Είμαι η Άννα και έχω ένα μωράκι ενός μηνός. Το θηλάζω αποκλειστικά. Αντιμετωπίζω όμως πρόβλημα με τις αναγωγες που κάνει ο μικρός. Είναι αρκετές σε κάθε γεύμα, έχοντας ως αποτέλεσμα μόλις κοιμάται να ξυπνάει επειδή πρέπει να ρευτεί και μου βγάζει γαλατάκι, μόλις ξανακοιμηθεί μετά από λίγο τα ίδια πάλι και πάλι…. Ρωτώντας την παιδίατρο μου είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εφόσον το μωρό βάζει φυσιολογικά βάρος. Δοκίμασα ότι συμβουλή βρήκα: να το ταΐζω λίγο πιο όρθιο, να το κρατάω αρκετή ώρα αφού φάει όρθιο, να το ταΐζω λιγότερο και πιο συχνά για να μην ‘βαραίνει’ το στομαχάκι του. Πλέον δεν ξέρω τι άλλο να κάνω γιατί νιώθω ότι και ο μικρός ταλαιπωρείται με όλη αυτήν την κατάσταση και εγώ αρχίζω να κουράζομαι.
Μήπως κάποια μανούλα έχει κάποια εμπειρία πάνω στο θέμα και μπορεί να μου πει τι άλλο πιθανώς θα μπορούσα να κάνω για να βελτιώσω την κατάσταση;
Σας ευχαριστώ!!!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Να σου ζήσει το μικράκι σου! Καταρχήν να ξέρεις ότι πολλά μωράκια βγάζουν γουλίτσες (μεγάλες ή μικρές) και είναι φυσιολογικό. Απλά προσπάθησε να το κοιμίζεις λίγο ανασηκωμένο και να το κρατάς λίγο περισσότερο όρθιο για το ρέψιμο. Αν έχεις όμως την αίσθηση ότι το παιδί δυσκολεύεται ή πονάει, θα πρέπει να το ψάξεις λίγο περισσότερο. Μπορεί να έχει όντως ΓΟΠ κάτι που συμβαίνει συνήθως λόγω της ανωριμότητας του πεπτικού. Μπορεί όμως αυτή η ΓΟΠ να οφείλεται σε αλλεργία σε κάτι από αυτά που τρως εσύ. Συνήθως οι αλλεργίες είναι παροδικές και το μεγαλύτερο ποσοστό των βρεφών έχει αλλεργία στα γαλακτοκομικά που καταναλώνει η μητέρα. Αν δεις κι άλλα συμπτώματα όπως βλέννες στα κακά, φαγούρα (τρίβεται επάνω σου), ανησυχία, ερυθρότητα στα ματάκια, φαγουρα στη μύτη, έκζεμα, ξηροδερμία, αίμα στα κακά (μπορείς να σιγουρευτείς με μια εξέταση κοπράνων), μπουκωμένη μύτη συνεχεια, δακρύρροια, καλό θα ήταν να το κοιτάξεις, Δεν είναι κάτι σοβαρό και αν το περιορίσεις όλα θα είναι μια χαρά. Από τη στιγμή που ήδη θηλάζεις αποκλειστικά να ξέρεις ότι σε κάθε περίπτωση το δικό σου γάλα είναι το καταλληλότερο και το πιο εύπεπτο. Σου μιλάω εκ πείρας, καθώς η μικρούλα μου ξεκίνησε με ΓΟΠ αλλά η παιδίατρος δεν κατάφερε να συνδέσει τα συμπτώματα, μέχρι που θορυβήθηκα και το έψαξα. Εδώ και 8 μήνες που έβγαλα όλα τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή μου η μικρή είναι τέλεια! Είναι ένα αφράτο μωράκι, που τρώει με όρεξη φαγητό και φρούτα και φυσικά το γαλατάκι της μαμάς. Όλα θα πάνε καλά !!!!
Να σου ζήσει το μωράκι σου. Εμένα η μικρή μου έβγαζε γάλα από τη μύτη και η αλήθεια είναι ότι με φόβιζε πολύ. Κάποιες φορές και σε συνδυασμό με αναγωγές από το στόμα. Η παιδίατρος μου είχε συστήσει να μην την ξαπλώνω σε εντελώς οριζόντια θέση αλλά λίγο σε ανάκλιση. Αν τον έχεις σε καλαθούνα ή πορτ μπεμπέ δοκίμασε να βάλεις ένα μαξιλάρι από κάτω για να το ανυψώσεις λίγο ή το αντίστοιχο κάτω από το στρωματάκι του. Όχι όμως μαξιλάρι στο κεφάλι του, από τη μέση του και πάνω να είναι σε ανάκλιση. Αφού ο παιδίατρoς δεν ανησυχεί, χαλάρωσε, απόλαυσε το θηλασμό και απλά παρακολούθα το. Συνήθως σταματάνε μόνες τους οι αναγωγές, υπομονή.
Άννα μου καλησπέρα! Να σου ζήσει το μωράκι σου!!! Εμείς περάσαμε δύσκολα πολύ με την ΓΟΠ από την ημέρα που γεννήθηκε. Ο γιός μου είχε αρκετά σοβαρή γαστροεισοφαγική παλινδρόμηση και καταλαβαίνω όλες τις μανούλες που περνάνε το ίδιο. Καταρχήν χρειάζεται πολύ υπομονή. Σε όσους γιατρούς κι αν πήγαμε το μικρό μου, κανείς δεν μπόρεσε να μας βρεί λύση για το λόγω ότι είναι κάτι που διορθώνεται μόνο του με τον καιρό. Απλά όλοι μου είπαν να εξοπλιστώ με υπομονή και δύναμη γιατί είναι εξαντλητικό να έχεις ένα μωράκι που να μην μπορεί να φάει και όταν το καταφέρνεις να φάει να τα βγάζει όλα. Να μην μπορεί να κοιμηθεί γιατί οι παλινδρομήσεις κάνουν πάρτυ μόλις ξαπλώνει και να το έχεις να κλαίει σπάρτακτικά από πόνο. Φυσικά κάναμε κι εμείς ότι γίνεται στην προκειμένη περίπτωση, σιροπάκι Epadoren, χαπάκι laprazole, ανάκλιση στο κρεβατάκι 30 μοιρων, μικρά και τακτικά γεύματα, όρθιο για 1 ώρα μετά το γεύμα, πολύ βόλτα με καροτσι, αυτοκίνητο αλλά και αγκαλιά πέρα δώθε, και πολύ υπομονή όπως σου είπα. Μην αγχώνεσαι όμως, θα περάσει. Εμείς μόλις αρχίσαμε τις κρέμες ηρεμήσαμε, σταματήσαμε του εμετούς, κοιμόμαστε αρκετα και όλα καλά! Μετά πιστεψε με δεν θα θυμασαι τίποτα γιατί έρχονται τα καλύτερα!!! Είσαι και τυχερή γιατί είναι καλοκαίρι και μπορείς εύκολα να βγαίνεισ ανα πάσα ώρα βόλτα να το ηρεμείς. Η μόνη συμβουλή που μπορώ να σου δώσει είναι να έχεις ένα παιδίατρο που να τον εμπιστεύεσαι, να σε εμπνέει και να σε στηρίζει, να τον ακούς και να τον πρίζεις κάθε στιγμή που έχει έξαρση το παιδί χωρίς να φοβάσαι.
Και εμείς ημασταν ετσι με ρουκετοειδεις εμετους μαλιστα! μεχρι τον 6ο μηνα η μικρη επαιρνε ειδικο γαλα για την παλινδρομηση. Η παιδιατρος μου ειχε πει να την ταιζω ανα μικρα χρονικα διαστηματα να τη βαζω να ρευεται και μετα να συνεχιζει το γαλα της. Όλα καλα θα πανε. Τα φιλια μας
Καλησπέρα και από εμένα!! Μια από τα ίδια με τη μικρή μου. Εμένα βέβαια έκανε "ρουκέτες"!! Εκτός από τη παλινδρόμηση, που είναι ο συνήθης ύποπτος, έχε υπόψιν πως και η αλλεργία στα γαλακτοκομικά προϊόντα (αυτά που καταναλώνεις εσύ και περνάνε με το θηλασμό στο μωρό σου - προσοχή και στα ίχνη που βρίσκονται σε αλλαντικά, κεικ, μπισκότα κ.α. -) ξεκινά καμιά φορά και με αυτές τις ενδείξεις. Αν με το epadoren που έπαιρνε και η δικά μου, δεν δεις βελτίωση, ξεκίνα μια αποχή από τα γαλακτοκομικά. Εμείς έτσι ησυχάσαμε, και μετά από ένα χρόνο είναι λες και δεν είχε ποτέ αλλεργία. Μη φοβάσαι,περνάει! Καλή δύναμη :)
Μεχρι να κάτσει στον ποπο της η κόρη μου δεν προλαβαίναμε να της αλλάζουμε σφαλιάρες κ ρούχα.... Απορούσαν ολοι,τι μένει στο στομάχι αυτού του παιδιού.... Κάναμε 4 μηνων τότε εξέταση για γοπ κ βγήκε θετική ,μέτρια εώς βαριά...δεν μπορώ να πω πως πρόσεχα πολυ την διατροφή μ όσο θηλάζα κ για να εχω το κεφάλι μ ήσυχο οτι δεν τρώω κάτι που πειράζει τη μικρη,η χαζή έκοψα τον θηλασμο... Δεν ξέρω αν εχει σχέση αλλα στον μήνα πάνω που αρχίσαμε το γαλα σκόνη προέκυψε αλλεργία στην λακτοζη κ μεχρι τωρα ενός έτους πίνουμε υπόαλλεργικο... Δεν εχει βάση αυτο,αλλα βαθιά μέσα μ πιστεύω πως αν δεν είχα κόψει τον θηλασμο θα είχαμε αποφύγει την αλλεργία... Το σκέφτομαι σαν ενα ευαίσθητο στομάχια κι που ξαφνικά του πετάς μέσα γαλα εμπορίου κ αυτο αντιδρά .... Με αλλεργία! Θα περάσει,υπομονή κ το γαλατακι σου στο μωρο σου!
Να σου ζησει λοιπον και εμενα ο μικρος μου εκανε και κανει ακομα τωρα που ειναι τεσσερα μηνων απλως στην αρχη ειναι πιο εντονες και πιο συχνες μην ανυσηχεις με τον καιρο θα στρωσει εγω τωρα δινω ξενο γαλα και παλι κανει παρολο που δοκιμασαμε και γαλα κατα των αναγωγων τρωμε και μπορει πλεον να μην κανει σε καθε γευμα αν φαει ομως λαιμαργα θα κανει σιγουρα μην ανυσηχεις θα ελατωθουν και η παιδιατρος μου λεει πως οταν μπει η τροφη θα σταματησουν...υπομονη μην ανησυχεις:)
ειχα το ιδιο προβλημα με τον μικρουλη μου (3,5 μηνων πλεον) και λυθηκε αφου εβαλα ΚΑΤΩ απο το στρωμα της κουνιας του ενα σκληρο μαξιλαρι ωστε να κανει κατηφόρα το στρωμα ...ετσι ωστε να χωνευει καλύτερα ανασηκωμένος ,,,,προσοχή ομως γιατι σε κανα 2μηνο που θα αρχισει εντονη κινητικοτητα θα κατεβαινει προς τα κατω προσεχε να μη χωθει κατω απο κανενα σκεπασμα!
Δεν σχολιάζω πολύ συχνά, αλλά διαβάζοντας την δική σου ανησυχία θυμήθηκα τους πρώτους μήνες του μικρού μου. Ήταν και το πρώτο μου και είχα τρελαθεί. Αρχικά, από όσα διαβάζω και επειδή μου θυμίζουν πολύ τον δικό μου, όντως είναι κάτι που περνάει μόνο του και ως προς αυτό μην ανησυχείς, αφού και η παιδίατρος δεν ανησυχεί. Απλά είναι κάτι που ταλαιπωρεί αρκετά το μωρό όσο κρατάει και ως προς αυτό πίστεψε με σε νιώθω! Το να το κρατάς όρθιο αρκετή ώρα μετά το γεύμα είναι κάπως ταλαιπωρία, αλλά βοηθάει πολύ (εμένα η παιδίατρος μου είχε θέσει κατώτατο όριο 40 λεπτά μετά από κάθε γεύμα). Σε αυτό προσωπικά με βοήθησε πολύ το sling. Έριχνε τρελούς ύπνους βολεμένος εκεί!! Κάτι τελευταίο, επειδή εμένα με είχαν κάνει να αισθανθώ άσχημα: δεν υπάρχει λόγος να κόψεις τον θηλασμό για να δώσει αντιαναγωγικό γάλα. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος, που θα εντοπίσει η παιδίατρος, το δικό σου γάλα είναι μια χαρά για το στομαχάκι του μικρού. Καλή δύναμη εύχομαι!
Καλησπέρα. Τα ίδια με τον γιό μου πέρασα. Παλιδρόμηση. Έως τον 5ο περίπου και μετά σταμάτησαν τελείως. Έπαιρνε epadoren εαν το θυμάμαι καλά αλλα δεν μπορώ να πω ότι είχε βοηθήσει πάρα πολυ. Έκανε εμετό σε άσχετες φάσεις. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, αμέσως μετά, 1 ωρα μετά, στον ύπνο του. Είχα τρομερό άγχος μην μου πνιγεί. Δεν έκλεινα μάτι. Είχα βάλει κάτω από το στρώμα της κούνιας σφήνες και είχε αρκετή κλίση ώστε να είναι ήσυχη. Πολλές φορές μας έπαιρνε και 40 λεπτά να ρευτεί. Υπομονή και νομίζω με τις στέρεες θα στρώσει, βέβαια καλύτερα να ρωτήσεις το γιατρό σου εάν συνεχίσει γιατί η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.
Να σου ζήσει το μωρό σου ... εμένα ο μικρός μου δεν έκανε γουλιές αλλά μύριζε ξινίλα και όταν τον έβαζα στο κρεβατάκι του τέντωνε το κορμί του . δοκίμασα όλους τούς πιθανούς συνδυασμούς διατροφής επειδή τον θήλαζα αποκλειστικά και κατέληξα να του κάνω υπέρηχο για να δω για ΓΟΠ. τελικά είχαμε αλλά σε πολύ μικρο βαθμό αλλά το μωρό τον ενοχλούσε. δυο πράγματα έκανα και μέσα σε μια βδομάδα ήταν άλλο παιδί , ξεκίνησα το φάρμακο (δεν είμαι υπέρ αλλά δεν μπορούσα να τον αφήσω να βασανίζεται) και όταν θήλαζα μετά τον κράταγα 30 λεπτά αγκαλιά (είναι δύσκολο ειδικά το βράδυ που πρέπει να ξυπνήσεις πάλι σε μισή ώρα για να φάει ) ελπίζω να του περάσει γρήγορα .........
Εμένα η μικρή μου είναι 7 μηνών κ τώρα καλυτερέψουν τα πράγματα!Εγω δεν είχα πολυ γάλα κ απο την αρχή έδινα συμπλήρωμα.Το παιδί είχε συνέχεια αναγωγές και πολλές φορές έκανε ρουκετοειδη εμετό!Ο Παιδιατρος επέμενε ότι όλα ήταν φυσιολογικά αφού έβαζε βάρος!Το παιδί όμως δεν μπορούσε να κοιμηθεί ειδικά κατα τη διάρκεια της ημέρας!!Οταν έκανε το πρώτο εμβόλιο η κατάσταση ξέφυγε...Έτσι λοιπόν κατόπιν δικής μου επιμονής πήραμε ειδικό αντιαναγωγικο γάλα και σιρόπι epadoren γιατί απο την παλινδρόμηση είχε δημιουργηθεί ισοφαγιτιδα.Τα πράγματα άλλαξαν αμέσως,το παιδί ηρεμήσε,κοιμόταν το πρωί,το μεσημέρι,το απόγευμα!Οι αναγωγές μειώθηκαν παρά πολυ!Εγω είχα βάλει στα δυο πίσω πόδια της κουνιας βιβλία για να εχει κλίση πάνω απο 30 μοίρες.Επισης ο γιατρός έλεγε να την ταΐζω σε 2 δόσεις,να ρεύεται νατην κρατάω λίγο όρθια και μετά πάλι απο την αρχή!Η μπεμπα όμως δεν μπορούσε να το κάνει...Ελπίζω να μην σε κούρασα αλλά ξέρω τι περνάς γιατί κ μένα είναι το πρώτο μου μωρό κ είχα τρελαθεί!!Συζητησε το διεξοδικά με το γιατρό σου,κατέγραψε πόσες αναγωγές κάνει την ημέρα για να εχει και αυτός καλύτερη άποψη!Παλεψε το επειδή θηλαζεις...να χαίρεσαι το μωρακι σου κ όλα θα πανε καλά!!!
περίπου ενός μηνός η μικρή μας άρχισε να κάνει έντονες αναγωγές. Τη θήλαζα αποκλειστικά και ψάχνοντας συνειδητοποίησα ότι τις έκανε κάθε φορά που έτρωγα γαλακτοκομικά...έκανα αποχή από γάλα, τυριά κλπ και η μπέμπα δεν είχε ξανά πρόβλημα. Θα σε συμβούλευα λοιπόν να δεις το θέμα της διατροφής και να επικοινωνήσεις με μια σύμβουλο θηλασμού για να σε κατευθύνει (εμένα πάντως με βοήθησε πολύ και στο θέμα των αναγωγών και σε άλλα πολλά). Να σου ζήσει και μην αγχώνεσαι! είναι κάτι περαστικό
Η παιδίατρος μου μου ειπε ότι το μωρο δεν χρειάζεται νερό... μιλα με την δική σου γιατρο και δες μήπως είναι πολύ βαρύ το γάλα σου να το βγάλεις με θυλαστρο και να το νεροσεις με βρασμένο καλά νερό! Και δοκιμασε και το θυλαστρο... μπορεί να καταπίνει πολύ αέρα και να τον ενοχλεί μετά.... δεν είμαι γιατρός! Το τονίζω απλά μια σκέψη κάνω και την εκφράζω... μπορεί να είμαι και εντελώς λάθος!!!!
Εισαι εντελώς λαθος ! Αυτο παλι με το θηλαστρο και το νερο που το χεις ακούσει ??
Το μωρό σου έχει ΓΟΠ (Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ) κατι που έχουν όλα τα μωράκια ως ενα βαθμό . Στο μικρό σου φαινετε οτι ειναι πολυ έντονα τα συμπτωματα. Εκτος απο ολα αυτα που πολυ σωστά κανεις , αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να κοψεις απο το διαιτολογιο σου τα γαλακτοκομικά . Ξεκινα με τα εμφανή (γαλα , γιαουρτι , τυρί ) και σιγα σιγα περνα και στα κρυφά (ψωμιά, συσκευασμένα είδη κλπ ) . Η ΓΟΠ παει χερι χερι με την αλλεργία οποτε σίγουρα θα σας βοηθήσει η αποχή . Ολα καλα ευχομαι και να σας ζήσει !!!
Η ΓΟΠ δεν πάει πάντα πακέτο με τις αλλεργίες. Επίσης η ΓΟΠ δεν έχει μόνο γουλίτσες αλλά και εμετούς ρουκέτες. ΓΟΠ με έντονα συμπτώματα μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί κάνει εμετό αμέσως μετά το κάθε γεύμα και χάνει πολύ βάρος (ενδεικτικά το δικό μου είχε χάσει 400+γρ μέσα στις 3 πρώτες μέρες από τη γέννησή του, που είναι αρκετό για νεογέννητο). Δεν το λέω για τη μαμά του κειμένου που έχει συμβουλευτεί γιατρό για της αναγωγές του μωρού της αλλα για να μη διαβάσει ανακρίβειες καμιά άλλη μαμά και μπερδέψει τις γουλίτσες με τον εμετό. Εμετός σημαίνει να βγαίνει όλο το φαγητό (θα είναι μεγάλη ποσότητα ακόμη και σε πολύ μικρό μωρό). Και τα γαλακτοκομικά δεν ξέρω τι σχέση έχουν με τη ΓΟΠ. Σε εμάς για παράδειγμα δεν έπαιξε ποτέ κανένα ρόλο το ότι εγώ έτρωγα γάλα και γιαούρτι.
Ναι αλλά εκτος απο την ΓΟΠ με τους εντονους εμμετους , υπάρχει και αυτη που δεν εχει τοσο εντονα συμπτωματα οπως και η κρυφή ΓΟΠ που μπορει απλως το μωρο να ειναι "δυστροπο" , να μην κοιμαται καλα κλπ κλπ . Σαφως και δεν ξερεις τι σχεση εχουν τα γαλακτοκομικά γιατι κανεις ποτε δεν σε ενημέρωσε ουτε και φροντισες να ενημερωθεις απο μόνη σου .
Όχι καλή μου. Έχω ακούσει τα πάντα περί γαλακτοκομικών απλά δε συμφωνώ με αυτούς που είναι κατά (γιατί υπάρχει και η άλλη μερίδα γιατρών που είναι υπέρ(. Εμάς εν πάσει περιπτώσει δε μας ενοχλούσαν καθόλου, γιατί παρά το γεγονός ότι υπήρχε ΓΟΠ μεγάλου βαθμού, οι εμετοί κόπηκαν με πολύ συχνά γεύματα και ύπνο υπό κλίση, μέχρι που έκλεισε και ο δαχτύλιος στο στομάχι με τον καιρό και ξεμπερδέψαμε με τη ΓΟΠ. Πάντως διάγνωση ΓΟΠ χωρίς υπέρηχο δε γίνεται, οπότε ας μη γράφουμε το παιδί σου έχει ΓΟΠ επειδή έχει γουλίτσες γιατί παρασύρουμε πολλές μαμάδες να μπερδευτούνε. Για αυτά τα θέματα παιδίατρος μόνο και αν δε μας καλύπτει και μια δεύτερη γνώμη. Το να της πω βάλτο να κοιμηθεί υπό κλίση ή να της πεις εσύ κόψε τα γαλακτοκομικά κακό δεν κάνει γιατί απλά θα δοκιμάσει κι αν δεν της ταιριάζει ΟΚ, ούτε το παιδί θα πάθει κάτι ούτε η ίδια. Αλλά διάγνωση μέσω ιντερνετ χωρίς να έχουμε ιδέα τι συμβαίνει είναι έως και επικίνδυνη και σπέρνει τον πανικό σε πολλές μαμάδες χωρίς λόγο.
Από αναγωγές δεν ξέρω, αλλά θα σου πω ένα που μας είχαν πει οι γιατροί για να μειωθούν οι εμετοί μετά τα γεύματα (είχε ΓΟΠ) και είχε αποτέλεσμα. Τοποθετείς την καλαθούνα υπό κλίση, έτσι ώστε το παιδί να μην κοιμάται παράλληλα με το έδαφος. Εγώ είχα βάλει την καλαθούνα πάνω σε έναν καναπέ και κάτω από αυτήν είχα βάλει μαξιλάρια σαν σκάλα. Το ψηλό σημείο της σκάλας ήταν κάτω από το κεφάλι του παιδιού. Από την ελεύθερη μεριά του καναπέ την είχα ακινητοποιήσει με ένα τραπέζι.
Κάτι που ξέχασα πρίν και είνσι πολύ σημαντικό. Θα σου πρότεινα να έρθεις σε επαφή με μία σύμβουλο θηλασμού. Δυστυχώς δε γνωρίζω στην Ελλάδα καμιά αλλά αν θυμάμαι καλά έχω δει ποστ και άρθρα στο blog ή στο fb της Ολίβιας από κάποιο γκρούπ ή πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού. Είναι σημαντικό να μπορείς να μιλήσεις με κάποιον που ξέρει για το θηλασμό και δεν έχει μόνο προσωπική εμπειρία (δεν είναι κακό αυτό φυσικά, αλλά η καθεμιά μας ξέρει μόνο τι δούλεψε στα παιδιά μας και ελάχιστα παραπάνω, ενώ οι σύμβουλοι έχουν δει και ξέρουν κάτι παραπάνω).
Να σου ζήσει το μωράκι σου!!! Να είναι πάντα γερός και χαρούμενος! Κατ'αρχήν μην αγχώνεσαι (τί είπα τώρα η παλαβή ε;) Θα συμφωνήσω με τη γιατρό σου. Συνήθως συο πρώτο μας ζουζουνάκι σκεφτόμαστε τα χειρότερα κσι αγχωνόμαστε με το παραμικρό. Το ξέρω γιατί τα πέρασα με την κόρη μου. Κάθε φορά σε κάθε θηλασμό για το πρώτο διάστημα έβγαινε από λίγο έως πολύ γάλα, με αποκορύφωμα μία φανταστική ρουκέτα. Προσωπικά δύο πράγματα δούλεψαν. 1ον δεν την άφηνα να κοιμηθεί στο στήθος. Δεν το κατάφερνα πάντα αλλά το προσπαθούσα. Αν την έβλεπα και γλάρωνε τότε τη γαργαλούσα στο αυτάκι στο μάγουλο, της σήκωνα το χεράκι. 2ον Ακόμη και κοιμισμένη την έβαζα πάντοτε νσ ρευτεί και η δικιά μου ρευόταν 2 με 3 φορες τη φορά. Όσον αφορά τη θέση σε εμάς δούλεψε πολύ ο ώμος αλλά και το καθιστό με το χέρι στο στήθος, και λιγότερο μπρούμυτα στο πόδι μου. Αλλά το 3ον και κυριότερο ήταν η υπομονή. Μετά από λίγο μέχρι να γίνει περίπου 2 μηνών(και λιγότερο) είχαν σταματήσει όλα. Οπότε θα σου έλεγα κάνε υπομονή και θα είναι μια χαρά. Υ.Γ. Αν οι αναγωγές είναι μεγάλες σε ποσότητα κσι δε στσματάνε μπορεί να παίζει να είναι αλλεργικό/δυσανεκτικό σε κάτι που τρώς εσύ. Στην Αγγλία υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που τα παιδια είχαν δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα πχ ή σε κάτι άλλο που έτρωγε η μαμά. Με το που το γύρισαν οι μαμάδες σε κατσικίσιο γάλα σε εκείνη την περίπτωση και σε άλλα υποκατάστατα για τα άλλά φαγητά σταμάτησαν οι αναγωγές. Αλλά αυτά είμαι σίγουρη θα τα βρείτε με τη γιατρό εφόσον χρειαστεί, που εύχομαι να μην χρειαστει και να σταματήσουν οι αναγωγές σύντομα.
Και εμείς είχαμε παρόμοιο θέμα και μάλιστα με γάλα σκόνη ειδικό κατά των αναγωγών. Τελικά, υποχώρησε σταδιακά και όταν άρχισε τις στέρεες τροφές (κρέμα, φρουτόκρεμες) στον 4ο μήνα σταμάτησαν. Αυτά που κάναμε -με τις υποδείξεις του παιδιάτρου- ήταν ότι μετά το γάλα τον αφήναμε στο relax (στην πρώτη θέση μετά την ξαπλωτή) για περίπου 30 λεπτά και για τον ύπνο κάτω από το στρώμα του κρεββατιού, στο ύψος που είχε το κεφαλάκι του, είχα βάλει ένα σεντόνι ή μια μικρή κουβέρτα διπλωμένη αρκετές φορές ώστε να δημιουργείται μια ανηφορική κλίση στο στρώμα έτσι ώστε η κοιλιά να είναι χαμηλότερα του κεφαλιού και α μην ανεβαίνουν εύκολα οι γουλίτσες γάλακτος, (όπως στις ξαπλώστρες της παραλίας). Δοκίμασέ το, ίσως λειτουργήσει! Να σου ζήσει το μωράκι και να το χαίρεσαι όσο πιο πολύ μπορείς γιατί μεγαλώνουν γρήγορα. Εγώ δεν το κατάλαβα πότε έγινε 5 ετών!!
Σύμφωνα με όσα περιγράφεις και από τη δική μου εμπειρία, από την 1η μου κορούλα, υποψιάζομαι ότι ίσως είναι παλινδρόμηση (δεν είμαι ειδικός, υποθέτω!). Η μικρή μου ρεβόταν σχεδόν μισή ώρα από όταν την ταϊζα, την είχα σε όρθια στάση πάντα πάνω μου, την έβαζα για ύπνο, ήταν ανήσυχη και είχε αναγωγές συνέχεια, μέχρι και ρουκέτες. Πραγματικά υπήρχαν φάσεις που δεν είχα άλλη σαλιάρα να της φορέσω, συνεχώς λερονόταν! ...Πήγαμε στο γιατρό και μας είπε ότι είναι σύνηθες φαινόμενο, κάναμε και υπέρηχο για να βεβαιωθούμε. Έβαζα στο κρεβατάκι της ένα μαξιλαράκι μικρό κάτω από το στρώμα της, για να είναι λίγο πιο ανασηκωμένη όταν κοιμόταν. Φοβόμουν μην πνιγεί βλέπεις, ήμουν συνέχεια από πάνω της και φυσικά κοιμόμουν ελάχιστα. Αυτό σταμάτησε όταν το μωρό καθόταν στον ποπό του από μόνο του, δηλ. περίπου 6 μηνών. Καταλαβαίνω απόλυτα τι περνάς, αλλά δεν υπάρχει γιατρικό, δυστυχώς! Θέλει υπομονή και προσοχή. Το καλό με το μητρικό γάλα που δίνεις είναι ότι είναι πολύ πιο εύπεπτο από του εμπορίου.Πολύ καλά κάνεις και το κρατάς πιο πολύ ώρα αφού φάει και όλα όσα περιγράφεις. Καλή υπομονή και να σου ζήσει!!!
na to exeis se arketi klisi enw koimatai kai polu prosoxi sto repsimo na to kratas perissotero. emeis eixame palindromisi mexri 6 minwn peripou.