… από το να παραμείνουν οι γονείς τους μαζί «για το καλό των παιδιών». Το 1/3 των παιδιών επίσης προτιμά οι χωρισμένοι γονείς να μην ασκούν κριτική ο ένας στον άλλον μπροστά τους.
Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των νεαρών ατόμων που είδαν τους γονείς τους να χωρίζουν δεν πιστεύει πως οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν μαζί «για τα παιδιά», σύμφωνα με μία νέα έρευνα από τον βρετανικό οργανισμό οικογενειακού δικαίου Resolution σε 514 νεαρά άτομα ηλικίας 14-22 ετών, τα οποία είχαν αντιμετωπίσει τον χωρισμό ή το διαζύγιο των γονιών τους μετά από μία μακρόχρονη συγκατοίκηση.
Στην έρευνα αποκαλύφθηκε πως το 82% των ατόμων αυτών προτιμά οι γονείς τους να χωρίζουν αν είναι δυστυχισμένοι.
Η έρευνα έδειξε επίσης πως τα παιδιά επιθυμούν να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις αποφάσεις κατά τη διαδικασία ενός διαζυγίου. Περισσότεροι από το 60% των ερωτηθέντων αισθάνονται πως οι γονείς τους δεν τους συμπεριέλαβαν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τον χωρισμό ή το διαζύγιό τους.
Οι μισοί επεσήμαναν πως δεν είχαν λόγο σχετικά με τον γονιό τον οποίο θα έμεναν ή το μέρος στο οποίο θα έμεναν τελικά. Η συντριπτική πλειοψηφία -το 88%- συμφώνησε πως είναι σημαντικό τα παιδιά να μην αισθάνονται πως πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στους δύο γονείς τους.
Τα αισθήματα της σύγχυσης και της ενοχής είναι συνηθισμένα. Περίπου οι μισοί ερωτηθέντες παραδέχτηκαν πως δεν καταλάβαιναν τι συνέβαινε κατά τη διαδικασία του χωρισμού ή του διαζυγίου των γονιών τους, ενώ το 19% συμφώνησε πως ορισμένες φορές αισθάνονταν ότι το φταίξιμο ήταν δικό τους.
Η έρευνα της Resolution δείχνει πως πολλοί γονείς διαχειρίζονται καλά τον χωρισμό τους: το 50% των νεαρών ατόμων της έρευνας συμφωνεί πως οι γονείς τους υπολόγιζαν πρώτα τις δικές τους ανάγκες.
Η Jo Edwards, πρόεδρος της Resolution, δήλωσε: «Αυτό που επηρεάζει πράγματι αρνητικά τα παιδιά είναι η έκθεσή τους σε συγκρούσεις και η αμφιβολία για το μέλλον και όχι το ίδιο το διαζύγιο. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά πως οι γονείς θα πρέπει να δράσουν υπεύθυνα για να προστατέψουν τα παιδιά τους από τις ενήλικες διαφωνίες τους και να επικοινωνούν μαζί τους καθόλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, συμπεριλαμβάνοντάς τα στη λήψη βασικών αποφάσεων, όπως το πού θα μείνουν μετά το διαζύγιο».
«Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους γονείς να επιλέξουν κάποια εξωδικαστική μέθοδο, όπως είναι η διαμεσολάβηση ή η συναίνεση. Αυτό θα βοηθήσει τους γονείς να διατηρήσουν τον έλεγχο στη διαδικασία του διαζυγίου και θα εξασφαλίσει πως οι ανάγκες των παιδιών είναι και παραμένουν στο επίκεντρο».
Ο Bob Greig, ιδρυτής του οργανισμού Only Dads, ο οποίος σκοπό έχει να προσφέρει στήριξη σε διαζευγμένους μπαμπάδες, τόνισε πως οι μισοί ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η σχέση τους με τον μπαμπάς τους χειροτέρεψε μετά το διαζύγιο. «Παρόλο που κάτι τέτοιο δεν προκαλέι έκπληξη, δεν παύει να είναι στενάχωρο. Δεν χρειάζεται να συμβαίνει».
«Οι λόγοι είναι γνωστοί. Ορισμένοι μπαμπάδες εγκαταλείπουν την οικογένειά τους. Άλλοι μπαμπάδες αδυνατούν να συνάψουν ουσιαστικές σχέσεις με τα παιδιά τους επειδή οι μητέρες τους, για οποιοδήποτε λόγο, δεν τις ενθαρρύνουν ή και δεν τις επιτρέπουν. Άλλοι μπαμπάδες αντιμετωπίζουν θέματα αυτοπεποίθησης και θέματα υγείας μετά το διαζύγιο – αυτοί οι λόγοι δεν είναι συνήθως το ίδιο γνωστοί».
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
"Στην έρευνα αποκαλύφθηκε πως το 82% των ατόμων αυτών προτιμά οι γονείς τους να χωρίζουν αν είναι δυστυχισμένοι." Αφού από τη μια μπαίνει η ευτυχία και από την άλλη το διαζύγιο, τι να απαντήσουν; Αν όμως τα ρωτούσαμε, θα ήθελες να μείνουν μαζί οι γονείς σου και να παλέψουν για την σχέση τους, ακόμα κι αν καμιά φορά αυτό θα φέρει μερικές φορές συγκρούσεις, τι θα απαντούσαν; Κάποτε οι σχέσεις ήταν πολύτιμές και οι άνθρωποι πάλευαν πολύ γι΄αυτές, τώρα σημαντικό πράγμα έγινε η ηρεμία μας, η καλοπέραση μας. Οι σχέσεις έρχονται σε δευτερη μοίρα και διατηρούνται εφόσον και μόνο ικονοποιούν τον εγωισμό μας. Γι' αυτό πολλοί λένε " καλύτερα μόνος παρά με άνθρωπο που δεν θέλω", έστω κι αν αυτός ειναι ο άνθρωπος που ερωτευτηκαν και ο πατέρας/η μητέρα των παιδιών τους. Και στις περισσότερες των περιπτώσεων απλά χάθηκε η αγάπη.
Δεν διάβασα το άρθρο γιατί βαριέμαι και γιατί πιστεύω ότι το 82% είναι τόσο μεγάλο που μάλλον προκύπτει από την "τεχνιέντως στοχευμένη" ερώτηση 'καβγάδες και δυστυχία ή διαζύγιο'! Αλλά δεν συμφωνώ και μαζί σου. Αυτό το "κάποτε οι σχέσεις ήταν πολύτιμες" δεν ισχύει. Κάποτε οι σχέσεις ήταν ψυχαναγκαστικές και υποχρεωτικές γιατί οι γυναίκες δεν εργάζονταν και ήταν οικονομικά εξαρτημένες από τους άντρες τους μέσα σε έναν φαλοκρατικό ανδροκρατούμενο κόσμο που βασιλέυει η πατριαρχία! Οπότε δεν είχαν άλλη διέξοδο από το να μένουν στους γάμους τους. Και η ποτισμένοι από την πατριαρχία και τον μισογυνισμό εγκέφαλοι που μας έχουν αναθρέψει μισούν και μόνο την σκέψη του διαζυγίου. Έχω φίλη που χώρισε γιατί ο άντρας της ήταν ένα χειριστικό καθίκι που την κακοποιούσε και όταν η μητέρα της έμαθε ότι η φίλη μου παίρνει διαζύγιο φρίκαρε, όχι για την κακοποίηση της κόρης της αλλά για τη ρετσινιά του διαζυγίου! Μπορεί η δική σου μητέρα να ήθελε να πιστεύει ότι μένει στον γάμο της γιατί προσπαθεί για την αγάπη (ανέκδοτο), αλλά αυτή θα είναι η φωτεινή εξαίρεση του κανόνα. Όχι. Αν είσαι δυστυχής σε μια σχέση, καλό για όλους είναι αυτή να τελειώνει. Αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει είναι οι άνθρωποι να σκέφτονται πιο σοβαρά και πιο ώριμα όταν παίρνουν αποφάσεις ζωής, όπως το να κάνουν παιδιά και οικογένεια. Και αν δεν είναι έτοιμοι να μην προχωρούν καν!