Γονείς, κρατηθείτε, σκούρα τα πράγματα. Φαίνεται πως τα νήπια ξέρουν καλύτερα από τους ενήλικες την ώρα που πρέπει να πέσουν για ύπνο, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο βασικός λόγος που τα νήπια δεν μπορούν να κοιμηθούν είναι επειδή συχνά πηγαίνουν για ύπνο πολύ νωρίτερα από ό,τι τους λέει το βιολογικό τους ρολόι.
Παρόλο που οι γονείς βρίσκουν ευκαιρία για ξεκούραση βάζοντας τα παιδιά νωρίς για ύπνο, αυτά μένουν ξάγρυπνα για ώρες και καταλήγουν να συνδέουν την ώρα του ύπνου με τη «διέγερση» και όχι τον ίδιο τον ύπνο, προειδοποιούν οι ερευνητές.
Βάζοντας τα νήπια από νωρίς για ύπνο οδηγεί σε αντίσταση, σε κρίσεις θυμού και σε αυτό που η έρευνα αποτελεί «αυλαία» – το να βγαίνουν από το κρεβάτι και να πηγαίνουν στο σαλόνι ή το δωμάτιο των γονιών τους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Colorado, Bouldre.
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Mind, Brain and Education αναφέρει πως ο καλός ύπνος βασίζεται στην αύξηση της ορμόνης μελατονίνης στο σώμα των νηπίων κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οποία καθορίζει το βιολογικό τους ρολόι.
Παράγοντες όπως το φως καθώς και η ίδια η φυσιολογία του παιδιού μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα της μελατονίνης που καθορίζουν τον ύπνο, κάτι που διαφέρει από παιδί σε παιδί.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως με το να επιλέγουν οι γονείς μία ώρα για τον ύπνο που δε συμφωνεί με το βιολογικό ρολόι του παιδιού, κάνει τις νύχτες ανήσυχες, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ίδιους.
Προειδοποιούν επίσης πως τα άγρυπνα βράδια των νηπίων μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά προβλήματα και προβλήματα συμπεριφοράς μεγαλώνοντας.
Οι ερευνητές εξέτασαν 14 νήπια ηλικίας 30 με 36 μηνών, κατά τη διάρκεια έξι συνεχόμενων νυχτών και μέτρησαν τα επίπεδα της μελατονίνης σε διάφορες φάσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, χρονομετρώντας το πόσο χρόνο θέλει το παιδί για να κοιμηθεί, σημειώνοντας παράλληλα και τη συμπεριφορά του.
Κατά μέσο όρο, η έρευνα έδειξε πως τα επίπεδα της μελατονίνης αυξάνονται γύρω στις 19:40 το βράδυ και αν οι γονείς περίμεναν έπειτα μισή ώρα για να βάλουν τα παιδιά τους για ύπνο, εκείνα κοιμόντουσαν συνήθως μέσα σε 30 λεπτά.
Αν έβαζαν όμως τα παιδιά των οποίων η μελατονίνη αυξανόταν αργότερα μέσα στο βράδυ από νωρίς για ύπνο, εκείνα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να κοιμηθούν και ήταν πιθανότερο να σηκωθούν και πάλι ή να συμπεριφερθούν άσχημα.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια και φυσιολόγος Monique LeBourgeois, επικεφαλής της έρευνας, είπε «Το να κοιμάται κάποιος σε λάθος ώρα από αυτή που επιτάσσει το βιολογικό ρολόι, οδηγεί τους ενήλικες σε προβλήματα ύπνου, όπως η αϋπνία.
Παρόλο που οι ενήλικες μπορούν να επιλέξουν τη δική τους ώρα για να πέσουν για ύπνο, σπάνια δίνεται στα νήπια αυτή η επιλογή.
Η διαφορά ανάμεσα στην ώρα ύπνου που επιλέγουν οι γονείς των νηπίων και σε αυτή που παρουσιάζεται η αύξηση της μελατονίνης το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες ύπνου».
Σύμφωνα με την αναφορά «Τα νήπια με μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ της έναρξης νυχτερινής απελευθέρωσης μελατονίνης και της μετέπειτα ώρας ύπνου κοιμόντουσαν πιο γρήγορα και αντιστέκονταν λιγότερο στους γονείς τους, όπως αναφέρουν εκείνοι».
Με άλλα λόγια, όσο πιο κουρασμένα είναι όταν πάνε για ύπνο, τόσο πιο πιθανό είναι να κοιμηθούν.
Η καθηγήτρια κα. LeBourgeois πρόσθεσε: «Εάν το παιδί σας αντιστέκεται ή αντιμετωπίζει προβλήματα στο να πέσει για ύπνο, πιθανά να μην είναι ακόμη έτοιμο να κοιμηθεί τη συγκεκριμένη ώρα.
Για τα νήπια αυτά, το να ξαπλώνουν στο κρεβάτι ξύπνια για μεγάλα διαστήματα, μπορεί να συσχετίσει το κρεβάτι με χώρο διέγερσης και όχι ύπνου.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο δια βίου κίνδυνος των παιδιών να παρουσιάσουν αϋπνίες με την πάροδο του χρόνου».
Πηγή: dailymail.co.uk
Της ανοησίας το ανάγνωσμα...
14 νήπια ? πλάκα έχουν !!!!! τέτοια έρευνα κάνω κι εγώ αύριο στον παιδικό με 30 νήπια !!!! όχι παίζουμε.........
14 νήπια;;; Τώρα το πρόσεξα. Ε τότε τι στατιστική αξία μπορεί να έχει αυτή η έρευνα;;;; Αν πχ βγάλεις ότι αυτό ισχύει για 9 στα 14 νήπια η (στατιστική μόνο) αβεβαιότητα για το 9 είναι τρία οπότε μπορεί να ισχύει μόνο για 6 στα 14 νήπια όπου εκεί βγάζεις το αντιθετο συμπέρασμα!!! Ε δεν μας μαθαίνει τίποτα αυτή η έρευνα...
Εννοείται ότι όσο πιο κουρασμένα είναι, πιο εύκολα θα κοιμηθούν! Την έρευνα περιμέναμε ? Και για εμάς το ίδιο δεν ισχύει ? Ο γιος μου από τότε που πήγε παιδικό κοιμάται ένα 12ωρο κ ένα 12 ξύπνιος ....ακριβώς όμως !!!! Σήμερα ξύπνησε στις 9 20 το πρωί και αυτή την στιγμή (21 15) , είναι στο κρεβάτι του. Σε τρία λεπτά έχει κοιμηθεί. Αν προσπαθήσουμε να τον βάλουμε νωρίτερα φυσικά θα παίζει, θα σηκώνεται , θα νευριάσει και το πολύ-πολύ να μας έχει εξουθενώσει τόσο πολύ ώστε να είμαστε εμείς πιο έτοιμοι από αυτόν για ύπνο.
etsi eksigite pou o gios mou an den paei 11 den komatai me tipota. ara exo diki o pou leo oti kamia mana den emathe pote sta paidia tis na koimountai, apla ayta theloun na koimithoun ekeini tin ora!!!
'Με άλλα λόγια, όσο πιο κουρασμένα είναι όταν πάνε για ύπνο, τόσο πιο πιθανό είναι να κοιμηθούν.' Ερευνα με 14 μονο νήπια ? Περα απο αυτό διαφωνω καθετως οριζοντιως και ποικιλοτροπος με το παραπάνω συμπέρασμα . Το χω δει οχι μονο στα δικα μου παιδια αλλα και σε φίλων πως αν ειναι πολυ κουρασμένα και εχουν μια έντονη μερα μετα η υπερένταση χτυπά κοκκινο και οχι μονο αργουν να κοιμηθούν αλλα κοιμουνται και πολυ άσχημα ολο το βράδυ .
Συμφωνω μαζι σου.κ γω στον δικο μου αυτο παρατηρησα.οταν κουραζετε πολυ αργη ν κοιμηθει κ μετα ολη νυχτα συνεχεια ξυπναει.το ιδιο γινεται κ αν κοιμηθει μετα τις 9:30.κοιμαται καλα αν ειναι χαλαρος κ μεταξυ 9:00 με 9:30.