Σαν βγεις στον πηγαιμό για το καρότσι, τρία είναι τα βασικά λάθη που μπορείς να κάνεις:
να αγοράσεις καρότσι με γνώμονα την ομορφιά του
να αγοράσεις το ακριβότερο καρότσι της αγοράς (σύμφωνα με τον αόριστο κανόνα «ό,τι δίνεις, παίρνεις«)
να αγοράσεις καρότσι που είναι της μόδας
Ας πούμε, τρελαίνεσαι για ένα ροζ καρότσι, το βρίσκεις πολύ όμορφο και ιδανικό για την πριγκίπισσα σου. Τι γίνεται, αν αποκτήσεις και δεύτερο παιδί και μάλιστα αγόρι; Τον κουβαλάς στο ροζουλί ή δίνεις άλλα τόσα για ένα νέο καρότσι; Ή άντε πες δεν σε νοιάζει αυτό και θέλεις σώνει και ντε το ροζ καρότσι. Τι γίνεται αν το μόνο που τελικά σε βολεύει είναι το χρώμα του και όλα τ’ άλλα (ρόδες, βάρος, κίνηση) είναι για τα μπάζα;
Τέτοιοι κίνδυνοι ελοχεύουν και στα πολύ καρότσια, αλλά και στα trendy και in καροτσάκια. Ok, τέλειο το καρότσι του γιου της τάδε ηθοποιού, αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι άλλες οι ανάγκες της συγκεκριμένης μαμάς και άλλες οι δικές σου.
Πώς να πορευτείς, λοιπόν; Θα σου πω…
1. Αποφασίζεις τι είδους καρότσι θέλεις να αγοράσεις. Θέλεις σύστημα «όλα σε ένα νοικοκυρεμένα»; Θέλεις σύστημα «καρότσι – πορτ μπεμπέ – καρεκλάκι αυτοκινήτου»; Θέλεις ένα απλό, λιτό καρότσι; Κάνε έρευνα και δες τι σε συμφέρει, ανάλογα με τις ανάγκες σου. Αν δηλαδή έχεις κονομήσει πορτ μπεμπέ ή καλαθούνα από την αδερφή σου και καρεκλάκι αυτοκινήτου από την ξαδέρφη του άντρα σου, ίσως σε συμφέρει να αγοράσεις ένα απλό καρότσι για όλες τις ηλικίες.
2. Έχοντας κατά νου το στιλ καροτσιού που προτιμάς, υπολογίζεις τα χρήματα που θέλεις να διαθέσεις. Βάλε 50 πάνω, 50 κάτω για να έχεις μια γενική εικόνα του πού θέλεις να κινηθείς. Μην ανοίξεις πολύ τα όρια, γιατί μόλις βρεθείς μπροστά στην υπερπληθώρα καροτσιών, θα αρχίζεις να ανεβάζεις και άλλο το ποσό και θα μπερδευτείς ακόμα περισσότερο.
3. Μέτρα τις διαστάσεις του ασανσέρ της πολυκατοικίας σου. Δεν κάνω πλάκα. Πάρε μέτρο, φώναξε και τον άντρα σου για βοήθεια -μην σκύβεις, έγκυος γυναίκα!- και μέτρα το μήκος, το πλάτος, μην σου πω και το ύψος του ασανσέρ. Βοηθάει ακόμα περισσότερο να μπει κάποιος στριμωχτά σε μια γωνία του ασανσέρ και να μετρήσετε έτσι τις διαστάσεις, υπολογίζοντας ότι εκτός του καροτσιού, θα είναι και κάποιος άλλος μέσα. Αυτό θα σε βοηθήσει στο να επιλέξεις ένα καρότσι βολικό στο μέγεθος. Ξέρετε πόσες φίλες μου δεν έκαναν το σημαντικό αυτό μέτρημα και βρέθηκαν με καρότσια που δεν χωράνε στο ασανσέρ;
4. Τσέκαρε τους δρόμους της περιοχής σου. Έχεις ανηφόρες και κατηφόρες ή ισιάδι; Τα πεζοδρόμια είναι διαλυμένα ή υπέροχα; (Αν είναι υπέροχα, πέσμου που μένεις να μετακομίσω και εγώ). Μένεις σε μέρος με θάλασσα, άρα και άμμο; Μένεις σε βουνό; Αυτό θα σε βοηθήσει στο να επιλέξεις ένα καρότσι που κινείται, έτσι όπως απαιτεί η καθημερινότητά σου. Αλλιώς κινούνται τα τρίτροχα και αλλιώς αυτά σε τέσσερις τροχούς. Αν για παράδειγμα, μένεις σε περιοχή που απαιτεί πολλούς ελιγμούς και πάνω κάτω, τότε πρέπει να προσέξεις τις αναρτήσεις του καροτσιού.
5. Ζήτησε από τον πωλητή να σου εξηγήσει τα πάντα γύρω από τα καρότσια που σε ενδιαφέρουν. Τι περιλαμβάνεται στην τιμή; Πόσο κοστίζουν τα εξτρά αξεσουάρ (ομπρέλα, ποδόσακος, αδιάβροχο κάλυμα, μπλα μπλα);
6. Ζήτησε του να ανοίξει και να κλείσει το καρότσι μπροστά σου και μετά επιχείρησε να το κάνεις και εσύ. Μην τον δεις απλά να το κάνει και το θεωρήσεις εύκολο και δεν το δοκιμάσεις. Μπορεί να καταλήξεις με ένα καρότσι που θα το χτυπάς στον τοίχο, μπας και δεήσει να ανοίξει (ρωτήστε τη φίλη μου τη Μαρία τι τραβάει με το δικό της)
7. Πρόσεξε το βάρος του!!!! Ένα πολύ βαρύ καρότσι θα σε δυσκολεύσει τόσο στην καθημερινή μετακίνηση (γυμνάζεις, βέβαια γλουτούς), όσο και στα συνήθη εμπόδια που προκύπτουν: π.χ. κουβάλημα σε σκάλες!!
8. Παρακάλεσε τον πωλητή να σε αφήσει να τσεκάρεις, αν χωράει το καρότσι κλειστό στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου και πόσος χώρος μένει. Ρώτα αν βγαίνουν οι ρόδες ή το κάθισμα. Φαντάσου να θέλεις να πας εκδρομή με το μωρό και να μην έχεις χώρο ούτε για τα ρούχα του… Εκτός αν αποφασίσεις να επιστρατεύσεις τον μάρσιπο στις εκδρομές και να χρησιμοποιείς το καρότσι στις βόλτες.
9. Πρόσεξε την κάθε μία λεπτομέρεια ξεχωριστά. Για παράδειγμα, έχει θήκες για να βάζεις πράγματα; Η θέση αλλάζει, ώστε το μωρό να μπορεί να κοιτάει μπροστά ή πίσω, ανάλογα με την ηλικία του; Η θέση παίρνει κλίση και αν ναι, σε πόσες θέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Από τι ύφασμα είναι φτιαγμένη η θέση;
10. Ζήτησε τη γνώμη του πωλητή, μόνο αν σου… γεμίζει το μάτι. Αν δηλαδή τον κόβεις για πωλητή που νοιάζεται για τον πελάτη, εξήγησε του τι χρειάζεσαι και κάνε την ερώτηση ματ «Τι θα επιλέγατε στη θέση μου;«. Αν από την άλλη είναι τύπος «Ας πλασάρω ότι μας συμφέρει«, άσε την πρότασή του να μπει από το ένα αυτί και να βγει από το άλλο.
11. Πρόσεξε το θέμα της εγγύησης!! Ok, μπορεί να είδες στο internet ένα καρότσι που σε τρέλανε και κατασκευάζεται στο Ουζμπεκιστάν. Σε περίπτωση που χαλάσει, πόσο εύκολα μπορείς να το στείλεις στο Ουζμπεκιστάν για να διορθωθεί; Γενικά, μάθε πώς λειτουργούν οι εταιρίες των καροτσιών σε περίπτωση βλάβης ή ελαττώματος. Τι… σέρβις προσφέρουν; Πόσο γρήγοροι είναι; Πρέπει να πληρώσεις για την επιδιόρθωση τυχόν προβλήματος;
12. Έχοντας καταλήξει σε 2-3 καρότσια που σου άρεσαν, μπες και διάβασε κριτικές γονιών στο Internet. Αν για παράδειγμα θέλεις να μάθεις για το Ιnglesina Trilogy, googlαρε «Inglesina Trilogy reviews» και θα βρεθείς μπροστά σε διάφορα sites όπου γονείς απ’ όλο τον πλανήτη γράφουν τις εντυπώσεις τους. Πρόσεξε: οι κριτικές μπορεί να αφορούν παλιότερα μοντέλα, οπότε τσέκαρε ΠΑΝΤΑ την ημερομηνία δημοσίευσής τους.
Έχοντας ελέγξει ΟΛΑ τα παραπάνω, είσαι έτοιμος να πάρεις την τελική σου απόφαση. Στο σημείο αυτό, μπορείς να εμπιστευτείς τελικά και το γούστο σου και το πορτοφόλι σου, αλλά και προσωπικές εμπειρίες 1-2 φίλων που έτυχε να χρησιμοποιήσουν κάποιο από τα καρότσια του… τελικού!
Καλή επιτυχία στην αγορά σου και να θυμάσαι: αργά ή γρήγορα θα κυκλοφορείς με ένα πανάλαφρο καρότσι-μπαστούνι, οπότε μην χολοσκάς για το τι καρότσι θα αγοράσεις και πόσο θα αντέξει! Χιχιχι!
Φιλιά
Ολίβια
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
Τέλειες οι συμβουλές! Το μόνο που θα προσέθετα σε όλα αυτά είναι ότι, εφόσον μετά τους 6-8 μήνες, το μωρό μπορεί να κάθεται πολύ καλύτερα, να ρωτήσετε και άν υπάρχει ανταλλακτικό κάλυμμα θέσης (ή αν βγαίνει το χειμερινό) για το καλοκαίρι. Στη χώρα μας τις περισσότερες βόλτες τις κάνουμε με αρκετή ζέστη και τα κακόμοιρα τα μικράκια μας καταϊδρώνουν στα καρότσια με τις επενδύσεις. Ενώ ήμουν πολύ ευχαριστημένη με το πρώτο καρότσι (σύστημα) που αγόρασα, και το χρησιμοποίησα και στό δεύτερο παιδί μου, αγόρασα και δεύτερο καρότσι όταν ο πρώτος μου ήταν 14 μηνών, μόνο και μόνο για να μην ιδρώνει, και πήρα ένα που η θέση του είναι σαν αιώρα από δίχτυ (και έχει έξτρα την χειμερινή επένδυση). Και ακόμα και τώρα που ο μικρός είναι ήδη 2,5 ετών, παντού πάμε με αυτό!!!