Ένα αγόρι στο Μαρόκο, το οποίο είχε δεν αναπτύχθηκε σωστά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και γεννήθηκε χωρίς μάτια, χωρίς άνω γνάθο και με μία τρύπα για μύτη, υποβλήθηκε σε μία επέμβαση ανάπλασης του προσώπου του, η οποία κράτησε 18 ώρες.
Οι δυσμορφίες του 3χρονου Yahya Jabaly, οι οποίες προκλήθηκαν από την ανεπαρκή σύμφυση των οστών του στην εγκυμοσύνη, δεν του επέτρεπαν να μιλήσει. Οι γονείς του τον κάλυπταν με ένα σεντόνι κάθε φορά που έβγαιναν από το χωριό τους.
Οι γιατροί δεν προέβλεπαν πως ο Yahya θα ζούσε πολύ μετά τη γέννα. Ο ίδιος όμως τους διέψευσε.
«Δεν γνωρίζουμε τι το προκαλεί. Συναντάται σπάνια, δεν είναι γενετική ανωμαλία και τα περισσότερα παιδιά δεν επιβιώνουν. Κάποια όμως τα καταφέρνουν», αναφέρει ο χειρουργός Tony Holmes στο Channel Seven.
Το παιδί αυτό ζούσε σαν ξένος στο χωριό του, καθώς οι γονείς του τον κρατούσαν σε απόσταση, αφού φοβόντουσαν πως η εμφάνισή του θα προκαλούσε ανησυχίες.
Ο πατέρας του Yahya, ο Mostafa, επιχείρησε να βρει έναν χειρουργό που θα βοηθούσε τον γιο του, αλλά κανείς δεν ήταν πρόθυμος να βοηθήσει.
Ο Yahya έγινε διάσημος όταν ο πατέρας ενός φίλου του επέλεξε να ζητήσει τη βοήθεια ειδικών μέσω του Facebook.
Η φωτογραφία του ταξίδεψε μέχρι τη μακριά Αυστραλία, όπου η μαροκινής καταγωγής Fatima Bakara αποφάσισε πως έπρεπε να βοηθήσει το μικρό αγόρι.
Η Bakara αφιέρωσε μήνες αναζητώντας χειρουργό για να επιδιορθώσει το πρόσωπο του Yahya. Και τον βρήκε στο πρόσωπο του Tony Holmes το 2014. Εκείνος ξεκίνησε να προετοιμάζεται δημιουργώντας μοντέλα του κρανίου του μικρού παιδιού για να προχωρήσει έπειτα στην υψηλού ρίσκου επέμβαση.
Δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, ο Yahya ανταποκρινόταν πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν οι γιατροί και μπορούσε επίσης να χαμογελάσει.
Στη συνέχεια θα χρειαστεί κι άλλες επεμβάσεις στη νέα του μύτη και προσθετικά μάτια, αλλά προς το παρόν μαθαίνει να περπατάει. Όλοι εύχονται πως μια μέρα θα είναι και σε θέση να μιλήσει.
«Είναι μεγάλη χαρά, αισθάνομαι πανευτυχής», είπε ο πατέρας του.
Πέντε μήνες μετά την επέμβασή του, ο Yahya απέκτησε μάλιστα και μια υγιέστατη μικρή αδελφή.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο