Στην κόρη μου (18 μηνών) αρέσει πάρα πολύ το μέλι! Τσακίζει φέτες ψωμί με μέλι και βούτυρο, τρώει το γιαουρτάκι της με μέλι, λατρεύει το μαλακό παστέλι.
Το μέλι είναι νόστιμο και σημαντικό για τη διατροφή μας, όμως δεν κάνει να το δίνουμε σε παιδιά κάτω του έτους. Έχω πετύχει αρκετές μαμάδες στο internet να γράφουν «Εγώ έδωσα από πέντε μηνών, τίποτα δεν έπαθε«, όμως αυτό είναι λάθος και δεν πρέπει να ακολουθείτε το παράδειγμά τους.
Δεν πρόκειται για ελληνική υστερία και υπερβολή: ο γενικός κανόνας σε όλες τις χώρες είναι πως το μέλι δίνεται στα παιδιά μετά το έτος.
Ο λόγος; Το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρια του κλωστηριδίου Clostridium botulinum, το οποίο προκαλεί την ασθένεια αλλαντίαση σε βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή του παιδιού.
Παραθέτω ένα απόσπασμα από το melissokomos.gr :
«Μην δίνετε μέλι στα βρέφη μέχρι ενός έτους» ή κάποια παρόμοια προειδοποίηση ακούμε συχνά, αλλά σε χώρες του εξωτερικού μπορεί να το συναντήσουμε ακόμα και ως ένδειξη στις ετικέτες μελιού (ιδιαίτερα στις ΗΠΑ). Και αυτό γιατί το μέλι μπορεί να περιέχει σπόρια του κλωστηριδίου Clostridium botulinum, το οποίο προκαλεί την ασθένεια αλλαντίαση σε βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους. Η μικροβιακή χλωρίδα που αναπτύσσεται στο έντερο των βρεφών μετά το πρώτο έτος της ηλικίας τους, εμποδίζει τη βλάστηση των σπορίων και την εκδήλωση της ασθένειας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ
Τι είναι όμως η αλλαντίαση; Η αλλαντίαση ή αλλιώς ο βοτουλισμός, είναι μια παραλυτική ασθένεια που προκαλείται από μια οικογένεια νευροτοξινών, οι οποίες παράγονται από το μικρόβιο κλωστηρίδιο της αλλαντίασης ή λατινικά Clostridium Botulinum. Οι τοξίνες της αλλαντίασης δρουν στις νευρικές απολήξεις και προκαλούν παράλυση μέσω της παρεμπόδισης της απελευθέρωσης των απαραίτητων νευροδιαβιβαστών. Το βακτηρίδιο της αλλαντίασης βρίσκεται πάντοτε σε συντηρημένα τρόφιμα, όπως κονσέρβες κρέατος, ψαριών, λαχανικών, στα αλλαντικά, στα καπνιστά ψάρια και κρέατα κλπ. Ο μόνος τρόπος εξουδετέρωσης της τοξίνης του μικρόβιου είναι το βράσιμο και γι’ αυτό δεν υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από νωπά τρόφιμα, γιατί συνήθως τα βράζουμε καλά.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η αλλαντίαση δεν ανήκει στις συνηθισμένες τροφικές δηλητηριάσεις και είναι εξαιρετικής έντασης. 12 έως 36 ώρες μετά την κατάποση της μολυσμένης τροφής οι ασθενείς παραπονιούνται αρχικά για ναυτία και διάρροια. Σύντομα, μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων, οι ασθενείς αρχίζουν να διαμαρτύρονται για θολή όραση, αδυναμία να ανοίξουν τα μάτια τους (βλεφαρόπτωση), δυσκολία να μιλήσουν και να καταπιούν σωστά. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με αδυναμία, η οποία απλώνεται στα άνω άκρα, τον κορμό και στα κάτω άκρα.
Σύμφωνα με στοιχεία του πορίσματος της Επιστημονικής Επιτροπής, στην Ευρώπη από το 1978 καταγράφηκαν 49 περιπτώσεις παιδιών που προσβλήθηκαν από βοτουλισμό, το 93% των οποίων ήταν κάτω των έξι μηνών. Τα περισσότερα από αυτά τα βρέφη είχαν καταναλώσει μέλι. Η αλλαντίαση είναι μια πολύ βαριά ασθένεια (που μπορεί και να αποβεί μοιραία για το βρέφος) και μπορεί να χρειαστεί μήνες για να γιατρευτεί, αφήνοντας μόνιμες βλάβες. Όπως σημειώνει η Επιτροπή, αν και όπως φαίνεται, η πιθανότητα μόλυνσης είναι πολύ μικρή, ωστόσο δεν πρέπει να αγνοηθεί, δεδομένου ότι πολλοί πιστεύοντας ότι το μέλι είναι θρεπτικό, το δίνουν στα βρέφη. Όταν τα βρέφη ξεπεράσουν τον πρώτο χρόνο ζωής, ο κίνδυνος σχεδόν μηδενίζεται. Στις ΗΠΑ περίπου η μία στις δύο περιπτώσεις βρεφικού βοτουλισμού εμφανίστηκε σε βρέφη λιγότερο από δύο μηνών.
Για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, λοιπόν, μην χρησιμοποιείτε μέλι ούτε καν στο μαγείρεμα, όσο το μωράκι σας είναι κάτω των 12 μηνών.
Όσον αφορά τις έτοιμες παιδικές τροφές και τα μπισκότα που αναγράφουν το μέλι στα συστατικά τους, μπορούν να καταναλωθούν άφοβα, μιας και το μέλι που χρησιμοποιούν οι εταιρίες θερμαίνεται τόσο πολύ ώστε να εξουδετερωθούν τα σπόρια.
Είμαι η μαμά της Αθηνάς, του Αρχέλαου και του Άγγελου. Λατρεύω τη ζωή με τα πάνω και τα κάτω της. Όπως άλλωστε λατρεύω το να είμαι μαμά! Σπούδασα Ιατρική, ασχολήθηκα από νωρίς με τη μουσική, το γράψιμο και ένα σωρό άλλα πράγματα ώσπου με κέρδισε τελικά το internet που συνδυάζει τα πάντα! Ευχαριστώ που διαβάζετε το Είμαι Μαμά! Κατά κάποιο τρόπο, παιδάκι μου είναι και αυτό! :)
[…] via eimaimama.gr […]
Είμαι μελισσοκόμος και πατέρας. Η πιθανότητα να πάθει παιδί βρεφική αλλαντίαση από το μέλι είναι όντως πολύ μικρή. Αλλά ακόμα και αυτή η μικρή πιθανότητα αρκεί για να μην δίνουμε μέλι στα μικρά. Η αλλαντίαση ειναι ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ στις περισσότερες περιπτώσεις. Το 90% των παιδιών που προσβάλλονται από αλλαντίαση είναι 0-6 μηνών, Το υπόλοιπο 10% είναι 6-12 μηνών. Ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι από 12 μηνών το παιδί έχει πλέον αρκετά αντισώματα στο έντερό του για να καταπολεμήσει το κλωστηρίδιο. Αυτό που λεεί η Ελενα παραπάνω ότι στο ζεστό κλίμα της Ελλάδας δεν υπάρχει το κλωστηρίδιο ΔΕΝ αληθεύει. Το κλωστηρίδιο αυτό αντέχει και θερμοκρασίες 80-90 βαθμών κελσίου. Τέλος πάντων με οδηγία της ΕΕ. πρέπει από 01/01/2015 να αναγράφεται πάνω στη συσκευασία και με ελάχιστο μέγεθος γραμματοσειράς 7-8, ότι δεν πρέπει να δίνουμε μέλι σε παιδιά εως 12 μηνών. Στο δικό μου το γράφω από πέρυσι αλλά στα περισσότερα δεν το γράφουν ακόμα. Η κόρη μου τρώει μέλι από 12 μηνών με την κουτάλα σκέτο (έχουμε μπόλικο) και της αρέσει πολύ. Εχω δυό ανηψιές που αρνούνται να φάνε μέλι.
Καλησπέρα, έκανα την βλακεία κ έδωσα στη μικρή μου μέλι, έβρασα νερό για να της κάνω χαμομηλάκι και έβαλα μισή κουταλιά μέσα στο χαμομήλι για να γλυκάνει. Δεν το ήξερα και διαβάζοντας τώρα αυτό το άρθρο έχω τρομοκρατηθεί! Η μικρή μου γίνεται 1 έτους σε λίγες μέρες... είναι ανυσηχητικό?
Πάντως ούτε και το χαμομήλι του αγρου κάνει για τον ίδιο λόγο που δεν κάνει και το μέλι πριν το έτος
αν και με πτυχιο β.βρεφονηπιοκομου δεν το γνωριζα.ευχαριστω για την πληροφορια!
Καλησπέρα Νανά, μάλλον δε διάβασες ολόκληρο το σχόλιό μου!!!Μίλησα για μωρά 9 μηνών και μεγαλύτερα και όχι για βρέφη 3 μηνών, που θα έπρεπε να τρέφονται αποκλειστικά με γάλα!!!!
Αγαπητή Έλενα κάνεις ένα λάθος υπήρχε περιστατικό το φεβρουάριο 2009 σε βρέφος 3 μηνών του οποίου η γιαγιά εν αγνοία των γονιών βούτηξε την πιπίλα σε μέλι. Μάλιστα χρειάστηκε να φέρουν ειδική θεραπεία από την Καλιφόρνια για να σωθεί.
Καλησπέρα, όλα αυτά είναι σωστά όμως το συγκεκριμένο βακτήριο δεν δημιουργείται μέσα στο μέλι αλλά υπάρχει στο δέντρο και μεταφέρεται με τις μέλισσες. Επίσης, είναι τέτοια η φύση του συγκεκριμένου κλωστηρίου που δεν επιβιώνει σε υψηλές θερμοκρασίες και γι' αυτό συναντάται μόνο στις βόρειες χώρες! Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, δεν έχει σημειωθεί ποτέ κάποιο περιστατικό!! Την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί 5 θάνατοι από αλλαντίαση σε βρέφη κι αυτά σε βόρειες χώρες με χαμηλές θερμοκρασίες. Αν το συγκρίνουμε με το ποσοστό θανάτων βρεφών-παιδιών από τροχαία είναι σχεδόν ανύπαρκτο!!! Γι' αυτό μπορούμε να δίνουμε μέλι στα παιδάκια μας άφοβα από 9 μηνών!! Ευχαριστώ!!
Εμένα ο γιός μου είναι 18 μηνών και ο παιδίατρος μου έχει πει να του δώσω μέλι από τον Δεκέμβρη και μετά.
Εγώ πήγα να πάρω μέλι από έναν μελισσοκόμο που μου είχαν συστήσει όταν ο μικρός ήταν 15 μηνών και μου είπε να μη δώσω στο παιδί πριν γίνει 2 χρονών. Όταν του είπα ότι εμείς δεν το τρώμε αλλά ήθελα να πάρω για να ξεκινήσει ο μικρός γιατί ο γιατρός μας είπε ότι μπορεί να φάει μόλις κλείσει το έτος μου είπε "εγώ δε σου δίνω για το παιδί, έλα σε 6 μήνες".
Εμας ο παιδίατρος μας είπε μετα τα 2 χρόνια!!!! 1ον για το λογο που αναφερεις και 2ον γιατι βρηκαν κατι σε πολλα μελια τελευταια( δεν ξερω τι ακριβως, μην πω καμμια βλακεια) εγω τελικα του εδωσα τωρα που ειναι 20 μηνων γιατι με εβλεπε που ετρωγα και ηθελε να φαει.... και εχει ξετρελαθεί!!!
διάβασα το κείμενο σου πρώτα (χι χι) και μετά κάποια σχόλια(όχι όλα). Τα ήξερα όλα αυτά, ό γιατρός μας ήταν κάθετος πριν το χρόνο ίσως και για καλύτερα και λίγο παραπάνω.Το τηρήσαμε φυσικά, τώρα είναι 20 μηνών ο μικρός και εχθές που του έφτιαξα τηγανήτες με μέλι για απογευματινο στην κυριολεξία έγλυφε τα δάχτυλα του. Μπράβο σου πάντως που ψάχνεις και ποσταρεις τέτοια σπουδαια (για άλλους όχι και τόσο) θέματα!!!!
ΦΥΣΙΚΑ Κ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΕΛΙ ΣΤΑ ΒΡΕΦΑΚΙΑ,ΜΟΥ ΤΗ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ Κ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ.ΕΚΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ!