Γράφει η Κωνσταντίνα Νούσια
Μαία RM, MScΜαία- ελεύθερη επαγγελματίας
Υπεύθυνη Μαία στο Nousias Birth Center
Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης είναι αδιαμφισβήτητα μοναδικοί για κάθε γυναίκα, από την άλλη όμως είναι ένας μαραθώνιος που χρειάζεται το προπονητή του. Την ίδια στιγμή οι απαιτήσεις της εγκύου από την επιστημονική κοινότητα συνεχώς αυξάνονται. Αναζητεί ειδικούς που να προσφέρουν κατανόηση και να καλύπτουν τις εξατομικευμένες ανάγκες της. Καθώς μια γυναίκα αναζητά τον επαγγελματία υγείας που θα συντροφεύσει εκείνη και την οικογένεια της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας θα πρέπει να σκεφτεί πως κάθε επαγγελματίας ακολουθεί διαφορετικό μοντέλο φροντίδας.
Η φροντίδα που παρέχουν οι μαίες είναι ολιστική και επικεντρώνεται στην μοναδικότητα, στις διαφορετικές αξίες και προτιμήσεις μιας γυναίκας. Οι μαίες βλέπουν την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σαν φυσιολογικά γεγονότα στη ζωή μιας γυναίκας και τα αντιμετωπίζουν με σωστή εκπαίδευση και υποστήριξη. Είναι εξειδικευμένες να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν επείγουσες καταστάσεις.
Η μαιευτική φροντίδα έχει αποδειχθεί πως μειώνει το ποσοστό των ιατρικοποιημένων παρεμβάσεων όπως είναι η πρόκληση του τοκετού, η συνεχής καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση του εμβρύου, η ακινητοποίηση της επιτόκου στο κρεβάτι καθ΄όλη τη διάρκεια του τοκετού και η περινεοτομή που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες όταν χρησιμοποιούνται σαν ρουτίνα. Η φροντίδα των μαιών μειώνει επίσης την ανάγκη για καισαρική τομή. Ο κύριος στόχος των μαιών είναι η καλύτερη δυνατή έκβαση για την μητέρα και το μωρό χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερες ιατρικές παρεμβάσεις.
Σε ανασκόπηση 29 διαφορετικών ερευνών φαίνεται πως συγκριτικά με την φροντίδα που παρέχεται από μαιευτήρες – γυναικολόγους σε εγκύους χαμηλού κινδύνου, η φροντίδα των μαιών οδηγεί σε μειωμένα ποσοστά καισαρικών τομών, αυξημένα ποσοστά φυσιολογικών τοκετών μετά από καισαρική, ενώ έδειξαν ίδια ή και καλύτερα περιγεννητικά αποτελέσματα. Σημαντικό είναι, επίσης να αναφερθεί το μειωμένο κόστος για το ζευγάρι όταν μια χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνη παρακολουθείται από μαία.
- μικρότερη πιθανότητα ανάγκης για αναλγησία, συμπεριλαμβανομένης και της επισκληριδίου
– μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού
– μικρότερη πιθανότητα για τραυματισμούς του περινέου και χαμηλότερα ποσοστά περινεοτομής
– χαμηλότερα ποσοστά χορήγησης της συνθετικής ωκυτοκίνης κατά τον τοκετό
– χαμηλότερο ποσοστό μεταφοράς στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
– λιγότεροι επεμβατικοί τοκετοί
– μικρότερη πιθανότητα χρήσης εμβρυουλκών
– λιγότερα επεισόδια μη φυσιολογικής καρδιακής συχνότητας κατά τη διάρκεια του τοκετού
– λιγότερες επιπλοκές της λοχείας
– πιο πιθανό να παραμείνουν με τις μητέρες τους τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό και να θηλάσουν αποκλειστικά από την 1η ώρα μετά τον τοκετό
– λιγότερο στρες κατά τον τοκετό (αλλοιώσεις στην καρδιακή λειτουργία) και μείωση της πιθανότητας τραυματισμού κατά τον τοκετό
– μικρότερη πιθανότητα ανάγκης για καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση του μωρού και της ανάγκης για μεταφορά στην μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών
– μικρότερη πιθανότητα να γεννηθούν πρόωρα ή με χαμηλό βάρος
Σήμερα, όλο και περισσότερες γυναίκες φέρνουν στον κόσμο τα παιδιά τους με την μέθοδο της καισαρικής τομής. Έτσι συναντάμε όλο και περισσότερες γυναίκες που έχουν επιβαρυμένο το ιστορικό τους με μια, δύο ή περισσότερες καισαρικές τομές. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Φροντίδα στην Αγγλία (NICE) όλες οι γυναίκες με μια προηγούμενη καισαρική τομή μπορούν να απευθυνθούν σε μαία για την διαχείριση της εγκυμοσύνης τους και της προσπάθειας τους για κολπικό τοκετό. Όπως φαίνεται και από έρευνες, οι γυναίκες που λαμβάνουν φροντίδα από μαίες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή ενώ οι μαίες φαίνεται να είναι πολύ θετικές και υποστηρικτικές σε αυτή την επιθυμία των γυναικών.
Η μαία έχει ένα φάσμα αρμοδιοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας της εγκύου καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.
Η αναζήτηση μαίας στην Ελλάδα είναι πολύπλοκη .Συνήθως συστήνεται από τον γυναικολόγο αλλά υπάρχουν και μαίες ελεύθεροι επαγγελματίες που μπορείτε να αναζητήσετε και ο ρόλος τους είναι η προετοιμασία του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η φροντίδα μιας χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνης και η προάσπιση ενός φυσικού τοκετού.
-διάγνωση της εγκυμοσύνης
-παρακολούθηση της χαμηλού κινδύνου εγκυμοσύνης
-παροχή πλήρους προγεννητικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένου όλου του προγεννητικού ελέγχου στο νοσοκομείο,στη κοινότητα καθώς και στο σπίτι
-αναγνώριση των υψηλού κινδύνου κυήσεων και παραπομπή τους σε μαιευτήρα -γυναικολόγο καθώς και σε άλλες ειδικότητες(ενδοκρινολόγος,καρδιολόγος κτλ)
-εκπαίδευση των εγκύων ,των συντρόφων και της οικογένειας σε σχέση με την εγκυμοσύνη τον τοκετό ,την περίοδο της λοχείας και την φροντίδα του νέου μέλους της οικογένειας
-συμβουλευτική και υποστήριξη της γυναίκας πριν και μετά από κάθε εξέταση (εκτίμηση υπερηχογραφήματος, αιματολογικών εξετάσεων, εκτίμηση καρδιοτοκογραφήματος )
-επίβλεψη της γυναίκας κατά την διάρκεια του τοκετού
-καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση του εμβρύου
-διαχείριση του πόνου με φυσικές ή φαρμακευτικές μεθόδους
-συνεχής κινητοποίηση της επιτόκου
-ασκήσεις εμπέδωσης της κεφαλής του εμβρύου
-μασάζ στον κόλπο για αποφυγή περινεοτομίας
-χρήση φυσικών μεθόδων επιτάχυνσης του τοκετού
-εκτέλεση του τοκετού χαμηλού κινδύνου
-τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος της μητέρας μέσα στην πρώτη ώρα μετά το τοκετό
-παρακολούθηση της λεχωΐδος και του νεογνού για τις πρώτες 40 μέρες
-εκπαίδευση της μητέρας για το θηλασμό
-εκπαίδευση του ζευγαριού για την κάλυψη των αναγκών του μωρού τους
Η μαία τελικώς είναι η επαγγελματίας υγείας που θα συντροφεύσει το ζευγάρι στο όμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης, του τοκετού του παιδιού τους και στην μετάβαση προς την γονεϊκότητα.
Κωνσταντίνα Νούσια ,
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Καλα. Στο θεμα του θηλασμου εχεις δικιο. Ασχετη τουλαχιστον. Αλλα για το λιγο χρονο που σε εβλεπε τι θες να κανει οταν ειναι μια για 30 γυναικες; ποσο χρονο να προλαβει να αφιερωσει σε καθε μια;Μακαρι να γινονταν προσληψεις και να υπηρχε το ιδανικο. Μια μαια για καθε γυναικα.
Συγνώμη που θα ακουστώ αρνητική αλλά με βάση την προσωπική μου εμπειρία (δική μου, της αδελφής μου και των φιλενάδων μου) δεν είδα όλα αυτά που λέτε στο κείμενο. Δεν κατάλαβα, ούτε καταλαβαίνω την "χρησιμότητα" της μαίας. Ούτε μπορώ να δω τη μαία σαν κάτι περισσότερο από μια "εξειδικευμένη" νοσοκόμα. Στην δική μου περίπτωση ίσως να η μαία να ήταν και μια πολύ κακή εξαίρεση βέβαια. Τη γνώρισα στο μαιευτήριο την ημέρα του τοκετού μου. Ήταν στο χειρουργείο (έκανα καισαρική) για κάποια ώρα, αλλά όχι όλη την ώρα του τοκετού (πείτε το εγχείρηση αν θέλετε). Μου έδειξε μόνο μια φορά πως να κάνω μπάνιο το μωρό (αλλά δεν ήταν απαραίτητο γιατί δεν ήταν η πρώτη μου επαφή με μωρό). Την είδα συνολικά 3 φορές για 5 λεπτά την φορά στις 4 μέρες που ήμουν στο μαιευτήριο. Και το χειρότερο είναι ότι πήγε πολύ κόντρα στην προσπάθειά μου να θηλάσω και δεν θα ξεχάσω ποτέ την κουβέντα της "Με την επιμονή σου να θηλάσεις βάζεις τη ζωή του παιδιού σου σε κίνδυνο" (πράγμα εντελώς λάθος και αναληθές). Προφανώς και κατάφερα μια χαρά να θηλάσω τελικά (!) το μωρό μου για 11 μήνες και αν την είχα ακούσει θα είχα παραιτηθεί. Ας είναι καλά η αδελφή μου η οποία ήταν η ίδια θηλάζουσα όταν εγώ γέννησα (οι κόρες μας έχουν 9 μήνες διαφορά). Πείτε λοιπόν ότι εγώ "κακόπεσα" και έχω αρνητισμό λόγω της κακής εμπειρίας μου. ΟΚ. Δεκτόν. Αλλά εσείς παρουσιάζετε το άλλο, εντελώς αντίθετο, άκρο που το βρίσκω τουλάχιστον υπερβολικό! Αν μη τι άλλο ο γιατρός δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια νοσοκόμα!!!!!
Στο εξωτερικό όπως στην Αγγλία που βρίσκονται 2 φίλες μου εγκυος αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία σου ορίζουν μια μαια η οποία σε "συνοδευει" σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσυνης.Μιλαμε για εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου φυσικά. Βλέπει πάντα η ίδια την έγκυο κάθε φορά, της μέτρα την πιεση,βλέπει τις εξετάσεις και αν όλα είναι καλά δεν βλεπει κάθε φορά γιατρός την έγκυο.Εκει το εχουν σαν δεδομενο.Εμεις εδω αν μας ελεγαν κατι τετοιο θα ζηταγαμε γιατρο!!!!Ολους αυτους τους μηνες την προετοιμαζει για φυσιολογικό τοκετό κ για θηλασμό. . Εδώ στην Ελλάδα ο ρόλος της είναι πιο περιορισμένος.Και εγώ έχω τύχει στο ΙΚΑ πριν 8 χρονια όταν πήγα για εμβολιο σε νοσοκόμα η οποία ήταν κ ψυχολόγος και ήθελε ντε και καλά να μου κάνει επίσκεψη στο σπίτι αν είναι δυνατόν να συζητησουμε το κακό που κάνω στο μωρό μου επειδή το θηλάζω ακόμα.....8 μηνών!!Το καταστρεφω μου ειπε!!Βιαζόμουν, ψάρωσα και λίγο γιατι ημουν πρωτάρα και αντί να της απαντήσω κατάλληλα έφυγα!!!!Είναι να μην κακοπεσεις όπως είπες και συ!!!
Τιμή μου που σε είχα δίπλα μου στον τοκετό του παιδιού μου.
Μακάρι οι Ελληνιδες να καταλάβουν την σημασία και τον ρολο που παιζει η Μαία στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό . Να ψάχνουν να βρουν την κατάλληλη γιαυτες μαια και οχι απλά "την μαια του γιατρού μου" . Μακάρι οι ιδιες οι μαιες να μην υπονομεύουν το επαγγελμα τους και να ξαναπάρουν τους τοκετους στα χέρια τους .