΣΕ 10 ΜΕΡΕΣ..ΟΥΤΕ ΧΕΡΙΑ ΔΙΝΕΙ,ΟΥΤΕ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΚΟΜΑ....ΤΟ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΑΚΙ ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥΣ...ΜΗΝ ΣΕ ΑΓΧΩΝΕΙ... ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΣΕΙ!!!
Βλακείες ! Κ αυτή λεει βλακείες κ εσυ λες βλακείες. Δυο πράγματα δεν έχουν όρια το σύμπαν κ η ανθρώπινη βλακεία. Αν κ για το πρώτο δεν ειναι σίγουρο.
Δεν ξέρω γιατί το έγραψες αυτό, αλλά κι εγώ κάπως έτσι το είδα γιατί θεωρώ άσχημο να αναφερόμαστε σε θέματα καθυστέρησης ή παντελούς αδυναμίας ενός παιδιού ή ενηλίκου με τον όρο "κακό". Είναι προσβλητικό για τους ανθρώπους που αδυνατούν ή αργούν να κάνουν κάτι που για εμάς είναι εύκολο. Δεν είναι κακό ένας να μην περπατάει, ένας άλλος να μην μπορεί να λειτουργήσει εντελώς αυτόνομα και όποιες άλλες άπειρες περιπτώσεις ανθρώπων υπάρχουν. Δεν την κακολογώ όμως την κοπέλα γιατί πιστεύω ότι το έγραψε φευγαλέα. Αν θέλουμε όμως πραγματικά ίση αντιμετώπιση όλων των παιδιών πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε σημασία στις λέξεις που χρησιμοποιούμε.
Α, και το "είμαι να πεθάνω"...τόσο λάθος. Τι μας λέει? Ότι αν δε μας τύχει το απολύτως τέλειο παιδί θα είμαστε σε φάση να πεθάνουμε από την στενοχώρια μας για την "κατάρα" που μας βρήκε? Ειλικρινά, πρέπει να αλλάξει όλη η αντίληψη που έχουμε για τους ΑΜΕΑ αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι. Συγνώμη φίλη μου που σε αποπαίρνω αλλά βλέπω πολύ λάθος εκφράσεις που συντελούν στο να ενισχύονται όλοι οι μύθοι που έχουν χτιστεί για κάθε "διαφορετικό" που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Δεν υπάρχουν μαμάδες ηρωίδες ή παιδιά ήρωες, υπάρχουν απλώς άνθρωποι που δομούν διαφορετικά την καθημερινότητά τους ανάλογα με τις ανάγκες τους. Και όλοι οι υπόλοιποι απλώς δυσκολεύουμε τη ζωή τους επειδή μας αρέσει να τους λέμε ήρωες αντί να σκεφτούμε πως μπορούμε να μην κάνουμε τη ζωή τους τόσο ηρωική απλώς αλλάζοντας τις συνήθειές τους. Ας αρχίσουμε με αυτο που πραγματικά σκεφτόμαστε μέσα μας για τους "διαφορετικούς" ανθρώπους και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν (πεζοδρόμια δε θα καβαλάμε, bulling δε θα έχουμε στα σχολεία για τέτοια παιδία και όλα τα άλλα τα ωραία που έχουμε ενισχύσει άθελά μας με τη στάση μας για να τους λέμε μετά μπράβο που τα καταφέρνετε υπό αυτές τις συνθήκες και να νιώθουμε ότι κάναμε το χρέος μας απέναντί τους). Μπορεί να ακούγομαι υπερβολική (το ξαναείπα), αλλά όλα αυτά τα "ευτυχώς δεν είμαι έτσι", ενισχύουν κάθε μορφή διακρίσεων.
αλλάζοντας τις συνήθειές τους -> αλλάζοντας τις συνήθειές μας (αυτό ήθελα να γράψω)
Ναι η φραση μου "ειμαι να πεθανω " ηταν υπερβολικη.Το εγραψα εντελως αυθορμητα,οπως θα μιλουσα σε καποια φιλη μου.Νιωθω πως ειμαστε μια παρεα.Εχω τραβηξει κι εγω(οπως και πολλες αλλες μανουλες)τα πανδεινα για να φερω στον κοσμο αυτο το παιδακι.Ισως για αυτο μου βγηκε ετσι. Δεν ειχα την προθεση να προσβαλω κανεναν που μπορει να αντιμετωπιζει καποιο προβλημα.Αλλωστε δεν ξερουμε τι μας ξημερωνει.Οτι κι αν προκυψει ομως ,για την καθε μανα το παιδι της ειναι το τελειοτερο πλασμα στον κοσμο,κι ας ειναι "διαφορετικο" με οποιοδηποτε τροπο.
Μανούλες παρωπίδες!!!!Θα ακούμε το γιατρό μας και τέλος!!!Εγώ τα ξέκοψα σε όλους αυτά τα σούξου μούξου, όλοι είχαν άποψη για το παιδί μας.Δεν επηρεάζομαι, αλλά επειδή κάποιες μέρες δεν είμαστε καλά, υπάρχει και κούραση και η αντοχή τελεύει, είπα: τέλος!!!Στις φίλες και λοιπούς συγγενείς που τα παιδιά τους είναι πάντα πιο προχωρημένα λέω: μα καλά, τι μου λετε;;; Περπατάει ήδη από τους 13 μήνες π,χ; Μπράβο σας!!! ( Από μέσα μου γελάω).
ΟΧΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ να μην πεθανεις οπως δεν πεθαναμε ολες οι υπολοιπες μαμαδες που δε γεννησαμε τους απογονους του σουπερμαν του αινσταιν .Αυτο που πρεπει να κανεις ειναι να οπλιστεις με ενα καλο ζευγαρι ωτα σπιδες και να σφυριζεις αδιαφορα σε ολους εκεινους που ειναι γιατροι και αναπτυξιολογοι χωρις να εχουν περασει ουτε απεξω απο την ιατρικη.Καλως ηρθες στον κοσμο της ατελειωτης συγκρισης που θα τελειωσει στα βαθια σου γεραματα γιατι οπως και να το κανουμε ολες εμεις οι αιωνιες ελληνιδες μαμαδες πεθαινουμε να βροντωφωναζουμε ποσο καταπληκτικα πανεξυπνα υπεροχα ειναι τα βλασταρια μας και να σπερνουμε το φοβο σε ολες τις νεαρες μανουλες .Μαθε να το διακωμωδεις και οταν σε απασχολει κατι να ρωτας τον μοναδικο ανθρωπο που μπορει να σου δωσει σωστη απαντηση το γιατρο σου.Α και κατι αλλο στην ανα πτυξη των παιδιων υπαρχει ο μεσος ορος και στο λεω εγω που για να παψω να συγκρινω τα παιδια μου μεταξυ τους εφτασα να συμβουλευτω καθε πικραμενη που ενω με εβλεπε ποσο χαλια ημουν σχετικα με την αναπτυξη της δευτερης κορης μου φροντιζε να με διαλυει περισσοτερο παινευοντας τα κατορθωματα των παιδιων της
Κοριτσάρα μου μια χαρά είναι το παιδάκι σου!!!!!!!!!!!! Κι απο το ύψος του και απο τα κιλάκια του!!!!!!!!! Οι αντιδράσεις του είναι μια χαρά, μην ακούς τις παρλαπίπες του καθένα! Όλοι θέλουν κάτι να πουν γιατί κάτι πρέπει να πουν και ιδιαίτερα αυτό με τις μανάδες με 2 ή 3 παιδιά ή τις θειάδες που έχουν μεγαλώσει ανήψια κι εγγόνια, καταντάει βαρετό και πρέπει να δίνεις την ανάλογη απάντηση κατά περίπτωση. Μου θυμίζεις πάαρα πολύ εμένα. Δεν άκουγα κανέναν αλλά λίγες φορές ήταν που πήγα να πάρω στα σοβαρά τις χαζομάρες τους. Ο γιος σου ζυγίζει όσο ζύγιζε κι ο δικός μου στην ηλικία του δηλαδή τέλεια! Οσον αφορά τα δόντια για να σε ξαλαφρώσω τα βγάλαμε 16 μηνών τα πρώτα και τώρα 21 μηνών έχουμε μόνο 8. Υπάρχει περίπτωση να μη βγάλει δόντια; όχι, οπότε μη το σκεύτεσαι. Και μένα το μωρό μου κοιμόταν όλο το βράδυ, έτρωγε τα πάντα.. αλλά είχαμε τους γνωστούς άγνωστους να λένε - Δε μιλάει ε? Α το έμαθες να μπουσουλάει και θα αργήσει να περπατήσει, Λέει μαμά - μπαμπά δε μπορεί? Και αναρωτιέμαι τι σόι βούρλο συγνώμη κορίτσι μου ήταν η γυναίκα με τρία παιδιά και να λέει στο 6 μηνών χεράκια χεράκια, την γνωρίζει και θα της δώσει και τα χέρια. Εμένα αυτή την κίνηση την έκανε μετά τους 10 μήνες. Πολλές φορές δε μπορώ να καταλάβω αυτό το θέμα με τον περίγυρο το κάνουν για να πληγώσουν τον άλλο, γιατί έχουν απωθημένα, απο αφέλεια; Μία γυναίκα που μου έλεγε πολλά τέτοια, τώρα που είναι η κόρη της έγκυος (και πολύ έχω χαρεί- γιατί δυσκολεύτηκε) δε θέλει να ακούει ούτε να απαντάει σε τίποτα μόλις της πεις μια κουβέντα φεύγει. Τελευταία φορά σε ένα πάρτυ κάποιος μπαμπάς το πέρασε για 3 χρονών το παιδί μου γιατί είναι λίγο μεγαλόσωμος και τον ρώταγε πώς τον λενε, του λέω είναι 18μηνών (τότε) δε μιλάει. Κι απάντηση του μετά από ένα ξάφνιασμα ήταν εε 18 μηνών? ο δικός μας πάντως μιλούσε. Χαχα τι να πεις τώρα? Του απάντησα πάντως ότι μάλλον το παιδί μου χρειάζεται λογοθεραπευτή. ΄Ασε που μόλις μαζευτούν στο σπίτι και μιλάς για το παιδάκι σου πάντα πετάγεται μία να σου πει και το επόμενο θα είναι κοριτσάκι το βλέπω εγώ πότε με το καλό? χα στο καλό τους! Συγνώμη που γράφω παθιασμένα αλλά αυτό το θέμα δε με εξοργίζει ούτε με ενοχλεί στο βαθμό που θα 'θέλαν θεωρώ όμως απαράδεκτη αυτή τη συμπεριφορά. Τέλος, μην ακούς κανέναν μεγάλωσε το παιδάκι σου όπως εσύ νιώθεις. Η κάθε μαμά ξέρει καλύτερα. Η απάντηση σ' αυτά τα σχόλια είναι ένα πλατύ χαμόγελο.
Ο μικρος μου ειναι 8 μηνων τωρα και κανει χερακια μονο σε οποιους γνωριζει. Τους ξενους ουτε τους κοιταει...Δεν υπαρχει λογος να ανησυχεις.ΚΑθε παιδακι εχει το ρυθμο του...
Μανούλα , η κόρη μου , 39 εβδομάδων , καθόλου προωράκι , έβγαλε το πρώτο της δόντι 15 ΜΗΝΩΝ !!! Αν άκουγα όλους θα πήδαγα απο τον 3ο !!! Χέστους και άκου τον γιατρό σου . Άντε με όλες τις τρελές !!! Η μάνα μου επέμενε πως έκοψε το μπιμπιλίνο ο αδερφός μου 7 μηνών !!! Νομίζω πως μετά απο λίγο ξεχνάμε και μπερδεύουμε τον χρόνο . Έτσι και αλλιώς και εγω νιώθω σαν χτες που γέννησα και ας έχουν περάσει 5 και 3 χρόνια !!!
Μην είσαι χαζή και στεναχωριέσαι καλέ . Άντε με όλους τους βλαμμένους . Πολλά φιλάκια στα μούτρα σας
Kοριτσια μου!! Σας ευχαριστω μεσα απο την καρδια μου που μου απαντησατε τοσο αμεσα και με ηρεμησατε!!!Καλο μηνα και καλο καλοκαιρι σε ολους μας.Φιλακια πολλα!!Μαρια
Θα σου έλεγα να μην το βλέπεις σαν "ουφ, ευτυχώς ηρέμησα" γιατί και καθυστέρηση να υπάρχει σε ένα παιδί στην ανάπτυξη και κάποιο σύνδρομο να έχει, ακόμη και αυτισμό να έχει δεν τρέχει τίποτα. Θέλουμε να λέμε μπράβο σε αυτά τα παιδιά και να παρουσιάζουμε τις μαμάδες τέτοιων παιδιών σαν ηρωίδες και άλλες τέτοιες μα...κίες (συγνώμη!), αλλά η αλήθεια είναι πολύ μακριά από όλο αυτό που φανταζόμαστε. Τα παιδιά είναι μια χαρά είτε είναι πρχωρημένα στην ανάπτυξή τους είτε όχι. Αν ένα παιδάκι είναι πίσω και μπορείς κάπως να το βοηθήσεις χωρίς να το πιέζεις τρέχοντάς το σε 500 ειδικούς, ναι να το κάνουμε, αλλά βασικά δεν τρέχει τίποτα. Είναι άλλος ο τρόπος σκέψεις τους, άλλες οι αντιδράσεις τους από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, αλλά αυτό δεν κάνει το δικό τους τρόπο λάθος και το δικό μας σωστό. Ένα παιδί λοιπόν που είναι 5 και συμπεριφέρεται σαν 3,5 επειδή έτσι είναι η φύση του δε χρειάζεται να το βλέπουμε σαν άγχος, σαν στενοχώρια ή οτιδήποτε άλλο. Με εξωτερική βοήθεια και βοήθεια από τη μαμά μπορεί να πάρει ένα σπρωξιματάκι. Αν το παιδάκι σου είναι σε αυτή την κατηγορία παιδιών, ίσως να μη φανεί από τώρα και σίγουρα δε θα φανεί επειδή του είπε κάποιος δώσε χεράκια και δεν έδινε. Αν, όμως, μεγαλώνοντας τύχει να σου δείξει σημάδια καθυστέρησης να ξέρεις ότι δεν τρέχει τίποτα. Οπότε, άσε από τώρα τα ξεαγχώθηκα και τα ευτυχώς για να μπορέσεις να έχεις τελείως άλλη αντιμετώπιση απέναντι στο δικό σου παιδί ή στο ξένο που θα δεις ότι είναι πιο πίσω. Κράτα ημερολόγιο τι έκανε και πότε για να τα έχεις εύκαιρα αν ποτέ σου χρειαστούν και από εκεί και πέρα μην ασχολείσαι με το πότε έκανε τι. Αν αργήσει πολύ δεν υπάρχει περίπτωση να μην το καταλάβεις. Γενικά χαλαρά.
χερακια χερακια αντε γ...μιδια,επρεπε να της πεις και της φιλης σου και του περιγυρου!! δε σου δινει χερακια μωρη γιατι η κακια σου πηγαζει απο παντου και τα παιδια μπορουν και την αναγνωριζουν.. σιχτιρι
Μια χαρά ειναι το Μωρακι σου! 7 μηνών αυτο έπρεπε να κανει, να κάθεται για λιγο κ να πέφτει. Τπτ αλλο. Έπειτα γιατί να σηκώνει τα χεράκια σου σε κάποια που δεν ειναι η Μαμα του; Πολυ σωστά αντέδρασε το παιδι. Μην δίνεις σημασία στο τι λεει ο καθένας. Σιγά μην θυμούνται τι έκαναν τα παιδια τους 7 μηνών.
Όχι κοπέλα μου!! Να μην ανησυχείς καθόλου, δεν σημαίνει τίποτα αυτό!! Είναι νωρίς ακόμα! Άιντε έγιναν όλες ειδικές με 2-3-4 παιδιά και βάλε και κατευθείαν χωρίς να τους ζητηθεί λένε την γνώμη τους, χωρίς καν να σκεφτούν ότι μπορούν ν'αγχώσουν μια φρεσκομανούλα. Θα δεις και θα κρίνεις μόνη σου την πορεία του παιδιού σου! Δεν είναι κακό να βλέπεις τί κάνουν άλλα μωράκια ίδιας ηλικίας για να έχεις μέτρο σύγκρισης, αλλά μην το παρακάνεις, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι ν'αγχωθείς περισσότερο!
Ένα μόνο έχω να σου πω: εφόσον το παιδί παρακολουθείται από παιδίατρο που είναι ευχαριστημένος, ΜΗΝ ΑΚΟΥΣ ΚΑΝΕΝΑΝ! Αν ακούς το μακρύ και το κοντό του καθενός, θα αγχωθείς άδικα και θα το βγάζεις στο παιδί ! Το μωρό δεν ήταν υποχρεωμένο να απλώσει τα χεράκια του στη φίλη σου! Μπορεί να μην ήθελε καν να πάει στην αγκαλιά της στο κάτω - κάτω της γραφής ! Γιατί σώνει και καλά θα πρέπει αυτό να υποδηλώνει κάτι κακό για την ανάπτυξή του? Έλεος! Μη στενοχωριέσαι λοιπόν κορίτσι μου άδικα!
Για να σε ξεαγχώσω...Ενδέχεται το πρώτο της παιδάκι να έκανε χεράκια χεράκια (εμένα έκανε γύρω στους 10 μήνες και πάλι το θεωρώ νωρίς) και τα υπόλοιπα απλά βλέποντας το κάνανε κι εκείνα νωρίς...ενδέχεται νωρίτερα από το πρώτο. Συμβαίνει 99 στις 100 φορές αυτό, τα μικρότερα παιδάκια σε μια οικογένεια επειδή έχουν κίνητρο και θέλουν να μιμηθούν τα μεγάλα να κάνουν κάποια πράγματα πιο νωρίς σε σχέση με τα μεγαλύτερα...σιγά τ'αυγά δλδ... Στα δικά σου τώρα...εμένα η μικρή μου δεν μπουσούλησε ποτέ...έκανε κάτι σαν έρπινγκ και περπάτησε μόνη της 12 μηνών...στους 10 βέβαια σηκωνόταν μόνη της και έκανε ασταθή βήματα στο πάρκο αλλά δεν τα θεωρώ περπάτημα αυτά...Η μικρή της αδερφής μου βεβαια από 9 μηνών μπουσουλάει, προχθές έκλεισε τον χρόνο και δεν περπατάει ακόμα...ε και; Κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και ακριβώς επειδή είναι διαφορετικό πρέπει να το χαιρόμαστε στο έπακρο! Αλλιώς θα τα παίρναμε όλες από τον Βερόπουλο και με οδηγίες χρήσης... Την επόμενη φορά που θα σου πει κάποια "εμένα έκανε το Χ, Ψ σε αυτήν την ηλικία και μου φαίνεται περίεργο που δεν το κάνει το δικό σου" πες κάτι έξυπνο για να μην σε πρήζουν...του στυλ..."εμάς τις αμολάει με ρυθμό...προχθές παίξαμε τον καρυοθραύστη" ή "Κοίτα με αγχώνει λίγο που δεν περπατάει/μπουσουλάει/στέκεται...αλλά έγραψε ένα σύγγραμα για το αποχετευτικό συστημα στο Βυζάντιο στο λαπτοπ του πατέρα του...άλλο πράγμα..."
Οχι να μην αγχωνεσαι καθολου! Καταρχην, ειναι απαραδεκτο αυτο με τις μαμαδες που σου λενε δεν κανει το ενα δεν κανει το αλλο... Η κορη μου ηταν ακριβως σαν και σενα 36+2, χανει οντως ενα μηνα, κατι που πρεπει να περνα απο το πισω μερος του μυαλου σου μεχρι τα 2. Δεν μπουσουλησε ποτε, αργησε να περπατησει σχετικα (15μηνων εφυγε μονη της) αλλα ελεγε πολλες λεξεις και μιλησε πολυ γρηγορα με προτασεις και ξεκαθαρα κατι που μου επισημαναν οπου κι αν πηγαινα, δεν πιστευαν την ηλικια σε συνδιασμο με το λογο της! Σημερα, 15 μερες πριν κλεισει τα 3 της καταφεραμε να βγαλουμε την πανα!!! Ειμαι χαρουμενη γιατι ειχα αρχισει να απογοητευομαι οτι ειμαι ανικανη μαμα και οτι δεν θα τα καταφερουμε ποτε. Μου πηρε 3 μερες, αλλα με αγχωνε το γεγονος οτι εχουμε νεο μελος στο σπιτι, οτι ειναι καλοκαιρι και πρεπει να μαθει τωρα και οχι η ηλικια και τι λενε οι αλλοι! Ειχα ομως αντιμετωπισει μια φιλη μου που το παιδι της περπατησε 10 μηνων να μου λεει τα ιδια: ακομα δεν περπατησε και τετοια. Το δικο της παιδι μεχρι τα 3 δεν ελεγε κουβεντα μονο τα βασικα μαμα μπαμπα και τετοια, ενω εμενα μιλουσε με προτασεις και ηταν και 6 μηνες μικροτερο! Κανονικα επρεπε να της πω και γω γιατι δε μιλαει? Κανονικα ναι αλλα δεν ειμαι τετοιος ανθρωπος αν και της επρεπε! Ειναι ομως ασχημο αυτο, το καθε παιδι εχει οντως τους ρυθμους του!!!! Πρεπει βεβαια και εμεις να προσπαθουμε, π.χ. εννοω ενα παιδι που δεν του παιζουμε παλαμακια δεν θα μαθει νωρις να τα παιζει. Η συγκεκριμενη φιλη σου εχει και 3 παιδια ειναι και πιο εμπειρη. Αλλα δεν καταλαβαινω το αγχος σου απο τη στιγμη που ο παιδιατρος σου λεει οτι ειναι ενταξει ψυχοσωματικα!
Κορίτσια, πως κάνετε τέτοιες σκέψεις? Είναι δυνατόν η ικανότητα (ή ανικανότητα) μιας μαμάς να κρίνεται από το αν ένα παιδί έβγαλε πάνα στα 3, 4 ή 5 ή από το πότε μίλησε και περπάτησε? Δεν ξέρω αν είμαι υπερβολική αλλά όλες αυτές οι παράδοξες σκέψεις που μπορεί να έχουμε νομίζω πως ενισχύουν το να βλέπουμε τα παιδιά που δεν τα έκαναν όλα στην ώρα τους διαφορετικά από τα υπόλοιπα.
Αγαπη μου οταν η αλλη σου λεει "ακομα φοραει πανες?"," ακομα εχει πιπιλα?"," ακομα δεν περπατησε?" κτλ. ειναι λογικο να σου περναει απο το μυαλο, ιδιαιτερα στο πρωτο που δεν ξερεις, οτι ή εσυ φταις που δεν το εμαθες ή το παιδι σου εχει καποιο προβλημα. Που βλεπεις το παραλογο?
Ναι, έχεις δίκιο ότι είναι λογικό να αναρωτιέσαι αν υπάρχει κάτι που δεν έκανες σωστά. Απλώς τη λέξη "πρόβλημα" θα απέφευγα πια να τη χρησιμοποιήσω. Κι εγώ τη χρησιμοποιούσα στο παρελθόν, αλλά αν ακούσεις ανθρώπους ενήλικες που έχουν το οποιοδήποτε "πρόβλημα" που σαν παιδιά καθυστέρησε την ανάπτυξή τους θα ακούσεις αρκετούς να λένε ότι εσείς μας αντιμετωπίζεται σαν να έχουμε κάποιο πρόβλημα. Εμείς δεν έχουμε, έτσι γεννηθήκαμε με διαφορετικό τρόπο αντίδρασης και σκέψη από τη δική σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εσείς είστε εντάξει και εμείς με πρόβλημα. Πολλή λεπτομέρεια μπορεί να σου φανεί όλο αυτό αλλά το βλέπω τώρα πια κι εγώ ότι έχουν δίκιο. Όσο περιγράφουμε τέτοια θέματα με τέτοιες λέξεις δημιουργείται μια λάθος εικόνα για πάρα πολλά από αυτά. Έτσι φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε τι μάνα είμαι που το παιδί στα 4 φοράει πάνα και άλλα τέτοια παράδοξα. Δε θα έπρεπε να είχαμε μεγαλώσει σε κοινωνία που αυτά τα θεωρεί αντικείμενα άγχους και προβλήματος. Να αναγνωρίζουμε αν υπάρχει το κάτι έξτρα που μπορούμε να δώσουμε στο παιδί μας για να αναπτύξει δεξιότητες, αλλά να σταματάμε εκεί. Δεν πρέπει να λέμε ότι έχει πρόβλημα. Δεν μπορώ να στο δώσω καλά να το καταλάβεις από εδώ. Είναι πολλή λεπτομέρεια και πολύ παιχνίδι με τις λέξεις, αλλά έχει τεράστια σημασία που δε θα μπορέσεις να την καταλάβεις αν δεν το δεις μπροστά σου. Δηλαδή, να πεις ότι σε ένα παιδί συμβαίνει αυτό και να δεις στα μάτια του απέναντι σου αγωνία, λύπηση, στενοχώρια (κάποια πολύ light μίξη όλων αυτών). Αυτό αυτομάτως αλλάζει την αντίδρασή του απέναντι στο παιδί, ενώ δε θα έπρεπε. Έχουν τεράστια σημασία οι λέξεις που χρησιμοποιούμε γιατί αλλάζουν και όλη μας τη σκέψη γύρω από πολλά θέματα.
Καταλαβα οκ! Γενικα παντως δεν ειναι σωστο να λεμε ετσι στις μανουλες και να τις αγχωνουμε!
Μα τι χαζομάρα είναι αυτή; Πέρα από την ανάπτυξη του παιδιού που εμένα προσωπικά δεν έδωσαν ποτέ "χεράκια" και μια χαρά είναι στην ανάπτυξη τους, ποιος της είπε ότι κάθε παιδί πρέπει να είναι διαθέσιμο και να απλώνει χέρια σε όποιον ξένο θέλει να το πάρει αγκαλιά;
ΟΧΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!!