H Emma Watson πρόσφατα μίλησε στα Ηνωμένα Έθνη ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως για το θέμα της ισότητας των δύο φύλων. Η ομιλία της, η οποία ακολουθεί παρακάτω, καλούσε τους άντρες να πάρουν θέση στο ζήτημα. Να γίνουν μια γροθιά και να συσπειρωθούν στο κίνημα του φεμινισμού. Η καμπάνια της, HeForShe, αποσκοπεί στο να κάνει τους άντρες φεμινιστές, βάζοντας τέλος στην ανισότητα των δύο φύλων, καταρρίπτοντας παράλληλα την αρνητική χροιά που έχει αποκτήσει ο χαρακτηρισμός αυτός.
Όπως φαίνεται, πέρα από τους διάσημους που έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν το hashtag #HeForShe στα social media, πολλοί άντρες, κάθε ηλικίας, ακολουθούν τα πιστεύω της Watson. Ανάμεσά τους και ο Ed Holtom, ένα 15χρονο αγόρι από την Αγγλία, του οποίου την επιστολή δημοσίευσε ο Sunday Telegraph:
Παρακολούθησα την ομιλία της Emma Watson στα Ηνωμένα Έθνη και συμφωνώ με όλα όσα είπε, απογοητεύτηκα όμως με το πόσο αδαείς είναι κάποια αγόρια στην τάξη μου σχετικά με το θέμα (είμαι 15 ετών και φοιτώ σε ένα ανεξάρτητο σχολείο αρρένων).
Είμαστε τυχεροί που μπορούμε να ζούμε σε μία χώρα του δυτικού κόσμου όπου οι γυναίκες μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα για τα στερεότυπα που επικρατούν. Φεμινισμός δεν σημαίνει μίσος για τους άντρες ούτε και κυριαρχία των γυναικών. Καθ’ ορισμό, είναι το αντίθετο. Είναι πραγματικά πολύ απλό: αν πιστεύεις στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ισότητα των δύο φύλων, είσαι φεμινιστής.
Χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «αυτό είναι γυναικείο» ή «αυτό είναι ανδρικό», οδηγούμαστε ακούσια σε φυλετικά στερεότυπα. Παίζουμε με παιχνίδια που σχεδιάστηκαν για το φύλο μας, συμμετέχουμε σε αθλήματα με βάση το φύλο μας, συχνά φοιτούμε σε ξεχωριστά σχολεία. Κι όμως χρειάζεται προσπάθεια για να αναγνωρίσει κανείς την ύπαρξη της φυλετικής ανισότητας και την αδικία που αυτή επιφέρει και στα δύο φύλα.
Αν επιθυμούμε την ισότητα, θα πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες κινήσεις από το να δίνουμε στις γυναίκες τους ίδιους μισθούς με τους άντρες και το να τις δίνουμε ίσες ευκαιρίες. Θα πρέπει να πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε τη γλώσσα μας. Θα πρέπει να σταματάμε να πιέζουμε τους άλλους να ακολουθήσουν κάποιο στερεότυπο που τις περισσότερες φορές μας κάνει να αισθανόμαστε καταπιεσμένοι και μας στερεί τη δυνατότητα να εκφραστούμε. Δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε στο φύλο να μας καθορίζει.Ed Holtom
St. Albans, Hertfordshire
Εσείς τι λέτε; Θα αφήσετε το φύλο να σας καθορίσει;
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο