Η καλή υγεία της εγκύου αλλά και του εμβρύου εξαρτώνται άμεσα από τη διατροφή. Η τελευταία θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, χωρίς να αποκλείει γεύματα ή τροφές. Παρά μόνο εκείνες που δε συνίσταται για εγκύους. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως εκτός από τους γενικούς κανόνες, η διατροφή μίας εγκύου θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη και να διαμορφώνεται κατόπιν της συμβουλής ενός Ειδικού. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, αφού πρόκειται για διαφορετικούς οργανισμούς με άλλες ανάγκες, φυσική κατάσταση ή ενδεχόμενες επιπλοκές.
Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου εξηγεί τι εννούμε «ισορροπημένη διατροφή» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η ισορροπημένη διατροφή της εγκύου καθορίζει την ανάπτυξη του πλακούντα, μέσω του οποίο το έμβρυο θα τραφεί και θα απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που θα οδηγήσουν στην ομαλή ανάπτυξή του. Ακόμη μέσα από την κατάλληλη διατροφή, η γυναίκα μπορεί να προλάβει κάποιες επιπλοκές, να περιορίσει τα δυσάρεστα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και να ελέγξει το βάρος της. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ πως η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου- μωρού, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζει το σώμα της γυναίκας για τον θηλασμό.
Η δίαιτα αυτή πρέπει να ακολουθείται από μία ελαφρά, σωματική άσκηση. Συμβουλευθείτε σχετικά τον θεράποντα ιατρό σας!
Παραλείπουν το πρωινό γεύμα.
Περιορίζουν σημαντικά την ποσότητα του φαγητού, ώστε να μην πάρουν κιλά.
Συνεχίζουν να προσλαμβάνουν σημαντικές ποσότητες καφεϊνης, από τον καφέ ή το τσάι.
Απολαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ανεξαρτήτως της ποιότητας του φαγητού. Συνήθεια η οποία μπορεί να οδηγήσει στο σακχαρώδη διαβήτη κύησης.
Δεν πίνουν πολλά υγρά.
Επιλέγουν τα αναψυκτικά, γιατί βοηθούν στην πέψη.
Αφαιρούν το κρέας από τη διατροφή τους.
Αμελούν τη συστηματική σωματική άσκηση.
Καταναλώνετε έξι μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα.
Να φροντίζετε για τη σταδιακή και όχι την απότομη αύξηση του βάρους σας (περίπου 1,5 kg/ μήνα).
Να θυμάστε ότι η αύξηση του βάρους πρέπει να ελέγχεται. Πρώτον για να υπάρχει από νωρίς ένας έλεγχος, αλλά και δεύτερον γιατί η αύξηση του βάρους μπορεί να υποδηλώνει κάποια δυσλειτουργία. Ιδιαίτερα εάν συνυπάρχουν διαταραχές των αγγείων και των νεφρών.
Αυξήστε τις ποσότητες πρωτεϊνης από το αυγό, τα γαλακτοκομικά, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το ρύζι, το σουσάμι, το καλαμποκάλευρο, το σπανάκι. Το πλεόνασμα της πρωτεϊνης μετατρέπεται σε γλυκόζη και αξιοποιείται από τον οργανισμό της εγκύου ως πηγή ενέργειας.
Φροντίστε για την ποικιλία στα γεύματά σας.
Προτιμήστε ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες για την αποφυγή της ναυτίας.
Ενισχύστε τη διατροφή σας με ασβέστιο και σίδηρο.
Απολαμβάνετε ένα μικρό γεύμα κάθε δύο με τρεις ώρες.
Εντάξτε στη διατροφή σας δύο τροφές (τουλάχιστον δύο), οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και φολικό οξύ.
Προσέχουν την υγιεινή των τροφών (τυρί, φρούτα, λαχανικά)
Να αποφεύγουν τρόφιμα που είναι πλούσια σε ρετινόλη, όπως είναι το συκώτι και τα προϊόντα του. Η υπερβολική πρόσληψη αυτών είναι τοξική για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Φροντίζουν να καταναλώνουν δύο φορές την εβδομάδα ψάρι (όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός). Μία από τις δύο μάλιστα πρέπει να περιλαμβάνει μενού πλούσιο σε λιπαρά. Μάλιστα το 2004 ο Οργανισμός Προτύπων για τα Τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε νέες συμβουλές για την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και συστήνει πλέον το πολύ δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για τις εγκύους. Το λιπαρό ψάρι είναι πλούσια πηγή μακράς αλύσου ω-3 λιπαρών οξέων που θεωρούνται ότι βοηθούν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, αυτοί οι τύποι λιπαρών οξέων απαιτούνται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Το ανώτερο όριο στην κατανάλωση λιπαρών ψαριών μπαίνει για να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκθεσης σε διοξίνες και πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs), που είναι περιβαλλοντικοί ρύποι.
Ο Θαλής Παναγιώτου σπούδασε Διατροφή και Διαιτολογία ενώ κατέχει τον τίτλο του Nutrition Specialist. Mε σπουδές και στον τομέα της Φυσικής Αγωγής ο Θαλής Παναγιώτου έχει ειδικότητα στο Personal Training και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στην Δασκαρόλη 67 (Γλυφάδα – 210 9960989)
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο