Σίγουρα η όψη ενός φαγητού μπορεί να μας ανοίξει την όρεξη! Αυτό το πολύχρωμο πιλάφι φόρμας είναι τόσο εντυπωσιακό που θα σας κλέψει την καρδιά και με τη γεύση του και με τα υπέροχα χρώματά του
1 1/4 φλιτζάνι άγριο ρύζι
1 1/4 φλιτζάνι ρύζι σπυρωτό για πιλάφι
1 1/2 φλιτζάνι αρακά
1 κόκκινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
4 ντομάτες
1 πράσο
1 σκελίδα σκόρδο
2 ξερά κρεμμύδια
1/2 ματσάκι άνηθο
1 κουτ.γλυκ. κουρκουμά
1 πρέζα κύμινο
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουτ.γλυκ. ξύσμα λεμονιού
1 κουτ.γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
αλάτι, πιπέρι
Πλένετε και κόβετε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε κύβους. Καθαρίζετε και κόβετε το πράσο σε ροδέλες (μόνο το άσπρο μέρος). Ψιλοκόβετε το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τον άνηθο.
Αδειάζετε τα λαχανικά σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, αλατοπίπερο και το κρασί και ψήνετε στο φούρνο για 20′, στον αέρα.
Σε μία μικρή κατσαρόλα με νερό που βράζει ζεματίζετε τον αρακά για 2 λεπτά.
Βάζετε εν τω μεταξύ, σε δύο διαφορετικές κατσαρόλες μπόλικο αλατισμένο νερό και ρίχνετε χωριστά τα δύο είδη ρυζιού. Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε και τα ενώνετε σε ένα μπολ μαζί με τον κουρκουμά, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
Βγάζετε με τρυπητή κουτάλα τα ψημένα λαχανικά από το ταψί, στεγνά χωρίς καθόλου υγρά, και τα στρώνετε σε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση. Προσθέτετε τον αρακά και ανακατεύετε απαλά.
Βάζετε από πάνω το ζεστό ρύζι και πιέζετε με ένα κουτάλι ελαφρά. Το αφήνετε για 10′ να σταθεροποιηθεί και το ξεφορμάρετε σε μια πιατέλα. Σερβίρετε αμέσως.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Προέρχεται από την τριμμένη κιτρινόριζα η οποία χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρι αλλά και ως χρωστική σε διάφορα παρασκευάσματα. Είναι γνωστός και ως κιτρινόριζα ή τουρμερικ.
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο